Vyzkoušeno: 3D monitor za čtyři a půl tisíce

Vyzkoušeli jsme monitor AOC d2357Ph, který nabízí 3D zobrazení s pasivními brýlemi. Třetí rozměr získáte za cenu srovnatelnou s běžným monitorem, ale jak je na tom kvalita?

Ještě před pár lety byl třetí rozměr v obraze luxusem, za který jste si museli radikálně připlatit. To už teď ale neplatí, v redakci jsme si vyzkoušeli 3D monitor AOC d2357Ph, který stojí čtyři a půl tisíce korun a nabídne přitom Full HD rozlišení, 23" obrazovku a slušnou výbavu.

AOC.jpg
3D už si dnes může dopřát skoro každý, cena díky pasivní technologii výrazně klesla

Klame tělem

Novinka od AOC se pouští do nového segmentu pasivních 3D monitorů. Nebude tu sama, své zastoupení zde postupně buduje i konkurence. Důvod je jasný – pasivní technologie je levnější a poskytnutý 3D zážitek přitom vůbec není špatný. Ostatně také proto jsou dnes hitem pasivní 3D televize.

AOC 3D LCD 19.JPG AOC 3D LCD 09.JPG AOC 3D LCD 07.JPG 
Na stole ostudu neudělá. Monitor je velmi tenký a design se povedl.

Kromě 3D technologie monitor zaujme také svým designem. Ačkoli se nacházíme v nižší cenové hladině, působí na první pohled mnohem dražším dojmem. Zásluhu na tom má především efektní zpracování předního panelu a stojanu – až hmatem zjistíte, že broušený hliník tu věrně imituje plast. Pomohl také velmi tenký rámeček, nicméně i zde se trochu šidí – samotný obraz nezačíná hned na okraji plastového rámečku, ale ještě o kousek dále.

AOC 3D LCD 17.JPG AOC 3D LCD 16.JPG AOC 3D LCD 18.JPG
Hliník se odstěhoval... supluje za něj dobře maskovaný plast • tenký vnější rámeček je tak trochu falešný, obraz začíná až hlouběji za krycím sklem

Zaujme také zdánlivá banalita, jako je stojan. Ten totiž můžete snadno sejmout a monitor používat postavený na spodní hraně. Samotný stojan je i přes své subtilní provedení poměrně pevný a umožňuje náklon jak 15°dozadu, tak i o 5°dopředu.

AOC 3D LCD 10.JPG AOC 3D LCD 07.JPG AOC 3D LCD 05.JPG AOC 3D LCD 04.JPG
Monitor můžete postavit buď klasicky se zvýšeným stojanem • nebo na spodní hranu (je k tomu na hraně vybaven protiskluzovými opěrnými body)
AOC 3D LCD 01.JPG AOC 3D LCD 02.JPG AOC 3D LCD 06.JPG AOC 3D LCD 08.JPG
Noha je celkem pevná, monitor se nerozkýve při sebemenším zavadění o stůl
AOC 3D LCD 11.JPG AOC 3D LCD 12.JPG
Náklon je možný i dopředu, to se může hodit při sledování z postele. Výškové nastavení však bohužel chybí.

Levně, ale obstojně

Zdroje obrazu můžete k monitoru připojit přes dva HDMI konektory, nebo VGA. K dispozici je také zvukový vstup a výstup. Monitor má vzadu zabudované reproduktory, nicméně ty jsou použitelné jen v případě největší nouze, zejména vinou absence basů žádný zvukový zážitek neposkytnou.

AOC 3D LCD 03.JPGAOC 3D LCD 14.JPG AOC 3D LCD 13.JPGAOC 3D LCD 15.JPG
Vzadu najdete konektory a také nouzové reproduktory • kabely bohužel nelze schovat do stojanu

Zobrazovací schopnosti monitoru spadají do běžného standardu cenově dostupných TN panelů. Na 23" úhlopříčce nabídne obligátní Full HD (1920×1080 bodů) rozlišení, rychlou odezvu a pokud se nebudete dívat příliš ze strany, tak i věrné barvy.

