Vyzkoušeli jsme Ubuntu: V prvním kole si vede dobře

Diskuze čtenářů k článku

kolemjdoucí  |  27. 02. 2008 14:46

Občas nějakou distribuci zkusím, ale tohle mně mile překvapilo. Na mém poněkud obstarožním noťasu Asus řady A6000 běželo všechno bez problémů, dokonce svítila i LED indikující wifi. FUngovalo i její vypínání přes Fn+F2. Jenže použité Gnome se mi moc nelíbí, nainstaloval jsem tedy KDE a tím jsem skončil. Po restartu jsem na přihlašovací obrazovce zadal login a heslo, ale nepřihlásil jsem se. Možná jsem udělal chybu, po restartu jsem vybral hned KDE, asi jsem měl vybrat Gnome a pak jen změnit session... Až budu mít víc času, ještě si s tím pohraju znovu. Vyhradím na disku partišnu a zkusím to nainstalit vedle woken. Tahle distribuce se mi fakt líbí asi ze všech nejvíc, co jsem do teď zkoušel. Hlavně ovladače byly v pohodě. Jen kdyby se ještě našel nějaký lepší font pro popisky oken a dialogy. Nelíbil se mi ani jeden z nainstalovaných. Na Win používám MS Sans Serif, nepředpokládám, že by se vyskytoval pro linux;), ale aspoň podobný kdyby byl...

Jinak fakt spokojenost a uvažuju o tom, že to budu dávat lamám, protože wokna jim nestačím obnovovat z image...vžycky žasnu, co si tam natahají za šmejdy z internetu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kozec  |  27. 02. 2008 16:40

Teda, Sherif ako pismo dialogov by som asi neprezil, ale proti gustu... :p

MS Sans Sherif ma par ekvivalentov rozneho stupne nepodarenosti, ale najlepsie bude doinstalovat ho ako sucast MS CoreFonts - v (K/X)ubuntu priamo z repozitara prikazom sudo apt-get install msttcorefonts a potom vybrat v nastaveniach (System -> Preferencies -> Appereance -> Fonts)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kolemjdoucí  |  27. 02. 2008 17:04

Dík za radu, i když čert vem fonty;) Horší to bylo s tím KDE, jak jsem psal. Tuším, že je chyba mezi klávesnicí a židlí, ale stejně nevím, co jsem udělal špatně, že jsem se už nepřihlásil. Prostě pokud jde o Linux, jsem BFU a zase kvůli tomu pročítat zdlouhavě spoustu fór se mi nechce, byla to beztak nějaká blbost

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kozec  |  27. 02. 2008 17:17

Bohuzial, s tymto ti neporadim, jednak pouzivam Gnoma a naviac tvoje chybove hlasenie postradalo nutne detaily :p

Maximalne by som skusil pustit sesion "failsafe terminal" a potom pustit "gnome-session" alebo "kde-session" prikazom a sledovat chybove hlasky. Pripadne az pojde do tuheho, cez ten terminal odinstalovat a zasa nainstalovat) jak kde tak gnome (nastavenia ostanu), presunut niekam prec subory z home adresara (to pre pripad, ze skodia prave tie nastavania) alebo proste s co najlepsim popisom toho, co si napachal nabehnut na ceske ubuntacke forum.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
phantom_alien  |  20. 03. 2008 19:04

Článek je opravdu pěkný a ač tento server téměř nenavštěvuji, tak mě překvapila objektivnost článku. Dost jsem se taky pobavil nad příspěvky různých pseudoodborníků na Linux jako jsou pánové Hulán nebo Amadeus2. Amadeus asi 10x ve svých "příspěvcích" uvedl, že se mu instalace Ubuntu zasekla. Dost mě to připomíná článek J.X. Doležala, uveřejněný kdysi na reflex.cz.

Pan Doležal při instalaci Ubuntu narazil na stejný problém. Nakonec z toho vylezlo, že disk v jeho PC má vadné sektory. Závěrem J.X.D bylo, že Windows je lepší systém, protože umožňuje instalaci a následný provoz na vadném hardware . Možná, že J.X.D v době psaní článku moc hulil (anebo málo).

Pro pana Hulána je každodenní rutinou a naprostou nutností odesílání formulářů s vízy do USA. Můžu říct, že pro mě ne, a troufám si říct že pro naprostou většinu populace taktéž. Jako argument proti používání Linuxu je to dost trapné. Chápu, že tento server je živnou půdou pro různé Hulány a Amadeuse a jejich "odborné" komentáře. Nechápu ale, proč tady spousta příznivců Linuxu marní čas diskuzemi s těmito "odborníky", když jsou k dispozici kvalitnější diskuzní fóra. Zase na druhou stranu by ale nebyla žádná zábava .

Jsem rád že, se na tomto serveru začly objevovat tyto dá se říct objektivní a nestranné články. Určitě to přispěje k lepší informovanosti a určitém povědomí veřejnosti o Linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pavel2131321321231  |  26. 02. 2008 17:19

Zkusil jsem první linux, tenhle ubuntu (ještě před článkem), a byl jsem mile překvapen - funguje i z CD, instalace bezproblémová, rychlá, nádhera, ale měl jsem s ním i problémy. Monitor mi prostě nešel nastavit ani na 85Hz (jinak zvláda i 100Hz), a tak to strašně blikalo, no ale nakonec se to pak nějak povedlo (i když i potom se to po každým restartu změnilo na jakousi náhodnou hodnotu). No nic, další problém bvyl v tom, že se mi nějak rozhodilo uživatelský prostředí, např. okno se posunulo za okraj obrazovky a nešlo přitáhnout zpátky, prostě proto, že za okraj myší nedojedu, a tak ho nemůžu přitáhnout zpátky! Navic se celkově pokakaly nabídky Po restartu to ale zase běhalo.

Takže když mi teď všechno relativně funguje, co teď? Nevím, neumním ani nainstalovat už stažený drivery ke grafárně Nemám tam žádný programy který znám (jen firefox, díky za něj , všechno cizí a neumím s tím nic, žádný hry nemám, ani bych je snad neuměl spustit..., jakto že tohle všechno umím ve Win a v tomhle ne? To je těžká otázka, ale zároveň strašně jednoduchá odpověď pro mě, proč vlastně s Linuxem nezůstanu, když je relativně pěknej...

Podle mě má linux přesně takovejhle problém, a ještě k tomu nachápu, proč je tolik distribucí (chápu - svoboda), ale proč jich je tolik, proč jich není míň a lepší....?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Student VŠ  |  26. 02. 2008 00:44

Zdravím testovatelé ubuntu. Pro přehrávání veškerého videa (od avi po DVD video), streamované hudby a videa z internetu bez problémů stačí z depozitáře doinstalovat VLC media player. Přehrál i to s čím si ostatní programy ve vašem testu neporadily. Zatím jsem ho nezkoušel video z webu, to je na Vás

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel Benak  |  24. 02. 2008 20:10

Mala poznamka k HURDu. HURD jako takovy je mikrokernelove jadro a od BSD kernelu se znacne lisi. Mikrokernel je jakysi souhrn serverum napr. filesystem je server, sitova vrstva je server, ... Myslenka je to mozna dobra, ale .... doposud funkcne nedotazena, stejne tak jako vetsina SW projektu. Ackoliv se napr. v pripade KDE zda se blyska na lepsi casy, stejne mi chybi jasna myslenka a integrace mezi produkty navzajem. Existuje hafo frameworku, hafo distribuci, ale malo co je radne dotazeno do konce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sandy  |  15. 02. 2008 23:42

Docela nechápu takovéhle debaty. Je to stejné jako WinMobile x Palm. Každý bude do krve hájit to svoje ale výsledku se stejně nikdo nedobere. Myslím si, že každý by si měl využívat to co jemu osobně vyhovuje a ne se tady dohadovat kdo je větší blbec. Osobně používám winXP a zatím s tím nemám problém. Linux by jsem rád vyzkoušel a takovéhle články jsou pro mě celkem přínosem. Stejně tak využívám PDA s win ale to neznamená, že budu hanět Palmy. Pokud budu mít příležitost si odzkoušet nějakého v praxi, vůbec se tomuto srovnání nebráním. Naopak, budu za něj rád.

Je mi Vás upřímně líto. Ale když Vás to baví...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tom  |  13. 02. 2008 23:31

Hmm, je to pekny system, bohuzel ho muzu spoustet jen v safe rezimu (VESA). V normalnim rezimu bohuzel selze graficky driver a vidim jen zelene a cervene vertikalni cary na monitoru ;-( Jak je tohle mozne? Zkousim AMD64 verzi. Mam velice standardni grafickou kartu nVidia 6600GT! Mozna je problem v me zakl. desce DFI Infinity, AMD64 3200+, 2GB RAM? Mozna by stacilo vypnout nejakou optimalizaci v BIOSu? Nikdo nema tenhle problem? Mam naprosto stejny problem i s ostatnimi Linuxy, ktere jsem nedavno stahnul:

Fedora-8-Live-KDE-x86_64.iso

Fedora-9-Alpha-Live-KDE-x86_64.iso

kubuntu-7.10-desktop-amd64.iso

Nejaky napady?

