Finální Windows 8 umožňují obejít Metro [video]

Pokud si nainstalujete Windows 8, po přihlášení se vždy zobrazí prostředí Metro. Pokud s ním máte problém, můžete ho zablokovat a vždy se zobrazí plocha. Funguje to i ve Windows 8 RTM.

Když před nějakým časem na internet uniklo finální sestavení Windows 8 RTM, na mnoha specializovaných blozích, které se věnují právě Windows, se objevila zprávička, že v hotovém Windows 8 už nejde použít trik s automatickým přepnutím do desktopu hned po přihlášení.

Tehdy jsme to nemohli ověřit v praxi a důvěřovali jsme tedy i původním zdrojům. O to více jsme byli zvědaví na skutečnost. Dnes už máme RTM z oficiálního zdroje a kupodivu vše bez problému funguje. I v hotových Windows 8 tedy můžete systém nastavit tak, abyste po startu Metro jednoduše obešli. Stále bude v systému, stále do něj volitelně přejdete, ale pokud je pro vás důležitější pracovní desktop, nebude se vám zbytečně vnucovat ihned po přihlášení.

Start8 automatické přihlášení do Aera.png
Automatické přihlášení do Aera díky prográmku Start8

Dnes existují dva postupy. Jednoduchý a univerzální. Ten jednoduchý spočívá v tom, že si nainstalujete drobný prográmek Start8. Jeho původní funkce je sice alternativní nabídka Start s miniaturním Metrem, volitelně ale po přihlášení automaticky nastaví desktop Aera.

Zablokování Metra pomocí Plánovače úloh

Pokud kvůli tomu nehodláte nic instalovat, stačí použít univerzální Plánovač úkolů. Ten umožnuje naplánovat libovolnou operaci po přihlášení k účtu a touto operací pak může být i spuštění jakéhokoliv x86 programu. Když tedy naplánujete po přihlášení spustit třeba kalkulačku, přinutí to Windows k přepnutí na desktop, protože kalkulačka je prostě desktopová aplikace. Já jsem si vypůjčil původní příklad z webu Everything Microsoft.

plocha.scf.png
Zablokujeme Metro po startu pomocí plánovače úloh a miniskriptu

Tento příklad nespouští kalkulačku, ale systémového zástupce, který volá samotný desktop. Je to jednoduché. Vytvořte textový soubor a pojmenujte ho třeba Plocha.scf. Dovnitř pak zkopírujte následující text:

[Shell]
Command=2

[Taskbar]
Command=Zobrazit Plochu

IconFile=Explorer.exe,3

V podstatě jde jen o ten příkaz Command=2, ostatní jsou pouze pomocné údaje, informace o ikonce souboru atp. Hotový soubor umístěte kamkoliv, kde si jej omylem nesmažete a spusťte Plánovač úloh (Schedule tasks). Najdete ho přes fulltextový vyhledávač Metra v záložce nastavení.

planovac uloh.png
Plánovač úloh ve Windows 8. Od předchozích verzí systému se nijak neliší 

Zde už pak stačí jen založit novou úlohu a jako spouštěč (trigger) nastavit úspěšné přihlášení do systému. No a nakonec ještě operaci, která se má vykonat, což není nic jiného než spuštění našeho souboru/skriptu Plocha.scf.

plánovač úloh spouštěč trigger.png
Nastavení spouštěče (triggeru) úlohy, tedy přihlášení do systému

V možnostech je ještě třeba odškrtnout volbu, aby se úloha zpracovávala pouze v případě, kdy je počítač v síti. V opačném případě budete mít problém na notebooku jen s baterií.

plánovač úloh operace.png  Plánovač úloh detaily.png
Nastavení akce, tedy spuštění našeho skriptu Plocha.scf, a úprava pro notebooky 

A je hotovo. Stačí vše uložit a vyzkoušet v praxi. Tento postup funguje jak na aktuální testovací verzi Windows 8 Release Preview, tak na finální verzi Windows 8 RTM, která už má k dispozici i češtinu. Tímto způsobem tedy půjde obejít vynucené Metro po startu i v oficiálně hotových říjnových Windows 8.

Ukázka v praxi na českých Windows 8 RTM

Diskuze (187) Další článek: Systém Googlu pro auto bez řidiče si licencují různé automobilky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,