Windows 7 se už během několika týdnů stane tržní dvojkou

Windows 7 má po necelém roce zaděláno stát se globální dvojkou mezi operačními systémy. Mělo by se tak stát už během několika dnů, v České republice si ale podle odhadů počkáme.

Před dvěma měsíci jsem si položil otázku, kdy rostoucí Windows 7 konečně překoná přechodnou verzi Windows Vista. Na pomoc jsem si vzal statistická data StatCounter sesbíraná z webových prohlížečů a Excel, který spočítal trendy na několik příštích měsíců.

Diskuze pod článkem se ale tehdy zaplnila argumentací, že data ze StatCounteru nepatří zrovna k těm nejreprezentativnějším. Uběhly dva měsíce a já se opět podíval do statistik a zkontroloval jsem, jestli se předpovědi splnily. Na srdce jsem si vzal i vaše doporučení a nové trendy jsem tentokrát spočítal jak pro data ze StatCounteru, tak pro český Rankings.cz (Gemius) a respektovaný Netmarketshare (Hitslink).

OS predpoved kveten 2010.png
Takhle vypadala dlouhodobá předpověd spočítaná podle dat z května 2010

Začátkem května se podle předpovědí zdálo, že by se Windows 7 mohl stát globální tržní dvojkou někdy na pomezí července a srpna. Pro ty, kterým do studijního života zasáhla statistika, doplním, že jsem pro zobrazení použil polynomický trend druhého řádu, který nádherně pasoval na surová data.

Tentokrát jsem použil jednoduché lineární trendy, rozsah dat jsem totiž omezil na poslední rok a v případě Rankings.cz pouze na posledních šest měsíců. Časové osy jsou tedy poměrně vyrovnané bez výrazných škobrtnutí. A jak to dopadlo? Podívejte se na grafy níže.

Windows 7 vs. Vista a StatCounter

StatCounter už nabízí částečná data pro červenec. Jelikož ale nejsme ani v polovině, čísla se mohou ještě změnit a mohou se do nich promítnout letní prázdniny a dovolené. V praxi by to mohlo poznamenat především rychlejší pád Windows XP (firemní sektor).

Data mluví jasně, víceméně kopírují moje květnové trendy a zdá se, že Windows 7 se skutečně stane dvojkou už během několika příštích týdnů. Jelikož se ale jedná pouze o statistické odhady, možná už dvojkou dávno je.

OS statcounter.png
Vývoj podílu operačních systémů podle StatCounteru (v procentech)

Windows 7 vs. Vista a Hitslink

A jak vypadají data na americkém Hitslinku, který byl dlouhou dobu (a nadále je) jednou z hlavních referencí? Výstupy vypadají pro Windows7 ještě lépe než na StatCounterovi, k výměně pozic totiž má dojít už v průběhu července (poslední celý změřený měsíc je červen). Podle grafu by se tak přitom mohlo stát už v jeho první polovině. Podle Netmarketshare a Hitslinku je tedy pravděpodobně Windows 7 stříbrný už dnes a počkáme si na potvrzení, kterého se dočkáme na začátku srpna.

OS hitslink.png
Vývoj podílu operačních systémů podle Hitslink (v procentech)

Windows 7 vs. Vista a český Rankings.cz

Rankings.cz čerpá data ze sítě Gemius, do které jsou zapojené prakticky všechny velké české weby včetně Živě.cz. Z hlediska tuzemských webových statistik tedy patří k těm nejreprezentativnějším. Gemius měří všechny webové žánry od technického Živě.cz až po všeobecný iDnes, měří tedy i všechny sociologické typy surfařů. Samozřejmě ne každý počítač je zapojený k internetu, ale jedná se už o dostatečně statisticky reprezentativní vzorek společnosti.

OS rankings.png
Vývoj podílu operačních systémů podle Rankings.cz ¨(v procentech)

Data z Rankings.cz také mluví jasně – Windows Vista dlouhodobě nemá šanci, výměna pozic by ale měla oproti světovému průměru nastat o něco později. Podle lineárních trendů spočítaných pro tržní vývoj v tomto roce bychom se „oslav“ měli dočkat někdy v srpnu až září letošního roku – na sklonku léta. Opět jsem měl ale po ruce pouze data za celé měsíce, do kterých se ještě nepromítlo léto a prázdniny, jakmile se tedy dozvíme čísla pro červenec, možná to nakonec dopadne trochu jinak.

A co ti další?

Z dlouhodobějšího hlediska bude zajímavé ještě sledovat výměnu na první pozici. Windows 7 samozřejmě může v příštích měsících zpomalit, přesto ale bude růst rychleji nebo alespoň stejně rychle jako bude naopak klesat Windows XP. Ten sice doposud dobře slouží, už ale není dlouhou dobu v prodeji, jeho historické verze pomalu přichází o podporu a definitivně se objevují programy, které v něm už díky starému softwarovému jádru nespustíte.

Zajímavá je také pozice Linuxu a Mac OS X. Jejich tržní podíly jsou v čase téměř rovnoběžné, rostou tedy stejným tempem. V globálním i českém měřítku se však jedná o desetiny až setiny procent. Přes velkou mediální a blogerskou podporu napříč internetem zde asi i nadále nelze čekat nějakou velkou revoluci tržních čísel. Vypadají totiž totožně jako na sklonku roku 2008, kdy jsme je probírali v teprve třetím vydání Týdne Živě.

Kde hledat statistiky:
Diskuze (71) Další článek: Nová Opera 10.70, zatím pouze pro testování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,