Windows 7: známe termín, ceny a podmínky upgradu

Diskuze čtenářů k článku

avatar
03. 07. 2009 15:17

Nevíte někdo prosím, kdy budou WIN 7 dostupné na MSDN? Díky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 15:19

Zdar

Nevíte někdo, jestli (samozřejmě za poplatek) bude možno upgradovat z Windows XP přímo na W7?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 17:17

z oficálních stránek .....

......"Máte již počítač s operačním systémem WindowsXP ? Pokud ano, tak máte možnost dokoupit si nyní upgrade na systém Windows Vista nebo krabicovou licenci systému Windows Vista a získat upgrade na systém Windows 7".....

tzn:

1) "Ověřte, zda je váš počítač připravený na systém Windows Vista. Stáhněte si a spusťte Poradce pro upgrade na systém Windows Vista." (momentálně už rovnou .... Windows 7 Upgrade Advisor Beta...)

2) "V o bdobí od 26.června do 31. ledna 2010 si kupte krabicovou licenci systému Windows Vista Home Premium, Business nebo Ultimate."

3) "Následně si objednejte upgrade na systém Windows7."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 21:52

Takže platíte 2x ? Není lepší koupit Windows 7 rovnou ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 06. 2009 07:04

Domnívám se že určitě.

Včera k tomu vyšel článek a graf na softpedia.com (Ikdyž po jeho přečetení to je zase úplně jinak)

Zdá se že to není možné vůbec. (XP to W7) .

Microsoft si píše na všech webech jiné zprávy nebo to pořád mění

http://news.softpedia.com/news/Windows-7-Upgrade-Pa... ...

http://news.softpedia.com/newsImage/Windows-7-Upgra... ...

http://cid-264c681eb4563261.skydrive.live.com/self.aspx/.Public/Microso... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 09:58

Nechápu proč se tady přeme o monopol, jestli má být ve windows IE nebo ne. Je to prosté:

1. JDE O PENÍZE!

2. Nejde o monopol MS.

3. MS má peníze a je schopen platit.

4. Evropa zbrojí, s plnou hubou keců (jako vždy), proti MS a jeho monopolu, ale jde zase jenom o to vytáhnout z něj peníze.

5. To, že se MS "mstí" nelze provést upgrade Vista > W7 a v OS nebude žádný prohlížeč je logické.

6. MS ví, že je pro EU dojnou krávou na pokuty a tyto reakce jsou ještě umírněné.

7. EU je v nyní v pozici únosce. MS zaplatí jednou a za čas, když budou chybět v rozpočtu peníze, se zase něco najde.

Nejde o monopol, nejde o lidi (koncové uživatele), nejde o to jestli ve Windows je nebo není IE nebo WMP. Jde o prachy a jak je snadno získat !!!

btw: používám linux a nezastávám se MS. Jde jen o to, že se zase lidem maže med kolem huby a přitom o ně vůbec nejde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 11:45

Nechci na tohle flamovat, ale podívej se na to takhle.

Představ si že seš BFU (ne power-user na Linuxu)....Po nainstalovaní Linuxu máš defaultní prohlíže Firefox a žádný jiný. Jako BFU nemáš tušení, že z repozitáře si můžeš nainstalovat Konqueror, Operu, Epiphany, Chrome a další. Jako BFU víš jen že ta divná zeměkoule s liškou je internet.

...........(Ikdyž tenhle příklad úplně správnej, protože Mozilla s Canonical nebo Novellem třeba žádnou konkrétní smlouvu o implementaci prohlížeče zřejmě nemá.)

.......Microsoft naopak zneužil toho že je nejpoužívanější operační systém a dává do něj zdarma svůj prohlížeč IE a ikdyž jde odstanit ikona, tak jádro Exploreru z Windows nejde, což defakto v 2000, XP, Vista znemožnovalo odstanit jednoduše a bez problémů s funkčností ostaních programů či dokonce hardwaru.

.....A ikdyž se peníze samožřejmě hodí vždycky, tak MS dostal pokutu právě za takovéhle chování.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 15:20

Rozdělím odpověď na dvě části.

I. EU potřebuje prachy a každá záminka je dobrá. Proč nepohrozí MS, že nelze na území EU prodávat Windows s IE? Proč pokuta? Protože, i když by byl výsledek stejný (MS by obě restrikce donutily IE odstranit, peníze z EU trhu by mu chyběly) chtějí peníze MS.

II.

a) Pokud si představím, že jsem BFU (což jsem ), jsem u linuxu v "naprosto stejné" pozici jako u windows. Dostanu po instalaci firefox, ve windows IE. Takže jako BFU nemám volbu, protože o jiné nevím. Pozn. Ano u linuxu po načerpání potřebných znalostí firefox odstraním bez problémů.

b) Co je vlastně OS a co už doplňkový software??? Pokud je IE tak moc prorostlý do OS, je to ještě doplňkový software a nebo součást OS?

c) Osobně si myslím, že volba by měla končit právě u výběru samotného OS a ne si koupit za drahé peníze windows a potom nadávat, že tam mám program "malování" a proč tam nemám na výběr nic jiného...

Stále tvrdím to stejné. MS má prachy a proto se to "řeší". Řešení je ovšem podobné drbání se pravou rukou za levým uchem. Co bude Tebou uváděný BFU dělat, až si nainstaluje (pravděpodobně z nějaké předinstalace na disku) windows a bude mu chybět ta zeměkoule k tomu, aby si mohl stáhnout třeba Firefox, Operu, Chrome a pod??? Stejně mu tam prodejce něco narve ať to chce nebo ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 15:24

I když tam nebude, co by si vybral BFU z těchto možností:

1. Opera

2. Firefox

3. Chrome

4. Internet Explorer

5. ....

4 protože tam je slovo "Internet" a pokud mu bude 60 písmem zdůrazněno, že jsou to všechny prohlížeče internetu, stejně šáhne po IE, protože to přeci dělá MS a tak to na jeho OS musí fungovat nejlépe

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 15:51

TAK ÚPLNĚ NESOUHLASÍM.

o Firefoxu už BFU mohl slyšet od známého, o Chrome se dozví na www.google.cz, a Opera se mu třeba vryla do paměti, když si koupil chytrý telefon a byla tam Opera jako prohlížeč.

Navíc je vskutku jedno, jestli si nainstaluje jeden nebo všechny. V téhle situaci by totiž už dostal na výběr, a o možnostech by byl informován. = konkurenční soutež!

Tahle situace s IE už je od roku 1994-2009, tkaže je spíš s podivem, že si na MS neposvítily daleko dříve. V celé žalobě v tomto sporu je také celé to období zmíněno a za něj se vztahuje také pokuta.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 18:00

Jsou desítky, stovky případů, na které by se dal napasovat model MS a IE, ale tyto firmy nemají tolik peněz a proto nejsou pro "boj" za hospodářskou soutěž vhodné. Já tady nehájím MS. Jen se rozčiluji nad tím, že zástupci EU zneužívají obyčejné uživatele, berou si ho jako štít do svých argumentů, mají plnou hubu konkurenční soutěže (toto není narážka na Tebe, jiné pojmenování mě nenapadlo) a přitom jim jde jen o to vytáhnout z MS hromadu peněz. Jaký OS, popř. jaký prohlížeč používají euro poslanci? Kam vlastně doputovali ty peníze vybrané na výpalném, pardon na pokutách???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 18:03

*doputovaly

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 19:03

"můžeme to brát jako nespravedlnost, ale to je tak všechno, co proti tomu můžeme dělat."

Že by podobných případů byly stovky? Opravdu má tolik ostatních firem na trhu v něčem (OS) přes 90% a využívá toho na jiném poli (browser) ????? ...........Mě nenapadá ani jeden.

Podobné stále se opakující nepochopení a tvou reakci už nebudu komentovat. Nic proti Microsftu nemám. V mnoha oblastech (Live Messenger, Hotmail, Office 2007, Bing, Morro Antivirus....) jsem MS bránil. IE8 taky není tak špatné, ikdyž na něj hází všichni špínu. To ale neznamená, že ho budu používat, když jsou jiné možnosti.........ATD

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 21:46

Trhem přeci nemusí být hned celý svět, ale například kontinent, jeden stát, jedno město nebo ulice. To bych také mohl u pekaře vedle v ulici požadovat milion za to, že ve svém krámu nenabízí housky pekaře z druhého města. Ano, windows jsou a budou krám MS a evropská komise mu nařizuje nabízet cizí housky ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 22:20

>> Trhem přeci nemusí být hned celý svět, ale například kontinent, jeden stát, jedno město nebo ulice. To bych také mohl u pekaře vedle v ulici požadovat milion za to, že ve svém krámu nenabízí housky pekaře z druhého města.

Z města se můžete odstěhovat, ale MS nikde neuniknete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 06. 2009 01:33

Za ty prachy si koupím parádní new PC nwm jak si můžou dovolit takovou cenu, já bych to nepoužíval ani kdyby mi platili měsíčně 20k za nervy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 06. 2009 15:22

Fascinuji me vsichni ti mistni pubíci, co tu vykrikuji, ze si to za ty penize rozhodne nekoupi, a ze se ms zblaznil...

