Vyznejte se v noteboocích: Přehled modelových řad

Každý výrobce notebooků má v nabídce několik modelových řad s různým označením, dle toho, na kterou skupinu zákazníku je cílena. Vyznejte se v nich, ať víte, co od které očekávat.

Dell: na míru firmám i domácnostem

Nabídka amerického Dellu je docela přehledná a rychle si najdete kategorii, ze které budete vybírat. Pokud bychom modelové řady rozdělily na firemní segment a notebooky do domácností, pak jsou pro firmy řady Latitude, Vostro a Precision a do domácností řady XPS a Inspiron.

Latitude představuje technologický vrchol, který Dell svým zákazníkům nabízí. Tyto notebooky jsou vyrobeny z kvalitních slitin a mají prvky nadstandardní výbavy jako dokovací konektor nebo čtečku Smard Card. Vybírat můžeme od ultrabooků s váhou pod 1,5 kg, až po armádní speciály, které vydrží snad úplně všechno. Levnější alternativou k Latitude jsou notebooky Vostro. Výbavou jsou si s Latitudy velice podobné, konstrukčně se ale jedná o jiné notebooky. Sice stále velmi kvalitně zpracované, ale již s drobnými ústupky, které se nicméně pozitivně projeví na ceně.

obr/Dell - latitude E7440.jpg
Dell Latitude E7440. Takový byste chtěli vyfasovat v práci...

Precision jsou potom výkonné pracovní stanice, které jsou schopny nahradit stolní počítač a plnit tak jeho funkci v kanceláři. Robustní konstrukce umožní napěchovat tyto notebooky silnými komponenty a účinným chlazením. V nabídce jsou patnáctipalcové modely i sedmnáctky.

Řada XPS vyniká především designem a kvalitou zpracování. Výhradně kovová těla s krásnými displeji jsou potěchou pro každé oko. Dell v této třídě nabízí dvanáctipalcový konvertibilní notebook, třináctipalcový ultrabook a patnáctipalcový model s dedikovanou grafickou kartou.

obr/Dell - XPS Duo 12.jpg
Dell XPS Duo 12 nabídne přetáčecí displej, díky kterému se z notebooku stane tablet

Za nižší cenu jsou potom k dostání notebooky z řady Inspiron. Bývají plastové a nabízí různé výkonové konfigurace. I mezi nimi se už začínají objevovat kovové kousky s přídomkem Series 7000. Jejich cena se pak pohybuje od 20 000 Kč a výš, záleží dle konkrétní konfigurace.

Na hry Dell nabízí známou řadu Alienware. Jsou ve třech velikostech obrazovky – 14", 17" a 18". Jejich těla jsou z hořčíkové slitiny a eloxovaného hliníku. Jedná se o vysoce výkonné počítače. Na časté přenášení ale nejsou úplně vhodné, největší model totiž váží téměř 5,5 kg.

obr/Dell-Alienware-18.jpg
Dell Alienware 18 je výkonné herní monstrum s 18palcovým displejem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,