W3C: HTML5 rozhodně není hotový, Flash i Silverlight stále mají svůj smysl

Možná si řeknete, že organizace W3C – hlavní autorita na poli webových standardů – dnem i nocí bojuje za co nejrychlejší přechod všech webů na HTML5, realita je ale trochu jiná. Už dříve jsme vás informovali, že HTML5 bude podle svých tvůrců hotový nejdříve za několik let, mnoho věcí totiž ještě stále není jasných.

A nejednotná je i samotná organizace W3C. Philipe Le Hegaret, „W3C interaction domain leader“, zodpovědný za HTML, SVG, CSS3 a mimo jiné třeba autor prvního CSS validátoru, má hned několik výtek, které nedávno sdělil magazínu Infoworld.

philipe.pngPhilipe zmiňuje především problémy s interoperabilitou. HTML5 video zatím postrádá specifikaci, jak se má chovat na různých zařízeních, záleží tedy pouze na každém z hráčů, jak některé detaily zpracuje. Dnes se s HTML5 videem teprve experimentuje, takže si podobných nesrovnalostí nikdo nevšimne a spíše s nadšením počítáme, kolik nových videoportálů nabízí alternativu právě v HTML5 – při masovém přechodu by ovšem došlo k problémům.

„Nemyslím si, že je HTML5 hotový,“ „stále má problémy napříč prohlížeči,“ tvrdí v rozhovoru Le Hegaret. To je celkem pochopitelné, některé skutečné speciality HTML5 jako třeba WebScoket (technologie umožní mimo jiné PUSH komunikaci server-prohlížeč) stále podporují jen některé prohlížeče a vývojář je tedy rozhodně nemůže použít pro běžnou práci.

Podle Phillipa Hegareta je tedy v mnoha případech použití Flashe nebo třeba Silverlightu stále na místě. V době, kdy má HTML5 „mediální zelenou“ a ostatní technologie jsou zadupávány do země, to jsou docela odvážná slova, nemyslíte?

Diskuze (32) Další článek: Analýza: Važte si retweetů, jsou vzácné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,