Microsoft | Windows

Windows 10 od podzimu dokážou zobrazit čas 16:59:60

Microsoft se na svém blogu pochlubil další novinkou, kterou přinese velká podzimní aktualizace Windows 10 (a také Windows Server). Operační systém se naučí pracovat s přestupnými sekundami.

To v praxi znamená, že když k některé v příštích letech dojde, můžete mít to štěstí, že na systémových hodinách spatříte třeba sekvenci 16:59:59, 16:59:60 a teprve poté 17:00:00.

Jak se píše na české Wikipedii, „Přestupná sekunda je jednosekundová oprava nepravidelně aplikovaná v systému měření času UTC. Jejím cílem je udržovat systém UTC synchronní s nepravidelnou rotací Země. Přestupná sekunda nemá nic společného s přestupným rokem.“

Naposledy jste ji na vlastní hodiny mohli zažít 31. prosince 2016. Ta další zatím nebyla stanovena.

Ačkoliv se může jednat o zdánlivou drobnost, zejména na serverech, které během jediné sekundy zpracovávají ohromné množství nejrůznějších transakcí, může špatně ošetřená přestupná sekunda způsobit neplechu.

I proto se v minulosti používaly nejrůznější techniky, jak kratičký rozdíl ještě více rozmělnit – třeba tak že se sekunda rozprostřela do celého dne. Výhledově plnou podporu přestupné sekundy vyžadují předpisy jak v USA, tak v Evropě.

Diskuze (23) Další článek: Facebooku to s drony nevyšlo, balóny Loonu ale začnou příští rok poskytovat internet v Keni

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,