WHDI: Zapomeňte na vrtání, je tu HD rozlišení bez drátů

Omezuje vás kabel k monitoru? Chcete bezdrátový projektor? A co mít HDTV po celém domě?
Kapitoly článku

Wireless High-definition Interface (WHDI)

Společnost Amimon, do které se v březnu letošního roku rozhodl investovat gigant v bezdrátových technologiích, společnost Motorola, šla vlastní cestou. Výsledkem je rozhraní WHDI, které je někde na půli cesty mezi oběma výše uvedenými technologiemi.

transmetter.jpg

Na rozdíl od Wireless HDMI má sloužit pouze pro přenos audio a video signálu a nepočítá se se začleněním ostatních zařízení, jako jsou mobilní telefony či fotoaparáty, do bezdrátové sítě. V tom se podobá WirelessHD. Používá se pásmo s 20MHz šířkou na frekvenci 5 GHz (přesněji může operovat v rozsahu 4,9-5,9 GHz v závislosti na podmínkách v té které zemi). Díky tomu je dosah přes sto stop (asi třicet metrů) uvnitř budov, při přímé viditelnosti je pak vzdálenost dvojnásobná. Jenže podobně, jako u Wireless HDMI, lze přenášet jen rozlišení 720p či 1080i, data ale není zapotřebí komprimovat. Díky tomu mohou být zařízení levnější o logiku, která je nutná pro kompresi signálu a dekompresi u zařízení postavených na Wireless HDMI. Datová propustnost jedné čipové sady je 1,5 Gb/s.

Dostatečná propustnost se zdvojením čipových sad

Aby se podařilo dosáhnout plnohodnotného rozlišení 1080p, má se do každého zařízení osadit dvojice čipových sad, které dohromady využijí pásmo o šířce 40 MHz. Tím se dosáhne datové propustnosti 3 Gb/s. U nižších rozlišení pak postačí využít jeden kanál. Ve druhé generaci čipových sad má dojít ke sloučení páru čipových sad do jediné. Jednoznačným nedostatkem oproti WirelessHD je nižší datová propustnost této technologie. Jenže WHDI je zralá pro komerční nasazení, a než bude ve stejné fázi WirelessHD, může být už WHDI o notný kus dál. Navíc vychází z běžně používaných a levných technologií, a to se o bezdrátové síti na frekvenci 60 GHz říci nedá.

Díky nižším frekvencím ale není zapotřebí přímá viditelnost, a vše funguje dokonce i skrz zeď, což může být, zejména pro pohodlné konzumenty v domácnostech, nedocenitelné. Podle Amimon jde v současné době o jediné řešení, které dovolí přenášet nekomprimovaný HDTV signál v rámci celé domácnosti.

Víc než jen náhrada kabelu

Klasický HDMI kabel mívá jen dva konce. V případě bezdrátové technologie ale není problém, aby spolu komunikovalo více zařízení, a i WHDI má umožnit multipoint-to-multipoint připojení – díky tomu může být třeba s počítačem a HD přehrávačem vzájemně propojený monitor i televizor.

Nebudou sousedi sledovat záběry z naší dovolené?

Ne, stát by se to nemělo, signál je totiž chráněný 256bitovým AES šifrováním. To minimalizuje pravděpodobnost, že by někdo nepovolaný sledoval něco, co vidět nemá.

Amimon doufá, že se WHDI stane novým bezdrátovým HDMI standardem, na veletrhu CES 2008 v lednu již má řada společností představit produkty postavené na tomto řešení – ať už zařízení sloužících jako náhrada HDMI kabelu pro zapojení do stávajících zařízení s klasickými HDMI porty, tak výrobky, které budou mít vysílače a přijímače již zabudované. Současnou prodejní cenu čipové sady výrobce nechce prozradit, dodává ale, že by časem mohla klesnout někam k deseti dolarům.

První hotové produkty postavené na WHDI by měly prezentovat společnosti Loewe a Funai na veletrhu IFA Consumer Electronist v Berlíně od 31. srpna do 5. září 2007.

Je jich nějak moc

Dá se předpokládat, že Amimon není poslední společností, která přichází s vlastním řešením bezdrátového přenosu HD signálu. Už teď máme minimálně tři konkurenční řešení a nejspíš jich ještě pár přibude. V případě, že by šlo jen o náhražku kabelu, nemusel by to být takový problém. Horší je to v případě zařízení zabudovaného v elektronice. Představa, že budeme shánět televizor vzájemně kompatibilní s videopřehrávačem a k tomu vhodný zesilovač tak, aby to vše pohromadě hrálo, není nikterak lákavá. Nezbývá než doufat.

Zdroj: Gizmodo, Ars Technica, Wikipedia, WirelessHD, Amimon, DailyTech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,