Windows: 25 let počítačového šílenství

Někteří ho nenávidí, jiní jej nekriticky milují. Diskuze o něm jsou plné vášní, přesto slouží stovkám milionů uživatelů. Nejpopulárnější systém světa slaví 25. narozeniny.

Dnes je tomu přesně 30 let od chvíle, kdy mladičký Bill Gates světu poprvé oznámil, že Microsoft dokončil a na trh uvedl první verzi Windows. Nutno podotknout, že to ještě ani zdaleka nebylo takové terno, jako o necelých deset let později, ale 20. listopadu 1985 se přesto začala psát historie jedné technologické legendy.

Windows byl pro Microsoft první plně grafický systém, doposud měl totiž zkušenosti pouze s DOSem a „v grafice“ jej docela významně drtila konkurence v čele s Applem a jeho počítači Macintosh. Microsoft neměl prakticky nic, díky spolupráci s Applem ale získal několik potřebných patentů popisujících tehdejší základy grafického uživatelského rozhraní. Jakkoliv jsou tedy dnes OS X a Windows zdánlivě odlišné systémy, byl to Microsoft, kdo se nechal inspirovat u jablečné konkurence.

Windows 1 (20. listopadu 1985)

Windows 1.0 byl skutečně velmi ošklivý systém. Jedním z důvodů byly právě patenty. Koncept moderního GUI totiž už tehdy jednoznačně popsal Apple (který se zase nechal inspirovat u Xeroxu), Microsoft tedy mohl využít jen omezené licence na několik základních patentů.

windows 1.png
Windows 1.0 – toto byl v podstatě pouze obarvený DOS sestavený z šachovnice oken programů
Ostatní okna mohly překrývat pouze jednoduché modální dialogy jako ten na obrázku

Systém sice mohl být grafický a mohl pracovat s okny programů, ve Windows 1.0 byste ale třeba nenašli ikonu dnes naprosto všudypřítomného koše a nakonec to nejdůležitější – okna programů se nesměla překrývat. Na druhou stranu, možná právě proto se dnes MS Windows jmenuje skutečně Windows – okna, původní návrh totiž počítal s poněkud nešťastným inženýrským názvem „Interface Manager“.

Naštěstí zasáhl šéf marketingu Rowland Hanson a navrhl, aby se nadstavba pro DOS raději jmenovala Windows. Nebyla to přitom žádná náhoda, díky nepřekrývajícím se oknům programů totiž „Interface Manager“ skutečně připomínal dělené historické okno – nebo možná přesněji jeho rám.

Windows 1.0 měl k současnému modernímu systému ještě poměrně daleko. O vše se staral DOS a Windows tak představoval pouze grafické prostředí. Z dnešního úhlu pohledu tak mnohem více připomínal spíše grafický desktop ze světa Linuxu – KDE nebo třeba Gnome.

Windows 2.0 (9. prosince 1987)

Druhá verze Windows byla mnohem větší revolucí než její předchůdce. Ze systémového hlediska se nezměnilo takřka nic, konečně se ale začala formovat současná grafická podoba operačního systému. Abychom ovšem byli spravedliví, nebylo to ani tak dáno umem designerů z Microsoftu, ale spíše tím, že se Bill Gates a jeho tým rozhodl bořit stará pravidla.

windows 2.png
Windows 2 – překrývaná okna rozpoutají soudní bitvu s Applem

Windows 2 podporoval překrývání oken a další schopnosti, které si už dříve patentoval Apple. Ten se několik měsíců po uvedení Windows 2 pustil do právního boje s Microsoftem, který probíhal dlouhé roky až do podzimu 1994. Soud tehdy rozhodl, že si Apple jednoduše nemůže dělat nároky na základní podobu GUI a otevřel tak cestu i konkurenci včetně pomalu se rodícího Linuxu. Právě díky tomuto rozhodnutí se dnes základní koncepce uživatelských rozhraní operačních systémů podobají jako vejce vejci a nikdo nemusí Applu platit drahé licenční poplatky.

Windows 3.0 (22. května 1990)

Na podzim roku 1989 padla železná opona, na jaře příštího roku redmondská centrála představila třetí generaci Windows a začala druhá revoluce. Všimněte si, jak Microsoft dodržuje tento pětiletý technologický cyklus: 1985 – Windows 1, 1990 – Windows 3, 1995 – Windows 95, 2000 – Windows 2000, 2006 – Windows Vista.

V čem vlastně byla trojková řada revoluční? Tak především to byla první verze, která se dočkala masového rozšíření, a byl to také v praxi první Windows, který se začal šířit i u nás (zejména 3.1/3.11). Doba pokročila, Microsoft se naučil pracovat s VGA grafikou a 256 barvami, zvukem a také optickými disky, Tehdy se také poprvé objevila první multimediální nadstavba pro Windows.

windows 3.png
Windows 3/3.1 – Microsoft začíná konkurovat Applu

Windows 3 vystřídal dosavadní jednoduchý paměťový model za paměť virtuální, která umožňovala mnohem efektivněji využívat multitasking a náročnější aplikace. Virtuální paměť byla skutečně takovou malou revolucí – zvláště v příštích verzích, náročnější aplikace se totiž už nemusely spokojit jen s maličkým RAM modulem, ale mohly využívat i pevný disk – swapovací soubor nebo oddíl.