1) odhaduju, ze tak 90% z nich by si to nekoupilo ani za 1000

2) nikdo vas nenuti to kupovat. ono je nekde psano, ze si to musite koupit?

a k tomu jeste neco - windows 7 nejsou primarne urceny pro ty, co uz visty maji (ostatne, stejne nejde o nic jineho, nez lehce prebarvene visty s par drobnostma navic). ale pro ty, co jeste maji xp a cekaji na neco, co prijde po vistach. clovek, ktery ma visty, nemusi na win 7 vubec prechazet, nic noveho tim v podstate neziska. takze ty ceny - proc ne, jsou v poradku ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 21:16
26. 06. 2009 21:26

Ne, bude to jinak....

Z XP nebo Visty půjde upgradovat z verze Vista premium na W7 premium, ultimate-ultimate. Toto bude stejné, ale např.....Vista Ultimate___Windows 7 E Ultimate ....nepůjde přeinstalovat přímo, (= na již existující disk s předchozí verzí Windows), ale bude se muset W7 E instalovat na čistý disk.......

.....Což osobně jako problém nevidím, ale spoustu lidem to třeba může vadit. (Ale zformátovat disk před instalaci nového systému vážně není nic složitýho. Hlavně zálohovat důležitá data předtím.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 21:43

Co jsem napsal, jsem skutečně četl, ale už nevím kde. Ber to jako nepotvrzenou informaci. Rozhodně není moudrý běžet do obchodu a koupit si hned notebook s Vistama. Já si taky počkám, jestli skutečně začnou u nás prodejci počítačů nabízet ty upgradovací kupóny/poukázky, protože zatím není jistý jak to bude reálně v obchodech vypadat. Ten upgrade program byl spuštěnej dneska, (26.6.09), takže, kdy reálně Ti v českým obchodě nabídnou upgrade kupon, si netroufám odhadovat. Doporučuju opatrnost a počkat ! ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 06. 2009 03:13

ok. diky za info.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 21:02

Mam 4 mesiace stary notas. Dostal som tam predinstalovane visty plne bloatware. Vydrz notasa na baterky bola hrozna.. Tak som pouzil dodane XP. Z nich som odstranil bloatware a myslel som si ze mam vyrane. Nemam.

Podpora XP je v dnesnej dobe len symbolicka. Kazdy, co si da XP na novy stroj zisti, ze mu kazdu chvilu hadzu BSOD.

Na vsetkom mam najnovsie ovladace, ale aj tak mi kazdu chvilu hodi IRQL NOT LESS OR EQUAL. Staci pripojit nejake usb zariadenie. Ci sa jedna o dialkove (standardne Human Interface Device bez driverov), usb->ps2 redukcia (bez driverov), usb->serial redukcia (bez driverov), usb->ide/sata multiredukcia, ci dokonca aj usb hub. A pritom vsetky tieto zariadenia na inych (starsich) pocitacoch idu, a idu dokonca aj na rovnakom notase, ktory ma ale zakladne visty. Lenze tie visty nechcem.. Mal som ich chvilu na sluzobnom a boli vyrazne pomalsie a vyrazne zravejsie ako XP. Win7 mala byt zachrana. Ale pozeram, ze upgrade zadarmo nebudem mat a kupit si ich je nerealne (fakt nehodlam za cenu noveho notebooku ci netbooku kupovat len system). Takze sa asi (napriek legalnym XP a Vistam) budem musiet otocit bud ku nelegalnym Win7 (som zvedavy kedy sa bude dat stiahnut korporatna verzia)..

Ostatne, cela ta moznost downgrade je blaf. Ak ma clovek moderny HW (mam komplet centrino 2), tak je ta podpora len naoko.. Proste neodladene ovladace, nulove reakcie ci patche..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 21:14

přesně......, viz...diksuze na téma...... "XP budou podporovany do r. 2014"

XP jsou prostě velmi chybové a podpora a inovace bude ještě klesat. Ikdyž se to dá nějak přežít. Visty jsou sice pokrokové, ale pomalé a extrémně žravé, a nakonec i ty W7 RC jednou vyprší. Vážně lituju lidi, co si koupil PC nebo notebook s Vistou před 26.6.2009, protože oni upgrade zdarma nedostanou. A súhlasím též že Downgrade je jenom mazání medu kolem pusy. Kdo by downgradoval z W7 na XP či Vistu, by byl blázen. .....Dneska už i Vista SP2 je celkem dobrej systém, ikdyž s ní nemám osobní zkušennost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 16:41

Myslite ze pujde update z 32bitove edice Wisty na 64 bitovou edici 7? napr kdyz k ntoebooku nelogicky dostanete 32 bit s 4gb ramu. Dik

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 16:41

Kolik lidí upgraduje systém (pominu-li ty, kteří mají ukradený všechen soft a kdyby neměli nejnovější verzi, dostanou osépky)? Stavěl jsem si nový comp vloni s OEM verzí Vista, tak za rok tam provedu nějaký upgrade (lepší CPU, přidat paměť, další disk, bude-li potřeba) a za další 2 roky ho buď pustím dál do rodiny nebo prodám i s tou licencí a koupím/postavím nový, zase s OEM licencí.

Ruku na srdce - kolik lidí potřebuje krabicovou verzi, protože bude během 2 let měnit počítač 5x. A kolik lidí skutečně nevyhnutelně potřebuje upgrade z WV na W7?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nika  |  26. 06. 2009 11:00

Společnost Microsoft uvedla, že nová verze Windows 7 pro domácí uživatele se bude ve Spojených státech od pátku do 11. července prodávat za 49,99 dolaru (asi 930 korun). Zákazníci software získají po jeho přivedení na trh v říjnu.

Po 11. červenci se nové Windows 7 budou prodávat za 119,99 dolaru (zhruba 2240 korun). Srovnatelná verze operačního systému Vista se prodává za 129,99 dolaru a při svém vstupu na trh v roce 2007 stála 159,99 dolaru.

Nová verze Windows 7 pro společnosti s více uživateli se bude prodávat do 11. července za 99,99 dolaru a posléze za 199,99 dolaru. Srovnatelná verze Vista stojí stejně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 13:26

to je ale cena za upgrade, ne za plnou verzi.

Viz třeba BestBuy

W7HPremium: http://www.bestbuy.com/site/olspage.jsp...

W7prof: http://www.bestbuy.com/site/olspage.jsp...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 20:40

jen upgrade a stejna cena prijde emailem asi kazdemu kdo si regnul betu nebo RC

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 10:15

...a zustanu u Linuxu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 09:33

Tak to je tedy skvělí tahle zpráva jako ...

To jakože nebudu moct využít bezpletného upgrade? však jsou to jen dva měsíce před ofiko termínem pro bezplatné upgrady ...

Kdyby to tak bylo, dostanu alespoň tu slevu na upgrade... ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 09:17

Docela nechápu místní diskutující, co by si nejraději kupovali na každý počítač Windows 7 Ultimate za 6 000 Kč a takový počítač ještě mají tu drzost srovnávat s cenou počítače bez OS (Linux).

Mě teda cena 3 700 Kč za Home Premium (retail) příjde jako velice krásná cena. Když si vemu, že jedna hra na XBOX360 stojí cca 1 000 Kč (z UK, vč. poštovného), tak za cenu čtyřech her budu mít plnohodnotný systém na minimálně 6 - 9 let s přenositelností na jakékoliv PC.

Ale proč nesrovnávat nesrovnatelné. Cena PC s Windows může být i 40 000 Kč (nějaký čtyřjádro, osm giga ram, sli grafiku, raid pole ze čtyř disků, apod. a k tomu samozřejmě plnou verzi Windows 7 Ultimate a pokud možno ještě Office 2007 Bussines, abych si doma připadal jako větší profesionál co se nenechá omezovat) a samozřejmě porovnat s cenou PC s Linuxem, kde bude obyč. procesor, obyč. zbytek a k tomu Linux zadarmo za krásných 15 000 Kč vč. monitoru. Je to velice absurdní příspěvek, stejně jako lidi co píšou podobné mekty do diskuze ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 09:26

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 10:15

To jsem nemyslel. Počítač bez OS má stejnou pořizovací hodnotu jako s Linuxem. O tom byl celý můj příspěvek. Pokud ste to pochopil jako narážku, tak se omlouvám

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 09:34

Koukám, že Alešek už dostal vysvědčení a trousí tu svoje moudra. Budeš první, kterej si je stáhne z rapidu. Všechny Windows za beta verze

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 09:48

To výž še jo, dostal sem samé jednyčki, tak tatýnek my prí v řýjnu za odmněnu koupý plnou Windows 7 Ultimate, še jsem hodní sinek, co se moc a moc snaší ve žkole Takše Rapidshare be be.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 12:46

Alešku Keberlešku, stále ti ta čeština nejde. Radši si piš svůj bloček a nech si trapné narážky na Linux, o kterým víš kulový.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 13:38

Jste trapný a docela vás lituju. Můj blog je můj blog, diskuze na Živě je diskuze na Živě. Žádné trapné narážky na Linux jsem neměl, akorát jsem reagoval právě na uživatele, jako vy, kteří srovnáváte nesrovnatelné. Toť vše. Můj názor na všechny tři majoritní systémy je známý a ani v jednom názoru tu druhou stranu neurážím, každá má své výhody a nevýhody. Tímto považuji diskuzi za uzavřenou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 06. 2009 15:06

ano nekteri si hold potrebuji povysit svoje ego tim ze urazi ostatni bez zadneho duvodu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 11:30

Já zase nechápu, jak někdo může kupovat OEM licenci. V mém oklolí neznám nikoho, komu by legálně vydržela zmiňovaných 5-6 let! A to že je možné ji znovu aktivovat neznamená, že ji použítáte legálně! (alespoň si to myslím)

Za tuhle dobu mám tak 3x vyměněnou desku (ikdyž case mám stále stený). Nehledě na to, že si občas otestuji i nějakou tu grafiku, vyměním disk a pod. Mám dojem, že bych OEM OS měl mít zakoupenou minimálně 3x! (a to přehlédnu, že aktivací bych musel udělat nepoměrně vícekrát)

Takže legálně připadá v úvahu pouze krabicová verze. A jednotlivé verze se od sebe finančně noc neliší. Takže je jedno jestli 5500,-, nebo 6000,-. V každém případě je to dost!