Dik

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 02. 2008 18:37

Nainstalovat 32-bitévý OS, bývá s ním méně problémů ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
borneo  |  13. 02. 2008 23:25

ubuntu 7.10 som si zvolil pre svoj prvy kontakt s linuxom, kde subjektivne u mna zvitazilo gui gnome pred kde pclos-u asi pred mesiacom. prvy tyzden som bol uneseny z moznosti systemu, pacila sa mi sviznost na pomalsom hw, flexibilita a moznost upravit si vzhlad a funkcionalitu desktopu do najmensich detailov, nadchol ma beryl - strasne to ulahcuje pracu. iste, taketo vychytavky sa daju napchat aj do winu, ale system to spomali a znestabilni na neunosnu mieru. v ubuntu to islo ako po masle. tak som instaloval, pozeral nove programy - same nadsenie. jediny zasadny problem som mal s gprs kartou se gc85, ktoru som stabilne nerozchodil ani po tyzdni, pripojenie napriek vsetkej snahe po urcitom case sekne. tak som sa zacal hrat so zlozitejsimi nastaveniami, najskor vyriesenie spolahliveho dual bootu. to si vyziadalo asi tri preinstalovania ubuntu, pretoze v mbr nasackovany grub bol odkazany na konkretnu particiu a pri kazdom zasahu do particii sa zrutil. uznavam, nie celkom som to domyslel, napriek tomu grub zblbol este aj druhy krat po beznej aktualizacii linuxu a prestal zobrazovat windows v menu. urobila to editacia menu.lst (ked som pri tom, tak naucit sa sudo, gksudo bola sranda a praca s konzolou sa mi paci, nie je to vsak pristup beznych uzivatelov a bez konzole sa clovek v linuxe daleko nedostane), grub letel z mbr prec a naspat putoval windowsacky ntldr + prepojeny grldr. potom som sa zacal hrat so zdielanymi profilmi firefoxu a thunderbirdu na spolocnom fat32 disku. prve vacsie problemy - zapis linuxu na fat32 je nejaky divny, zmazanie historie firefoxu v linuxe znefunkcnilo ukladanie na disk vo firefoxe vo windowse, vzhlad systemov ako fonty, velkosti a rozvrhnutie su napriek rovnakym fontom v oboch systemoch odlisne, nehovoriac o tom ze programy vzdy po spusteni v inom os trapne hladaju aktualizacie doplnkov, zakazdym znova. no, to bude asi cena za zdielanu postu v dvoch systemoch. acpi funguje normalne, co sa tyka ovladania napajania, pri hibernacii system pri obnove zamrzol, pri obnoveni z STR spadol graficky system a takisto zamrzol. na takyto luxus som pri linuxe zabudol. prehravanie filmov bolo zo zaciatku nocna mora, ked je clovek zvyknuty na pohodlie gom vo windows, tazko si zvykne na strohe vlc alebo mplayer. totem nezvladol ani zakladne veci. mplayer nakoniec s pridavnymi kodekmi ako jediny prehraval filmy tak ako som si zelal a zvladol korektne aj titulky. novu multifunkcnu lejzrovku linux spoznal, resp. hodil do postscriptu hw id, ale tlacit nedokazal.

linux sa ohromne vyvija a je radost sa na to pozerat. ma vsak este dost nedostatkov, nie je taky uzivatelsky privetivy, ako windows, aj ked si myslim ze raz taky bude. je parada ze clovek hned v zakladnej instalacii dostane hotovy operacny system s plnou softverovou vybavou - a dalsie hladanie a instalacia aplikacii je velmi jednoducha. open office je vyborny kancelarsky balik. horsia je hardverova podpora a dostupnost profesionalnych, nie len profesionalne tvariacich sa, aplikacii. urcite si ho necham ako experimentalny system na skusanie, na pracu musim dalej pouzivat windows. ale linuxu budem drzat palce! mozno raz na krabiciach budu vedla designed for windows aj nalepky designed for linux a synaptics po pripojeni noveho hw automaticky stiahne oficialne ovladace od vyrobcu za par sekund. a ableton s photoshopom si najdu cestu k tucniakovi ... ktovie :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel1TU  |  13. 02. 2008 16:18

Moc pěkně napsané, už se těším na pokračování. Možná se tím pár lidiček dozví, že na OS LINUX jde používat myš a ne jen konzole :)

Již několik let spokojený uživatel UBUNTU

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zíletka  |  13. 02. 2008 09:59

Díky za článek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
flamer  |  12. 02. 2008 19:35

Když něco nejede na linuxu hned po instalaci, je to vpořádku

ale jakmile něco nefunguje hned po instalaci vistách(nebo klidně i XP), tak je to špatnej systém

zamyslete se trochu nad vašimi "argumenty"

jen poznámka:

ubuntu 7.10 jsme testoval 2 měsíce..je to dobrý systém, ale řešit neustále proč něco nejede mě nebavilo..opensuse 10.3 s KDE si vedlo trochu líp, ale skoro to samé..na linux je bohužel málo SW..visty jsem netestoval, tak nebudu produit - jako to dělaj ostatní jen na základě něčeho, co jim řekne kamarád :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
b022d  |  12. 02. 2008 23:32

Ale tady vůbec nejde o to, že když windows něco neumí po instalaci, je to chyba. Tady jde o to, že, zamyslete se teď prosím vy, to z nějakého důvodu nejde ani na jednom systému. Jsme-li u videa: žeby patenty?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
flamer  |  12. 02. 2008 23:51

nemluvil jsem o kodecích, ale o ovladačích

on to je obvyklý argument snad všech (nejen) linuxáků, že na vistě něco nefunguje hned..

přitom ani nemusíme chodit daleko..podpora ovladačů na u linuxu je ještě mireznější..vlastně se ani nedá srovnávat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tc  |  12. 02. 2008 07:37

Na uvod bych rad zminil ze pouzivam WinXP abych nebyl povazovan za fanatika

Ale docela me dostavaji hlasky : Obstal protoze rozpoznal HW, zde bych nabidl srovnani s Windows, ktery v takovychto vecech rozhodne neobstoji a veskery HW potrebuje instalacky

to ze prehraji vsechny druhy formaru krome streeamovaneho videa je sice u Ubuntu asi stresujici, ale porad min nez fakt, ze vam Windows prehraje pouze WMvideo a jakekoli dalsi bezne pouzivane formaty Xvid, OGM...se musi doinstalovat

To ze vam pomocnik v Ubuntu nabidne rozdelit cely disk a docela logicky je prilis slozite, ale fakt ze to same ve win vypada 100x hur je normalni.

Jeste nechapu proc zminuvat fakt, ze v linuxu neni Adobe Flash (musi se doinstalovat) zatimco ve Windows, ted se podrzte taky neni Adobe flash a musi se doinstalovat

takhle by se dalo pokracovat dal

co jsem chtel rict? ze na vsechno mate dvoji metr. pokud to je Ubuntu, ktery vam rozpozna veskery HW, nastavi uplne vsechno, instalaci cehokoli z repozitare zvladne i cvicena opice ale nejde tam streemove video, je treba na toto upozornit jako na problem.

Pokud se jedna o Visty, kde nefunguje temer nic, pripojeni PCMCA karty ma za nasledek pad systemu, krome par MS formatu neprehraje nic tak komentar zni staci si doinstalovat ovladace, ktere jiste behem par let budou k dispozici

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  12. 02. 2008 08:38

Na ten dvoji metr si uz vsichni tak nejak zvykli.

Nedostatky Windows jsou normalni. Jakykoliv nedostatek Linuxu je "zasadni prekazka".

Chybejici ovladace ve Windows jsou normalni, pokud nema nejaky ovladac Linux (protoze jej nedodava vyrobce daneho hardwaru), pak neobstal.

Pripadny problem s pristupem na NTFS oddil disku z Linuxu je "zasadni nedostatek", to ze je pro pristup k ext3 oddilu treba cosi shanet a doinstalovavat do Windows, to nevadi. To, ze na jine souborove systemy se z Windows vubec nedostanete, to nevadi naprosto.

Problemy pri instalaci Windows jsou normalni (a zazil jsem jich hodne), pripadny problem pri instalaci Linuxu je uzivatelska neprivetivost.

Polofunkcni ovladace pro nektere zvukove karty pro Vistu jsou normalni, totez v pripade ALSA ovladace pro Linux je priserny nedostatek.

Aero ve Viste bez uzitecnych funkci jako je treba Expose je skvele, Compiz v Linuxu s Expose je "k nicemu".

Za spatne napsane ci nefunkcni aplikace Windows nemuzou, v pripade Linuxu jsou takove aplikace "zasadni nedostatek".

S navyky pro praci ve Windows GUI se lide rodi, takze je ma i tydeni novorozene, pracovat (klikat) s Linuxem se musite "slozite ucit".

Binarni formaty .doc, .xls, .ppt a dalsi jsou "standarni", dokumenty ve formatu podle ISO norem jsou nestandardni

...

...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kozec  |  12. 02. 2008 18:22

Len k tym ovladacom, bo so zvyskom v podstate suhlasim.

Ked windows nenajde ovladac, takmer vzdy sa da niekde splasit (povedzme ze nemam win95 ani 15 rocny komponent) Ked nemam ovladac pod linux, tak ho proste nemam. Mozem si ho naprogramovat (pre normalneho uzivatela absolutny nonsens), mozem niekde najst zdrojak a zakompilovat ho do kernelu (pre normalneho uzivatela vysoko nepravdepodobne) alebo pockat kym ho niekto spacha a moje distro zaradi.