S Windows 3 se na počítači také poprvé objevily legendy jako Malování, Poznámkový blok a další celebrity, které svou roli plní i po dlouhých dvaceti letech.

Windows 95 (24. srpna 1995)

Už od počátku 90. let snil Microsoft o zcela novém 32-bitovém operačním systému, který by konečně rozhodl boj s konkurencí a se kterým by mohl zamířit i do světa náročnějších počítačových mašin. Dostal jméno Windows NT a zamířil do korporátní sféry. Microsoft měl ještě jedno přání – spojit vývoj spotřebního systému s tím podnikovým a na základě NT postavit konečně jeden jednotný systém. Měl jim být projekt Chicago, nástupce řady 3x. Sjednocení obou větví se sice nepodařilo, Microsoftu se ale i tak podařila pravděpodobně zatím ta největší designová revoluce v jeho dějinách.

windows 95.png
Windows 95 – první zástupce řady 9x a základ
uživatelského rozhraní, které používáme dodnes

Windows 95 měl původně svým vzhledem vycházet z původní řady 3, která se v průběhu let vlastně až tak nezměnila, nakonec ale stanovil nový standard uživatelského rozhraní, který si vypůjčili i někteří další hráči na trhu. Ostatně srovnejte s Windows 95 třeba ranou podobu linuxového desktopu KDE nebo Gnome.

Samotná historie „pětadevadesátek“ už tak zajímavá není, známe a pamatujeme si na ni vlastně všichni. V každém případě, Windows 95 už uměl surfovat na webu, rozuměl DirectX, souborovému systému FAT32 a později i USB. Z důvodu zpětně kompatibility ale přesto ještě v některých případech lpěl na staré 16-bitové architektuře.

Windows 98 (25. června 1998)

Pak už to šlo jako na běžícím páse. Windows 98 už měl v sobě natrvalo integrovaný Internet Explorer, přibyla nová verze multimediálního přehrávače, „osmadevadesátky“ dále uměly sdílet internetové připojení v síti pomocí NAT překladu, lépe rozuměly FAT32 a… a obsahovaly hromadu chyb.

windows 98.png
Windows 98 – už se s ním dalo skutečně surfovat na webu

Windows 2000 (17. února 2000)

To, o čem Microsoft snil už na počátku 90. let – tedy spojení podnikové NT řady a té konzumní, se stalo částečnou realitou na jaře roku 2000. „Dvoutisícovky“ byly prvním systémem nové společné technologické řady, která vlastně trvá dodnes. Systém tedy mohl plnit jak funkci běžného domácího počítače (sic poněkud dražšího), tak roli pracovní stanice a serveru ve firmě.

windows 2000.png
Windows 2000 – propojení NT řady s generací 9x

Na podzim pak Microsoft uvedl poslední systém z řady 9x a také svůj poslední systém založený na DOSu. Windows Me se nedočkal velkých sympatií, skutečně totiž tvořil pouze jakýsi předěl mezi starým světem a již vyvíjeným Windows XP. Označení „Millenium“ tak je více než trefné. A jen tak na okraj, Millenium byl první Windows vybavený Movie Makerem.

Windows XP (25. října 2001)

Windows XP byl první skutečně složený systém, který používal NT jádro, vzal si ale i to dobré z konzumního světa řady 9x. Vedle jádra se Microsoft pochlubil i novým uživatelským rozhraním Luna, které umožnilo celé prostředí proměnit do nejrůznějších podob. Luna se sice přílišné popularity nedočkala, byla to ale první vlaštovka blížícího se akcelerovaného desktopu.

Díky třem servisním balíčkům se stal z „XPček“ jeden z nejdéle sloužících a také nejlépe odladěných systémů na trhu, který i dnes, devět let po uvedení, představuje nejrozšířenější operační systém na světě. Jeho definitivní konec tak pravděpodobně přijde až v roce 2014, kdy skončí podpora jeho posledního servisního balíčku SP3.

windows xp.png
Luna – první skutečně barevný Windows

V průběhu devíti let se Windows XP naučil vše potřebné včetně práce s Bluetooth a dalšími technologiemi. Z dnešního pohledu tedy jeho první a poslední verze vybavená balíčkem SP3 představují dva poměrně odlišné systémy.