A srovnávat cenu s hrama - se prostě nedá. Hru za tuto cenu nekupuji. Prostě si ji zahraju později, po té, co ji koupím za 300,-

Naproti tomu se divím, že MS to s OS neudělá podobně jako s Office pro školy a domácnosti. Tam je sleva obrovská a přijatelná. Tyto office jsem koupil již ve verzi 2003 a teď znovu 2007 aby měli děti stejneou verzi jako ve škole. A vůbec mi to nepřide divný, že ji jednou za 4 roky koupím znovu a mohu ji legálně používat bez toho, aby byla nesmyslně vázána na někaký HW.

Kdyby OS stál také 1500,- tak to nikdo nebude tahat z Rapidu. A MS jich prodá 3x více.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 12:12

Já reaguji na článek ve kterém je napsáno, že "cena retail balení přijde na 200 amerických dolarů" a tj. 4 000 Kč. Za to bych měl dostat retail Home Premium a ne OEM. A to se podle mě vyplatí. Pokud je to jinak, či sem to špatně pochopil, tak se rád dozvím více ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 12:12

Ano, ale PC, ke kterému by byla opravdu potřeba Retail licence je 1 z 1000 prodaných - Těch domácích kutilů apod, je minimum.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 12:22

Ono OEM se moc nevyplatí, pokud RETAIL stojí 4 000 Kč. Spíš když se pokazí nějaká součástka, tak má člověk hned problémy a domácí PC je většinou na práci i hry a kvůli hrám musí jít s dobou. Potom je taky na místě zvážit XBOX ... Ale i tak a hlavně pro děti je výhodné mít obě platformy, takže RETAIL se podle mě vyplatí. A ten rozdíl je myslím 1 500 Kč což není moc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 14:04

Bohužel se bojím, že ten rozdíl bude větší ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 06. 2009 12:24

Za tuhle dobu mám tak 3x vyměněnou desku

občas otestuji i nějakou tu grafiku, vyměním disk

Prostě si ji zahraju později, po té, co ji koupím za 300,-

------------------------------------------------

Ty nejsi standardní uživatel. Spíš klasický brouk pytlík.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 20:35

Tak tohle je bezpodmínečně pravda

Já si svá XP už aktivoval asi 5x a mezitím kompletně obměnil hardware uvnitř (2x procesor, 1x deska, 1xzdroj, 2x grafika). A to mám současný stroj necelý 4 roky. Neřekl bych, že jsem kutil. Reinstalovat Windows je často nutnost. Bohužel systém Windows nevydrží to, u čeho si Linux uprpdne a chrochtá spokojeně dál. Takže OEM licenci jsem vlastně několikrát porušil (protože se změnou hardware OEM zaniká = jakoby nový počítač dle licence). Microsfot mi to sice toleroval a vždy ochotně na telefonu reaktivovaly můj key (ikdyž se potřetí už ptaly proč a na kolika počítačích to mám )

U retail balení mám vždycky jistotu, že ať se stane cokoliv s počítačem, tak instalace bude plně legální a také mnohem jednodušší (protože počet aktivací není omezen). .....Taky ta blbá nálepka tam nemusí být na skříni (ale tím si nejsem úplně jistej)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 06. 2009 09:15

Podle zdejších přispěvatelů budu asi nějaký exot. Počítám - li, že životnostje tak 4-5 let (doma), vycházejí mi náklady na provoz 3,20 - 4,1 korun za den v nejdražší verzi produktu. K tomu lze sehnat zadarmo, velkou část od výrobce, téměř úplně vše co s tím produktem můžu dělat. No nepřijde mi to zas tak moc, aby mě to nějak vzrušovalo.

Linux u mě nepřipadá v úvahu. Takže tuto cenu v klidu zaplatím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 02:41

...tak z toho jsem dostal zachvat smichu :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 08:52

Se nesměj. Taky proto se nemůže Linux rozšířit. Uživatelé Windows mají problém otevřít starý typ krabice a proto si kupují OEM verze hned s počítačem. Víš jaký je pak pro ně problém stáhnout z internetu ISO obraz s Linuxem a ten vypálit? Pak ještě nainstalovat. NO FUJ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 10:11

Už to pochopte...Linux je od ludi pre ludi.

Linux znamena chaos...nenuti sa nikomu ale vybera si tich ktori ho chcu.

Jedinou prioritou je donutit developerov portovat hry resp. nejake specializovane aplikacie (CADy,PS) na *nix like.

Rozne aplikacie by mohli byt zdarma na nekomercne pouzivanie, pripadne by sa mohli dat kupit a stiahnit z repozitarov vyrobcov.

Stacilo by aj portovanie len sietovich hier (mmorpg...) kde by vlastne warez nemal zmysel...drtive percento pouzivatelov linuxu su profesionaly... resp. ludia ktori rozumeju ako system funguje a nebudu si ho zasierat warezom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 06. 2009 22:53

Že nepujde přeinstalovat, tak to mě teda pěkne nasrali.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 22:44

Pro všechny ty spoluobčany, co nepřejí malé a měkké firmě další zisky za prodej Windows Vista SE doporučuji přečíst všechny tři články: http://blackhole.sk/why-i-hate-microsoft-1...

Než začnu na někoho nekriticky plivat oheň a síru tak je dobré si o něm něco přečíst.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 06. 2009 08:34

Jenom kecičky proti MS, autor míchá hrušky a jablka, navíc vypichuje jenom věci proti MS a navíc spoustu věcí, které jsou "na hraně" vydává za pravdu. Tradiční anti MS kecičky, nic víc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 08:48

Tradiční anti MS kecičky. Při představě, že pouze 10 % je pravda je člověku špatně. A soudní spory jen v USA mluví za vše.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 06. 2009 09:26

No nevím jak ty, ale pokud mi někdo předhodí 90% lží, tak zbytek mě nezajímá. Ale o to mi nejde. Jedné věci na Windows rozumím dobře, a to je .NET. Přečtu - li si to co autor napsal o .NETu tak prostě vidím, že autor nerozumí tomu o čem píše. V celém kontextu vydá za pravdu jeden nesmysl. Převedeho za základ problému, který pak náležitě rozebere.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 09:35

To je jedno. Snad se Windows brzy zruší alespoň ve státní správě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 06. 2009 10:50

Zbožné přání, které je asi tak pravděpodobné, že Česká předstihne USA ve vesmírném programu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 11:41

Proč by se to jako mělo dělat? Vyhodit funkční systém s centrální správou a pracně implementovat něco, co má prakticky nulové možnosti ve velkém nasazení? A pak platit zhruba 5x tolik administrátorů a pracovníků podpory koncových uživatelů?

Vy linuxáři byste někdy měli vystrčit nos někam mezi lidi a nehrát si pořád jen na tom svém domácím PC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 06. 2009 11:20

O serioznosti clanku na blackhole.sk si lze udelat jasnou predstavu napriklad z teto vety ..."Toto môže, ale nemusí byť pravda, ale v každom prípade je to na tomto mieste veľmi relevantné"

Takze pravda to byt nemusi nicmene vzhledem k tomu ze se to tyka firmy kterou nema autor rad , sup s pomluvou do textu clanku. O nezaujatosti se da v tomto pripade s uspechem pochybovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  25. 06. 2009 22:14

E verze, ne E verze - za pár měsíců si stejně pomocí nějaké variace nLitu lidi udělají vlastní instalačky :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 21:33

Moc jsem to z článku nepochopil, ale nebude snad upgrade z Visty Business na Seven Profiky stát 200 doláčů? Přeci jen to není krabicová verze, tak si myslím, že by ten upgrade mohl vyjít tak na 100 doláčů, nevíte někdo jak to bude? Moc díky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 00:53

Šmejdi, američani to budou mít za $50 (předobjednávky):

http://www.computerworld.com/action/article.do...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 21:22

Mně připadá strašně nefér, že upgrade zdarma nedostanou všichni "Vistaři". Osobně jsem si k Vánocům 2007 pořídil krabicovku Visty Ultimate a teď vlastně nemám nárok na upgrade zdarma a nějakej vošaš, co si koupí teďka tu nejlevnější verzi bude mít upgrade zdarma, nehledě na to, jak MS sliboval mraky super extras pro Vistu Ultimate a bylo z toho kulový.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 20:10

"vypouštíme shit a může za to evropská komise" - to může vymyslet jen Microsoft Majitelé Visty by měli mít upgrade na W7 zadarmo a ještě s omluvou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 20:08

jak všichni ti, co si doposud koupili tenhle rok notebook s předinstalovanou Vistou, obvykle Home Premium a ze zoufalství tam instalovali XPéčka, budou dávat 2,5 tisíce (takový ranec za upgread), jen kvůli tomu, že Microsoft jim prodal krumpl a za půl roku po nich chce další prachy za inovaci.

