Vyzkoušeno: Apple TV nabídne skvělý systém i ovládání

Apple TV přijde na trh s novým systémem tvOS, dotykovým ovladačem a hlasovou asistentkou Siri. Navíc bude podporovat i externí aplikace. Jaké jsou naše první postřehy z používání?
Kapitoly článku

tvOS v novém

Ačkoliv se na první pohled systém příliš neliší od toho starého, proběhlo zde velké množství změn. Na začátek nesmíme opomenout sjednocený font San Francisco, který Apple postupně zavedl ve svých hodinkách, aktuálně na iOS placky a za pár dnů i na Macy s novým El Capitanem. Od původního rozhraní Apple TV se to aktuální liší především svými interaktivními prvky – celé působí velmi živým dojmem. Pokud uživatel přejíždí po ikonách, ty se natáčejí podle jeho pokynů – navíc zavedl i tzv. paralax efekt u ikon a dalších prvků, který přidá líbivý 3D efekt.


Takto se chovají ikony, pokud palcem kroužíte po trackpadu

V minulosti jsme častokrát slyšeli legendu o uchu, které Jony Ive navrhl pro iMac G3 jen proto, aby působil pro uživatele hravějším dojmem. S novými ikonami v tvOS máme stejný dojem.

Apple vývojářům radí, aby podobné ikony vyráběli také. Nabízí proto plugin do Photoshopu, který celý proces usnadní a také nástroj, kde je možné nové ikony otestovat. Aktuálně je v tvOS několik systémových ikon s tímto efektem a zároveň přibývají i ikony (plakáty) filmů, které tím dostaly nový, velmi líbivý rozměr.

shelf.pngtvos-hero.jpgvideo.png
Rozhraní tvOS

Ačkoliv si Siri v Česku neužijeme ještě hodně dlouho, na nové Apple TV jsme ji otestovali alespoň v angličtině. Podobně jako na iOS rozumí i východoevropské angličtině a používání je opravdu jednoduché. Především vyhledávání podle zadaných kritérií zásadně usnadní procházení fimotékou či audiotékou. Snadno ji můžete požádat o vyhledání válečných filmů s Tomem Hanksem nebo jazzových interpretů, kteří tvořili v 70. letech. Do vyhledávání se dá zapojit i hodnocení filmů na Rotten Tomatoes. Tuhle vychytávku však budeme muset oželet.

tvOS působí velmi uceleným a čistým dojmem, najdou se však místa, kde jsme tvůrce úplně nepochopili. Podivně tak působí třeba rozdíl v ovládání aplikace pro přehrávání filmů a ovládání Apple Music. V prvně jmenované například stačí prstem od horního okraje stáhnout nabídku, v níž najdete informace o filmu a také například nastavení audio výstupu. Pokud však to stejné budete zkoušet v hudební aplikaci, nic se nestane. Je třeba najet na ikonu tří teček u horního okraje, která dává tušit podrobnější menu.

Rádi bychom takové přešlapy přičetli na vrub nedokončeného systému, avšak vzhledem k blížícímu se vydání (konec října) nemůžeme čekat velké změny v systémových aplikacích.

Zásadní tak bude především přidání App Storu, který zatím, celkem logicky, na vývojářské verzi chybí. Apple nicméně připravil alespoň zkušební hru DemoBots, která ukazuje možnosti ovladače a také má nasměřovat vývojáře správným směrem. Při zkoušení jsme tak pocítili především potřebu větší plochy trackpadu nebo použití iPhonu jako dotykového ovladače. Podpora však přijde až s novým iOS 9.1.

tvos-hero.jpg
Takto bude vypadat App Store po spuštění

Zapomenout nesmíme ani na častý dotaz, jak to bude s webovým prohlížečem v Apple TV. Odpověď je docela jednoduchá – nebude. A protože nebude ani podpora Webkitu, mnohým vývojářům se tím zkomplikuje život. Webkit je mimo jiné vyžadován například pro zobrazení přihlašovacího okna k mnoha aplikacím, které jsou závislé třeba na Google či Twitter účtu.

Výkon jako iPhone 6

Apple osadil přehrávač čipsetem Apple A8, který pracuje na frekvenci 1,4 GHz. S největší pravděpodobností tedy nepoužil ani novou verzi z iPadu mini 4, která má základní takt o 100 MHz vyšší. Na rozdíl od iPhonu však má Apple TV k dispozici 2 GB operační paměti. Prodávat se budou dva modely lišící se interním úložištěm – 32 GB a 64 GB. I vzhledem k těmto ne příliš velkým kapacitám Apple omezí vývojářům maximální velikost aplikací na 200 MB. Cokoliv nad tuto hodnotu bude muset aplikace stahovat z cloudu.

Novinkou je také podpora standardu HDMI CEC, kdy je pomocí Apple TV možné ovládat i připojenou televizi. Ovladačem od Apple TV tak upravujete hlasitost televize, stejně tak se televize vypne, pokud se uspí Apple TV.

Další kontroverzí, která se začala probírat ještě před skončením úvodní prezentace je chybějící podpora pro video v rozlišení 4K. Apple se rozhodl, že minimálně pro tuto generaci bude uživatelům stačit Full HD. Spekulovat můžeme o tom, zda si nechává 4K jako trumf pro pátou generaci nebo vyčkává z jiného důvodu. Tím může být třeba nastupující formát 4K HDR, který je mnohými považován jako první plně použitelné Ultra HD rozlišení, kdy je kvalitní obraz rozpoznatelný i z větších (praktičtějších) vzdáleností. Zádrhelem však jsou nejednotné standardy, kdy každý výrobce aktuálně používá mírně odlišnou technologii pro dosažení podobného výsledku. V neposlední řadě ještě můžeme započítat náklady Applu a výrobní kapacity dodavatelů, kdyby kromě iPhonu 6S byl Apple A9 použitý i v Apple TV.

Nový přehrávač od Applu se na trh dostane koncem října za ceny 149 dolarů a 199 dolarů, u nás můžeme počítat minimálně s šesti tisíci.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,