A este kym mi niekto odporuci overovat kompatibilitu *pred* nakupom: presne to BFU nerobi. Taky pravy a nefalsovany BFU mozno ani netusi, co za druh windowsu to jeho Ubuntu vlastne je, a kludne nakupuje tlaciarne, fotaky a ipody podla farby a usmevu predavacky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 02. 2008 20:31

"mozem niekde najst zdrojak a zakompilovat ho do kernelu (pre normalneho uzivatela vysoko nepravdepodobne)"

Vela uzivatelov linuxu su naozaj len uzivatelia, instaloval ho brat/sestra/priatel/priatelka/ajťák alebo znamy. Vtedy jednoducho staci zavolat a poprosit, uspesnost by mohla byt celkom vysoka. Kompilacia nie je az taka zlozita cinnost './configure' napise ake kniznice treba a apt-get(yum) ich nainstaluje a nasledne 'make' a 'make install clean' zvladne hadam kazdy. Uznavam, vyzera to dost odstrasujuco, treba na to cas, ak by to neslo na prvy krat a najrozsirenejsie distra uz kompilovanie ani priamo nepodporuju, treba doinstalovat baliky

Mne sa v principe situacia s ovladacmi v linuxe paci (ak si odmyslim ich mnozstvo/nedostatok), este sa mi nestalo, ze ovladac k zariadeniu by pre dany kernel nefungoval (mozno som mal len stastie, tych ovladacov nebolo vela ). Proste ak uz ovladac je, tak funguje, obcas nepodporuje zariadenie na 100%, ale casto to ani prilis neprekaza.

Vo windows sa mi stava, ze ovladac na zariadenie bud nefunguje alebo sa vobec nenainstaluje. Jasne, nie je to chyba windows, je to chyba ovladaca, presnejsie firmy, ktora ho vyprodukovala. Celkovo mam dojem, ze kvalita ovladacov pre Windows klesa (zrejme aj to je dovod, preco sa M$ rozhodol ovladace certifikovat).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kozec  |  12. 02. 2008 21:55

Iste, obcas to slape, ale mne sa este kompilacia na ./configure, make, sudo make install nepodarila ani raz. Naviac, ovladac na TV kartu potreboval mensi kernel patch, takze instalacia sumarne trvala 7 a pol hodinu a potrebovala (docasne) 2.6GB miesta na disku. Plus este rekompliacia ineho drivera co s mojim "vlastnym" kernelom uz nesiel (a nastavenie grafiky, ale to uz viem aj s vypnutym monitorom :p)

Takze ano, da sa to, ale to proste po "BFU" nemozeme chciet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  16. 02. 2008 00:32

Windows a chybejici ovladace - ano museji se stahnout a doinstalovat (vetsinou cca 5 minut prace), Linux - neexistuji (daji se dopsat - cca 5 mesu prace pro zkuseneho programatora)

Problem pri instalaci windows - taky jsem jich par zazil (a to uz jsem par set stroju nainstaloval), ale pokazde jsem to rozjel

Problem pri instalaci linuxu - taky jsem jich hodne zazil (a to uz jsem ho aspon na 10 strojich instaloval), ale resenim obcas bylo pouzit jinou distribuci

Aero - nelibi se mi, ale funguje na vsech grafikach

Compiz - po 3 hodinach snazeni a pokusu jsem ho na sve ATI nerozjel (Fedora 7)

Ovladani - neni tezke udelat hromadu tlacitek, je tezke udelat hromadu tlacitek, ve kterych se clovek intuitivne orientuje. MS to vi a proto plati hodne penez designerum.

Formaty - .doc, .xls ani .ppt nejsou standartni, ale jsou nejrozsirenejsi, proto chci byt schopen je spravne zobrazit a taky do nich ukladat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Substance242  |  12. 02. 2008 00:04

Wow, tu je uz 400+ prispevkov?

Mam v notebooku jeden disk, dve NTFS particie pre WinXP. Nabootoval som z Live Ubuntu AMD 64 distribucie, dal instalovat, nabehol diskovy manager a spytal sa kam to hodit, tak som vybral existujucu particiu a na otazku velkosti NOVEJ particie si povedal ze 4 GB na tie pokusy budu stacit. Lenze ta instalacia evidentne chapala tu NOVU ako tu uz existujucu, ale po zmene. Kopirovanie suborov z CD potom zlyhalo, undo uz nepomahalo, a tak som si vyskusal obnovu systemu zo zalohy ktoru som si prefikane spravil, kedze nestartovali uz ani Okna XP.

Druhykrat som obnovoval zalohu ked som sa pokusil Ext 3 + Swap particie zmazat pred dalsim instalacnym pokusom z diskoveho managera vo Wndows - vymaz zlyhal a reportovalo mi to niekolko terabajtove particie, scandisky atd nepomahali.

Inak je to ale vymakany system, Linux poznam uz davnejsie len som ho na svojom PC zatial nepotreboval, aj Compiz je fajn, rozchodit Rychly Internet T-Mobile chvilku trvalo ale uz to tiez fici v pohode, "nativny" nVidia ovladac fachci, cize len tak dalej. Oproti Windows sa mi velmi paci instalovanie veci z jedneho miesta, lebo ja som asi na hlavu a kazdy den kontrolujem ci nie su nove verzie vsetkeho co pouzivam ("otvor vsetky zalozky" v jednom bookmark folderi v Opere, dnes bol novy vymakany imgBurn a vie uz aj audio CD, hec! hehe).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 23:42

Jojo, kdepak jsou ty časy kdy se pod článkama živě řvalo PR, PRR, P R R R ! Ale pěknej článek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 23:49

Koukám, že jsou lidé, kteří mají potřebu se vždy vyjádřit. Za PR by se to dalo považovat v případě třeba Mandrivy PowerPacku a podobných nabídek linuxu za peníze. Ubuntu je zadarmo, celé a údajně navždy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Richard  |  11. 02. 2008 22:52

Otazkou je, zda si tohle nainstaluje a skutecne dnes pouziva i uzivatel win XP a vyssich (bez emulatoru wine) na svem desktopu.

Dle meho to pouzivaji jen lide, co odesli od win98 ze jim to "padalo" a nebo ti, kdo si potrebuji hrat s plochou a otacet kosteckou, nebo s windows neumi a uz s linuxem zacinali.

Ja ani dnes po tunach distribuci, vylepsenich a uprav nevidim jedinny duvod proc si linux davat na desktop. Krome pekne plochy a par aplikaci nahrazujicih ty windowsovske to pro uzivatele neprinasi vubec nic (jen problemy s HW a aplikacni kompatibilitou, nemluve o smejdech jako OpenOffice atp.. a to ze se OO rovna MS Office nechci slyset, to zdaleka neni pravda).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Začinam s UBUNTU  |  11. 02. 2008 22:59

Podla tochto velmi zaujimaveho članku som si nainštaloval ubuntu na moj desktop x86intel a som celkom spokojny.. velmi ma zaujali tie programy ktore uz obsahoval ako open office a kopec ostatnych gimp atd atd... s tym som bol velmi spokojny.. ale skusil som nainstalovat subor .exe hned mi hodilo okienko.. nuž zaujala ma hlavne jedna vec či aplikacie software s piponou.exe sa da na linuxe nejako spojazdit.. napr. to prekonvertovať alebo podobne.. a to iste s pripon. .msi

Poprosil by som Vas o pochopenie že som s tym začal len včera tak ma to zaujalo... Vopred dik

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rastos  |  12. 02. 2008 10:31

> už zaujala ma hlavne jedna vec či aplikacie software s piponou.exe sa da na linuxe nejako spojazdit.

1. prípona súboru v linux-e nie je rozhodujúca pre to či sa dá spustiť alebo nie.

2. formát vykonateľných súborov v Linux-e je iný ako vo Windowsoch.

Windowsové programy tiež očakávajú že OS poskytuje niektoré služby - ktoré na Linux-e nemusia existovať, alebo fungujú inak. Preto neexistuje _konverzia_ z windowsového .exe na linuxové programy.

3. existuje projekt WINE - ktorý implementuje veľkú časť systémových služieb windowsov pomocou linuxových systémových služieb a jeho cieľom je umožniť beh natívnych windowsových programov na Linux-e. Niekedy to klapne, niekedy nie. Záleží na tom čo chceľ bežať.

4. môžeš použiť VM - napr. VMWare

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
povinný údaj  |  12. 02. 2008 12:01

Pomocí Přidat/odebrat programy si instaluj program Wine a pak ty exe otevírej v něm. Některé jdou líp, některé hůř. Další info viz článek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Míra  |  11. 02. 2008 23:00

OO se nerovná MS Office. U nás ve škole děláme protokoly z měření, a prostě protokol musí být podle určitého vzoru (nadpisy, písmo, tabulky, grafy, vzorce) a s OOo se mi to nikdy nepovedlo, udělat to tak, aby mi to učitel vzal....takže, od tý dobry OOo už ani neotvírám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PM  |  11. 02. 2008 23:47

Protokoly jedine cez LaTEX. Vsetko vypada tak ako ma.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 23:47

Taky názor ... třeba já jsem na linux přešel z Windows XP, důvodů bylo víc.

A důvod, proč by normální uživatel Windows XP měl přejít na něco jiného?