Budou dál používat Xpéčka dokud někde neseženou spolehlivou kopii Windows 7, což jim vřele doporučuji a tu nálepku Vista co mají na notebooku a za kterou zaplatili, bych zaměstancům Microsoftu nalepil na čelo. Protože jen blázen by za systém platil dvakrát a masochista používal Vistu, když bude na trhu Windows 7

Microsoft by měl zdarma vyměnit všechny Visty za Windows 7, jinak řečeno za systém, který by nepřišel, kdyby byla Vista OK, jak všichi dobře víme. A oni velkoryse umožní upgread zákazníkům zdarma, jež si koupí Vistu, pouhého čtvrt roku před uvedením Windows 7. Oó jaká to velkorysost, ó jak jsi dobrý a velkorysý Microsofte. Plivanec do našich tváří, takže ani rok ani půl ale nakonec jen čvrt.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 21:48

Ohledně toho velkorysého upgradu z Visty na 7 zdarma - Microsoft si sice nebude účtovat za ten kupon na upgrade nic navíc, ale prodejci, kteří Vám to prodají, mohou chtít "menší poplatek" za umožnění tohoto upgradu. ...........Takže reálně to stejně nebude upgrade zdarma. (Ikdyž tentokrát ne díky MS)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nika  |  26. 06. 2009 11:04

No chtít můžou, ale jen chtít. Blbec, kdo by s nimi nevyběhl svinským krokem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 19:54

ze dosiahnu taky uspech ako Visty, bleee ale ked budu po vzore XP tak klubok dole.... nehovorim tym ze XP je pecka ale je asi zatial naj OS, moj pohlad na vec...

http://weefun.net...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 19:11

Visty tim padem jeste dele, takze tohle je naprosto irelevantni informace. To koupi (v krabici) pouze blazen.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 19:19

to sice deklarujou, ale nevěřím tomu že vydají SP4 a SP5......, a hlavně aby po celou dobu byly dostupné aktualizace. Ne jen ty kritické, ale věechny, jako to je dosud. To je má obava. Nevěřím že do roku 2014 bude úroveň podpory stále stejná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 22:12

Tak cemu veris nebo neveris je celkem irelevantni - tohle vychazi z oficialniho prohlaseni MS, ktere bylo zverejnene i na Zive. Na tu tzv. plnou podporu (upravy vzhledu a IE8/9... pro XP) se kazdy vykasle, dulezite jsou bezpecnostni updaty. A v bezpecnostnich updatech jsem si (v dobach pouzivani W2000, ktere jiz byly v one "omezene" podpore) nejak nevsiml, ze by MS nejak rozlisoval ve smyslu, tohle neni az tak nebezpecne, na to pro W2000 zaplatu delat nebudeme.

Takze strucne, ano IE9 uz asi pro XP nebude. Ale W7 si kvuli tomu koupit nepobezim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 22:21

Jak jsem psal. ....Omezená podpora ve stylu jen bezpečnostní záplaty (nejvyšší) kritické úrovně, a ještě s větším zpožděním. (Vista, W7 budou mít samozřejmě updaty rychleji), - To je podpora nedostatečná. ...IE 9 určitě půjde stáhnout z Microsoft Download Center, ale aby stále jeětě majoritní systém s 75 % trhu OS měl jen omezenou podporu, to je nepřijatelné. A MS tím donutí většinu domácností i firem koupit novější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 22:35

Ale to fantazirujes. Nic takoveho MS nikdy v minulosti nedelal a nevidim jedinou indicii, ze by chtel s takovou pseudopodporou zacinat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 22:36

Já možná fantazíruju, ale Ty jsi naivní

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 13:34

Nechci se do toho nejak dal zapletat, protoze ze zbytku diskuse je jasne, ze jsi typicky flamer. Ale precijen jeste jednu vec, kdyby to snad nekdo cetl.

Chapu logiku, ze MS proste musi ukoncit podporu sveho nejstarsiho aktivniho produktu, tj. XP, aby prodal nove verze Windows. Ocekaval jsem, ze to MS oznami s uvedenim W7 na trh. MS misto toho oznamil, ze XP budou podporovana minimalne do roku 2014. Tolik fakta. A ja chapu i tuhle logiku, MS se proste boji, ze ukonceni podpory XP by zvlast v dobe hospodarske krize mohlo spise nez zvyseni prodeju W7 zanamenat odliv zakazniku ke konkurenci. Pro uzivatele samozrejme jedine dobre a dodavam ze sveho prvniho prispevku, ze jenom blazen by za takovych podminek kupoval nove W7.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 14:15

Ok, já ale nejsem typický flamer, jen říkám že vážně pochybuju o úmyslech Microsoftu. Samozřejmě že v tisku a na internetu budou prohlášení o super podpoře XP do 2014. To je běžná věc, ale až v letech 2010-2012 spousta z nás třeba zjistí, že reálná podpora se zmenšila. Oni to neřeknou narovinu. To by je zkritizoval celý světa, a konkurence by si zleopšila, jak říkáš i ty. Ale až čas ukáže, kdo měl pravdu. .... Z logiky MS je jasný že chtějí vydělat, a když si nenamastili kapsy na Vistách jak čekali, tak na W7 už chtějí určitě. A časem pozvolna podpora XP klesne a dopadne to tak, jak jsem říkal. Pokud se tak nestane, (což bych se mýlil nerad), tak mě MS mile překvapí. Ale ta fakta jak říkáš To jsou líbivá prohlášení. Já mluvím o zkušennosti. Jak to reálně dopadne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 15:06

OK, takhle to beru. Asi je mozne, ze treba v roce 2012 nam MS oznami, ze podpora XP konci, prestoze dnes tvrdi, ze podpora bude do 2014. Na druhou stranu z pohledu uzivatele XP je to jedno, jestli do 2012, 2013 nebo 2014. Proste ve chvili, kdy MS oznami konec podpory, pak ma smysl uvazovat o novem systemu. V tuto chvili bych W7 ani domu ani do firmy nekupoval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 15:17

Konečně si aspon trochu rozumíme...... U mě konkrétně se nic nezmění. Do března 2010 mám Windows 7 RC a pak si bud 1) koupím upgrade XP to W7,........ nebo 2) budu pokračovat s XP SP3.... 3)nebo přejdu už definitivně (na čtvrtý pokus) na nějakou Linux. distribuci (žřejmě Mandriva, OpenSuse, Greenie, Debian)...Ubuntu mi zatím moc nesedlo.....No uvidíme. Času dost....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 06. 2009 18:57

Pokud bude Professional verze do deseti tak je kupuju, kolik stoji dneska lepsi gamesa? dvanact patnact stovek? za 10h hrani? Win me budou slouzit roky takze je to pakatel. Rozcilovat se s linuxem vazne nehodlam

Navic je vas bude moct pulka mit ze skoly zdarma...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 19:19

Jak to myslíš ze školy zdarma?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 19:32

tak na tom odkazu není že by to bylo zadarmo, pro jakoukoliv školu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 06. 2009 19:33

vsak ja taky nepisu ze vsechny, ale kdyz si to projdes tak je tam univerzita v kazdym vetsim meste...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 19:37

OK, a co z toho plyne pro domácnosti a firmy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 06. 2009 19:40

Ja nevim co by z toho melo plynout pro domacnosti a firmy, domacnost si je koupi vcetne pocitace a firma si je muze dat do nakladu...treba... ja jen rikam ze je zde pro nekoho i moznost jak je ziskat legalne zdarma, nic vic nic min...

BTW: To jsi cekal ze dostanes moderni operacni system za cenu dvou zmrzlin nebo co?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 19:43

Ty si tady říkal, že "Navic je vas bude moct pulka mit ze skoly zdarma...". což by se mně stejně netýkalo, ale pár lidí tady to zajímalo, jak to myslíš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 06. 2009 19:53

No v ramci programu MSDNAA (vice viz. pan Google, nebo chcetele pan Bing) nabizi MS na skolach celkem slusnej balik SW kompletne zadarmo pro nekomercni ucely.

Priznavam ze onu polovinu jsem si vycucal z prstu vychazejic z toho ze se diskuse zucastni prevazne mladi lide co bud nejakou vysokou skolu studuji nebo je to treba ceka... Mozna je to jen 20% mozna taky 60%, nevim, 50% sem rekl protoze je to proste pekne kulate cislo. Spokojen?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 19:59

Ano

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 14:45

K tomuto: Naše univerzita tam je zařazena (UHK) ale v rámci kampusu je možná tato služba zdarma pouze pro jednu katedru. V praxi: Pod naší univerzitou,pouze na pedagogické fakulte,pouze na katedre informacnich technologii je pro studenty možnost toto využít.Ale i tak je to lepší než nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 15:03

Znamená to, že tím, že studuješ momentálně na UHK (moje dřívější škola, už jsem bohužel starší), tak máš možnost získat jako student W7 domů zdarma? Nebo se jedná jen o interní používání W7 ve škole, tedy že škola ho dostane zdarma? + jaké další aplikace se toho programu týkají? Každopádně to ti trochu závidím. Ach ta studentská léta.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 06. 2009 15:40

Sice nestuduji na UHK, ale ono to je tusim vsude stejne, tak zkusim odpovedet.

