Microsoft | Edge | Tržní podíl

Webový prohlížeč Edge už používá více uživatelů než Firefox, Microsoft se pomalu vrací do hry

Prohlížečům od Microsoftu se v posledních letech příliš nedařilo – od chvíle, kdy se pomyslné vlády ujal Google Chrome, jako by ztrácely pevnou půdu pod nohama. Situace se začala obracet poté, co byl oficiálně uvolněn prohlížeč Edge, postavený na jádru Chromium.

Do té doby nepříliš oblíbený browser nabral s novým jádrem druhý dech a jeho podíl začal pomalu ale jistě stoupat. Zájem uživatelů si získal rychlejším vykreslováním stránek, lepší kompatibilitou, podporou rozšíření a motivů i vcelku povedenou čtečkou dokumentů ve formátu PDF.

Edge stoupá vzhůru

Na základě vlastních zkušeností můžeme konstatovat, že nový Edge vypadá a funguje velmi podobně jako Chrome. Zaujme čistým designem bez „zbytečných cingrlátek“, přesvědčí svižností a prakticky bezproblémovým fungováním.

Edge s jádrem Chromium zjevně přesvědčil o svých kvalitách i další uživatele, neboť jeho podíl v segmentu webových prohlížečů během posledního půlroku vytrvale rostl. Dle analýzy NetMarketShare dosáhl v březnu tohoto roku na desktopech podílu 7,59 % a posunul se tak na druhou příčku.

Žebříčku s obrovským náskokem nadále dominuje Google Chrome se 68,50% zastoupením a jeho pozici v dohledné době zjevně jen tak někdo neohrozí. Vývojářům v Redmondu však patrně největší radost udělá skutečnost, že jejich Edge překonal Firefox od Mozilly, který skončil třetí s 7,19 %.

Změna se vyplatila

Zdá se, že si rychlý a pohodlný prohlížeč kompatibilní s Chromiem získává své zastánce. Server Windows Latest, který o úspěchu informoval mezi prvními, konstatuje, že se změna jádra vyplatila a Edge díky ní v následujících měsících ještě zvýší svůj podíl.

Nový Edge lze aktuálně stáhnout a nainstalovat pouze manuálně, nicméně do konce tohoto roku se má stát předinstalovanou součástí všech zařízení se systémem Windows 10. I to jistě pomůže k jeho dalšímu růstu, stejně jako stále ještě probíhající migrace a přechod uživatelů z Windows 7 na Windows 10.

Minulý týden vývojáři prozradili, že pracují na třech nových funkcích, které mají zvýšit bezpečnost a produktivitu. Do konce roku 2020 by se uživatelé Edge měli dočkat pokročilé správy hesel, vertikálního panelu pro přecházení mezi okny či funkce Smart Copy.

Diskuze (56) Další článek: Intel představil 10. generaci výkonných notebookových procesorů. Chce zastrašit AMD s frekvencí 5,3 GHz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,