Windows 10 | Windows 11 | Statistiky

Windows 11 za poslední dva měsíce vyrostly o 3,5 %. Stejným tempem rostly Windows 10 21H2

Jak se daří Windows 11, aspoň orientačně ukazují data od reklamní agentury AdDuplex. Ze strany Microsoftu jsem dosud nezaznamenal žádné konkrétní číslo instalací nebo prodaných licencí, což typicky není pozitivní indikátor.

V prvních měsících tohoto roku systém stagnoval a pohyboval se pod 20 %. AdDuplex sleduje pouze počítače s Desítkami a nově s Jedenáctkami. V dubnu se situace nezměnila a systém stále nepřelezl dvacetiprocentní hranici. Květnová data agentura neposkytla, můžeme se teď ale podívat na data platná k 28. červnu.

Prozrazují, že Windows 11 a Windows 10 verze 21H2 rostou zhruba stejným tempem. Jedenáctky konečně překonaly zmíněnou bariéru a aktuálně je najdete na 23,1 % strojů, které pohání Desítky nebo Jedenáctky. O něco větší podíl používanosti mají Windows 10 verze 21H1, tj. 23,9 %. Na první příčce se 38,2 % stojí poslední vydání Desítek, tedy verze 21H2.

adduplex w11 cerven.png
Rozložení verzí Windows 10 a 11 na počítačích globálně
(zdroj: AdDuplex Report for June 2022)

AdDuplex odhaduje, že za poslední dva měsíce bylo na Windows 11 upgradováno 3,5 % moderních počítačů s Windows. Ve srovnání se svým předchůdcem mají Jedenáctky kvůli zvýšeným požadavkům značně omezený rybník, kam mohou expandovat. Kdo chtěl, patrně přešel v prvních měsících, další pravděpodobně čekají na vydání druhé (a možná i třetí) hlavní verze, která z větší části vychytá dětské nemoci.

Část lidí s kompatibilními stroji na Jedenáctky nepřejde, protože se budou držet ověřeného systému. V těchto měsících tak prostor pro růst spočívá zejména v prodeji nových počítačů. I tam ale existují překážky, protože inflace se netýká zdaleka jen Česka a může domácnosti odrazovat od zbytných investic. Navíc se dodavatelské řetězce ještě nevzpamatovaly z pandemie, takže to na boom nevypadá.

Zdroje: AdDuplex (1, 2)

Diskuze (18) Další článek: Další prvek z nové éry. Windows 11 ukazují dialog „Otevřít v programu“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,