Znamena to, ze studenti informatiky (obvykle podle katedry), maji moznost vyuzit MSDNAA. To funguje tak, ze clovek se prihlasi na MS stranky (u nas se pouziva stejne prihlaseni jako do systemu skoly - kdysi tam byla treba specialni registrace profesorem). Student stahne normalne klasicky image, dostane klic a hotovo.

Je to pro domaci pouziti (pocitam nekomercni, ja ty podminky necetl ).

Co se tyce aplikaci, je tam snad vsechno krom Office. Namatkou: Visual Studio, Expression, SQL Server, Exchange Server, Windows (Server 2003/2008, XP, Vista.... [x64 i x86 - pokud to je mozne]) a plno dalsich veci, ktere ani neznam

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 20:17

to je fakt zajímavý. škoda že už nejsem student. dá se to nějak zařídit jinak?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 06. 2009 20:58

Legalne pochybuju

Jinak staci znat nejakeho studenta/profesora informatiky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 21:03

Z toho bych neměl dobrý pocit a jistotu

Přečti si příspěvky ohledně ......OEM licence je vskutku nanic

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 22:40

Přihlásit se někam, kde to mají a nedělají příjimací zkoušky (třeba Ing studium na FEKT VUT v Brně), zapsat se, stáhnout, do školy chodit/nechodit podle libosti

To co si stáhnu v průběhu studia můžu se stejnou licencí používat i po ukončení studia.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 06. 2009 16:16

doplnim: Ano je to pouze pro studenty informatiky i na domácí použití , ale : teď si nejsem jistý jak je to konkrétně u tohoto (teprve s win7 začínáme), ale spousta jiného softwaru pro studenty zdarma nebo za nižší cenu je k užívání pouze na dobu studia (liší se jednoltlivými podmínkami u každého prodejce sw),někdy neomezeně.

Jinak na UHK nestustuduji ,ale pracuji ( I T ).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 06. 2009 12:48

No, ještě je tam ta podmínka, že to smí používat pouze ten student. Takže si tam ani maminka nesmí přečíst e-mail.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 06. 2009 00:22

ze mas jit studovat :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 19:48

Rozčilovat se s Linuxem? To já mám zase jenom jedno duševní zdraví ohledně Windows

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 06. 2009 19:54

urcite, a tak je to dobre, ze je moznost vyberu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 06. 2009 23:50

Víš co me mrzí? Že tu není smajlík *thumbs up*

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 06. 2009 03:29

Naprosto souhlasim, 3k resp 6k za systém na několik let - včetně aktualizací - je ve srovnání třeba s antivirem kde platim 1k ročně rozumná cena. XP mi sloužily 6 let, když se budou podobně držet i W7 tak to je 500 resp 1k na rok

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 08. 2009 14:06

Na VSE v Praze je pristup do MSDN AA udelovan pouze studentum, kteri studuji nektery z vybranych predmetu (je jich asi 7).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:47

Co s tou cenou všichni máte??

1. Proč počítáte Ultimate? To opravdu potřebujete všechny funkce?? To vám nestačí HomePremium??

2. Nikdo vás nenutí přecházet na Win7. Visty nebo XP vám určitě bohatě stačí.

3. Pokud budete kupovat nové verze OS, tak to bude z 90% s novým PC a tedy jako OEM verzi, která je o dost levnější.

4. Microsoft je KOMERČNÍ společnost, a tak se tedy snaží generovat zisk a ten nedostane prostým rozhazováním svého know-how. Takhle to dělají všechny společnosti..

5. Pokud se vám ani tohle nelíbí tak si Win7 stáhněte a crackněte, nebo přejděte na Linux, ale neshazujte to na Microsoft nebo kohokoliv jiného. Tohle je vaše volba. Žijeme v kapitalistickém světě, kde musí člověk za věci, které chce nebo potřebuje platit penězi a s tím nic nenaděláte..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:51

děkujeme za informaci, že žijeme v kapitalismu. To všichni (doufám) vědí, ale co je moc, to je moc. MS na to doplatí (a ne peněžním ziskem)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 06. 2009 19:06

to ti myslim, ze nedoplati

W7 nakoupi hodne lidi, totiz nejsou tak moc posahani nekteri, jako cesi, ktere sysli kazdou kacku a potom rocne rozdaji na dyskach pres 5 litru

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 19:15

za 10 tisiíc koupíš dneska slušně vybavenej počítač + 10 tisic za Windows 7

= 20 litrů za jeden z levnějších typů????

Takže dneska seženu PC is OS za 7000 a potom asi za 20000 ten nejlevnější ???? Takže Hig-End PC kolem 35-50 000 ???

Hezké. Krása. Zvláště za ekonomické krize, když lidi nemaj peníze a přicházejí o práci.

Super. Bomba. Microsoft is "the greatest"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 19:23

A pproč byste proboha kupoval k pořítači za 10000 retail verzi Ultimate? K taakovému kompu patří bud verze Home Premium na doma, nebo Professional do firmy, oboje ve verzi OEM kolem 3000. Home premium a doma umí prakticky to samé co Ultimate.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 19:26

desktop počítač (ne notebook) za 10 000 je dnes výkonný, a samozřejmě Windows 7 E Profi je minimum. Na Home či Starter se nenachytám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 09:45

Starter je šitka, to je jasné, ale pořád nevím, proč dávat na PC za 10000 Retail Win, když stejné v OEM jsou za 3000-3500? Jinak nevím, proč by Vám vadilo Home Premium, vždyt jsou stejné jako Profi, jen nemají podporu Windows server domény a některých věcí pro notebooky, které většinou dodávají výrobci vlastní. Profi není lepší než Home Premium, je na stejné úrovní, ale pro jiné použití. Profi např nemá Media Center apod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 06. 2009 23:06

k cemu k novemu PC kupovat krabicovou verzi kdyz muzu koupit OEM a dostanu tutez krabici ale s oznacenim OEM ? OEM bude stat tak jako vista - mozna o 200-500,- Kč vice - ale to ozelim, vice rozdam na dyskach, obcas si nezapalim, nebo nebudu zbytecne svitit nekde, nebudu obcas doma a nebudumit zapnuty PC

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 07:49

No, tu krabici opravdu nedostanete...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 06. 2009 08:58

divne, ja jsem ji napriklad u Vista HP 64bit dostal... samozrejme na mediu je napsane OEM

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 01:58

Stav, kdy existuje 70% zdaneni vetsiny lidi a sektory jako zdravotnictvi, duchodovy system, skolstvi apod. jsou ponechany na pospas volne ruce uredniku, politiku a ruznych jinych vyzirek se za kapitalismus oznacovat neda ani omylem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 16:04

Falhar:

Bez flamu. Nevim proc by nemohl MS nabizet za normalni cenu full system, tedy Ultimate. Fakt nechci flamovat, ale kdyz teda dost casto vidim kritiku na predrazenost Apple, tak jejich v krabici koupeny system, ktery je vzdycky full, tedy ultimate, stoji cca 3500,- i s kvalitnim softwarem. A v krabicich si MacOSX kupuje dost uzivatelu teto platformy, tudiz pripadna poznamka na tema predrazenosti Apple HW by byla irelevantni.

Kdyz vezmu v potaz cenu Ultimate Visty, nebo W 7, teda skoro 9000,-, tak za 13000 mam serverovou verzi MacOSX. Serverovou. Kolik stoji serverova verze Windows? Radeji se ani neptat.

Tim opravdu nechci vyvolavat flame, jen se mi zdaji pripominky o vysoke cene za nove Windows vcelku pochopitelne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:47

fakt brutus. 10 litrů za windows. ???????? Ať jdou do říti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:39

za tuhle cenu je ten OS předražený. Zatím zůstanu u svých legálních, odladěných a funkčních XP Pro.

BTW, Tučňák si už brousí zuby

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 12:27

tučniaci nemajú zuby

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:39

Pane Sedlaku, "June" je anglicky cerven, nikoli rijen. Takze bezplanty upgrade by mel byt k dizpozici o zitra.

viz Mary-Jo Foley: Microsoft also acknowledged on June 25 that the Windows 7 Upgrade Option program will kick off on Friday, June 26, as was expected. - Zdnetu v tohle verim vic, nez zive

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:23

Právě jsem si zkusmo zpočítal kolik asi bude stát .....Windows 7 E ......na Slovensku (takže podobně u nás)

takže 25,80 za euro krát 319,0 = 8230,20 Kč

http://www.zive.sk/Spravy/Windows-7-sa-bude-... ...

http://www.mesec.cz/kurzy/...

Děkuji, nechci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 06. 2009 18:02

Člověk ani neví, kdy si má koupit PC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:05

Omlouvam se microsoftu, na žive.cz to asi splatli, idnes to ma dobre :).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:07

ještě 2 roky vydržet na současném stroji, a pak koupit i se systémem za babku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 07:46

Ony se Windows-y postupem času slevňují? Toho jsem si zatím nějak nevšiml. Ale XP bych za 500,- bral hned... ;-D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:01

Takze chpu to dobre tak, že teď když plánují koupit notebook s orig. windowsama, tak se prostě budu muset spokojit s vistou a nemam narok na bezplatny upgrade ani po vydani windows 7?