1)Pokud se mu nechce platit 3 tisíce a nechce krást

2)Pokud má občas problémy s viry (ne nutně vlastní zásluhou, ale třeba mladším bratrem stahujícím každou kravinu)

3)Líbí se mu myšlenka svodobného softwaru

4)Rád si upraví desktop do své vlastní představy, tj. chce si upravit každou blbůstku a nestačí mi XP theme packy.

5)Prostě ho to láká, zkusit něco nového a zjistí, že to může stejně tak dobře používat, jako XP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
v3n3c  |  11. 02. 2008 20:55

No možnát jste na tenhle test do vydání verze 8.04- vyjde za mesíc a půl. A z mích zkušenostís ALfa 4 je docela dobrá určitě lepší jak 7.10.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Canon  |  11. 02. 2008 22:21

Poslední dobou se Canon v linuxu polepšil řekl bych Už dělá ovladače i pro linux k novým tiskárnám viz. http://software.canon-europe.com/products/0010484.asp

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
deathmaster  |  11. 02. 2008 19:10

Pro přehrání streamovaného videa ze stránek tv Nova nebo jiných stačí nainstalovat přehrávač VLC media player a plugin tohoto přehrávače do Firefoxu, pak přehrajete streamované video bez potíží.

Plugin VLC media playeru pro firefox naleznete ve správci balíků Synaptic, stačí zadat do hledání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  16. 02. 2008 00:54

S VLC pluginem je problem pri navazovani videi - napr. vsechny porady na nove, navic nejde posouvani v case nebo pauznuti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Smarty  |  11. 02. 2008 18:43

Tak sem stáhl, vypálil a rozjel Live. Systém si sám všechno nastavil a po chvilce na mě vykouklo grafické prostředí. Mělo to nepříliš intuitivní ovládání, vzhled ala Win 98, většina oken byla nepřehledná, nešlo bez přístupu na internet přehrát mp3 a dokonce ani soubor .txt! Uznávám, že kdybych nainstaloval na disk, postahoval spoustu věcí z internetu a celý den si s tím hrál, asi by se funkčnost rapidně zlepšila, ve windows taky není všechno od začátku. Ale proč bych si pořizoval systém, který vypadá skoro jako win, základní funkce jsou podobně jako win, ale spousta věcí tam nejde. Jenom kvůli tomu, že je to zadarmo a že mám dobrý pocit z vlastnictví svobodného softwaru? Nechápu jak může někdo tohle prohlašovat za plnohodnotnou konkurenci Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 19:07

MP3 neslo kvoli licenciam a txt muselo ist, kdesi musel byt problem.

"Ale proč bych si pořizoval systém, který vypadá skoro jako win, základní funkce jsou podobně jako win, ale spousta věcí tam nejde. Jenom kvůli tomu, že je to zadarmo a že mám dobrý pocit z vlastnictví svobodného softwaru?"

Ak mate kupeny Windows, tak nemate dovod prejst na linux, ak naozaj nechcete.

Ja zas nechapem ako moze v kvantovej fyzike byt jeden atom na dvoch miestach sucastne. Dufam, ze nam to obom niekto vysvetli

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Smarty  |  11. 02. 2008 19:33

Fyziku sem nikdy neměl rád, ale nesouvisí to s tím, že atom má zároveň charakter částice i vlnění? Tudíž můžeme ohraničit oblast ve které se atom bude vyskytovat, ale ne přesně polohu v té oblasti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 19:43

Ale stale to nevysvetluje, ze je na 2 miestach naraz, len sa nevie kde presne je.

Aj tanecnica, ked sa vlni pri tyci, je len na 1 mieste, aj ked asi vsetci uplne presne vedia, kde je

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PF_  |  12. 02. 2008 16:23

A co teprve takový Boseho-Einsteinův kondenzát?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 02. 2008 16:32

Ani ja som nevedel co to je

http://en.wikipedia.org/wiki/Bose%E2%80%93Einstein_condensate

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Qwerty  |  16. 02. 2008 11:15

Ona to je jeho vlnová funkce, samotný atom vždycky naměříme jenom v jednom místě (pochopitelně, jinak by byl porušen zákon zachování energie).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radim  |  11. 02. 2008 20:02

atom nemá charakter částice a vlnění, tu má elektron

kvantová mechanika se neomezuje jen na to, že by částice byla na dvou místech současně, klidně může být na více než dvou místech, ale to nechme Brianu Greenovi, ten tomu určitě rozumí lépe než my

já zase nechápu, proč bych si měl kupovat OS, který vypadá stejně jako linux, vlastně vypadá hůře

navíc hardware mám na běh programů a ne OS

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 02. 2008 04:48

Atom má taky charakter částice a vlnění, důkazem je že tento charakter má třeba proton (pokus na dvojštěrbině), akorát že se u něj již tolik neprojevuje ta vlastnost vlnění.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Azalix  |  11. 02. 2008 18:08

Ja mam trochu iny problem. Co sa tyka linuxov zacinam, berte na mna ohlad Mam NB HP Compaq 6715s a chcel som si nan dat Ubuntu GG 7.10, hned na zaciatku instalacie som narazil na problem co sa tyka rozlisenia, v mojom pripade 1280x800. Kedze tam nebolo, zvolil som klasiku VGA. Zacala sa instalacia, ktora sa po case skratka sekla a zostala tam natrvalo svietit cierna obrazovka. Kde moze byt problem a ako ho vyriesit? Toto mi robilo aj na ostatnych linuxovych instalaciach. Jedine linuxy, ktore som tam dostal bola Mandriva, ale ta mi moc nevyhovovala.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JFK  |  11. 02. 2008 21:06

Mozes skusit textovu instalaciu. Po nainstalovani by problem s monitorom nemal byt.

Taktiez moze byt vadne instalacne CD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vippo  |  11. 02. 2008 16:23

Len by ma zaujímalo ze ako spravím na linuxe NTFS oddiel na mojom hdd

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 16:27

qtparted alebo gnome partiton editor(?), neviem presny nazov. Vedia aj menit velkost particii, mam vyskusane, ze to funguje, len to strane dlho trva

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vippo  |  11. 02. 2008 16:41

Aha diki za pomoc si to idem vyskusat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
6205  |  11. 02. 2008 15:54

Jedna dost zasadna vec sa nikde nespomina, ani v clanku ani v diskusii a sice >>>

Nemam cas na hranie. To je fakt. Nemam cas experimentovat skusat rozhodit rozny HW, hladat alternativny SW, hodiny Googlit, hladat pomoc v diskusiach a Wiki...

A osobne NEMAM cas byt rozpolteny medzi viacero operacnych systemov, proste ho nemam a zmazat Windows a pouzivat linux bez dual-bootu je utopia, aspon pre mna. Kazdu chvilu ma linux sklamal, neislo to ci ono, musel som restartovat do Windows, alebo nejaka aplikacia nemala alternativu...

Na linux sa NEDA spolahnut, na rozdiel od Windows XP pre ktory su dostupne spickove aplikacie, spickove ovladace a hlavne ohromne mnozstvo zakladnych, samozrejmych veci jednoducho funguje a netreba to riesit.

Nemam cas ani chut neustale bojovat s linuxom, este stale sa nevyrovna Windows aj ked je celkom kvalitny, treba to objektivne uznat, to su fakta, nie pokus o flame.

Uvidime co prinesie Ubuntu 8.04 LTS...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
filo  |  11. 02. 2008 16:03

Taky no flame a bez ironie: Po přečtení toho tvého příspěvku jsem měl takový nutkavý pocit se tě zeptat ... v XP ti zřejmě všechno jede, žádné problémy s HW, softwaru mraky, celkově spokojenost, tak proč vlastně zkoušíš Linux ? Jen ze zvědavosti ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
martin b.  |  11. 02. 2008 16:23

Odpovím za sebe - zkouším linux, protože je mi sympatické, že se pokouší zajistit systém a základní aplikace zdarma. Nechce se mi jako ovce nést vlnu Billovi na svetýrek. Současný vzhled Mandrivy nebo trošku potuněného Ubuntu je atraktivnější než jsou XP. Bohužel rád nahrávám z TV karty a rád poslouchám streamované rádio a obojí mi linux neumí zajistit v odpovídající kvalitě. Nemluvě o tom, že si rád zahraju nějakou tu hru, ale bez toho se, dejme tomu, obejdu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 17:19

TV karty nemám neznám, ale na tom vma streamu můžeme zapracovat. Můžete dát odkaz na rádio o které se jedná?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 17:36

Aj ja si myslim, ze to radio by nemal byt problem. Neviem o lepsom prehravaci ako amarok, kvalita prehravaca by mala byt dostatocna

S TV kartou ani ja neporadim, na TV mam iny hardware

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
martin b.  |  11. 02. 2008 18:25

Tak prakticky jakékoliv, které vysílá ve WMA. Když spustím třeba Classic FM, tak se defaultně spustí v Ubuntu automaticky nějaký minipřehrávač (zřejmě Totem). Zvuk je ovšem mizený. Když z tohoto přehrávače okopíruju URL stránky teho streamu (http://www.play.cz/listen/listen.php?sh=classic&bitrate=128&stype=WMA) do Amaroku, tak se to odmítá spustit, bohužel najít nějaké jiné URL na stránkách Classic FM nelze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 18:35

Neviem aku distribuciu pouzivate, ak mate ubuntu, tak si z repository medibuntu (http://www.medibuntu.org a howto: https://help.ubuntu.com/community/Medibuntu ) nainstalujte balik w32codecs (su tam aj dalsie kodeky a je tam aj najnoivsie skype pre linux) a wma by Vam malo prehrat. Amarok ma vlastnu kniznucu radii (asi shoutcast), kdesi v zalozkach to najdete. Ten link pozriem doma, tu nemam amarok

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
martin b.  |  11. 02. 2008 18:45

No, kodeky z medibuntu mám samozřejmě stažené. Ale už jsem na to částečně přišel. V Amaroku se to skutečně po použití správného URL dá v docela slušné kvalitě poslouchat, Jako WMP to úplně není, ale dá se.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 18:53

Asi mate lepsi sluch, repraky/sluchadla, vyssie naroky alebo zle nastaveny ekvalizer, ale ja proti kvalite amaroku nic nemam S WMP nemozem porovnavat, ani na windows ho nepouzivam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Atilius  |  11. 02. 2008 18:59

Tak jsem to schvalne zkusil a v openSuse 10.3 v Opere 9.25 se otevrelo naprosto bez problemu....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
6205  |  11. 02. 2008 16:41

Ano, je to zvedavost a skusam alternativy, velmi ma to laka, sympatizujem s linuxovovou komunitou a s Ubuntu obzvlast :) A kedze som tomu obetoval uz 2 roky zivota (zaciatky na Ubuntu 5.10) vydim v linuxe velky potencial, vela veci som sa naucil a neplanujem to zahodit a zabudnut...

