Google | Internet | Připojení k internetu

Wi-Fi zdarma na zastávkách vlaků nebude. Google Station končí, truchlit budou především v Indii

Google v roce 2015 začal s projektem Google Station, který si kladl za cíl zprostředkovat zdarma Wi-Fi připojení na vybraných železničních stanicích. Odstartoval v Indii, rozšířil se ale i do dalších států. Nyní firma oznámila jeho ukončení.

Celý projekt ve finále nabízel bezplatný internet na 400 různých místech v samotné Indii a na tisícovkách dalších v dalších státech, mezi které patřily například Filipíny, Thajsko, Nigérie či Brazílie. Google se zde zaměřoval převážně na rozvojové trhy a Station mohl být snadnou bránou, jak se dostat ke službám internetového giganta i tam, kde může být internetové připojení velmi drahé.

V průběhu let se ale ceny změnily a pro uživatele je tak snazší být online bez nutnosti vyhledávání veřejné Wi-Fi sítě zdarma. Problém byl také s rentabilností projektu. Google testoval i zobrazování reklamy po připojení k síti, ani to ale k zachování projektu nestačilo.

Jednotlivá místa tak budou v průběhu tohoto roku ukončena, na jejich provozu ale spolupracoval Google s lokálními poskytovateli, kteří je mohou převzít. Stane se tak právě v Indii, kde bude ve službě provozovat tamní RailTel, který již nyní poskytuje připojení na 5 600 stanicích.

O podobný projekt se snažil i Facebook se svou iniciativou Internet.org. Ten ale narazil a například v Indii byl zablokován kvůli porušování síťové neutrality. Obě velké společnosti se ale snaží co nejvíce přiblížit tamním uživatelům – připojení k internetu se celkově zlepšuje, čímž pádem se otevírá obří trh, kam mohou vstoupit se svými službami. Google to zde ostatně zkouší i s upravenými verzemi svých ostatních služeb, například s placení aplikací Tez, kterou až následně přejmenoval na mezinárodní Google Pay.

Jak doma zrychlit Wi-Fi?

Zdroj: TechCrunch

Diskuze (2) Další článek: Chytrý reproduktorům vládnou Amazon a Google. Tento obor se Applu ovládnout zatím nepodařilo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,