Co to je za politiku toto? Je jasne, ze nebudu platit na windowsy 2x a radeji budu cekat na den vydani - a nejenom ja.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:24

tykravo ty nam to natreli...ja uz brecim v koutku, co vy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:29

tak to tě litujem že břečíš,..... ale ty máš svůj Linux a já se vrátím k XP nebo přejdu taky na Linux. Microsoftu se tahle chyba v cenové politice vrátí, přijde o evropské trhy a dopadne jako s Vistou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 19:19

Ne chápete to blbě. Budete mít nárok na bezplatný upgrade, pokud si koupíte notebook, kde už bude přiložen ten kupón - to je potřeba si pohlídat, a dle zkušeností s minula, to bude trvat tak měsíc, než reálně ty kupony budou u nás. Ale ty evropské 7čky nepůjdou nainstlovat jednoduše jako upgrade z Vist, bude třeba udělat kompletní novu instalaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 17:40

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 08:17

Za rohlík jsem před lety dával 1 Kč, teď dávám tam 2x víc. Znamená to, že je ten rohlík 2 x větší, lepší, chutnější?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 08:56

No právě. Proto kupuju rohlíky když jsou za akceptovatelnou cenu za rohlík. A nevím jak u Vás, ale v našem městě třeba hypermarkety a větší řetězce začali nabzet stálou cenu mezi 0,90 - 1,90. Rozhodně ale za 2,50 a víc to nikdo nechce. Než aby jim to zůstalo na skladech, tak radši zlevní. A podobně je to i se SW, pokud se neprodává podle představ.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 09:41

Za stejný typ licence a stejnou řadu dáte stejně peněz jako jste dal za ty XP. Dolarová cena +- stejná už od dob NT4.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 17:37

3130,- za upgrade na Sedmičky HP? To je skutečně... dost. Ideální cenu bych viděl do dvou tisíc, ach MS, proč to musíš tak prasit! Jako kdyby nestačilo, že to ještě není ani rok, co jsem platil 2500 za licenci Vist k notebooku...

MS.press: To zní celkem ideálně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 17:30

Opět se bude měřit jiným metrem u vyvolených zemí a zbytku světa. V USA, Kanadě a později u dalších zemí si bude možné předobjednat Win7 HP za $49.99 a Pro za $99.99. Další z příkladů jak se na ostatní země s*re. Člověk by řekl, že budou k EU přistupovat jako k jednotnému trhu a zase nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 17:34

Třeba se takto Microsoft "odvděčuje" celé Evropě za Evropskou komisi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 17:38

A my se Microsftu odvděčíme tím, že si Sedmičky nekoupíme !!!! Tak jako tak nakonec zlevní a to o dost. Kupovat si jinou verzi než Ultimate nebo Proffessional nemá smysl. Tak třeba to "Starter Edition" a "Home Basic" jsou něco jako demoverze

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 17:25

To ale plati pre USA. V EU je to 320€ ! A sanca, ze cena CZ verzie bude pocitat z ceny v $ je zhruba rovnaka ako pad Titanicu na tvoju hlavu v tomto momente.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:45

Tak je to sice anglicka cena, ale predpokladam, ze ji nekde pobliz bude i cena v eurech... v librach by to melo byt £229.99 za ultimate. Z myho pohledu akceptovatalny za krabicovou verzi.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8118749.stm...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 00:09

Dam sem este raz linku zo ZIVE.SK (rozumej ten isty majitel ako ma tento web) :

http://www.zive.sk/Spravy/Windows-7-sa-bude-... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 06. 2009 17:06

Jste si jistí tím 26. říjnem? Nemělo to být spíše 26. června?! https://windows7upgradeoption.com/Landing.aspx

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 17:10

No mě se popravdě teda 26.říjen taky nějak nezdá. A jestli tomu skutečně tak je, tak je to pěkná hovadina.

//Tajně jsem doufal, že si na konci srpna koupím Notebook s Win Vista (down.XP) a budu mít možnost poté z Vist přejít na Win7, ale jestli to bude skutečně až od 26.října, tak si Win7 nejspíš nekoupím. Nejsem blázen, abych v rozmezí 3měsíců zaplatil 3 OS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 17:20

Živě v tom má nějakej bordel, chce to jít blíže ke zdroji http://windowsteamblog.com/.... Zítřku nasvědčuje i tato stránka http://windows7upgradeoption.com/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 17:26

Děkuji za linky.

Živě v tom má opravdu nějaký bordel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
napolo rozbalena mumie  |  25. 06. 2009 22:18

Downgrade byl pokud vim vzdycky mozny v ramci zakoupene licence.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 00:30

Downgrade z Vista ultimate, krabicova verze za cca 12000Kc, neni dovolen.

Aspon podle (dez)informacni linly Microsoftu, ikdyz na ni odpovidaji podle toho jaky je den v tydnu a sviti-li slunce na stejny dotaz pokazde jinak

I treba slibi, ze do tri dnu zavolaji zpet, vezmou si telefonni cislo a mailovou adresu(netusil jsem, ze jde telefonovat na mailovou adresu, ale Microsot si mysli, ze to umi) a je to skoro rok a nezavolali(asi si ulozili me cislo na MSSQL server

Mozna u nich pracuje pan Lomikar a zavolaji do roka a do dne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 09:40

Ne doengrade je povolen jen u některých produktů a licencí. Obecně není poovolen u krabicových verzí, naopak je plně povolen u multilicencí. U OEM jen u profrsionálních řad Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 23:30

Podle oficiální tiskové zprávy, kterou Živě cituje, je to skutečně 26. června, nikoliv 26. října.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 17:00

http://www.zive.sk/Spravy/Windows-7-sa-bude-... ...

Ceny prepocitavajte z €, teda zo 199€, 309€, 319€.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 16:59

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 06. 2009 17:19

V EU bude jen verze, jejíž součásti podléhají diktátu Komunistické byrokratické unie? nebo bude o normální svobodné verze současně?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 17:29

bude jen Windows 7 E, ale prodejce zžejmě nabídne zdarma navíc DVD s tzv. "Microsoft Internet Pack"....Ta bude obsahovat IE 8 a Windows Live balíček aplikací. Výhoda je, že to bude jako volitelná součást k nainstalování. Nenaisntaluje se se systémem automaticky. Ale jen pokud bude zákazník chtít a vloží toto druhé DVD

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:26

v Eurpoe je kazda "ne E" verzia piratska a nelegalna. .Prevadat "plnu" teda nebude v EU moct

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 06. 2009 00:12

a jako to bylo s XP, lidi hromadne odmitali XP N verze... a kupovali pora dXP, nyni nebude sance, jsem zvedav jak si s tim poradej obchodnici... ja osobne nechci system bez iexploreru, je to balast, ale kdyz se chci podivat co davaj v tv, tak je dobrej (pac nez nabehne FF s 350 aktivnima zalozkama, to trva)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 06. 2009 00:14

proc vlastne v tom baleni nebude jiz druhe cd pridano? Proc mit dalsi volne lezici CD? No fakt kktna

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:27

v EU bude "ne E" verzia nelegalna a teda ju nikto nebude moct predavat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 18:40

"svobodná" verze, kde si svobodně můžeš určit, zda chceš nebo chceš IE? Děkuji, nechci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 22:45

Ne, svobodná verze, kde si vývojář softwaru sám mohl určit, jak jeho produkt má vypadat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 06. 2009 23:47

nevadí mi a chci, děkuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 19:25

Víte co je to komunismus? Řeknu to rovnou ne. Jste pouze DEBIL, který se snaží zaujmout co nejlepším označením EU, protože se snaží omezit monopol. Ano jste pouze DEBIL a nesnažím se Vás urazit, pouze to konstatuji, už kvůli těm mrtvým, které má KOMUNISTICKÝ režim na svědomí. Trošku se zamyslete nad svou DEBILITOU!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 06. 2009 21:16

Sám by som to lepšie nevystihol.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2009 22:48

ale prdlajs. sice oznaceni "komunisticka eu" je kravina, nicmene i vy pistete blbosti. v tomto pripade nejde o zadne omezeni monopolu. toto reseni by bylo na miste, kdyby microsoft branil instalaci jineho prohlizece. coz nedela. a je ZCELA NA VOLBE VYROBCE, co bude dodavat jako socuast sveho produktu.

kdyz si kupujete auto, tak taky mate na vyber z motoru, ktere vam predepise vyrobce. a nemate moznost ten motor odinstalovat, a dat si tam jiny.

v tomto pripade jde pouze o trapny lobbismus ze strany opery software a o snahu se prizivit na necim uspechu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 06. 2009 00:35

Jenže tenhle příklad je naprosto špatný. Pokud zůstaneme u aut, tak je to stejné, jako by byl jeden vysoce majoritní výrobce aut a ten by přidával do auta auotrádio "zadarmo". Tím likviduje ostatní výrobce autorádii a říká se tomu zneužití dominantního postavení na trhu. Protože sice pořád můžu rádio vymontivat a namontovat si svoje. Jenže kolik lidí to udělá i kdyby to rádio bylo zadarmo? Se softwarem je to pravda jednodušší, ale princip je stejný. Proč myslíš, že defender není součástí windows? Stejně třeba Live aplikace, protože by se mrkvosoft z těch žalob nevyhrabal.

