WhatsApp | Instant Messaging | Komunikace

WhatsApp testuje rychlé přidávání kontaktů pomocí QR kódu

Nejnovější betaverze WhatsAppu přichází se zbrusu novou funkcí – umožňuje přidávat kontakty naskenováním QR kódu. Novinka je dle webu WABetaInfo k dispozici v testovací verzi s číslem 2.20.171, jež je dostupná pro telefony s Androidem a iOS.

Funkce pro zobrazení a načítání QR kódů jsou zařazeny v nabídce pro nastavení aplikace. Jejím cílem je zjednodušit přidávání nových kontaktů bez toho, aby bylo nutné diktovat a následně ukládat jejich telefonní číslo do adresáře telefonu.

Přidání kontaktu přes QR kód

Několik posledních beta verzí bylo na novinky poměrně skoupých. Až verze s číslem 2.20.171 rozvířila do té doby stojaté vody, neboť přinesla konečně něco nového v podobě snadného sdílení kontaktů. O přípravě této funkce kolovaly spekulace již nějakou dobu, nicméně teprve nyní ji lze považovat za potvrzenou.

Na úvodní obrazovce v mobilní aplikaci tedy stačí klepnout na tři tečky v pravém horním rohu a v kontextové nabídce zvolit Nastavení. Vpravo nahoře se pak vedle jména uživatele zobrazí tlačítko s obrázkem QR kódu.

Rychlé přidávání kontaktů pomocí QR kódů 
Rychlé přidávání kontaktů pomocí QR kódů

Pokud na toto tlačítko klepnete, ocitnete se v nové sekci QR kód. Ta sestává ze dvou částí, mezi kterými lze přepínat pomocí záložek v horní části. Sekce Můj kód zobrazuje QR kód s odkazem na přidání kontaktu, který lze buď vyfotit, nebo sdílet přes další aplikace. V sekci Skenovat kód pak lze načíst fotoaparátem kontaktní údaje z telefonu jiného uživatele.

Zatím jen v beta verzi

Jestliže se QR kód ocitne v nežádoucích rukách, je možné přes nabídku Obnovit QR kód odvolat jeho platnost. Není přitom nijak omezeno, kolikrát lze takové odvolání provést. Kód totiž obsahuje pouze „zvací odkaz“ ve formátu https://wa.me/[variabilní_řetězec], nikoli samotné telefonní číslo.

Možnosti skenování kódu 
Možnosti skenování kódu

Závěrem je vhodné podotknout, že uvedená novinka je zatím k dispozici výhradně v rámci testovací beta verze. V tuto chvíli nejsou známy žádné podrobnosti o tom, kdy by se mohla objevit ve stabilním sestavení.

Pro ty, kteří by se rádi zapojili do řad beta testerů, máme smutnou zprávu: testovací programy pro Android i iOS jsou momentálně plné a WhatsApp nové zájemce odmítá. „Momentálně se již programu testování aplikace WhatsApp Messenger účastní maximální možný počet testerů a další nejsou přijímáni.“ dočtete se například v Obchodě Google Play. Můžete si však stáhnout instalační balíček například ze serveru APKMirror.

Váš názor Další článek: RDNA 2: Zbraň, kterou letos AMD použije v souboji grafických karet proti Nvidii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,