Vyznejte se v noteboocích: Přehled modelových řad

Každý výrobce notebooků má v nabídce několik modelových řad s různým označením, dle toho, na kterou skupinu zákazníku je cílena. Vyznejte se v nich, ať víte, co od které očekávat.
Kapitoly článku

A ti další...

Při výběru notebooku to dnes opravdu nemáte jednoduché. Nejrozšířenější značky nabízí několik modelových řad a konfigurace se často navzájem prolínají. A aby toho nebylo málo, kromě výrobců uvedených v předchozích kapitolách jich na českém trhu najdete ještě daleko více.

Zmíněn nebyl například tradiční japonský výrobce Sony. Jeho notebooky Vaio byly vždy trochu jiné a minimálně po stránce designu inovativní. Konkurence je ale tvrdá a výroba notebooků se pro Sony stala problematickou divizí, kterou vyčlenila do samostatné firmy. Žádné nové modely letos nebyly představeny a uvidíme, co bude dál. Poslední konvertibilní stroje Vaio Fit z loňska ale nejsou špatné a stále se prodávají. 

Neveselý osud stihl i notebooky značky Samsung. Jihokorejská firma vyhodnotila segment jako neperspektivní a dál se bude věnovat raději už jen mobilům, tabletům a televizím, kde má silnější pozici. Na evropských trzích se už notebooky Samsung přestávají prodávat, jinde už to také na dlouho nevypadá. Snad jen s výjimkou Chromebooků dodávaných do USA.

V obchodech se můžete setkat s notebooky Packard Bell. Budou zpravidla velmi levné a bude jich jen pár. Jedná se o dceřinou společnost Aceru, která staví na nabídce cenově nejdostupnějších notebooků. 

Za zmínku stojí také Eurocom (u nás prodávané také pod značkou Goldmax), jehož notebooky jsou naopak velmi drahé. Jedná se o extrémně výkonné stroje sloužící buď jako herní notebooky nebo pracovní stanice pro náročné. Výbava leckdy zaskočí. Chcete osmijádrový procesor, dvě mobilní Nvidie 870M ve SLI, 32 GB RAM nebo třeba kalibrovaný monitor? Může být, jen na to mít...

Dnešní přehled vám pomůže v orientaci u jendotlivých značek. Při výběru nového notebooku si ale rovněž přečtěte, jak správně vybírat konkrétní model z hlediska technických parametrů:

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,