Linux je v mnohych veciach modernejsi s vyzsou bezpecnostou, aj ked vela veci este nieje poriadne funkcnych a zatial tazko nieco na 100% nahradi moje (legalne) Windows XP + Office 2003 a Vista to asi nebude pretoze mam starsi pocitac a novy nekupim skor ako za 2 roky...

Na sucasnom stroji mi pekne ide aj Compiz nativne s NVIDIOU, pouzivam iba zopar zakladnych jednoduchych efektov a je to pekne, moderne...

Tesim sa na Ubuntu 8.04 LTS a dufam ze by som ho mohol odvazne nasadit konecne ako full-time OS namiesto Windows XP SP3...

Takze tolko moja odpoved.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 18:59

Ak rad skusate alternativy, tak by vas mohla zaujimat Nexenta Na zaciatku to bolo Ubuntu na "podvozku" OpenSolaris-u (ZFS a pod.), teraz je to len "Core Platform", takze bez bez grafickeho rozhrania

Stranka:

http://www.nexenta.org/os

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Genesis  |  11. 02. 2008 14:46

Autor předkládá možnost překonvertování balíčku jednoho typu do druhého jako nějakou běžnou a bezproblémovou záležitost. To vůbec není pravda a je to spíš sázka do loterie. Plno balíčků typu rpm je "konstruováno" zcela odlišně než jejich ekvivalent typu deb ( and vice versa), takže se ani konvertovat nedají nebo ke konverzi dojde, ale balíček bude odkazovat na nesplněné či dokonce nesplnitelné závislosti. Nehledě na to, že alien je stále více méně experimentální aplikace, pro systémové balíčky nebo sdílené knihovny je nepoužitelný. Ono je někdy dost problém i použití balíčků jednoho typu z jedné distribuce v nějaké jiné, třeba kvůli nesplněným závislostem.

Nejdem radič ani žádný expert, ale nechtěl bych, aby autor v dobré víře přisuzoval Linuxu (v tomto případě Ubuntu) "zázračné" vlastnosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sid  |  11. 02. 2008 15:55

Systemove balicky a sdilene knihovny jsou ale bud v repozitarich, nebo jsou k dispozici pro danou distribuci jinym zpusobem. Nesplnene zavislosti to kdyztak vypise a uzivatel je muze nainstalovat z repozitaru. Tohle je skutecne az ta posledni moznost, ale ja jsem s tim nemel nikdy zadny problem(instaloval jsem tak okolo desitky programu).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
6205  |  11. 02. 2008 15:57

100% suhlas....pouzivat sudo alien v Ubuntu je riziko jak svina, nieco take neodporucam a takmer nikdy to nieje potrebne a takmer vsetko software pre ubuntu je v repozitaroch alebo na www.getdeb.net

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 16:01

použil jsem alien na RPM balíčky Autodesk Maya 8 a funguje to. Problémy žádné. Ale souhlasím, že se můžou vyskytnout případy, kdy to nepůjde vůbec.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
NN  |  11. 02. 2008 14:45

kvoli starsiemu compu s menej RAM (nejaky celer 900 s 256MB) som tam hodil Xubuntu (kedze naroky ubuntu a kubuntu boli myslim vyssie na webe), instalacia az na delenie disku bezproblemova, rovno po spusteni fachcila grafaren, zvukovka, USB DSL modem s inetom, k laserovke minolta som nasiel driver (PPF ci take cosi), k atramentovke Canon MP110 som uz bohuzial driver nenasiel

stvu ma ale take serepeticky ako nastavenie velkosti fontov napr., som tam otcovi nahodil temy Redmond (proste kopie Win), ale nejako som sa bez zmeny velkosti fontov na standardnych 9 ci 10, mam po restarte odrazu uplne necitatelne male fonty v Start menu, texty na ploche a rovnako v Title bar okien a nedokazem nikde najst ako pekne jednoducho ponastavovat jednotlivo velkosti fontov systemu

inak vcelku spokojnost, ked to dokonfigurujem snad na to dokopem otca co si v kuse zaviri pocitac, len tie dokumenty nevyzerali ktovieako, schvalne som si ich porovnaval aj v OpenOffice aj v AbiWord, nieco vyzeralo podobne Word v jednom, nieco v druhom, takze univerzalne uz na existujuce Office dokumenty to zrovna nie je

tiez ma dorazilo vytvaranie zastupcov pre programy, nieco take krkolomne som dlho nezazil, ako vytvorit zastupcu na spustanie Opery som si len tipol ze ma mat asi meno Opera (na zaklade zastupcu Firefox) ale celkovo vytvaranie zastupcov utrpenie

vie mi teda niekto poradit ako v xubuntu 7.10:

1. spojazdnit Canon MP110

2. ako menit nastavenia fontov v Start menu, title okna a ikon na ploche + prip. celkovo zvacsenie systemovych fontov napr. na 110% ako vo Win?

no a prolbem bude asi najst alternativu MS Autoroute ktora asi neexistuje a da sa pouzivat nanajvys pomerne neprijemna nahrada webovy Viamichelin

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 16:24

MP110:

http://www.turboprint.de/english.html

Xubuntu nepoznam, ostatne neviem poradit. V Ubuntu je nastavenie fontov v v tom istom okne, kde sa nastavuje pozadie plochy. Skusil by som tam, ak nie, tak kdesi v nastavenich, xfce ma nejaky ovladaci panel.

Kubuntu vyzaduje aspon 256MB RAM a tolko mate, skusim by som nainstalovat balik kubuntu-desktop (ak nemaje flat internet, tak neodporucam) a uvidite ako to bude chodit. Pri prihlasovani sa da vybrat do akeho prostredia sa prihlasite.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
NN  |  11. 02. 2008 19:00

ten turboprint je zadarmo? lebo ked som hladal drivery bol som tam a bol som v tom ze su to platene drivery, inak je to nepouzitelne (watermark), ak mam za nieco u linuxu platit tak to mozem rovno ostat u win

jedine nastavenie fontov co som nasiel bola jedna vec pre cely system a nie jednotlivo jednotlive polozky ako pismo u zastupcov, titulok okna...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 19:25

Hm, naozaj som si nevsimol, ale vyzera, ze je to naozaj platene

Ale zda sa, ze je podporovana

http://openprinting.org/show_printer.cgi?recnum=Canon-PIXMA_MP110

pisu "Mostly"

Na fonty by mohlo pomoct:

http://xubuntu.wordpress.com/2006/08/09/howto-fix-xfce-fonts/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 19:34

... a skoro som zabudol, priatelka pouzivala Kubuntu na ~196MB RAM a slo to znesitelne, len nemohla toho popustat vela naraz Tych 256mb na KDE by malo byt relativne OK. Ak povypinate efekty, tak by to mohlo byt aj celkom svizne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 02. 2008 07:09

Co mas za problem se zastupci? Ja kliknu na ikonu, dam "vytvorit odkaz", ten pretahnu kam chci a hotovo, ne? Kdyz chci odkazovat na neco v nabidce na liste, tak prave > "pridat spoustec na plochu".

A nebo proste "cp -s"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jardys  |  23. 03. 2008 14:44

Dnes jsem instaloval tiskárnu MP110 podle osvědčeného návodu z

http://mambo.kuhp.kyoto-u.ac.jp/~takushi/#canon

rok za krokem:

Systém->Správa->Zdroje softwaru

v záložce [Software třetí strany] klikni na [+ Přidat] a vlož následující řádek:

deb http://mambo.kuhp.kyoto-u.ac.jp/~takushi/ubuntu ./

potom si otevři Aplikace->Příslušenství->Terminál

a do něj vlož následující řádek:

sudo apt-get install libcnbj-2.5 bjfilter-2.5 pstocanonbj

(kopírování: nejde Ctrl + V ale jde Shift + Insert)

(bude to chtít heslo)

zapni tiskárnu a mělo by se ti otevřít okno s instalací nové tiskárny (pokud ne: Systém->Správa->Tisk), intuitivně se proklikej až k ruční volbě tiskárny a zvol:

Canon PIXMA iP1500 Ver.2.50

zkus vytisknout zkušební stránku... ano jde to...

