WikiTravel.Org - turistický průvodce online

WikiTravel je projekt, který se na myšlence WikiWikiWebu a svobodné informace snaží vybudovat turistického průvodce po celém světě, jež by byl komukoliv online dostupný. Daří se mu to?

Když jsem si v létě plánoval výlet do zahraničí, narazil jsem na internetu na tento zajímavý projekt s názvem WikiTravel. Říkal jsem si: ,,Konečně.Už se nebudu muset probírat nudnými šablonově psanými průvodci, abych se něco dozvěděl. Tohle si píšou sami lidé - dozvím se tu o spoustě zajímavých míst a přečtu si spoustu zajímavých postřehů o místech, na která se chci vypravit. Nějaké takové wiki o cestování, kde by dobrodruzi sdíleli tipy na nevšední zážitky v tom či onom městě, tu dlouho scházelo!`` Možná proto se budu k tomuto mladému projektu na následujících řádcích stavět poněkud kriticky.

Celý projekt je silně inspirován známou Wikipedií, svobodnou encyklopedií obsahující již kolem 350 000 článků, a dokonce funguje na tomtéž software nazvaném MediaWiki. O Wikipedii jsme již na Živě několikrát psali (tady a tady), a tak myslím, není nutné znovu vysvětlovat, že je i na WikiTravel jakémukoliv náhodnému návštěvníkovi dovoleno přímo z prohlížeče editovat téměř jakoukoliv stránku průvodce. Stálejší přispěvatelé se potom starají o to, aby byly všechny příspěvky rozumné, a z databáze předchozích verzí napravují škodu způsobenou vandaly.

WikiTravel je však oproti Wikipedii o několik let mladší, vždyť v červenci oslavil teprve své první narozeniny. Na to, že jde o projekt zaměřený podstatně užším směrem, se mi jeví jeho asi dva a půl tisíce článků jako zatím poměrně slušné skóre. A ačkoliv články nejsou většinou příliš obsáhlé, rozhodně nejsou ani prázdné. Například článek o Praze mi přijde docela slušný.

Hlavní stránka projektu

Přesto je to celé zatím takové nějaké nemastné neslané. Možná proto, že se projekt až příliš snaží napodobit klasické průvodce a nepřináší nic opravdu nového. Myšlenka WikiWiki je zde využita pouze jako nástroj k sepsání svobodného turistického průvodce, nikoliv jako nový způsob, jak takovou věc dělat.

Proč třeba v článku o Mnichově není zmíněna ta komunita asi tisíce lidí tam někde poblíž v nějaké vesnici, co si sami pěstují na polích potraviny a snaží se žít nezávisle na vnější společnosti, a pokud tam přijdete, určitě vás rádi pohostí? Proč v článku o Hamburku, v sekci o levném ubytování, není zmíněna ta Church mission vedle zadního vchodu na hlavní nádraží, kde člověk může zadarmo přespat a potkat tak zajímavé lidi, jako jsem tam potkal já? A proč v článku o Paříži není zmíněn ten známý antikvariát na rohu proti Eiffelovce, ve kterém již tolik cestovatelů našlo za nějaký poetický zápis v knize hostů a možná krátkou výpomoc s knihami příjemné ubytování a nové kamarády? A proč tam není spousta dalších podobných věcí, které já neznám?

Lidé, kteří cestují, si často takto vyměňují rady a tipy o různých zajímavých místech, kde byli nebo o nich od někoho slyšeli. A myšlenka WikiWiki mi připadá ideální k tomu, aby se konečně tato ,,lidová moudrost`` dostala na nějaké jedno místo, kde by z ní mohli všichni těžit a navzájem si na svých cestách pomáhat.

WikiTravel však zatím směřuje někam úplně jinam, snad k jakémusi velmi ,,spotřebnímu`` pojetí cestování, kdy je nejdůležitější informací o městě či zemi seznam turisticky nejprofláklejších míst. A zdá se, že to není způsobeno jen tím, že je WikiTravel ještě velmi mladý projekt. Vždyť obsahuje například i článek o Barmě! Ale jak si mám vysvětlit, že v tom článku není ani zmínka o Su Kyi? Vždyť tato pozoruhodná žena, nositelka Nobelovy ceny míru, která jako vojenskou juntou neuznaný vítěz voleb v devadesátém roce střídavě trpělivě čeká v domácím vězení a jindy z balkonů s květinami ve vlasech přednáší barmskému lidu o demokracii, filosofii nenásilného odporu a hodnotě dialogu, to by muselo být to první, o čem do takového článku napíšu, pokud mi jde i o nějaké porozumění a nechci se redukovat na povrchní seznam hotelů a turisty přecpaných památek.

WikiTravel je však především Wiki. A každý wikiwiki web směřuje tam, kam jej směřují jeho uživatelé. Až čas tedy ukáže, jak kvalitním průvodcem nakonec WikiTravel bude. Myšlenka je to určitě velmi zajímavá, jen nějak scházejí kvalitní editoři - skuteční cestovatelé.

Diskuze (16) Další článek: Sophos Anti-Virus může propustit bez povšimnutí vir

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,