Software | Operační systémy | Windows 10

Windows 10 podle našich čtenářů: Poslali jste nám skoro 300 nápadů, jak je vylepšit

  • Microsoft aktualizuje Windows 10 dvakrát ročně
  • Jenže praktických novinek už není tolik jako dříve
  • Poslali jste nám skoro 300 tipů, co by se měly Desítky ještě naučit

Na sklonku července jsme si povzdechli, že i když tu s námi jsou Windows 10 už čtvrtý rok, stále trpí hromadou nedodělků a v Redmondu se mnohdy – alespoň z našeho pohledu – věnují banalitám a dílčím aplikacím. Třeba Malování 3D.

Abychom si ověřili, jestli náhodou nejsme příliš nároční a zdali nežijeme v redakční a věčně nespokojené bublině, zeptali jsme se vás, jestli máte stejný pocit a co vše vám v Desítkách chybí. Stačilo vyplnit tuto anonymní knihu přání.

Rozhodně jste nezaháleli a poslali nám téměř tří stovky tipů, co všechno by měl podle vás Microsoft v Desítkách vylepšit. Některé tipy byly svérázné – třeba požadavek na integrovaný PornHub, některé se pochopitelně opakovaly, a tak jsme se z nich pokusili vybrat ty nejzajímavější.

V každém případě, všechny odpovědi jsou veřejně dostupné a můžete si je jednu po druhé projít v této tabulce Google Docs (přihlašování není potřeba).

Takže jdeme na to.

Instalace Windows přímo z internetu

Pokud ve velkém PC nebo notebooku vyměníte úložiště, musíte si vytvořit instalační médium. Dnes tuto roli plní zpravidla USB fleška, přitom by to mělo umět i UEFI, které na nových počítačích už dávno nahradilo stařičký BIOS.

Počítač s prázdným SSD/HDD by tedy skrze UEFi oznámil, že sice nedokáže zavést žádný operační systém, ale mohl by nabídnout přímou instalaci generických Windows z webu Microsoftu, anebo upravenou verzi z webu výrobce počítače.

312d998d-bc6b-4497-a963-ebb2da04e5c1
Je s podivem, že ani v roce 2019 nezobrazí počítač bez operačního systému podobný dialog. UEFI, které na nových počítačích už dávno nahradilo stařičký BIOS, to technicky dokáže.

Stejně by se měl zachovat počítač, u kterého dojde k poškození systémových dat třeba po útoku ransomwaru, s chybějícím recovery oddílem atp. Je opravdu zvláštní, že i když se počítač už dávno proměnil ve spotřební elektroniku, v těchto úkonech zůstává i nadále složitou černou skříňkou, se kterou si běžný domácí uživatel nemusí poradit.

Tento nápad vás ani v nejmenším nezaujal? Tak zkuste štěstí na dalším listu.

Diskuze (140) Další článek: Chrome se naučí upozorňovat, když vaše heslo unikne na internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,