Wikipedia | Evropská unie

Wikipedie upozorňuje na blížící se hlasování Evropského parlamentu

Některé evropské mutace Wikipedie připomínají blížící se hlasování Evropského parlamentu o nové legislativě týkající se autorských práv. A protože se spornými body legislativy nesouhlasí, jedná se o formu protestu. Italská, portugalská či španělská mutace encyklopedie dokonce dočasně skryly veškerý svůj obsah vyjma upozornění na chystající se hlasování. Česká Wikipedie se prozatím nepřipojila.

Koncem června evropský výbor JURI schválil novou směrnici o autorském právu, mezi jejíž nejproblematičtější části patří hlavně články 11 a 13, které se dotýkají fungování internetových služeb pro ukládání dat a odkazování na jiné webové stránky. Wikipedie zde upozorňuje, že v případě schválení dojde k narušení svobodného internetu jak jej známe a vyzývá k diskusi. K hlasování v Evropském parlamentu má dojít 5. července.

Snímek obrazovky (133).png
Takto aktuálně vypadá italská verze Wikipedie.

Nová směrnice vyvolává rozbroje již od začátku. Na jedné straně stojí převážně vydavatelé, kteří se jejím prosazením snaží bojovat proti přejímání jejich obsahu zdarma. Míří tak hlavně na nejrůznější zpravodajské agregátory, přičemž není tajemstvím, že hlavním terčem je Google se svými Google news, který se s vydavateli, hlavně v Německu, potýká již delší dobu.

Na straně druhé pak stojí Google, Facebook a další velké firmy, které argumentují narušením svobodného internetu. Hrozí totiž, že tvůrci webů si budou moci diktovat podmínky a poplatky za prosté citování či odkazování na web, což nabourává dosavadní systém.

Wikipedia tak aktuálně upozorňuje na blížící se hlasování v Evropském parlamentu, které je naplánováno na 5. července.

Minulý rok EU napařila Googlu poměrně velkou pokutu. Povídali jsme si o tom v Týdnu živě:

Diskuze (11) Další článek: Číňané budou dodávat autonomní minibusy pro Japonsko

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,