Doprava | Taxi | Waze

Waze vedle navigace nabídne i funkci pro spolujízdu. V USA už ji zkouší naostro

  • Waze není jen navigace – nabízí také možnost spolujízdy
  • Služba Waze Carpool byla ve středu spuštěna v USA
  • Jedná se o konkurenci Uberu?

Waze kromě navigační aplikace nějakou dobu testuje službu Waze Carpool pro spolujízdu. Po testování v několika vybraných městech a zemích se nyní odvažuje k poměrně velkému kroku – od středy 10. října oficiálně nabízí možnost spolujízdy na území celých Spojených států.

Pokud uvíznete v dopravní zácpě, zkuste se někdy rozhlédnout kolem sebe. Velmi pravděpodobně zjistíte, že ve většině aut sedí jen jeden člověk – tedy řidič. To je nepříznivé z hlediska ekonomického, ekologického, ale i ryze praktického. Když bude více lidí v méně autech, znamená to i kratší kolony a rychlejší dojezdový čas. A právě na to Waze Carpool myslí.

Konkurence pro Uber? Nikoli – je to spolujízda!

Mají se bát služby jako Uber či Lyft? Ne, protože služba Waze Carpool je postavena na úplně jiném principu a má řadu omezení, aby nebylo možné ji využít pro účely poskytování taxislužby. Zákazník si zde nemůže objednat jízdu z bodu A do bodu B – nejde totiž o osobní přepravu a klient neurčuje, kam ho řidič poveze.

Jedná se o spolujízdu a základní princip z pohledu uživatele spočívá ve vyhledání řidičů, kteří jedou požadovaným směrem. I perspektiva řidiče je v tomto případě jiná – nejedná se o aplikaci, jejímž cílem je generovat zisk. Spolujezdec se přiměřenou částkou pouze podílí na provozních nákladech.

Základní myšlenka spočívá ve vyhledání řidičů, kteří dojíždějí do/ze zaměstnání stejným směrem. Řidič může nabídnout jedno až čtyři místa ve svém voze, spolucestující, kteří obsadí volná místa, mu pak (prostřednictvím aplikace) finančně přispějí na provozní náklady.

Společně proti dopravním zácpám

Řidiče lze vybírat na základě hodnocení, společných přátel, k dispozici je i přepínač pro filtrování kolegů z firmy a řidičů stejného pohlaví. Aplikace dovoluje naplánovat jízdy až na sedm následujících dní.

Řidiče lze vybírat na základě kritérií
Řidiče lze vybírat na základě kritérií

Dalším omezením, jehož cílem je, aby Waze Carpool nebylo využíváno k poskytování taxislužby, je fakt, že každý řidič i pasažér smí jejím prostřednictvím absolvovat jen dvě jízdy denně.

Z finančního hlediska je dojíždění s Waze Carpool výhodné pro cestujícího zejména proto, že je výrazně levnější než například jízda taxíkem. Řidiči přináší možnost pokrýt náklady za palivo a z globálního pohledu může motivovat k ekologičtějšímu chování, kdy jedním autem pojede více osob.

V oficiální zprávě se píše: „Příčina naší současné dopravní krize je jednoduchá: příliš mnoho lidí jede samo současně stejným směrem. Všichni neseme část viny za vznik dopravních komplikací, a proto všichni sdílíme odpovědnost, že s tím něco uděláme.“

Diskuze (6) Další článek: Nový cíl: Americká sonda New Horizons vyrazila k objektu Ultima Thule

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,