Vyzkoušeno: mobilní skener ImageFormula P-208

Pokud jste často v terénu a potřebujete převádět vytištěné dokumenty do elektronické podoby, není lepší řešení, nežli mobilní skener. ImageFormula toho ale zvládne o mnoho víc.

V době mobilních telefonů vybavených kvalitním fotoaparátem se může zdát mobilní skener jako zbytečnost. Pokud jsou ale vaše nároky vyšší, bez sofistikovaného řešení se neobejdete. Právě na náročné uživatele cílí Canon skenerem ImageFormula P-208, který jsme vyzkoušeli včetně bezdrátové jednotky Canon WU10.

Canon
Mobilní skener není zařízení pro každého, když jej ale potřebujete, oceníte kvalitu testovaného Canonu

Balení obou zařízení je jednoduché, kartonové krabice ukrývají krom samotných přístrojů jen to nejnutnější příslušenství. Ke skeneru dostanete kabel (miniUSB - USB) a látkový transportní obal. Bezdrátová jednotka přichází s nabíjecím adaptérem do zásuvky a akumulátorem. Skener vás v tašce nebude obtěžovat, transportní rozměry téměř dokonalého kvádru jsou 313 × 40 × 56 mm a hmotnost činí asi 600 g.

02.jpg 03.jpg 04.jpg
Krabičky si na nic nehrají, na první pohled se ani nezdá, že jde o poměrně hodnotná zařízení

Díky matnému provedení a kvalitním plastům vypadá ImageFormula reprezentativně i po delším používání, otisků prstů se bát nemusíte. Na horní straně naleznete rozměrné šedé tlačítko pro zahájení skenování, vzadu je umístěn přepínač automatického startu skenování (ten je nutno přepnout do polohy OFF, skenujete-li jinou, než dodanou aplikací) a nakonec přes celou přední stranu se táhne výklopný podavač papírů.

05.jpg 06.jpg 07.jpg
Dodané příslušenství zahrnuje jen nezbytný kabel a jednoduchý transportní obal

Po odklopení podavače se skener automaticky spustí, což poznáte podle modrého podsvícení hlavního tlačítka. Maximální příkon při skenování činí 2,5 W, pro napájení tak stačí jen připojení do konektoru USB počítače. Potřebné ovladače jsou pod Windows během okamžiku automaticky nainstalovány, zbývá už jen spustit ovládací aplikaci. Po připojení skeneru se v systému zobrazí nová disková jednotka, právě na ní se aplikace nachází. Lze ji spustit bez instalace, zahájení skenování je tedy opravdu rychlé a intuitivní.

08.jpg 09.jpg 10.jpg
11.jpg 12.jpg 13.jpg
Nenápadný černý kvádr neobsahuje žádné sofistikované ovládací prvky, odklopením podavače papíru zařízení spustíte a můžete ihned začít skenovat

Po spuštění aplikace CaptureOnTouch stačí stisknout tlačítko na skeneru nebo přímo v programu, základní okno neobsahuje prakticky nic jiného. V případě zájmu můžete uživatelsky upravit parametry skenování, při testech s dokumenty nebo fotografiemi to ale nebylo potřeba. Vložený list papíru je automaticky detekován a chycen skenerem tak, aby nemohl vypadnout. Rovný pohyb při skenování zase zajišťují výklopné vodicí lišty s nastavitelným rozestupem.

14.jpg 15.jpg 16.jpg
17.jpg 18.jpg 19.jpg
Nastavitelné vodicí lišty zajistí rovné zasunutí papíru, do podavače můžete dát až 10 listů, které budou samočinně oskenovány z obou stran

Do podavače lze vložit až 10 papírů současně, skener je pak odspodu zpracovává. Skenování samotné je rychlé a kvalitní, černobílé dokumenty skenuje rychlostí 16 stran za minutu, barevně zvládne o 4 strany méně. Rozlišení můžete nastavovat od 150 do 600 dpi při kroku 100 dpi. V aplikaci CaptureOnTouch lze zkorigovat natočení stránek v případě, že by některá byla kupříkladu hlavou dolů, výsledek pak můžete uložit do jednoho dokumentu PDF, prezentace PPTX nebo jako obrázkové soubory JPG, TIFF či BMP.