A proč se takhle nereguluje Apple nebo Linuxové distribuce? Protože nemají dominantní postavení na trhu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 00:56

tak zrovna ve vistach je i ten defender soucasti windows.

a davani neceho navic , v ramci sveho vlastniho produktu, neni zneuziti dominantniho postaveni, v zadnem pripade - i kdyby MS mel 100% trhu. jako ze nema.. zneuziti je to az v okamziku, kdy by ten vyrobce ZABRANIL vymene. coz nebrani. a ani MS nebrani instalaci a vymene IE za neco jineho.

PS: a i kdyby - jakeho dominantniho postaveni zneuzil? on ma MS v oblasti internetovych prohlizecu dominantni postaveni? to bylo. ale davno..

stejne tak vyrobce toho auta, ve vasem prikladu. i kdyby mel 100% a pridaval autoradio zdarma, tak to neni zneuziti dominantniho postaveni. zneuziti by to bylo az v okamzikku, kdy by to auto neslo vymontovat, a dat misto nej jine.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 01:21

Je to presne tak jak to popisuje Vebloud. Nejde ani tak o to jestli je to lepsi pro uzivatele nebo ne ale o to ze je to zneuziti monopolniho postaveni. Kdyz chcete vzit priklad z autem tak musite to srovnavat s vecma ktere nejsou potreba pro normalni chod auta takze vybrat treba motor je hodne spatny priklad. Ale kdyz vezmete treba ty Autoradia, GPS navigace, Alarmy .... proste cokoliv tak je jasne ze pokud by mela nejaka automobilka na trhu treba 90% a davala by tam kteroukoliv z tech veci "zdarma" (coz nikdy nevite kdy je neco zdarma a kdy je ta vec ktera je udajne "zdarma" zapoctena do ceny za kterou kupujete) tak je jasne ze jine firmy ktere nabizi pouze toto prislusenstvi tak se budou muset hodne snazit aby jejich produkty byli o tolik lepsi aby je nekdo vymenil za ty ktere tam ma "zdarma" protoze by jinak tyto firmy zkrachovali. Pochopitelne v tom prikladu u aut je to mnohem vice zrejme protoze se zde jedna o hmotne veci ktere nejsou zdarma ale princip je stejny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 06. 2009 07:44

to víceméně lžeš, protože obyčejný uživatel nedokáže odinstalovat MSIE a navíc u MSIE je tam "zadrátovaný" do os a jiných aplikací, navíc zde hrozí i nefunkčnost některého hw, což je fakticky situace, kdy MS ZABRÁNIL výměně browseru, je to sice možné, ale normální uživatel to určitě nedokáže a je to způsobeno tím, že MS úmyslně v případě MSIE nedodržuje postupy běžné odinstalace sw

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 10:12

vestavene autoradio v nekterych znackach si taky nevymenim ani s pomoci technika.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 12:56

Jenomze pri koupi noveho auta jsi mel sanci rict ze tam to radio nechces. Pokud to byl nejaky "vyhodny model" kde to radio je v "zakladni cene" tak te stale nikdo nenitu to koupit.

Navic automobilka nema 90% na trhu - pokud budes chtit auto bez radia mas dalsich 10 v podstate ekvivalentnich variant (ekvivalentnich napr. z pohledu dostupnosti servisu)

Pokud se dneska rozhodnes ze chces OS bez prohlizece tak mas sanci treba linux (tam si vyberes ktery z nekolika pouzijes) jenomze potom nesezenes nikoho kdo ti bude schopen poradit... (je jich vyrazne mene nez tech co ovladaji windows a je to tim, ze windows jsou temer monopol)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 18:00

a to je takovy problem tu ikonku modreho "e" vzit a vymazat? zbytek tam zustane - no a proc by nezustal. nicemu nezavazi, navic je potreba systemem.

tohle jsou opravdu kecy. samozrejme, chapal bych protesty a regulace ze strany eu v pripade, ze by ms aktivne branil instalaci jineho prohlizece. to ale nedela. tak v cem je kurnik problem?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 06. 2009 21:21

Samozřejmě, že v ničem! To si jenom rádobymistři dokazujou, jak (ne)jsou dobrý.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 12:33

Nazorny priklad modniho keynesianskeho nahledu na vec. Misto hospodarske souteze, kde proste ten lepsi roste a treba i zcela ovladne trh, chcete za pomoci nejakych urednich zasahu toho uspesneho omezovat a diktovat mu horsi podminky, nez jake jsou dovoleny tem mene schopnym. Mytus o tom, ze kazdy monopol je nutne skodlivy, je v nekterych lidech tak hluboko zakoreneny, ze odmitaji byt i jen premyslet o moznosti, o kolik horsi celkove skody pachaji regulace. A to presne pod clankem, kde je videt, jak na to doplatil uzivatel - nemoznosti upgrade. Ze regulace zvysuji cenu produktu, je vam snad jasne taky. A jak zly monopol neumoznuje pouzivat jine prohlizece je opet nazorne videt na statistikach. Kolik procent uzivatelu ma dneska firefox navzdory tomu, ze s windows se instaluje MSIE?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 15:35

>> Misto hospodarske souteze, kde proste ten lepsi roste a treba i zcela ovladne trh ...

Ano a pak začne zvyšovat ceny(nebo udržovat na stále stejné výši, nic společnost nenutí cenu snížit) a prodávat stále stejný produkt, který se roky nebude měnit a vylepšovat... IE 6 a Win XP jsou toho krásný příklad. Takže počítač stojí to samé, co krabice s OS od MS, zde vidíte zase krásný příklad konkurence v oblasti HW - snižování cen. Je to pěkný nepoměr, ne ?

Monopol je opravdu škodlivý. Produkt může být klidně ve své době nejlepší, ale bez konkurence zůstane stále stejný a pak nezbývá než se pokusit monopol "zuby nehty" udržet(když produkt přestane vyhovovat).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 16:10

Opet pouzivate modni Keynesovo uceni. To je ale prave nesmysl, ze ten kdo ovladne trh muze libovolne zvysovat ceny. I kdyz firma ziska dominantni postaveni, musi se chovat rozumne. Kdyz firmou nasazena cena bude prilis vysoka, nebo jeji vyrobky kvalitativne nedostatecne, okamzite se na trhu otevira prostor pro konkurenci, ktera tu vzdy byla je a bude a ceka jen na zakolisani giganta. Konkurence prestava existovat a monopol je schopen prokazatelne skodit jen a pouze tehdy, kdyz je monopol garantovany nejakym uradem. Tehdy ma volny prostor, aby se choval prasecky.

Stejne tak pokud je produkt dostatecne kvalitni - dostatecne ve smyslu uzivateli staci takovy jaky je - nevidim duvod, proc by se nemohl prodavat beze zmeny treba sto let. Opet - pokud nekdo jiny dokaze konkurovat necim lepsim, ziska prostor na trhu.

A zrovna u OS vidim jako jednoznacne pozitivum, ze je masove rozsireny pouze jeden. Znatelne to zlevnuje vyvoj SW a zvysuje dostupnost. Usnadnuje to i nakup HW - temer cokoliv koupim se dodava s ovladacema pro windows. Nejen ze mi dominantni postaveni MS nevadi, ale jsem za nej rad. Zato me popouzi snahy EK tento trh regulovat.

Vetsina makroekonomickych problemu je zapricinena bud dobre minenymi nebo dobre zaplacenymi zasahy uradu. Nejrychlejsiho pokroku bylo vzdy dosahovano tam, kde platilo laissez-faire. A to nazvdory znamemu a vlastne i pravdivemu tvrzeni, ze "volny trh bude ignorovat reseni, ktera neprinaseji zisk".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 22:18

Tak si ma dozral, ze som sa musel kvoly tebe zaregistrovat. Uz aj ty blby americania zacinaju chapat, ze takzvana ruka trhu je cesta do pekla, coho je krasna ukazka tato kriza, ale neeeeeeeee - ty tu budes tliachat nejake okopcene ekonomicke vyrazy z wikipedie ktorym ani evidentne nerozumies. Kazdy monopol je zly. Opakujem pre teba a inych dusevne slabsich - kazdy. Krasna ukazka toho je prave samotny Internet Explorer (ked sa tu uz bavime o prehliadacoch). Ved M$ plnych 5 rokov dlabal na akykolvek vyvoj lebo mal prakticky monopol v tejto oblasti (cca 90%) a 5 rokov museli ludia neznali problemu pouzivat ten zastarali bazmek. A rozhybal sa az ked mu zacala na chrbat dychat Mozilla - takze krasna ukazka monopolnej pozicie. A teraz je to prakticky rovnake - FUD, klamstva a pokusy o udrzanie monopolu zubami-nechtami (tak napriklad toto bolo uz aj na mna privela - http://www.microsoft.com/windows/internet-explorer... ... Teda ja naopak dakujem panu bohu za to, ze aspon niekto ma zdravy rozum a snazi sa toto svinstvo drzat na uzde. Sumasumarum - ked niekto povie, ze monopol je prakticky dobry a zly je ten kto sa ho znazi znicit akoby povedal, ze ficko so slopom su dobry politici.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 06. 2009 22:20

