USA | WeChat | Komunikace | TikTok

WeChat a TikTok fungují dále, soudkyně zrušila zákaz stahování a Trump schválil dohodu s Oraclem

V pátek to vypadalo, že USA zakáží stahování dvou čínských aplikací – TikToku a WeChatu. Tomu ale na poslední chvíli zabránilo rozhodnutí soudu i prezidenta Trumpa samotného. Ten totiž schválil spolupráci TikToku a Oraclu.

Trump se již v sobotu vyjádřil, že ve své podstatě schvaluje dohodu mezi Oraclem a TikTokem, kdy se Oracle má starat o provoz služby v rámci Ameriky a tím i ochránit uživatelská data. Součástí dohody má být vytvoření nové společnosti TikTok Global se sídlem v USA. Vznikne v Texasu a zaměstná na 25 000 lidí. Součástí nové firmy má být přitom i Walmart, který provozuje stejnojmenný maloobchodní řetězec. V nově vzniklé entitě si zachová 80% podíl ByteDance a zbytek si podělí dvě již zmíněné americké firmy.

Finální podoba dohody je ale stále v řešení – Trump prohlásil, že součástí má být i 5miliardová investice ByteDance do vzdělávání, firma ale prohlásila, že o podobné dohodě neví. Následně pak bylo vysvětleno, že se nejedná o přímý příspěvek, ale odhad výběru na daních za následující roky.

Co se týče WeChatu, je situace nejistá. Tohoto komunikátoru se předchozí dohody netýkají, zrušení zákazu stahování ale přesto přišlo ze strany soudu. Soudkyně Laurel Beeler uvedla, že byť existují podezření na možné zneužívání osobních dat skrze tuto aplikaci, tak nebyly předloženy dostačující důkazy pro zákaz aplikace. Na té přitom závisí nemálo uživatelů – hlavně těch, kteří chtějí komunikovat např. s rodinou v Číně. Stejně tak jsou na ní závislí ti, kteří si koupí produkty, skrze které nelze komunikovat skrze jinou aplikaci, což se týká některých čínských reproduktorů.

Zdroj: The Verge

Diskuze (13) Další článek: Twitter se omluvil za „rasistický“ automat, který na jeho síti ořezává náhledy fotek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,