Windows 7 v češtině: rozezná i české psané písmo

Kromě veřejné RC verze v hrstce základních jazyků se do rukou betatesterů dostala již také Windows 7 v české lokalizaci.

Microsoft nezveřejnil Windows 7 RC pouze v hrstce základních jazyků (angličtina, němčina, francouzština a další), ale mezi beta testery vypustil také některé z dalších lokalizací, včetně české. V tomto článku se ještě jednou v rychlém přehledu vrátím k hlavním novinkám Windows 7 a ukáži vám, jak vypadají v českém jazyce. Zájemce o vyzkoušení lokalizované verze však předem zklamu – český beta program je neveřejný a mimo něj neexistuje možnost, jak se k lokalizovaným Windows 7 RC legálně dostat.

Kromě dosud neviděných českých snímků obrazovky je tento článek výjimečný ještě jednou svou vlastností. Celý jsem se jej rozhodl napsat rukou na tabletu. Windows 7 totiž po opomenutí ve Windows XP a Vista konečně podporují rozpoznávání českého rukou psaného textu. Bližší popis této funkce samozřejmě nevynechám.

Tip: Umíte psát ještě tužkou? A je vám to k něčemu? S Windows 7 můžná bude...

Novinky Windows 7 hezky česky

První, s čím se při nasazení Windows 7 setkáte, bude instalátor. Změnil grafický motiv i pořadí jednotlivých kroků.

1_W7_Install.png
Instalátor Windows 7

Jedny z nejdůležitějších změn se týkají rozhraní Aero, konkrétně chování Hlavního panelu. Aplikace na něm jsou ve výchozím nastavení zastoupeny pouze ikonou, pod níž se sdružují všechna okna. Ikony je možno přetahovat a měnit tak jejich pořadí.

2_W7_taskbar.png
Nový hlavní panel

Chování hlavního panelu se konfiguruje v okně Vlastnosti Hlavního panelu a Nabídky Start.

3_W7_taskbarconf.png
Nastavení Hlavního panelu

Nedílnou součástí Hlavního panelu je také ikonka Centra akcí v oznamovací oblasti u hodin. V Centru akcí se soustřeďují nejdůležitější oznámení, která má systém za potřebí uživateli sdělit. Zjistíte zde např., že nemáte nainstalovaný firewall či máte vypnuté automaticky aktualizace. Upozorňování je samozřejmě možné vypnout.

4_W7_ActionCenter.png
Centrum akcí

Kdysi jediný ovládací panel Vlastnosti obrazovky je nahrazen hned trojicí nových oken. Samostatně se nastavuje rozlišení obrazovky, vybírají miniaplikace (nově bez Postranního panelu) a volí grafický vzhled. Ten lze vybírat z předdefinovaných i vytvořit ručně. Tapety plochy se navíc umí po zadaném časovém intervalu automaticky měnit a to třeba i za obrázky, které se stáhnou ze vhodného RSS zdroje.

5_W7_Resolution.png 6_W7_Gadgets.png7_W7_themes.png
Nastavení rozlišení obrazovky, widgetů a grafických motivů

Inovována byla filozofie práce s daty. Místo virtuálních uživatelských složek přichází Windows 7 s konceptem Knihoven. Knihovny jsou systémovým vyhledávačem indexované virtuální svazky složek. Uživatel si tak může jednoduše nakonfigurovat různé složky do jedné knihovny.

8_W7_Knihovny.png 
Knihovny

Méně zkušeným uživatelům poslouží zjednodušená verze Správce zařízení, nový ovládací panel Zařízení a tiskárny. Systém v něm vypisuje seznam uživatelsky ovlivnitelných periferií a dalších zařízení počítače. Některá zařízení jsou dokonce reprezentována ikonou se svým skutečným vzhledem (na obrázku například klávesnice a webkamera Microsoft). S oknem Zařízení a tiskárny se pojí rovněž nová funkce Device Stage, která pro podporovaná zařízení (výrobce musí Microsoftu dodat XML s definicemi funkcí) umožní zobrazit specifické okno s nabídkou nejčastěji používaných funkcí, jakými mohou být například synchronizace fotografií či správa souborů u mobilních telefonů apod.

9_W7_Devices.png 10_W7_DeviceStage.png
Správa tiskáren a dalších zařízení

V oblasti multimédií budou jistě uživatelé jako nejvýznamnější novinku vnímat podporu přehrávání H.264 a MPEG-4. DirectX je přítomen v nové verzi 11.

11_W7_DXDiag.png
Nastavení DirectX

Microsoft zapracoval i na zabezpečení. Funkce Řízení uživatelských účtů má nově čtyři stavy: Nejpřísnější nastavení je stejné, jako ve Windows Vista. Druhé nejpřísnější (výchozí) nevyžaduje elevaci práv při změnách prováděných součástmi systému. Třetí nejpřísnější se chová stejně, ale při zobrazování výzev k elevaci nezačerňuje zbytek obrazovky. Nejvolnější nastavení je opět stejné jako ve Windows Vista: Řízení uživatelských účtů efektivně vypíná. Již ve Windows Vista byla představena funkce BitLocker sloužící k šifrování pevných disků. Časem byla rozšířena i o podporu jiných než systémových jednotek, aby ve Windows 7 dosáhla v podobě BitLocker to Go i na USB flash disky. Bohužel pouze v edicích Enterprise a Ultimate.

