Web na pár kliknutí: CMS pro platformu Windows

Tvoříte osobní, komunitní či komerční web hostovaný na Windows? Nemordujte se programováním, využijte práci jiných.
Kapitoly článku

Zřejmě vyšší náklady na hosting na platformě Windows jsou příčinou nepříliš velké obliby a tudíž i nízké obecné známosti systémů pro správu obsahu využívajících technologii Microsoft ASP.NET. Přitom jde v mnoha případech o velmi schopné projekty nabízející i uživatelům s minimálními znalostmi o tvorbě webů velké možnosti.

V tomto krátkém přehledu si představíme trojici zřejmě nejpopulárnějších windowsovských CMS. Všechny lze získat bezplatně a bezplatně je lze rovněž použít pro osobní či komunitní stránky. Komerční prezentace si zasluhují větší péči, větší funkčnost a například unikátní design. Při takto zvýšených požadavcích se již může stát, že se nějakým vydáním nevyhneme.

Pro provoz všech tří aplikací je potřeba server běžící pod operačním systémem Windows (s .NET Frameworkem) a využívající databázový stroj MS SQL. Je jasné, že webhostingová společnost musí za licence Windows a SQL Serveru platit nemalé částky, proto hosting na platformě Windows vyjde rozhodně dráž než často bezplatný hosting na Linuxu.

Pro jednoduché (oficiálně testovací) weby lze využít bezplatného hostingu na serverech společnosti Ignum v projektu ASPWeb.cz. Zde dostanete třicet megabajtů místa na serveru s Windows Serverem 2003, až padesátimegabajtovou MS SQL databázi či třicet e-mailových schránek. Weby však lze provozovat pouze na doménách třetí úrovně ve tvaru něco.aspweb.cz. Některé ze zmíněných systémů správy obsahu vám zde i automaticky nainstalují.

Community Server

Community Server (CS) jako první ze tří dnes představených CMS má zajímavou historii. Jde totiž o spojení tří různých projektů do jediného integrovaného balíku. Autoři tehdy open-source ASP.NET aplikací .Text Blog (Scott Watermasysk), nGallery (Jason Alexander) a ASP.NET Forums (Rob Howard) se spojili a vytvořili společnost Telligent Systems, která dodnes Community Server vyvíjjí a především na něm vydělává.

sshot-2007-07-04-[1].png 
Stránka právě vytvořená v Community Serveru

První verze Community Serveru se objevila v únoru roku 2005. V současnosti je aktuální verze 2007 SP2, která byla vydána 12. června tohoto roku. Jak již bylo zmíněno, jedná se o komerční aplikaci, která nabízí volně ke stažení funkčně omezenou bezplatnou variantu. Community Server je ve světě velmi oblíben a využíván v řadě komerčních projektů. Namátkou vyberme několik příkladů: CS pohání web National Geographic Society, Mazdy MX-5 (oficiální komunitní server), Microsoft Silverlight, Windows Vista Blog i Game Studios (komunity okolo firemních herních titulů i Xboxu 360). Pro své uživatelské komunity jej dále využívají Intel, americká NFL, MSNBC či Honda.

sshot-2007-07-04-[2].png
Obsah stránek lze s dostatečnými oprávněními editovat bez vstupu do administrace přímo na hlavním webu

Z úctyhodného seznamu je vidět, že jde o velmi mocný systém určený především pro technické zajištění online komunit. Nic nám ale nebrání využít jej i pro méně ambiciózní weby, například osobní blogy s fotogaleriemi apod. Ostatně bezplatná verze je k tomu svými omezenými možnostmi prakticky předurčena. Nahlédněme mu pod pokličku. Přehled o existujících edicích si můžeme udělat na domovských stránkách.

sshot-2007-07-04-[3].png
Úvodní stránka administrace, výpis nejdůležitějších položek

Komerční licence můžeme pořídit od devětadevadesáti až po dva tisíce dolarů. Bezplatná edice Express umožňuje založit pouze deset blogů, patnáct fór a deset fotogalerií. Ve sdílené úschovně souborů může být pouze sto položek. Na každé stránce musí být zachována ikonka Community Serveru. Komerční použití je povoleno. Výdělek z reklamy nesmí překročit 500 dolarů měsíčně.

Tento výčet licenčních podmínek poskytuje zároveň velmi dobrý přehled o schopnostech Community Serveru. Mezi konkurncí jde pravděpodobně subjektivně o nejspolehlivější nástroj pro blogování. Fotogalerie vycházející z jediné plnohodnotné bezplatné .NET fotogalerie dostupné na internetu, nGallery, jsou velmi schopné a jednoduše administrovatelné. Celá administrace systému je kvalitně zpracována, narozdíl od například DotNetNuke se v ní dá zorientovat během několika málo minut, není nepřehledná. Konfigurovat se přitom dá prakticky cokoliv, co je pro běh webu třeba.

sshot-2007-07-04-[4].png
Administrační rozhraní

Instalaci systému lze řešit buď ručně, nebo použitím dodaného instalátoru (aplikace Win32), který udělá vše za uživatele a systém potom (snad i trochu překvapivě) opravdu funguje. V některých případech je jen potřeba v IIS povolit ověřování na zvoleném webovém serveru, neboť instalátor jej zakáže a aplikace je tudíž nedostupná. Instalátor lze samozřejmě použít pouze máme-li možnost přímého nebo vzdáleného přístupu k pracovní ploše serveru.

Community Server je systém, který rozhodně stojí za doporučení. Nabízí jednoduchou instalaci, stejně jednoduchou administraci a bezproblémový běh.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,