Bohužel ale není známo, jakým způsobem rozchodit scaner :

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pták ocelák  |  11. 02. 2008 14:25

Tak jsem jako totální BFU chtěl vyzkoušet UBUNTU, stáhl jsem live CD, nabootoval z něho, objevilo se logo Ubuntu, chvíli to něco zkoušelo s monitorem (který je jiak naprosto standartní) a pak to napsalo "Out of range", znova to asi desetkrát něco zkoušelo s monitorem, pak zase "Out of range" a tak pořád dokola. Takže mou sestavu to nějak nedalo. Podotýkám, že jak monitor tak i zbytek počítače je naprosto standartní, žádný exces.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 14:30

Ubuntu sa da instalovat aj v textovom rezime, malo by to byt v ponuke po starte z CD

A odporucam este pockat do aprila na Ubuntu 8.04, mala by byt vylepsena detekcia monitora.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 16:25

Může se to stát, zvolte při bootování druhý grafický režim, tuším že se jmenuje "záchranný grafický režim". To by mělo naběhnout a bude to fungovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jiander  |  11. 02. 2008 12:45

jsem začátečník..při instalaci se mi zastaví spouštění na POWERNOWD ,poradíte mi někdo jak postupovat...procesor je Celeron

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 13:12

Aku mate maticnu dosku a distribuciu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jiander  |  11. 02. 2008 13:26

Fujitsu-Siemens Esprimo E5905....UBUNTU

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jiander  |  11. 02. 2008 13:44

Už se mi podařilo tenhle proces zastavit a poktračuji v instalaci...Díky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 14:03

Mozno sa mylim, ale powernowd je pre AMD a docital som sa, ze Vas pocitac ma procesor Intel. Mozno je to bug v ubuntu, nevidim dovod preco by sa mal pustat powernow. Po instalacii ho odkliknite, ak je nastaveny, aby sa pustal pri starte (a naozaj mate intel).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 12:13

[citat]

Jak si ale Ubuntu poradí s ACPI, uspáním systému do RAM a na pevný disk, jak to znáte z Windows? To se dozvíte v dalším pokračování. Vyzkoušíme také akceleraci grafické karty, Bluetooth, možnosti synchronizace mobilního telefonu, webkameru, vypalování CD/DVD a další schopnosti a možnosti moderního operačního systému.

Povede se Ubuntu opět výborně? Nebo snad zklame na plné čáře? Co myslíte?

[/citat]

Na buduci diel som zvedavy, tomu uspavaniu prilis neverim, na notebookoch funguje, ale mne (ASUS A8N-E + GeForce 6600) len na 50% (zaspi, ale nezobudi sa ). Nestavil by som ani webkameru, jedine, ze by sa trafili na kompatibilnu. Moj Samsung si z mojim gutsym tiez nerozumie, bohuzial uz nejde ani vo vboxe (1.5.4), cize dalsia vec, ktora nemusi fungovat. No, uvidime

Uspavanie v linuxe:

http://www.abclinuxu.cz/clanky/system/stav-podpory-uspavani-v-linuxu

Webkamery + Linux:

http://www.theinquirer.net/en/inquirer/news/2007/04/30/one-man-writes-linux-drivers-for-235-usb-webcams

http://mxhaard.free.fr/index.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 12:48

Koukám, noťas ASUS. Nemáte náhdou Syntek kamerku?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 12:53

Nemam notebook, len maticnu dosku ASUS na desktope.

Toto Vam nepomoze?

http://syntekdriver.sourceforge.net/index.php?mode=help_us

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 14:13

No, já na tom ovladači právě jedu . A chtěl jsem poradit vám, nu omyl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 14:15

(K)Ubuntu si se suspend to ram poradi primo excelentne, tedy pokud mas NOTEBOOK a ne SHITBOOK. NA nc6320 funguje od instalace feisty z CD, notebook v podstate nevypinam a probuzeni trva 2vteriny a to same mi hlasi par BFU s jinymi HP notebookmi rady nc/nx.

Asus je znamy nefunkcnim/polofunkcnim acpi, taky jsem jednoho mel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 16:00

Sklidni HP hormon. ASUS A6KM mám a Acpi funguje naprosto korektně (ale až od OpenSUSE 10.3, pravda).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Olda  |  11. 02. 2008 12:05

Hezký test, jen by nebylo od věci udělat test Ubuntu vs Vista. Jen pro zajímavost z pohledu běžného uživatele.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 12:35

Tam se obávám, že by vyhrála Vista. Především díky dobře integrovanému hledání, které se lidem líbí. Desktop search v Ubuntu ve výchozím stavu není tak dobré, jako Vista desktop search. Ovšem je to o tom, kolik lidí na tom kolik let pracuje. U Windows Vista to je pět let několikrát více lidí, než na Ubuntu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 12:59

A co Beagle?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 13:55

Ja jsem u Vist sedel cca 1 hodinu a vubec se mi nelibej. Zlate XP

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  13. 02. 2008 17:45

Beagle je vyhledávač v Linuxu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 13:34

nebo Tracker?

stačí si to dobře nastavit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 12:46

Tady na živě. Je jedno co by to bylo za článek a jak by vyzněl. Flame by byl zaručen a o ještě větší síle, než kdy předtím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Olda  |  11. 02. 2008 14:43

Flame neflame, srovnávačka by byla lepší a třeba i se starými XP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 11:48

Ja si nemuzu pomoct, ale me to prijde jako jedna velka reklama na linux. Chvalim to co funguje a to co nefunguje tak uplne radeji opomenu zminit.

Streemovani videa - ano funguje, ale navazovani je trosku problem. Sice se da resit jinymi resenimi nez VLC, ale u tech (aspon tech co jsem zkousel) je mnohem horsi hvalita prehravani

Mobil - ano, rozpozna mass storage, ale synchronizace s kalendarem/kontakty je malinko problem (=nefunguje)

Video - ano prehraje, ale rychle narazis na problemy s cestinou (ach ty zatracené háčky a čárky)

Pidgin - ano ono to funguje, ale zase ty háčky a čárky

OpenOffice - výborná podpora?!?! mozna kdyz pisete holy text bez formatovani. Zkuste si otevrit vetsi projekt tvorenyv MS office a nebudete verit vlastnim ocim co uvidite! A to plati i obracene - zkuste si otevrit projekt tvoreny v OpenOffice a ulozeny ve formatu ktery udajne Office zna!

Ovladace - pokud jsi nevybiral umyslne hardware pro tento clanek, tak jsi zrejme mel velke stesti! wifi obecne byva obrovsky problem (doporucuji vyzkouset karty od ASUSu ) ale mnoho zabavy si jiste uzijes i s multimedialnimi klavesnicemi, bezdratovymi mysemi, mobilnimi telefony a mnoha dalsimi.

A male rypnuti na zaver. 2 monitory zadny problem? ale je prece potreba restartovat Xka, cimz prijdeme o soucasnou session - to je trosku problem pred prezentaci. to my windowsaci jen pichnem kablik a jedem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xy  |  11. 02. 2008 11:58

to je dobre, i Linuz si zaslouzi reklamu. Mam sice Windows, ale nemam rad monopol.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 12:57

Nic proti reklame, Linux ma podle me velmi vkusne televizni shoty! Ale skryta reklama maskujici se za recenzi mi prijde nefer

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  11. 02. 2008 11:59

Vetsinu problemu, ktere zminujete jini uzivatele nemaji. Snad jen ovladace a synchronizace nahodne vybranych telefonu jsou nekdy opravdovy problem.

Doufam, ze nemusim udelat podobny soupis problemu, ktere jsem casto nucen resit lidem na jejich PC s Windows, ze ne ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 12:56

Ano, pocitac bez oladacu je opravdu problem, protoze pak se z nej stava pouze hlucna podlozka pod nohy, nebo drahy primotop aneb k cemu mi je maserati kdyz nema volant?

Problem se streemovanym videem jsem v diskuzi take videl (dokonce i teto), openoffice - zeptej staci se zeptat ve firmach, kde ho chteli zavesto postupnym prechodem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 13:12

Já vám ale tvrdí, že ovladače jsou, stačí jen vybírat kvalitní hardware. OpenOffice. Opakuji vám, nejsou MS Office zdarma. Nainstalujte podporu pro OpenDocument do MS Office, převeďte si dokumenty a můžete si přecházet až se hory budou zelenat (a nejen na OpenOffice).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 13:59

Kvalitni HW = vse funguje jak ma?

me vse pod windows funguje na jednicku, jen ten tucnak se nejak vzpouzi :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sid  |  11. 02. 2008 15:58

To me zase funguje vsechno na jednicku pod tucnakem. Jen ten windows se vzpouzi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 12:38

Diakritika v Pidginu - problém je u ICQ, neboť ICQ klienti mají nastavené jiné výchozí kodování, než Pidgin.

