Windows 7: Zrodila se nová legenda?

Před několika dny uvolnil Microsoft finální verzi nového operačního systému Windows 7. Nahradí zastaralá Windows XP a těžkopádná Windows Vista?
Kapitoly článku

Microsoft dokončil finální verzi zatím posledního přírůstku v rodině Windows: Windows 7. Nečekejte převratné změny, technologický zázrak se nekoná. Čekejte však moderní operační systém, který potvrdil, že pro uživatele počítačů platformy PC není jediným možným směrem vývoje jistá neohrabanost náročnějších Windows Vista, a který na tuto svou vlastnost nabalil celou řadu více či méně významných změn a inovací.

Méně chvástání, více skutků

Pro vývoj Windows 7 zvolil Microsoft novou strategii. Neslyšeli jsme žádná přehnaná vyjádření o nových skvělých funkcích a vlastnostech. Veškeré podstatné informace byly udržovány v tajnosti maximální možnou dobu. Neopakuje se tak situace, kdy veřejnost negativně přijala Windows Vista, která se v tomto kontextu i v dnešním zpětném pohledu jevila jako nedokončená.

Win7_HomePremium_3DL.jpg Win7_HomePremium_3DR.jpg

Windows jako nejrozšířenější operační systém podléhají vývoji a zároveň hodnocení milionů svých uživatelů. Není tedy s podivem, že každou novější verzi lze oproti verzím starším považovat v pozitivním slova smyslu za pokrok. Ano, po cca osmi měsících používání od prvních beta verzí mohu zodpovědně říci, že Windows 7 jsou lepší než Windows Vista, která byla lepší než Windows XP a tak dále. Windows 7 jsou ale natolik dobrá a zatím odbornou i laickou veřejností veskrze pozitivně přijímaná, že by se mohla stát stejně nesmrtelnou (ovšem také stejně nesmyslnou) legendou, jakou jsou Windows XP. O platnosti tohoto závěru se budete moci přesvědčit v dalších dílech tohoto recenzního seriálu – vždy v pondělí na Živě.cz.

Tip: Pro srovnání se staršími Windows Vista si připomeňte seriál recenzí tohoto systému, který vycházel na Živě.cz na přelomu listopadu a prosince 2006:

Blackcomb - Vienna - Windows 7

Windows 7 měla ve vývoji rodiny desktopových operačních systémů Microsoftu následovat po Windows XP. Přesněji šlo o tehdy chystaný projekt Windows s kódovým označením Blackcomb. Blackcombu však byl předřazen projekt Longhorn později přejmenovaný na Windows Vista. V roce vydání Windows Vista (NT 6.0) byl Blackcomb přejmenován na Windows Vienna a naplánován na vydání cca tři roky po Vistách.

WindowClipping (2).png

To se Microsoftu opravdu povedlo: Windows Vista šla na trh počátkem roku 2007, Windows Vienna později překřtěná na Windows 7 (NT 6.1) se dočkáte 22. října 2009. Pokud se ptáte, co vlastně znamená ona sedmička v názvu, když jde o jádro Windows NT 6.1, pak vězte, že jde pouze o marketingové označení, které má jednoznačně odlišit Windows 7 od nepříliš úspěšných Windows Vista – ukázat, že systém prošel pozitivními evolučními změnami a proto stojí za nákup. Přestože Windows 7 jsou dnes dokončena, vývojáři Microsoftu nespí a již pracují na prvním servisním balíčku, který bude obsahovat změny, jež již nebylo kvůli pokročilému stupni vývoje možno přijmout do současné verze.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,