01.PNG 02.PNG 03.PNG
04.PNG 05.jpg 06.jpg
Dodanou ovládací aplikaci spustíte přímo z paměti vestavěné ve skeneru, kvalitu skenování dokumentů a embosovaných karet můžete posoudit na posledních dvou obrázcích

Krom běžných dokumentů a fotek si ImageFormula poradí také s embosovanými kartami. Během skenování se stalo, že karta zajela do útrob skeneru šikmo, na výsledku to ale nebylo znát, aplikace vše samočinně srovnala. Zajímavostí také je, že skener snímá zpracovávaný dokument či kartu z obou stran současně. Jako zdroj světla slouží diody LED a snímačem je čip CMOS.

Stačí mobil nebo tablet

Pro mobilní skenování dokonce nepotřebujete ani notebook, vystačíte si s dokoupitelnou jednotkou WU10 obsahující Wi-Fi a vestavěný akumulátor pro napájení skeneru. Černá plastová krabička působí o něco lacinějším dojmem, než skener samotný, svou funkci ale plní výborně. Hmotnost včetně baterie činí 170 g, rozměry pak 125 × 32 × 72 mm.

31.jpg 32.jpg 33.jpg
Bezdrátová jednotka používá levnější plasty, na funkčnost to ale nemá vliv, to důležité se skrývá uvnitř

Po nabití akumulátoru můžete zvolit mezi provozními režimy, k dispozici je mód Access Point nebo Station. V prvním případě zařízení vytvoří síť Wi-Fi, ke které se s cílovým zařízením připojíte, režim Station zase umožňuje připojení do již existující sítě, což lze snadno provést díky podpoře technologie WPS pro automatickou konfiguraci.

34.jpg 35.jpg 36.jpg
37.jpg 38.jpg 39.jpg
Zařízení WU10 není vyloženě kapesní, v brašně se skenerem ale určitě překážet nebude, v krabici naleznete také nabíjecí adaptér a akumulátor

Jednotku se skenerem propojíte kabelem USB, pak stačí WU10 zapnout - na cestách zřejmě více oceníte režim AP. S notebookem nebo mobilním zařízením se připojíte k vytvořené síti, ta je zabezpečena (podpora WPA-PSK, WPA2-PSK nebo WEP) a má od výroby předdefinované heslo, které můžete posléze změnit ve webové administraci. Mezi podporovanými platformami nechybí Windows, Mac, iOS a Android.

shot_000008.png shot_000009.png shot_000011.png shot_000015.png shot_000016.png
Přehledná aplikace pro Android nenabízí mnoho možností, prioritou je skenování a uložení nebo sdílení vzniklého dokumentu či obrázku

Vyzkoušel jsem skenování ze smartphonu s Androidem, které fungovalo bez sebemenšího zaváhání. Nabídka funkcí je omezená, odpovídá ale dodané aplikaci CaptureOnTouch. Zásadní je možnost skenování s následným uložením nebo sdílením výstupu. Na jedno nabití by měla vydržet kombinace ImageFormula P-208 s jednotkou WU10 zhruba na 400 barevných skenů.

10.PNG 12.PNG 13.PNG
Konfiguraci bezdrátového modulu můžete provádět prostřednictvím webového prohlížeče, nastavit můžete krom vlastní konektivity také seznam povolených zařízení

Jak skener samotný, tak dokoupitelný Wi-Fi modul fungují na výbornou. Skenování na cestách ale není pro každého, čemuž odpovídá také cena. Za Canon ImageFormula P-208 zaplatíte asi 5 100 Kč, modul Canon WU10 stojí o stokorunu méně. Pokud ale pro podobné zařízení najdete využití, s řešením od Canonu chybu neuděláte.

Diskuze (11) Další článek: Xerox vydal první opravu proti chybnému kopírování s popletenými znaky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,