Windows Vista (30. ledna 2007)

Mediálně propíraný Longhorn měl přijít mnohem dříve, nakonec dal ale Windows XP ještě pár let k dobru a na trh se dostal až začátkem roku 2007. Byl to první systém Microsoftu, jehož grafické uživatelské rozhraní Aero pohání akcelerovaný kompozitor – systém, který okna programů skládá (kompozituje) pomocí Direct3D a výkonu grafické karty. Díky tomu překreslování oken nevytěžuje základní procesor a ten se může věnovat další práci.

windows vista.png
Windows Vista představil prostředí Aero

Stejně jako v případě Windows Millenium se i Windows Vista dočkal hromady kritických komentářů, které se díky síle webu rozšířily a „Visty“ se staly jednou z prvních obětí negativního virálního marketingu. Jejich podíl na trhu sice rostl, ovšem ne tak rychle, aby se systém dokázal prosadit dříve, než přišel jeho následovník – současný Windows 7.

Windows 7 (22. října 2009)

V říjnu 2009 doraizly Sedmičky. Ve svém nitru se jednalo hlavně o balík záplat předchozích Vist, proměnilo se ale i jejich uživatelské rozhraní, Microsoft se totiž tak trochu obloukem vrátil k jablečné tradici a namísto plochy vytapetované hromadou ikon se soustředil na hlavní panel, který fungoval podobně jako populární dock z Mac OS X nebo třeba některé komunitní docky z Linuxu.

windows 7.png
Hlavní panel Windows 7 se podobá docku Mac OS X

Díky současné popularitě OEM prodeje (kup notebook, dostaneš Windows) se z Windows 7 v následujících letech stal trhák a nejprodávanější desktopový operační systém v historii, který svou popularitou navázal na WIndows XP a doposud nebyl v překonán.

Windows 8.0 (26. října 2012)

 

Skoro na den přesně tři roky po veleúspěšných Sedmičkách dorazily na trh Osmičky, které měly přinést revoluci v ovládání Windows. Nabídku Start vystřídala obrazovka Start a dotykové prostředí Metro s dlaždicemi a zcela odlišnou podobou a ergonomií moderní aplikací.

205701792
Windows 8 a jeho pestrobarevná obrazovka Start s dlaždicemi

Microsoft tehdy zariskoval a moc se mu to nevyplatilo, Windows 8 totiž skončily jako propadák a podobně jako Visty prodloužily životnost Windows 7, které i dnes na sklonku roku 2015 zůstávají zdaleka nejpoužívanějším desktopovým operačním systémem. 

Windows 8.1 (17. října 2013)

 

Microsoft musel na neúspěch Osmiček co nejrychleji nějakým způsobem zareagovat, a tak rok poté představil aktualizaci Windows 8.1, která vylepšila a v mnohém opravila Windows 8.0, ale rozhodně nezměnila koncepci moderního prostředí Metro, které se v systému střetávalo s klasickým desktopem.

491119628
Windows 8.1 byyly jen kosmetickou opravou Windows 8.0

Osmjedničky se tedy setkaly s trošku lepším přijetím, ale ani ty nenastartovaly nějaký výraznější růst.

Windows 10 (29. července 2015)

 

Microsoft věděl, že příští systém musí být jiný, trh si totiž žádá něco trošku jiného. Zároveň se ale nechtěl vzdát celé koncepce moderních aplikací, které se svou koncepcí inspirují spíše v mobilním světě.

A tak se zrodily Desítky, které vrátily do Windows nabídku Start a moderní aplikace mohou vypadat téměř identicky jako ty klasické desktopové. Desítky se zároveň oproti svým předchůdcům lišily extrémně transparentním vývojem a programem Windows Insider pro betatestery.

891907810
Windows 10 a jeho miniaturní Metro v podobě nabídky Start s dlaždicemi

Aby novou verzi dostal Microsoft na co nejvíce počítačů, nakonec je nabídl jako bezplatnou aktualizaci pro všechny majitele legálních Windows 7 a vyšších s cílem pokořit miliardu instalací. Hlavně díky tomu se Desítkám relativně daří a během několika málo měsíců se přibližují k 10 % trhu. Extrémně silné Sedmičky ale nadále zůstávají prozatím jednoznačnou jedničkou.

 

 

 

V roce 1985 Microsoft utekl z područí Applu a rozjel vlastní miliardový byznys. Devadesátá léta mu patřila a někteří komentátoři pochybovali, že to jeho jablečná konkurence ustojí. Zatímco Microsoft vydělával pět miliard dolarů, Jobsovo impérium se ponořilo do červených čísel.

S novým miléniem se však Apple nadechl a nyní na svého největšího konkurenta útočí alespoň na poli kapesních počítačů, kde se mu daří a kde se stal legendou. Přes zdánlivé nepřátelství na život a na smrt toho má Apple s Microsoftem společného jednoduše více než dost. Zdaleka to nejsou pouze počátky operačního systému, který dnes okupuje 93 procent trhu.

Obrázky starších verzí Windows 1, Windows 2, Windows 3 a Windows 95 pochází z webu Wikipedia.org.

Diskuze (70) Další článek: Nové informace o Windows 8: změna bude velká a zásadní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,