Prohlížeče | Internet Explorer | Edge

Webové prohlížeče Microsoftu přestanou podporovat staré protokoly TLS

Webové prohlížeče Edge a Internet Explorer budou mít od roku 2020 ve výchozím nastavení zakázanou podporu dvacet let starých bezpečnostních protokolů Transport Layer Security (TLS) 1.0 a 1.1. V pondělí to oznámil Microsoft na oficiálním blogu v příspěvku věnovaném modernizaci TLS připojení.

Ukončení podpory je vedeno snahou zajistit bezpečnější procházení webových stránek. Oznámení je současně upozorněním provozovatelům webů, používajících dnes již zastaralé zabezpečení, aby včas zajistili upgrade na novější verzi. Aktuální verze umožňují použití moderních kryptografických metod a jsou široce podporovány v moderních prohlížečích.

TLS 1.0 oslaví dvacet let

TLS je kryptografický protokol určený k zajištění bezpečnosti komunikace prostřednictvím počítačové sítě. Webové stránky ho používají k zabezpečení veškeré komunikace mezi svými servery a prohlížeči. Verze 1.0 oslaví 19. ledna 2019 dvacetileté výročí, přičemž následující verze přinesly několik vylepšení.

Starší verze tak logicky ustoupily do ústraní - Microsoft tvrdí, že v současnosti je v prohlížeči Edge přes TLS verze 1.0 nebo 1.1 realizováno méně než jedno procento připojení. Také dle SSL Labs už 94 % webů podporuje TLS 1.2, MS uvádí dokonce číslo 99,28 %.

Statistiky podpory protokolů
Statistiky podpory protokolů

Je čas přejít na novější zabezpečení

„I když si nejsme vědomi významných zranitelností v našich nejnovějších implementacích TLS 1.0 a TLS 1.1, existují zranitelné implementace třetích stran,“ uvádí Microsoft. „Přechod na novější verze pomáhá zajistit bezpečnější web pro všechny.“ Připomíná, že k podobnému kroku se odhodlali také tvůrci dalších prohlížečů – Google, Mozilla a Apple.

V roce 2020 tedy bude v prohlížečích Internet Explorer 11 a Edge ve výchozím nastavení podpora TLS 1.0 a 1.1 neaktivní. Z kontextu však lze mezi řádky vyčíst, že stále bude možné ho uživatelsky povolit v nastavení.

Dopady této změny můžete otestovat již dnes – stačí si otevřít v ovládacích panelech Možnosti Internetu a v sekci Upřesnit deaktivovat volby Používat protokol TLS 1.0 a Používat protokol TLS 1.1.

Mohlo by vás zajímat: Microsft Edge – dejte mu šanci.

Diskuze (8) Další článek: Speciální brýle zablokují veškerý obsah z obrazovek, fungují jednoduše

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,