Windows 7 v prodeji: nenechte se nachytat!

Oživěno! V českém internetovém obchodě SteamGames.cz se objevila nabídka Windows 7 Digital download ve formě ISO obrazu za atraktivní ceny. Nenechte se napálit!

Datum oficiálního začátku prodeje nového operačního systému Windows 7 se blíží – vše vypukne tento čtvrtek, tedy 22. října. Ovšem na nedočkavých zákaznících se už nyní snaží vydělat někteří prodejci, kteří nabízí nový operační systém Windows 7 již nyní, a to ve formě ISO obrazu ke stažení. Pirátské praktiky zahraničních webů známé nejčastěji z e-mailů uvízlých ve spamovém koši jsme nyní objevili u jednoho českého prodejce na webu SteamGames.cz.

Windows 7 levně a hned

Mezi nabídkou her obchodu SteamGames.cz se objevil i operační systém Windows 7 ve třech edicích:

  • Windows 7 Professional 32/64 bit: 1 990 Kč
  • Windows 7 Ultimate 32/64 bit: 3 890 Kč
  • Windows 7 Home Premium 32/64 bit: 1 490 Kč

Všechny nabídky jsou v rámci licence nazvané Digital download, což má být stažení ISO obrazu ze serverů společnosti Microsoft. Tímto způsobem však nyní není možné systém legálně získat, a pokud prodejce skutečně nabízí možnost stažení systému ze serveru Microsoftu, přeprodává dílo hackerů.

Windows 7 Ultimate.png
Windows 7 Ultimate 64bit za 3 890 Kč

„Jedná se o podvod, protože Microsoft nenabízí žádné licence systému Windows ke stažení z download centra. Jediná možnost, která je, jsou multilicenční smlouvy, ale ty jsou určené striktně pro konkrétní subjekt, který má přímou smlouvu se společností Microsoft a není možné tyto licence dávat k dispozici třetím stranám, zdarma ani za úplatu,“ potvrdila nám Jana Vávrová z PR oddělení české pobočky Microsoftu.

Snadno se nachytáte

Běžný uživatel se však snadno nachytá. V popisu zboží se píše: „Digital download znamená, že vám bude umožněno stažení ISO obrazu aplikace přímo ze serveru společnosti Microsoft. Součástí je i jazykový balíček, který obsahuje češtinu. ISO pak můžete vypálit na záložní DVD disk, nebo ho můžete použít ve virtuální mechanice. Aktivačním klíčem po nainstalování software aktivujete. Vaše kopie tedy bude ověřená u společnosti Microsoft a budete mít dostupné aktualizace Windows Update.“

Obavy o legálnosti prodejce vysvětluje následovně: „Jedná se o licenci FPP (online prodej). Jako doklad o legálnosti software slouží doklad o prodeji a 25místný product-key.“ Podezřele nízkou cenu systému pak vysvětluje následovně: „Digital download je nejekonomičtější cesta k pořízení nového, plně legálního software. Nízké ceny je dosaženo díky elektronické distribuci a dalším úsporám na poplatcích na cestě od výrobce ke koncovému zákazníkovi.“

Provozovatelem obchodu SteamGames.cz je přitom Nixus, s.r.o., na internetu celkem známá společnost provozující několik webů. To opět budí důveru zákazníků a je jisté, že nemálo kopií Windows 7 bylo títmo způsobem prodáno. Předpokládáme, že provozovatel obchodu si ani není vědom, že nabízí nelegální zboží. Na vyjádření však zatím čekáme.

Oživeno 14:30 - Úprava nabídky

Na webu SteamGames.cz se objevila poznámka, že se jedná o předprodej systému Windows 7 a skutečný prodej bude zahájen až ve čtvrtek. Přesto se však nejedná o legální kopii systému. Microsoft sice nabízí možnost nákupu systému online v rámci svého Microsoft Store, ten ale není dostupný českým zákazníkům.

Oživeno 16:20 - Už také stahujeme

Od jednoho ze zákazníků SteamGames jsme získali odkaz ke stažení zakoupených Windows 7. A tak už stahujeme. Skutečně stahování probíhá ze serveru Microsoftu, což prokazuje minimálně porušení podmínek k přístupu k ISO obrazům nového systému. Každopádně je tím zcela potvrzeno, že se jedná o nelegální kopie systému Windows 7. Systém je možné oficiálně a legálně koupit výhradně až po 22. říjnu.

Windows 7 Download.png
Stahujeme zakoupené Windows 7 ještě před jejich uvedením...

Prodejce SteamGames.cz ovšem Windows 7 z nabídky stále nestáhl a na svém webu uvedl pouze informaci, že se jedná o marketingovou akci a podezřele nízké ceny Windows 7 byly pouze zaváděcí. Přestože prokazatelně nabídl Windows 7 před oficiálním prodejem, překvapivě stále uvádí, že se jedná o legální kopie systému.

Zeptali jsme se v českém zastoupení Microsoftu, jak je to vůbec s dostupností digitální licence k systému Windows 7 v České republice. Lukáš Křovák, produktový manažer, nám potvrdil, že tato nabídka u nás dostupná není a dodal: „Přeprodej jinými prodejci v podstatě není možný, respektive prodejce by musel objednat tuto licenci, kterou pak může teoreticky přeprodat. Na co bude narážet, je absence české verze.“ K tomuto se hodí dodat vysvětlení – teoreticky to možné je, ale logicky nedává smysl, proč by to měl někdo dělat.

Další vývoj

Tato kauza vyvolala velký rozruch. Pátrali jsme proto dál po původu nabízených kopií Windows 7. Ukázalo se, že k předčasnému prodeji mohl svou chybou příspět i Microsoft a prodávané kopie mohou být legální. Nové informace a vyjádření SteamGames.cz najdete v novém samostatném článku:

 

Diskuze (92) Další článek: Designérka Mozilly nesouhlasí s podobou ballot screen, chce první místo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,