Monitor jsme ale zkoušeli zejména kvůli pasivnímu 3D. Toto řešení obraz vertikálně rozdělí a jednotlivé řádky poskytují střídavě obraz pro pravé a levé oko. Výsledkem je tedy nevýhoda v podobě snížení rozlišení na polovinu. Kromě toho se 3D efekt vytrácí při pozorování z velmi blízké vzdálenosti – obrazy se rozejdou. Obě nevýhody však odpadnou, pokud se na monitor budete dívat alespoň z metru a půl. Rozlišení bohatě stačí a 3D zážitek je perfektní.

AOC 3D LCD 21.JPG AOC 3D LCD 22.JPG AOC 3D LCD 23.JPG
V balení dostanete brýle a klip, nechybí ani utěrka na čištění. Při focení jsme ji ale častěji použili na uchňapanou lesklou zadní stranu než na tu přední, k jejíž očistě je primárně určena.

Ideálním partnerem pro monitor bude třeba PlayStation 3, případně samostatný Blu-ray přehrávač s podporou 3D (takové se dnes dají koupit už za 2,5 tisíce). Do druhého HDMI pak může přijít výstup z počítače. Samotný počítač vám totiž příliš 3D zážitků nepřinese, protože monitor není kompatibilní s technologií Nvidia 3D Vision.

AOC 3D LCD 25.JPG AOC 3D LCD 26.JPG
Monitor je skvělým parťákem pro PlayStation • musíte nám věřít, že Avatar poskytl i s touto levnou výbavou velmi dobrý 3D zážitek

Další nevýhodou pasivní technologie je nutnost pozorování obrazu z kolmého směru bez větších odchylek. V praxi to není tak strašné, zpravidla máme u počítače nebo sledování filmu stabilní polohu a mírné odchylky systém snese. Při sledování videa ve dvou už ale může nastat problém – řešením je posadit se od monitoru dál, ale se vzrůstající vzdáleností klesá dojem 3D efektu.

3D za babku

I bez zdroje 3D obrazu si můžete třetí rozměr dopřát, AOC totiž ve svém monitoru nabízí konverzi 2D zobrazení do 3D. Můžete si přitom nastavit sílu efektu, nebo vybrat z přednastavených profilů vhodných pro různé druhy obsahu. Zkoušeli jsme takto převést do 3D i prostředí Windows, což sice docela funguje, ale pro běžnou práci je to nepohodlné z důvodu snížení rozlišení. Pro sledování filmů, nebo sportovních přenosů, je to ale funkce použitelná – obraz sice není zdaleka tak prostorový, jako v případě nativních 3D zdrojů, ale získá líbivou „plasticitu“.

AOC 3D LCD 27.JPG AOC 3D LCD 28.JPG
AOC 3D LCD 29.JPG
Nakonec ještě malá ukázka z nabídky. Je v češtině a poskytne i užitečné doplňkové funkce, jako je například časovač vypnutí. Při sledování 2D obrazu si můžete nastavit konverzi do třetího rozměru.

Nový monitor AOC d2357Ph se postupně dostává do českých obchodů, kde bude k dostání přibližně za 4 500 Kč. V ceně jsou jedny standardní brýle, jeden klip na dioptrické brýle, audio kabel a také HDMI kabel. Za několik set navíc oproti běžné 2D konkurenci dostanete možnost sledování ve třetím rozměru.

Technické parametry

3D LCD monitor AOC d2357Ph

  • pasivní 3D panel s LED podsvícením
  • odnímatelný stojan, náklon -5° až +15°
  • jas: 250 cd/m2
  • odezva: 2 ms
  • kontrast: 1 000:1, dynamický kontrast: 20 000 000:1
  • stereo reproduktory
  • 2× HDMI, D-Sub, audio in/out
  • spotřeba: max 36 W (standby max 0,6 W)
  • konverze ze 2D na 3D, časový vypínač
Diskuze (21) Další článek: VIA představí miniaturní počítač s Androidem za pouhou tisícovku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,