Windows 10 přichází. Co přináší nového?

Ještě před pár měsíci leckdo pochyboval, že to Microsoft opravdu stihne. Ale je to tak. Je tu 29. červenec a Redmond vysílá do světa bezplatné upgrady na Windows 10.

Nabídka Start

Tou nejmedializovanější, nejcitovanější a nakonec opravdu i nejviditelnější změnou je nová nabídka Start. Zatímco ve Windows 8.0 a 8.1 Microsoft vše vsadil na obrazovku Start, která se roztáhla na celý displej, který jste si mohli vysázet klasickými zástupci programů a dlaždicemi moderních aplikací z Windows Store, Windows 10 se vrací zpět ke kořenům a k nabídce Start.

747698782
Nová nabídka Start ve Windows 10 se seznamem programů a šachovnicí dlaždic

Nejedná se ovšem o nabídku Start, kterou znáte z Windows 7 a předchozích, ale spíše o jakýsi kompromis mezi Sedmičkami a Osmičkami. Nabídka Start tedy obsahuje jak seznam všech nainstalovaných programů, tak také prostor, který si můžete opět zaplnit dlaždicemi moderních aplikací a ikonami klasických desktopových programů.

 929183337 341748363
Sloupec se seznamem všech nainstalovaných programů a abecední vyhledávač, který se zobrazí, pokud v seznamu klepnete na některé písmeno, podle kterých je seznam seřazený. Všimněte si, že písmena, která mají nějaké položky, jsou zesvětlená.

Nabídka Start také nemá fixní rozměr. Její výšku můžete pomocí myši libovolně upravit a stejně tak si můžete vybrat ze dvou šířek. Nakonec nechybí ani možnost spouštět nabídku Start v celoobrazovkovém rozhraní, kdy v podstatě připomíná původní obrazovku Start z Windows 8.1. Tato možnost tu je především pro uživatele dotykových počítačů a tabletů, kde by mohla být nabídka Start pro ovládání dotyky příliš malá.

604622460 487732680
O něco málo snížená a rozšířená nabídka Start do dvou sloupců a nabídka v celoobrazovkovém režimu (lze aktivovat přepínačem v programu Nastavení – Přizpůsobení –  Start)
300403789
Změna rozměru nabídky Start v aplikaci Nastavení

Vyhledávání

Nedílnou součástí nabídky Start je také integrovaný fulltextový vyhledávač. I v případě Windows 10 tedy stačí stisknout klávesu WIN a začít psát, přičemž nabídka se přepne do režimu vyhledávače. Ten je ve výchozím stavu k dispozici přímo na panelu ve formě textového pole, pokud vám ale bude překážet, můžete jej skrýt do podoby ikony, případně zcela odstranit a přistupovat k němu buď přes klávesu WIN, anebo přímo do jeho rozhraní pomocí WIN+S.

629127111
Pokud ve Windows 10 stisknete WIN a něco napíšete, zobrazí se fulltextový vyhledávač s našeptávačem

Hlavní specialitou vyhledávače je asistentka Cortana včetně hlasového vyhledávání, nic z toho však v české lokalizaci není k dispozici a vyhledávač samotný se tedy principiálně chová stejně jako ten, který znáte z Windows 7 a 8.

 370998189 540949520 544414821 365738005
Nastavení Cortany a našeptávače Bingu, který lze naštěstí vypnout, protože nenašeptává v češtině. Na posledním snímku pak rozšířená podoba vyhledávače.

Vyhledávač je propojený i s Bingem, takže může prohledávat nejen vaše indexované složky na počítači, ale i web, nicméně Bing dodnes neumí pořádně česky včetně absence našeptávače, čili i tuto integraci lze naštěstí vypnout.

290612337
V nastavení hlavního panelu může určit, jak se má vyhledávač zobrazovat. Buď to bude přímo textové pole, ikona jako na obrázku, případně se nezobrazí vůbec.

Pokud vám nebudou stačit výsledky v samotném panelu, můžete je přepnout do bohatšího rozhraní, kde budete mít k dispozici i několik řadících filtrů.  Připomenu však, že fulltextový vyhledávač hledá opravdu pouze v adresářích, které průběžně indexuje vyhledávací robot. Ve výchozím stavu je to jen vaše uživatelská složka, konfigurační nástroje a nainstalované aplikace. Pokud budete chtít indexovat a tedy vyhledávat třeba napříč celým systémovým oddílem C, je třeba jej zahrnout ve správci Možnosti indexace.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,