Vyzkoušeli jsme Ubuntu: V prvním kole si vede dobře

Poradí si s Linuxem i naprostý začátečník? Zahráli jsme si na nemehlo a vyzkoušeli jsme populární distribuci Ubuntu.

Pokud jsme zmínili dostupné možnosti připojení k internetu, nesmíme zapomenout také na výchozí prohlížeč webových stránek, poštovního klienta a komunikátor. V Ubuntu, ostatně jako v mnoha dalších distribucích, najdete prohlížeč Mozilla Firefox. Jelikož je Ubuntu postaveno na svobodném software, zpočátku nebude Firefox rozumět Adobe Flash. Podporu této technologie musíte dodatečně nainstalovat.

ubuntu_10.png
Firefox synchronizovaný pomocí Google Browser Sync

Podpora Microsoft Exchange i volání přes internet

E-maily spravuje v Ubuntu poštovní klient Evolution. Připojit se můžete přes běžnou POP schránku, IMAP, Novell GroupWise a nechybí ani Microsoft Exchange, který se synchronizuje pomocí technologie Outlook Web Access. Ačkoliv je Exchange v Evolution použitelný, uživatelské rozhraní nedosahuje kvalit Microsoft Office Outlook.

ubuntu_09.jpg  ubuntu_08.png  ubuntu_35.png  ubuntu_07.jpg
Podporované poštovní schránky, doručená pošta, nová zpráva
ubuntu_06.jpg  ubuntu_53.png
Kalendář a úkoly ze serveru Microsoft Exchange

V základní instalaci Ubuntu najdete také internetový telefon Ekiga, multiprotokolový instantní komunikátor Pidgin a klienta vzdálené pracovní plochy. Pidgin si poradí se všemi rozšířenými komunikačními protokoly. Využít jej tedy můžete jak pro komunikaci v síti ICQ, tak jako klienta Live Messengeru. Samozřejmostí je podpora Gadu-Gadu, IRC, XMPP, Yahoo!, AIM, Google Talk, MySpaceIM, Zephyr a dalších.

ubuntu_48.png  ubuntu_14.jpg
Pidgin si poradí s Live Messengerem i ICQ

Ekiga pracuje s protokolem SIP. Jedná se tedy o poměrně univerzální softwarový VoIP telefon. Ekiga podporuje také textový chat a videokonferenci. Pokud vám tento telefon nevyhovuje, můžete vyzkoušet linuxovou verzi oblíbeného komunikátora Skype. Ten není součástí základní instalace, ale na stránkách Skype.com najdete i verzi pro Ubuntu. Skype jsme otestovali – pracuje bez problému se zvukem i textovými zprávami.

ubuntu_57.png
VoIP komunikátor Skype pro Linux

Kancelářský balík OpenOffice si poradí s Excelem i Wordem

Kancelář má na práci v Ubuntu balík OpenOffice. Ten dnes získáte prakticky pro každou platformu, dobře se mu díky perfektní podpoře Microsoft Office formátů daří také na Windows. Součástí kancelářského balíku je textový a tabulkový procesor, editor prezentací s podporou formátu PowerPoint, slušný vektorový editor a databázový editor a správce Base.

ubuntu_20.png  ubuntu_47.png  ubuntu_19.png  ubuntu_54.png
OpenOffice: textový a tabulkový procesor, editor prezentací a vektorový editor

OpenOffice používá otevřené formáty pro kancelářské aplikace OpenDocument, které získaly v květnu roku 2006 standard ISO/IEC 26300. Velmi uspokojivě si však tento kancelářský balík poradí také s tradičními uzavřenými formáty Microsoft Office. V textovém, tabulkovém a prezentačním editoru tak otevřete i uložíte dokumenty DOC, XLS a PPT.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,