Windows 7: Hudba přespříští zimy

Přestože je Microsoft v jejich vypouštění velmi opatrný, dostávají se pomalu na veřejnost první informace o nových desktopových Windows Seven.

Společnost Microsoft vypouští informace o vlastnostech připravované sedmé verze operačního systému Windows jen velmi neochotně. Snaží se nedostat do pasti negativní publicity vyvolané vypouštěním klíčových inovací, k němuž došlo v průběhu vývoje Windows Vista. Přesto už dnes známe alespoň několik základních novinek, které se v nových desktopových Windows pravděpodobně objeví.

Dotykové ovládání

Zatím jedinou a nejnověji potvrzenou funkcí podporovanou ve Windows Seven bude práce s vícedotykovými displeji. V průběhu tohoto týdne jsme o této novince informovali i zde na Živě.cz. Na konferenci D6 byla tato metoda ovládání počítače představena v praxi - na skutečných běžících Windows Seven. K vidění tak bylo kreslení prsty v aplikaci Touchable, práce s fotografiemi, mapami a také velmi zajímavě vyhlížející hra na virtuální klaviaturu. Princip ovládání se jen málo liší od interaktivního stolu Microsoft Surface či mnohem menšího zařízení Apple iPhone / iPod Touch.

Multidotykové ovládání vnímá Microsoft jako další krok v evoluci přirozených technik pro interakci s počítačem. Ergonomie je sice poněkud problematická, na druhou stranu pro prezentační účely či při extrémní lenosti si lze představit velmi dobré využití takové možnosti. Již z dřívějška pak víme, že nové techniky ovládání přinesou změnu i českým uživatelům, neboť Microsoft pro Windows Seven připravuje podporu rozeznávání českého písma.

Pokud budete video sledovat pořádně, všimnete si, že hlavní panel Windows nevypadá žádným ze způsobů, který lze navolit ve Windows Vista. Je vyšší a přesto tlačítko Start jeho výšku přesahuje, nejde tedy o zdvojený obyčejný hlavní panel. Ovládací prvky vedle tlačítka Start pravděpodobně nejsou na panelu rychlého spuštění, nýbrž jde o tlačítka aplikací (jedno je totiž aktivní). Zarážející je i zvláštní barevnost hlavního panelu, ale tu lze přisoudit i jeho průhlednosti. Zřejmé je, že Microsoft pro Windows 7 chystá v hlavním panelu zřejmě nejpodstatnější změny od Windows 95. Tomu by ostatně nasvědčovala i skutečnost, že Microsoft ovládání prostřednictvím ikonek na hlavním panelu před časem patentoval.

Virtuální pevné disky

Další z pravděpodobně chystaných novinek Windows Seven bude přímá podpora virtuálních pevných disků VHD. Microsoft ji zatím nijak oficiálně neoznámil, před časem však zveřejnil nabídky na pracovní pozice v týmu, jenž by se právě o implementaci nativní podpory virtuálních disků do Windows Seven měl starat. Konkrétně má mít zodpovědnost za vytváření (!), připojování a odpojování těchto diskových obrazů a jejich kompletní I/O obsluhu. Existuje možnost, že Windows budou nativně umět vzít virtuální disk z virtuálního stroje (ať již Virtual PC / Server či Hyper-V) a nabootovat z něj přímo fyzický počítač.

Ovladače a certifikace

Určitý posun se děje také ve světě ovladačů a certifikačních programech hardwaru. Výrobce grafických procesorů Nvidia, poučen zřejmě svými tragickými ovladači z doby uvedení Windows Vista, se rozhodl neváhat a již v současné době hledá člověka, který dohlédne na vývoj a kvalitu ovladačů pro Windows Seven.

Spoluúčastí na betatestování Windows Seven ostatně Microsoft podmiňuje i certifikace hardwaru pro tento operační systém. I toto vypadá ze všeho nejvíce jako poučení se z minulých chyb, kdy Windows Vista dosti ublížilo původně neočekávané, ale Intelem vymožené certifikování málo výkonného integrovaného grafického procesoru čipové sady i945.

Závěrem jen připomenu, že ze seznamu novinek bychom neměli vynechávat (staro)nové minimalistické jádro operačního systému MinWin, které bylo veřejnosti prezentováno již před delší dobou.

A kdy že můžeme Windows stále ještě známé pod kódovým označením Windows Seven očekávat? Ani tato informace zatím není stoprocentní, představitelé Microsoftu se však nechali slyšet, že by měla přijít tři roky po vydání Windows Vista. Datum dokončení finální verze tak leží někde na konci roku 2009 a uvolnění mezi koncové zákazníky někdy na začátku roku 2010. Windows Seven se v tuto chvíli vyvíjí, upřesňují se funkční novinky a pravděpodobně i plánují vylepšení grafického uživatelského rozhraní. První neveřejné betatestování očekáváme na podzim tohoto roku.

fsc.jpg

Diskuze (72) Další článek: OpenSUSE 11.0 RC1: opraveno téměř 600 chyb

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,