Windows 10 nabídne nový typ webových aplikací. Získají nové schopnosti

Microsoft chce dostat více aplikací na Windows Store, nové Desítky tedy nabídnou nový typ webových aplikací. Bude se jednat o běžné webové stránky, které poběží stejně jako doposud na serveru provozovatele, nicméně budou mít na Windows Storu svůj profil a po instalaci i svoji dlaždici – zástupce v systému.

652932697
Jeden framework vládne všem. Aneb různé form-faktory a stále jeden Windows 10 a jeho moderní aplikace. Jedno uz nich budou i ty webové.

Tím to ale samozřejmě nekončí. Pokud nainstalujete zástupce nějakého webu, ten získá pokročilá práva a bude moci s pomocí Javascriptu přistupovat mnohem hlouběji do systému. Oproti tomu běžná stránka zobrazená v prohlížeči může přistupovat jen k technologiím, které ji nabízí samotný prohlížeč v rámci webových standardů HTML5 aj..

Dejme tedy tomu, že by takového webového zástupce pro Windows 10 vydal třeba tuzemský Stream, který nemá ve Windows Storu vlastní moderní aplikaci. Pokud byste jej nainstalovali a navštívil jeho stránky, web zjistí, že je na počítači „nainstalovaný“ a od prohlížeče získá pokročilá práva – třeba přepnutí do celoobrazovkového režimu, aniž by potřeboval vaše svolení, možnost posílat notifikace do Action Centra aj. Získal by tedy funkcionalitu, která je nad rámec současných webových standardů, mohl by svou integrací do systému více připomínat nativní aplikaci, ale zároveň by to byla stále jen webová stránka, kterou je třeba jen rozšířit o dodatečný javascriptový kód, který se bude zpracovávat pouze na Windows 10.  

Diskuze (50) Další článek: Nové mobilní enkodéry PowerVR zvládnou efektivně zpracovat H.265 ve 4K

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,