WiMAX na vlastní oči

Bezdrátové připojení pomocí technologie WiMAX se pomalu ale jistě začíná rozšiřovat a komerční využití této technologie je v ČR realitou zhruba od jara minulého roku. Jak tato technologie funguje jsme měli možnost vidět při včerejší živé demonstraci.

Co je to WiMAX?

Pro ty z vás, kteří dosud o WiMAX nikdy neslyšeli, nejprve obecné představení této technologie. Samotný název je zkratkou pro Worldwide Interoperability for Microwave Access a jedná se o bezdrátovou technologii, která je založena na standardu IEEE 802.16. Má být schopna velké datové propustnosti a spojení na dlouhou vzdálenost.

Koncept je velmi podobný Wi-Fi, ale obsahuje řadu vylepšení, která mají zlepšit výkon a hlavně mají umožnit dosah na větší vzdálenost. Historie vývoje tohoto standardu sahá až do roku 1998, ale největších pokroků se dosáhlo v letech 2000 až 2003. Cílem bylo vytvořit standard pro snadno rozšiřitelný a levný způsob širokopásmového připojení k Internetu pro metropolitní sítě.

Samotný standard již má podobně jako Wi-Fi několik "verzí". Původní varianta 802.16, která byla zveřejněna v roce 2002, pracovala v pásmu 10 až 66 GHz a pro své použití vyžadovala přímou viditelnost. O rok později pak přichází 802.16a, kde se pracuje s frekvencemi 2 až 11 GHz (zahrnuje tedy jak bezlicenční, tak licencované frekvence). Uváděný dosah je 40 až 70 kilometrů a oproti původní variantě klesla přenosová rychlost přibližně na polovinu, tedy konkrétně asi 70 Mb/s na jeden sektor. Důležité je však to, že již není vyžadována přímá viditelnost mezi oběma body, pokud se pohybujeme v kratších vzdálenostech (v jednotkách kilometrů). Na maximální vzdálenost pak již přímou viditelnost potřebujeme. Mezi důležité vlastnosti technologie WiMAX patří také QoS. Systém řízení kvality je zabudován do MAC a umožňuje poskytování diferencovaných služeb, tedy kupříkladu E1 pro firemní zákazníky a DSL pro uživatele z obytných čtvrtí.

Na standardech, na kterých je WiMAX postaven, se samozřejmě neustále pracuje a i když současná varianta zatím není příliš mobilní (viz dále), již brzy by měly být dostupné i verze v podobě přídavných karet pro notebooky, Intel také plánuje integrovat WiMAX přímo do své mobilní platformy Centrino a v budoucnu se pak uvažuje (především je to snahou firmy Nokia) o integraci WiMAX i do mobilních telefonů. Na to si však ještě nějaký ten rok počkáme.

Živá ukázka

Na včerejší tiskové konferenci, kterou společně uspořádaly firmy Intel, IPEX a Intelek, byla provedena živá demonstrace této technologie v komerčním provozu. Intel zde působil jako "propagátor" technologie. Vyrábí příslušné čipy a stojí také v čele organizace WiMAX Forum, neziskové organizace, která sdružuje výrobce komunikačních komponent a vybavení. Intelek pak vystupoval v roli distributora WiMAX technologií. Tato společnost se podílela na většině současných instalací WiMAX v ČR. Dominantní používanou technologií jsou prvky BreezeMAX od společnosti Alvarion, které pracují v licenčním pásmu 3,5 GHz. A konečně firma IPEX byla na tiskové konferenci jako poskytovatel připojení, datových a hlasových VoIP služeb, která technologii WiMAX již využívá.

Právě díky IPEXu mohla proběhnout živá ukázka technologie v akci. Přístupový bod byl umístěn v Písku a posádka přenosového vozu cestovala po okolí města a předváděla sílu signálu. Nakonec pak posádka vozu se sličnou "moderátorkou" zakotvila v obci Čížová, která je 8,5 km od přístupového bodu v Písku. Odtud pak proběhl VoIP hovor přímo do konferenčního sálu v Praze a prostřednictvím webové kamery byl přenášen i obraz.

Ze zmiňovaného místa nebyla údajně přímá viditelnost k přístupovému bodu. Jak bylo možno usoudit z této živé ukázky, připojení bylo více než kvalitní. Naměřená rychlost se pohybovala na úrovni 3 Mbit a odezva na server Seznam.cz se pohybovala kolem 40 ms.

Mobilní verze až za rok, za dva

Technologie v současném stádiu vývoje spíše není určena pro koncové uživatele. Anténa s klientskou stanicí se cenově pohybuje přes 10 tisíc korun, i když výhledově pochopitelně půjde cena dolů stejně jako u Wi-Fi. Technologie WiMAX byla v první řadě vytvořena pro zajištění poslední míle širokopásmového připojení. Ideálně se tak hodí například pro přivedení širokopásmového internetu do "paneláku" pro větší počet uživatelů a nebo teoreticky i pro lokálního providera, který pak signál rozvede pomocí jiné technologie (třeba Wi-Fi). S klesající cenou pak bude samozřejmě technologie dostupná i běžným koncovým uživatelům.

 

Anténa a klientská stanice v jednom

Jak vidíte z obrázku, technologie není zatím v pravém slova smyslu mobilní. Klientskou stanici, která je integrována do jednoho celku s anténou, sice můžete převážet autem (stejně jako předváděcí tým) a na připojeném notebooku klidně surfovat i za jízdy, avšak skutečná mobilita, tedy zejména malé rozměry, teprve přijde. Jak také poznamenal Pavel Svoboda z Intelu, integrace do notebooků si vyžádá optimalizaci ve spotřebě zařízení. Cílem je zachovat či ještě zlepšit současnou výdrž notebooků a ne ji degradovat zpět na úroveň před několika lety přidáním podobného zařízení, které by nebylo pro mobilní spotřebu optimalizováno.

Slibná budoucnost

Co se aktuálního pokrytí signálem týče, momentálně existuje v ČR v licencovaném pásmu 3,5 GHz zhruba 80 základových stanic v 50 lokalitách a 1000 stanic klientských. Komerčně se WiMAX instaluje v ČR od jara minulého roku.

Technologie WiMAX působí rozhodně slibně a má v každém případě šanci stát se vhodným doplněním současných technologií Wi-Fi (které jsou určeny spíše na krátké vzdálenosti či bezdrátový rozvod po budově) či mobilní 3G.

Diskuze (21) Další článek: AMD uvádí nové Opterony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,