Zabudol som dodat, ze tych 5 rokov dlabal prave na verziu IE6.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 08. 2009 09:26

Tak to jsi měl dostatek času vymyslet něco lepšího,ty vemeno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 06. 2009 00:18

Ty si idiot, nemal si sa vobec registrovat. Sam svojiouj reakciou si potvrdil to co tvrdi quasimodo a idest to pokadat za argumentaciu proti jeho zmyslaniu. Fakt, nesnaz sa rozmyslat, chod robit manualnu pracu. Ty komunista.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 06. 2009 09:57

Nechci nic říkat, ale ten kdo prosazuje monopol je komunista větší. Přece v socialismu byl jenom monopol... A můžu pomužít stejnou argumentaci, jak quasimodo :

Proč mít na trhu víc značek automobilů ? Stejne tak pokud je automobil Škoda dostatecne kvalitni - dostatecne ve smyslu uzivateli staci takovy jaky je - nevidim duvod, proc by se nemohl prodavat beze zmeny treba sto let. A zrovna u automobilů vidim jako jednoznacne pozitivum, ze je masove rozsireny pouze jeden. Znatelne to zlevnuje vyvoj všech automobilových součástí a zvysuje dostupnost. Usnadnuje to i nakup všech součástek pro mechaniky - cokoliv koupi pasuje do automobilu Škoda. Nejen ze mi dominantni postaveni Škody nevadi, ale jsem za nej rad. Zato me popouzi kapitalistické a zpátečnické snahy tento stav změnit.

Nebylo to samé už v socialismu ? A o kolik let automobil Škoda zaostával za konkurencí ? Socialismus jenom nastavil pravidla, aby se mohl monopol udržet, podobně jako MS nastavil pravidla, aby se těžko a draho odcházelo ke konkurenci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 06. 2009 10:10

Každý monopol šptný není. Třeba takový Adobe již ovládá docela velkou část trhu s profesionální tvorbou a aplikace grafických řešení a vůbec mi to nevadí. Právě naopak. Jejich aplikace jsou naprostou špičkou v oboru a jejich vzájemná kompletní kompatibilita je něco úžasného. Přeji Adobe vše nejlepší a ať ovládnou trh ještě do větší míry. A i kdyby svého postavení začali zneužívat, je tu přecejenom desítky konkurence, ke které by kdokoliv mohl přejít. Ale takový důvod zatím není. To stejné platí u MS a já nechápu, jak můžou tak neuvěřitelné hloupé a do očí bijící regulace EU projít.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 06. 2009 10:23

Monopol škodlivý je... Nepřipadají vám produkty Adobe předražené ? S konkurencí by se teprve vidělo, kolik vývoj skutečně stojí a jak se dají náklady uspořit. Já zase přeji každé firmě konkurenci, ať jsou produkty ještě lepší a ať koncová cena obráží náklady a rozumný zisk pro firmu, ne fiktivní a zbytečné náklady nějakých parazitů. Jak jinak chcete určit cenu, než volnou soutěží na trhu ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 09:38

Ne, nepřipadají mně předražené. ~900$ za něco tak profesionálního je adekvátní cena.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 12:58

Že profesionální produkt ???

Já už jsem narazil na spoustu chyb v RC (7201), takže mám vyšší build než asi ty a spokojenej rozhodně nejsem.

Hlavně špatná implementace režimu spánku (když dám režim spánku v administrátorovi, tak po probuzení se nemohu dostat do jiného profilu. Mám 3 (Admin-Doma-Host) Místo nastavení tohoto profilu jak jsem jej zanechal, se zobrazí úplně nový, nenastavený, zřejmě něco jako temporary profil či co. Jediná možnost je dát restart a pak se zalogovat do profilu 2 nebo 3. Sleep nefunguje ani pokud dám nejdřív odhlášení (log-off) a teprve na obrazovce s nabídkou uživatelských profilů dám sleep. Nejde to úplně stejně. Navíc jsem narazil na neschopnost W7 implementovat ikony nainstalovaných programů, a zobrazuje zástupce s neznámým/prázdným obrázkem, nejméně u deseti programů co mám na pc instalované. A to bez ohledu na to, že jsem je instaloval v režimu kompatibility XP nebo Visty. Některé programy nejdou instalovat ani v XP Mode, pro které musíš mít procesor podporující virtualizaci. A těch chyb bude zřejmě víc....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 06. 2009 10:35

No ale ked je to tak spatne mat windows. Tak by to bezny uzivaci urcite vedeli a sli by trebars do linuxov. Vy tucnaci sa furt snazite nachadzat nejaku argumentaciu proti windowsom a ste schopny uplne nelogicky spajat veci tak aby vam to vyhovovalo. Je to proste tak ako napisal quasimodo , ze ked prirodzenym vyvojom sa vznikne priestor pre normalnu konkurencnu sutaz s widlami tak proste bude konkurencia. Zatim poriadnu nema. Linuchy su stale nie uplne user friendly, Apple je silene predrazene ( a tu vidis ze aj tak sa predavaju a "nemusi EU" do nich rypat). Toto co predvadza EU, ale vam to este nedochadza, je obycajne vydieranie, kde my "europania" sme brany za rukojemnikov. Proste uradnicky simel sa predvadza. A pri tom si, ako sa zda, robi dobry PR.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 06. 2009 19:54

>> ze ked prirodzenym vyvojom sa vznikne priestor pre normalnu konkurencnu sutaz s widlami tak proste bude konkurencia.

Problém je, že normální konkurenční soutěž s Windows vzniknout nemůže, když mají Windows monopol. Monopol Windows totiž konkurenci znevýhodňuje úplně ze všeho nejvíc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 22:20

Rozšíření Windows nemá žádný vliv na kvalitu Linuxu (a jiných). Aby se někdo, kdo je zvyklý na Win přeorientoval na Linux (a zvykal si na nové ovládání OS, vzdal se většiny programů ap.) tak by musel být Linux výrazně lepší. To zatím není.

MS žádný monopol nemá, kdokoliv mu může konkurovat (že to bohužel nikdo nesvede je věc jiná).

Zbývá jen doufat, že se Linux zkvalitní v dohledné době natolik, aby se dal používat a získá si svůj podíl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 06. 2009 22:31

>> MS žádný monopol nemá, kdokoliv mu může konkurovat .

Docela vtipné. A za co pak byl ten chudák MS v USA a v EU odsouzen ? Všichni se pletou, všichni s radostí používají OS od MS, protože je nejlepší a MS vůbec nemá zapotřebí nic nikde nutit, všichni radostně přecházejí a platí za nové verze... Ach jo, MS má monopol, samozřejmě toho využívá a zneužívá. Nad tím přece už diskutovat nebudeme, to je už 100x omletý fakt. Důkazů je hodně(obstály i před soudem), stačí jenom pohledat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 06. 2009 10:55

A ty si duplovany idiot - chod si dokoncit specialnu pomocnu zakladnu skolu ked ani nevies citat - a o zdravom uvazovani ani nehovorim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
napolovic rozbalena mumie  |  27. 06. 2009 08:09

Ekonomicke teorie jsou pouze hypotezy, nic vic a nic mene. O jejich bezzubosti jsme se jen za poslednich nekolik desetileti mohli pocit vicekrat, pro lidi s kratsi pameti se staci podivat do vcerejsich novin.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 06. 2009 00:21

otazka zni, neni to dobre pro linux? Ano je, cim drazsi budou widle, tim vic bude piratu, tim vic bude chytacu a pak lidi pujdou na linux, vyrobci hw konecne pochopi, ze mrkev neni na poli OS sama a budeme z toho mit open sourcari jen uzitek, ja byt na Vasem miste, tak si to pochvaluju a unii posilam do r*te

to ze XP bylo dlouho na trhu je jasne, Visty neslo dokoncit (ono kdyz neco vykradu z linuxu, tak to pak chvili trva odladit na jinou platformu) a na trh prisly jako beta a win 7 je finalni produkt Vist, tak nechapu, proc bych to mel znovu platit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 10. 2009 14:33

to je sice hezke ze spousta lidi IE nema jak tvrdis zes to vykoukal z fora ale sem chodi alespon trosku zdatnejsi uzivatele BUF to nezvladne...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 06. 2009 00:17

hmm, tak proc ten vyrobce radia nezacne vyrabet auta? Je to logicky krok ne...

proc me jako vyrobci ma nekdo diktotvat, co si do produktu dam a co ne, to je prece kravina nebo Vam ve skole zakazoval isesity jistych znacek, narizovali tuzky jistych znacek, kontrolovali obuv, obleceni atd? BLBOOOOOST

unie nema prachy, tak jde po mrkvi

PS:

nejsem zastance mrkve, mam radsi linux, ale tuhle kravinu snad musi videt i slepej, jsem pouze objektivni clovek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 10. 2009 18:13

Že by výrobce měl třeba málo peněz, protože mu rapidně padly tržby? To si má každý výrobce softwaru, kterýmu Microsoft nabundluje něco do windows začít dělat operační systém? Notabene něco jiného než windows na kterém má postavený svůj software. To je na hlavu snad ještě víc než ta regulace.

I když je fakt, že kdyby všichni ti co žalují MS za zneužití dominantního postavení na trhu investovaly nějáké prachy do Linuxu, tak bysme taky mohli být jinde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor