Technologie | Hardware

WattUp: bezdrátové nabíjení na vzdálenost 5 metrů v prodeji už příští rok

Bezdrátové dobíjení je už součástí vybraných mobilních telefonů, pořád to ale není tak moc jiné od drátového dobíjení. Musíte položit mobil na podložku a pokud možno se trefit přesně na střed. Už ale existuje technologie, která vám nabije telefon, zatímco si na něm u televizoru čtete na Facebooku, případně vám dobije tablet volně pohozený na gauči.

Přichází s ní firma Energous a jmenuje se to WattUp. Na IFA jsem si mohl prohlédnout velkou domácí stanici, která dokáže nabít zařízení v okruhu 5 metrů. Přenos energie běží na frekvenci 5,8 GHz, v bezlicenčním pásmu kousek nad frekvencemi 5GHz Wi-Fi. K rušení tu nedochází, podobná je ale propustnost překážkami, přes zeď tak nabíjení moc fungovat nebude.

Podobné prototypy jsme už viděli, toto ale zamíří na trh. Nejprve přijde něco na pohled obyčejného - malý adaptér do USB poslouží pro bezdrátové nabíjení na malou vzdálenost, podobně jako současný standard Qi. Později příští rok ale přijde velká verze. Na straně zařízení bude také pochopitelně nutná podpora. Energous tvrdí, že má zatím tajného partnera, který uvede WattUp pro začátek exkluzivně ve svých produktech. Jde o velkou firmu, která vyrábí také mobilní telefony a tablety. Tedy někdo jako je Samsung nebo Apple.

Zatímco vysílač musí být velký, přijímač se vejde do Bluetooth sluchátka nebo i tužkové baterie. Domácí tužkové baterky tak nahradí akumulátory s vestavěným dobíjením - už nebudete muset měnit baterie a kontrolovat stav nabití. Pro přenos energie se počítá nejvýše s tabletem. Běžný notebook už to nejspíš neutáhne. Sluchátka, ovladače, mobily a tablety by to ale zvládnout mělo.

Vysílač díky digitální povaze šíření signálu může směřovat do různých zařízení různý výkon nebo může dálkově nabíjet podle stanoveného harmonogramu. Co se týče tvaru, tak vysílač se vejde třeba do rámu televizoru nebo soundbaru pod televizorem, nemusí to tedy vypadat jako nevzhledná pojistková skříň.

Už příští rok tak bude bezdrátové dobíjení fungovat bez míření, pokládání a kontrolování. Třeba i toto bude technologie, na kterou zatím čeká Apple. Ten se zatím bezdrátovému dobíjení cíleně brání.

Diskuze (23) Další článek: A je to tady. Počínaje sestavením 14915 se Windows 10 mění v obří „bittorrentový“ systém

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,