12_W7_UAC.png13_W7_BitLocker2Go.png 
UAC a BitLocker

Řady změn doznaly také integrované aplikace. Uživatelé zvyklí na pás karet poprvé představený v kancelářském balíku Microsoft Office 2007 jistě ocení stejné ovládací prvky i ve WordPadu a Malování. WordPad navíc podporuje dokumenty Office Open XML (Office 2007) a OpenDocument (OpenOffice.org). Drobných vylepšení funkčnosti se dočkala i Kalkulačka.

14_W7_wordpad.png 15_W7_Paint.png 16_W7_Calc.png
Nový Wordpad, Malování a Kalkulačka

Součástí systému je Windows Internet Explorer 8, který jistě netřeba blíže představovat. Na první pohled k nepoznání je naopak Windows Media Player 12, který změnil barevné schéma a vyčlenil přehrávání do samostatného okýnka.

17_W7_IE.png 18_W7_WMP2.png
Internet Explorer 8 a Windows Media Player 12

Drobné funkční i grafické změny byly provedeny ve Windows Media Centeru. Ovládání rozhraní pro domácí kina je nyní interaktivnější a klade větší důraz na propojení s internetem. Drobně přepracováno je také okno klienta vzdálené plochy. Tato aplikace navíc podporuje Jump listy, takže při umístění v levé části nabídky Start nabízí šipku, která rozbalí seznam naposledy připojených vzdálených počítačů.

19_W7_WMC.png 20_W7_RDP.png
Windows Media Center

Rozpoznávání rukou psané češtiny

Pokud se někdo i přes vyšší ceny odhodlal ke koupi počítače typu Tablet PC, zřejmě narazil na sníženou využitelnost této technologie. Dosavadní verze Windows totiž nepodporovaly rozpoznávání písma v českém jazyce. S touto novinkou však přichází Windows 7, jejichž první česká betaverze doslova vybízela k vyzkoušení.

Pro zadávání textu slouží primárně dva panely. Ten univerzálnější (obsahuje i virtuální dotykovou klávesnici) se nazývá prostě Vstupní panel, ten specializovaný na matematické výrazy pak Panel pro matematický zápis. Rozpoznávání textu je výborná funkce využitelná například, pokud si rádi děláte poznámky rukou, při prezentacích apod.

Napsání tohoto článku již bylo poměrně dlouhodobější a bolestivější záležitostí – ne nepodobnou procesu učení rozpoznávání charakteristik vlastního rukopisu. Máte-li podobně jako já poněkud atypické písmo, je vhodné před větším spolehnutím se na funkci jeho rozpoznávání systém vašemu písmu naučit. Pro to je potřeba opsat rovných padesát vět, což není nic příjemného. Na druhou stranu výsledky za to stojí. Úspěšnost rozpoznání správného slova je po absolvování procesu učení velmi vysoká.

21_W7_handwriting.png 
Psaní rukou
22_W7_virtkeyb.png
K dispozici je i virtuální klávesnice

Zadávání textu rukou probíhá pouhým psaním, během něhož systém zadané znaky průběžně analyzuje a odhaduje, co se asi v textu skrývá za slovo. Aplikace je natolik inteligentní, že dokáže vhodná slova volit i podle kontextu sdělení. Potřebujete-li zadané slovo opravit, stačí na něj kliknout (ano, Windows 7 klikají, neklepají) myší. Slovo se rozloží na jednotlivé znaky, které můžete přímo přepsat. Chcete-li slovo smazat, stačí jej přeškrtnout vodorovnou čarou. Spojil-li systém dvě slova do jednoho, rozdělíte je naopak čarou svislou ve správném místě. Slova nevhodně rozdělená opět spojíte obloučkem, jaký jste jistě pod řádkem používali i na základní škole. Další potřebné funkce jsou v panelu pro zadávání textu reprezentovány klasickými tlačítky: Backspace, Delete, Tab, Enter, Mezerník, šipky vlevo a vpravo, Num lock, Sym (přepíná na výběr symbolů) a Web (přidává řetězce pro procházení webu, jako jsou http://, .com apod.).

23_W7_handnumbers1.png 24_W7_handnumbers2.png

25_W7_Wordequa.png
Rychlý zápis matematických výrazů ocení zejména studenti

Ručně se dá zapsat takřka jakýkoli matematický výraz. Jedním kliknutím jej pak lze vložit třeba do Wordu. Už jste někdy psali rovnice přirozeněji?


 

Dnes máte jedinečnou příležitost zeptat se přímo lidí z Microsoftu na vše, co vás zajímá ohledně Windows 7. Ptejte se v online diskuzi!

 


 

fsc.jpg

Diskuze (46) Další článek: D-Link uvádí DIR-685: Wi-Fi router, NAS a fotorámeček v jednom

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,