Problémy při videu: to je opět o tom, v jakém kodování je uložený soubor s titulky. Téměř vždy to je cp1250, takže buď ho ručně otevřete v textovým editoru a uložíte v utf8, nebo v přehrávači nastavíte kódování titulků na cp1250 a je to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 12:50

Pidgin -> firma vyvynula protokol + klienta => vse funguje. my pouzijeme protokol + sveho klienta -> nefunguje diakritika => chyba je v tim kdo to cele puvodne vyvynul pro sve produkty. Neni to trosku zvracena adrumentace? To je jako kdyby jsem vyrobil motor na naftu, nekdo do nej nalil benzin a tvrdil ze to nefunguje, protoze ten motor je spatne vyrobeny

Video ->ja netvrdim ze to nejde vyresit. Jde, ale da to moc prace. Proc to nedela samo?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PM  |  11. 02. 2008 13:02

A preco sakra ludia ktory robia titulky k filmom koduju do cp1250? Preco microsoft, ked existuje iso norma, tak ako naschval pouziju svoj vlastny format kodovania znakov?

To iste aj ICQ. Staci tak malo...pouzivat normy a vsetci budu stastny (nastastie to uz pochopili a XMPP sa testuje). Weby sa zobrazia spravne, siet bude krasne fungovat, diakritika uz nebude problem, a kancelarske dokumenty sa zobrazia vsade rovnako.

Chceme tak vela??

P.S: Pre menej zdatnych pouzivatelov. Staci nastavit pri titulkoch cp1250 a vsetko funguje ako ma.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 13:09

Proc? Nevim, ale je to tak. Ja chci jako uzivatel aby to fungovalo!

Windows -> kliknu hraje video se spravnou cestinou, v messangeru me cestina funguje jak ma, dokumenty se zobrazuji spravne. a to jak ty napsane v linuxe (pokud si nainstaluju openoffice, tak ty napsane v MS office)

Linux -> po instalaci to nefunguje -> hodiny hleadni a nejisty vysledek. Nekdy se to rozjede vse, nekdy trochu, nekdy vubec a nekdy jen na chvili (treba nez trosku pozmeni protokol)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
meda huhlan  |  11. 02. 2008 13:22

zacinal jsem na DOS 6.1 tam se nedelo nic jen tak samo od sebe vse se muselo nastavit v txt modu , vidim, ze mlada generace je lina jako prase. Ja musim premyslet pomooc, ja musim neco sam nastavit pres gui omg, to po me vazne chcete abych precetl 20 strankovy dokumet to jste se snad pos..li. No zachvíli budete po OS chtit aby vam utrel zadecek az vykonate potrebu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 13:40

Tady nejde o lenost! Tady jde o zbytecne ztraceny cas

Kdyz pracuji, tak se nechci zabyvat zbytecnostma ktere muze OS udelat sam aniz by me obtezoval (stejne jako nechci pracovat v dole, aby jsem ziskal kremik potrebny pro vyrobu sveho procesoru)

To same plati pro relaxaci (stejne jako nechci krmit, porazit,stahnout z kuze a nasledne z tu kuzi pouzit na vyrobu kresla ve kterem sedim) - nechci se obtezovat necim co muze udelat OS spravne kdyz existuje pouze jedno spravne reseni (vzdycky budu chtit zobrazit titulky s cestinou a ne s paznaky).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
meda huhlan  |  11. 02. 2008 15:22

vas argument nemohu prijmou a to z prosteho duvodu pisete tu, ze vas nastavovani titulku pripravuje o cas, ktery by jste vyuzil k praci.

1. nastaveni ceske diakritiky v titulcich v prehravaci TOTEM trva cca 1minutu, vse delate v GUI. Ve win si take musite tiulky poladit treba velikost, stinovani, font atd. atd. to vam zabere zhruba stejny cas.

2. samotne sledovani Filmu a psani si na ICQ treba s kamarady o kravinach take zabira dosti casu. K praci ceske titulky nepotrebujete...neberu.

3. Nejde o to, ze by neslo pri inst podle vyberu jazykove lokalizace prednastavit kodovani titulku v totemu nebo v pidginu, ale jde o to, ze tvurce distribuce predpoklada, ze system ovlada gramotny clovek, kteremu nevadi ztrata 2 minut pri nastavovani.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 16:26

Jde o okradani o cas - proto jsem zminil

1)cas, ktery mohu venovat praci - napr. misto toho, aby jsem zprovoznoval cestinu v pidginu - verte ci, ale IM se pouziva nejen pro tlachani s kamaradama, ale i jako komunikacni nastroj pri praci

2)cas, ktery mohu venovat zabave - a nastovovani kodovani pro tytulky nepovazuju za zabavu. Navic problem je ze i kdyz nastavim vykozi kodovani cp1250 tak mi titulky vzdy dobre nepujdou a zase to budu resit.

Barvu, velikost a dalsi graficke drobnosti si kazdy musi nastavit podle chuti, to se systemove udelat neda. Spravne kodovani je jasne dano - je to to, ktere spravne zobrazi vsechny znaky.

Ve Windows jsem za poslednich 8 let nezazil, ze by me jsem me kodeky nezobrazovali spravne cestinu - v linuxu jsem jeste nepotkal cloveka, kteremu by se vzdy zobrazili spravne.

Pokud tvurce predpoklada, ze je pro uzivatele pohodlnejsi prohledavat nastaveni aby zjistil co ma zaskrtnout, aby se mu spravne zobrazovala pismenka, nez prime pouzivani programu, kde byl jiz spravny vyber proveden, tak takovy tvurce je s prominutim blazen. A kazdy kdo ho bude obhajovat take

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 16:45

Ano Linux a další se znaží dodržovat jisté iso (ano, to je ta společnost, ze které si MS dělá srandu) standardy, univerzální a otevřené protokoly apod. Chápu, že tohle vás nijak nebere, protože vy jste rád, že se od MS nemůžete hnout ani na krok, protože byste ani nechtěl, ale pochopte jednu věc.

Je MS a ti ostatní. Ty ostatní mezi sebou nemají problém, problém je jen s MS. Takže když chcete otvírat texťáky v nestandardním MS-kódování, tak holt to tomu Totemu a jiným musíte předem řicí (pozor: toto není normální txt soubor, to je MStxt soubor )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 18:09

Konecne si rozumime

Jednoduse dokud bude vic veci spravne fungovat ve windows tak at si klidne jedou podle radu zlateho rouna misto ISO standardu, ale me od nich nikdo nedostane. Az se situace obrati a linux mi nabidne vetsi kompatibilitu a nastroje pro praci, budu prvni kdo na nej z windows prebehne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
b022d  |  12. 02. 2008 22:24

Co prosím znamená "víc věcí správně"?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
filo  |  11. 02. 2008 16:51

>>> Spravne kodovani je jasne dano - je to to, ktere spravne zobrazi vsechny znaky. <<<

Ano a to "správné" defaultní kódování je utf8 pro linux a cp1250 pro windows. Co je na tom k nepochopení ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 18:06

K nepochopeni je to, ze linux neni schopny poznat kdy je kodovani cp1250 a kdy utf8 a sam si podle toho nastavit parametry pro zobrazeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 18:10

Mna by celkom zaujimalo, ci existuje aspon jeden program, ktory to vie. Citat zo www.zive.cz:

Problem programu by bol, keby mu to bolo oznamene a nezariadil by sa podla toho, ale ked sa mu nic nepovie, tak pouzije default nastavenie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 18:17

teraz snad zobrazi:

meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mark  |  12. 02. 2008 00:10

"K nepochopeni je to, ze linux neni schopny poznat kdy je kodovani cp1250 a kdy utf8 a sam si podle toho nastavit parametry pro zobrazeni."

Ale čo by nebol. Stačí mať nastavené "automatické určenie kódovania". Horšie je, že Windows má problémy s utf8 a tam sa to v mnohých aplikáciách jednoducho prepnúť nedá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PM  |  11. 02. 2008 17:06

"Ve Windows jsem za poslednich 8 let nezazil, ze by me jsem me kodeky nezobrazovali spravne cestinu"

Skus v Notepade otvorit subor kodovany v UTF-8 alebo iso-8859-2. Asi len tazko budes ten text citat. Ide o princip ze Windows ma 90% trhu a vsetko sa optimalizuje pre ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 18:10

To mi prijde rozumne prispusobovat se tomu co je vetsinove. Neda se prece prispusobit kazdemu malemu projektu. Z toho by vznikl totalni chaos :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PM  |  11. 02. 2008 17:06

"Ve Windows jsem za poslednich 8 let nezazil, ze by me jsem me kodeky nezobrazovali spravne cestinu"

Skus v Notepade otvorit subor kodovany v UTF-8 alebo iso-8859-2. Asi len tazko budes ten text citat. Ide o princip ze Windows ma 90% trhu a vsetko sa optimalizuje pre ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
meda huhlan  |  11. 02. 2008 17:56

jen tak na okraj pokud pouzivate ICQ v pracovnim nasazeni porusujete tim licenci ICQ (dopoustite se kradeze) , doporucuji precist....vidim, ze jste zaryty anti-nastavovatel (anti-linuxar?), pro vas i pro linuxovou komunitu bude lepsi kdyz zustanete u OS kde se nic nemusi nastavovat a vsechno vzdy funguje tak jak ma hned po instalaci, a to se vyplati.

ps. posuzovat kvalitu OS podle toho jestli mi "spravne" nastavi kodovani u titulku je podle me maximalni ignorance

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 18:16

Ano opravdu radeji zustanu u OS, kde "vsechno vzdy funguje tak jak ma hned po instalaci" ja totiz veci ktere nefunguji nemam rad.

PS: kodovani pouzite pro zobrazeni si nenastavuje OS, ale prehravac, proto i ta poznamka patrila k tvurcim prehravace

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  11. 02. 2008 18:14

Nevím, co vám jde. Vyčítáte tady problémy s jednotlivými programy a přitom mluvíte o problémech Linuxu. Navíc jsou to docela malicherné problémy.

