Vyznejte se v noteboocích: Přehled modelových řad

Každý výrobce notebooků má v nabídce několik modelových řad s různým označením, dle toho, na kterou skupinu zákazníku je cílena. Vyznejte se v nich, ať víte, co od které očekávat.

Na českém trhu působí mnoho výrobců notebooků a každý má několik modelových řad s různým zaměřením. Notebooky jsou přizpůsobeny například každodennímu pracovnímu nasazení, nebo se naopak soustředí na nízkou cenu a počítají s šetrnějším zacházením v domácnosti. Právě rozdělení na „firemní“ a „domácí“ počítače bývá základem prakticky u každého výrobce notebooků, ale nikdy nezůstane jen u těchto dvou vymezených skupin.

Jenomže nic není černobílé, často se dělají ústupky a jednotlivé modelové řady notebooků se prolínají. Jak se v současné nabídce vyznat? Pro lepší orientaci jsme připravili tento článek, kde se podíváme na nabídku největších prodejců a při výběru pak budete vědět, na jakou vlastnost je u jednotlivých modelových řad kladen největší důraz.

Dnešní přehled vám pomůže v orientaci u jendotlivých značek. Při výběru nového notebooku si ale rovněž přečtěte, jak správně vybírat konkrétní model z hlediska technických parametrů:

Acer: důraz na poměr ceny a výkonu

Tchajwanský Acer se korporátní sféře příliš nevěnuje a pozornost soustředí spíše na domácí uživatele. Zde pak svou nabídku rozlišuje podle konstrukčních a výkonových parametrů. Pokud začneme od notebooků dělaných na nízkou cenu, bavíme se o třídě s označením E.

Tyto počítače mají plastovou konstrukci, která nedosahuje žádných oslnivých vlastnostní a předpokládá se tak, že se notebook nejvíce využije doma a na cestách nebude vystavován riziku poškození. Výkonově už nejsou tak jasně definované. Najdou se i modely s výkonnějším procesorem Intel a dedikovanou grafickou kartou. Jejich cena ale přirozeně roste.

Ultrabooky od Aceru nesou označení začínající písmenem S. Jejich primárním cílem je být co nejlehčí a vzhledově nejpřitažlivější. Zpravidla jsou velmi tenké a lehké. Nejvyšší model Aspire S7 v nejlepších konfiguracích atakuje hranici 40 000 Kč.

obr/acer aspire s7.png
Acer Aspire S7 je tenký ultrabook z hliníku a skla. Za prémiové materiály a zpracování si ale připlatíte.

Někde na pomezí stojí modelová řada V. Výkonem se nešetří a co do kvality se jedná o povedené stroje. Plast se při výrobě jejich těl oproti prémiové řadě používá častěji, to ale sráží cenu a cenově jsou tak mnohem dostupnější. Aktuálně řadu V doplnily zcela nové modely V Nitro zaměřené na výkon.

obr/acer Aspire-V5-zoom-big.png
Řada Aspire V je velmi rozmanitá, najdete v ní notebooky různých velikostí i výkonu. Zpracování je přitom na velmi dobré úrovni.

Řada notebooků R je tvořena jediným modelem Aspire R7. Ten mezi současnou nabídkou notebooků ani nemá konkurenci. Láká totiž na netradiční konstrukci s předsunutou klávesnicí a masivním pantem displeje, který umožňuje variabilitu v nastavení sklonu obrazovky. Celá konstrukce je kovová a uvnitř nechybí výkonné komponenty.

143523211.jpg
Acer Aspire R7

Řadu R letos doplnily modely R14 s překlápěcím displejem ve stylu konkurenční Yogy a R13, nabízející v menším provedení výhody řešení předklápění displeje R sedmičky. 

Zvláštní skupinou jsou pak stroje s označením Switch, které mají oddělitelnou klávesnici a vaškerý hardware je integrován pod displej. Poslouží tak i jako samostatný tablet. Také proto mají i jiné označení nad rámec řady - Iconia. Notebooky s neoddělitelnou klávesnicí mají před označením modelové řady název Aspire.

Ale u Aceru myslí i na firmy. Těm je určena především řada TravelMate, která nabízí klasické korporátní notebooky s bezpečnostními funkcemi, dokovacím konektorem a robustnější konstrukcí. Stále se ale jedná o lehké stroje vhodné i na cesty. Řada TravelMate se dále dělí podle výbavy, nejvíce nabídne TravelMate P6, odbočkou k méně „nudnému“ designu je TravelMate B a konvertibilitu nabídne TravelMate X.

218459274 
Acer TravelMate P6 tam, kde je mu nejlíp - v dokovací stanici

Levným firemním základem je řada Extensa. Kdo chce naopak něco extra, může zvolit z profesionálních edic některých spotřebitelských modelů Aspire. Nabízí se tu například i vrcholný model S7.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,