Windows | Operační systémy

Windows 10 běží i na Raspberry Pi, použitelné to ale není

Windows 10 lze na Raspberry Pi dostat oficiální cestou pouze v podobě embedovaného systému ve verzi IoT. Ta je ale určena především pro řídící elektroniku a běžnému desktopovému systému je poměrně vzdálena. To se ale nedá říct o verzi Win PE, kterou nyní vývojář s Bas Timmer zprovoznil právě na Raspberry Pi 3.

Na Twitteru se pochlubil snímky běžícího systému, který pracuje na ARMovém procesoru v rámci čipsetu BCM2837. Ten pohání právě třetí generaci miniaturního počítače. Samozřejmě jde primárně o experiment, který má ukázat, že Windows 10 lze zprovoznit i mimo x86 platformu. Použitá verze Win PE je Microsoftem primárně vydávána jako záchranný systém na flashku. Využívá však většinu totožných komponent jako plnohodnotný desktopový systém.

V případě jeho zprovoznění na Raspberry Pi se samozřejmě nejedná o reálně použitelný systém. Jednak z důvodu, že systém dokáže využívat pouze jedno ze čtyř výpočetních jader procesoru a také proto, že po několika minutách dojde k restartu a chybové hlášce o nepodporovaném CPU. Frajeřina je to ale velká.

Diskuze (82) Další článek: Žít single, nebo raději v páru? Podle některých vědců může být výhodnější to první

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,