Nastavení kódování pro titulky zabere v Totemu nebo MPlayeru cca. pár desítek sekund. Nastavoval jsem to skoro před třemi lety a od té doby jsem neměl s titulky problém. To je opravdu problém obětovat <1min pro něco, co bude fungovat několik let?

Pidgin je ten stejný problém. Nastavení zabere pár desítek sekund. BTW: Pamatuji se, že podobný problém měl i kamarád s Mirandou ve Windows, takže to rozhodně není problém Linuxu.

Co se týče OpenOffice. Těžko se buduje kompatibilita, když má MS uzavřené formáty. Pokud potřebuju mít editovatelný soubor, který na 100% druhá strana přečte, tak se s druhou stranou domluvím, aby si nainstalovala plugin pro podporu OpenXML nebo ODF, pak nemám problém. Jinak MS Office jde v pohodě provozovat i v Linuxu pod CrossOver za 39$ nebo pod Wine zadarmo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 18:29

MALICHERNOSTI???

Rozchozeni kusu HW (ovladacova zakladne horsi nez u MS)

Zobrazeni a editovani vetsiny dokumentu (MS ma porad vetsinu)

problemy se zobrazovanim obycejneho textu.

Jde mi o to ze linuxova komunita ma tendenci svuj produkt tak horentne vychvalovat, ze pri tom zapomina byt soudna a aspon trochu sebekryticka.

Nespocetnekrat jsem jiz vydel ze v linuxu existuje ke kazde aplikaci jeji "open" nahrazka, ale vzdycky se dany pisatel zapomene zminit, ze se jedna o chudsiho bratricka (kdyz dobre), nebo (a to spis) o chudsiho bratricka, ktery je navic mrzak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
meda huhlan  |  12. 02. 2008 07:20

Ne Ne a Ne ja vam linux nenutim, prosim vas nepouzivejte ho. Nechte ho jen rozumnym uzivatelum, za ktereho vas nepovazuji, protoze jste s prominutim magor az na pudu. Prirovnani o chudsim bratrickovi je hloupe a urazejici a proto vise zmineny magor. Toto je moje posledni reakce na vase neskutecne blaboly.

Linuxova komunita je soudna a sebekryticka dostatecne, ale na druhou starnu se to same o MS tvrdit neda. U vas se o soudnosti neda ani uvazovat.

Jen by me jeste zajimalo jestli mate svuj OS legalne nakoupeny, protoze ty nezarytejsi uzivatele win ho ve vetsinepripadu ukradli. Tusim, ze sam MS odhaduje,ze 70% win XPje v CR nelegalnich.

Uzivatel GNU/Linux,freeBSD,WinXP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  12. 02. 2008 12:49

Tak to se asi neshodnem.

Pokud jde o Windows, opravdu ho legalnim mam prostrednictvim MSDNAA. Office mam samozrejme taky koupeny (500,- za licenci neni cena pod kterou by jsem se musel zhroutit).

Pokud jde o legalnost, v soucasnosti, pokud se nepletu, MS podal radu zalob na kod pouzity v jadru linuxu - pokud vyhraje, bude cela linuxova komunita pouzivat kradeny software

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
filo  |  12. 02. 2008 12:58

Bylo to ze strany MS jen bububu. Doporučuju v tomhle směru zagooglit, článků (i v češtině) na toto téma bylo napsáno dost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  12. 02. 2008 14:45

A to mě zajímá Nějaký odkaz? Pokud vím, MS se žalobu naopak dát bojí, jinak by přišel proti-útok nechce se mi věřit, že by to udělal .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  27. 02. 2008 19:06

To je opravdu problém obětovat

Pro řadu lidí tady to kardinální problém je, naivko.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mark  |  11. 02. 2008 13:55

A mne to v linuxe aj funguje tak ako ma. Ale pouzivam KDE. Zato vo Windows mam problemy s UTF-8, na rozdiel od linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
filo  |  11. 02. 2008 14:15

>>> Windows -> kliknu hraje video se spravnou cestinou <<<<

Ta čeština není "správná" ani náhodou. Je nakódovaná v cp1250, jak už někdo nademnou psal. Není chybou linuxu, že ji nemá v defaultu zapnutou a že si ji musíš nastavit dodatečně. Prostě cp1250=windows, utf8=(nejen) linux.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Genesis  |  11. 02. 2008 14:23

Nechápu Tvé problémy s diakritikou v Pidginu a v titulcích filmů. Nativně používám PCLinuxOS, jako alternativní OS SimplyMepis 7.0 a zároveň teď testuju Mandrivu 2008.1 RC1. Všude mám Pidgin, nic jsem nemusel nastavovat a s diakritikou pronlémy nemám ani v jedné distribuci. Pro přehrávání filmů používám SMPlayer a když jsou titulky v jiném kódování, tak si to v nastavení změním na požadované a je to. Jsem starej dědek, kterýmu táhne na šestej křížek, Linux obecně používám asi rok a půl a nemám žádné problémy. A pokud se nějaká drobnost objeví, tak je vždy řešitelná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 18:33

Ale to je ten problem. Proc neco nastavovat? Vzdyt to je vec ktera se ma delat sama!. S pidginem mam problem s diakritikou, pouze kdyz pise nekdo s diakritikou z windows

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nemo7  |  11. 02. 2008 20:32

Ano, diakritika se má dělat sama. Proto vznikl formát UTF, který navždy vyřeší problém s kódováním VŠECH znakových sad - můžete mít zároveň na obrazovce ruštinu, arabštinu a češtinu... Bohužel MS se ve Windows UTF brání, i když ho ve svém .NETu interně používá. Místo toho radši používá své zmaštěné CP....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nemo7  |  11. 02. 2008 20:33

Ne na obrazovce, v jednom dokumentu. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 12:52

Ad stream - i v této diskuzi se o tom mluví, čtěte.

Pidgin - Jaké pak čárky háčky? Nevím o problému

OpenOffice - Je konkurence MS Office, ne jejich náhada. Nadáváte, že neotevřete velký projekt v MS Office. Nabízím vám mnohem jednodušší úkol. Otevřete i malý projekt v OpenDocumentu. Že nejde? Špatné MS Office.

Hardware - Dobrý hardware je potřeba i na Windows. Zmetkový hardware s nekvalitními ovladači vám složí Windows do modré obrazovky raz dva. Mít kvalitní hardware tudíž není handycap.

2monitory - Xka se restartují kvůli Xineramě pokud vím (mám nvidii, ta to umí sama). Jinak jako jediné co jste nepsal, tohle dává smysl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 13:22

Office - to jste spatne pochopil. v MS office vse otevru spravne, problem je v OpenOffice, kde, prestoze hlasi vybornou kompatibilitu s MS Office, se obzvlaste slozitejsi dokumenty neotevrou korektne.

Jak mohu pouzit Open Office, kdyz neni schopen vyexportovat do editovatelneho formatu, ktery mohu poslat zakazniku? (majoritni podil mezi editory stale zabiraji MS Office). Plain text neni vhodny format pro reprezentaci.

Pidgin - Jaké pak čárky háčky? - zadejte do goodlu "české znaky v pidgin" a zjistite ze to je problem. Pokud Vam to funguje v poradku, tak to znamena ze to je se jedna o nejhorsi typ vady - nekdy funguje, nekdy ne.

HW - nemohu nez souhlasit. problem je s obladaci. Jelikoz linux zabira <1% uzivatelu desktopu tak firmy nejsou motivovany vyvyjet kvalitni ovladace pro tento system, protoze vyvoj je proste prilis drahy. O zmetkovem HW jsem nikdy nemluvil, slo me o prumer

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 13:38

[citat]

Office - to jste spatne pochopil. v MS office vse otevru spravne, problem je v OpenOffice, kde, prestoze hlasi vybornou kompatibilitu s MS Office, se obzvlaste slozitejsi dokumenty neotevrou korektne.

[/citat]

vyborna kompatibilita neznamena dokonala kompatibilita, nikto nikdy nepisal, ze OOo otvori vsetko.

[citat]

Jak mohu pouzit Open Office, kdyz neni schopen vyexportovat do editovatelneho formatu, ktery mohu poslat zakazniku? (majoritni podil mezi editory stale zabiraji MS Office). Plain text neni vhodny format pro reprezentaci.

[/citat]

PDF

[citat]

Pidgin - Jaké pak čárky háčky? - zadejte do goodlu "české znaky v pidgin" a zjistite ze to je problem. Pokud Vam to funguje v poradku, tak to znamena ze to je se jedna o nejhorsi typ vady - nekdy funguje, nekdy ne.

[/citat]

Existuju aj dalsi IM klienti v linuxe, napr. Kopete. Pouzivam ho a nikdy som nemal problem s diakritikou (moze to byt nahoda, neskumal som, ci ma problem aj niekto iny).

[citat]

HW - nemohu nez souhlasit. problem je s obladaci. Jelikoz linux zabira <1% uzivatelu desktopu tak firmy nejsou motivovany vyvyjet kvalitni ovladace pro tento system, protoze vyvoj je proste prilis drahy. O zmetkovem HW jsem nikdy nemluvil, slo me o prumer

[/citat]

Ak viete, ze chcete pouzivat linux a viete aky ma podiel na trhu, tak mu prisposobte hw a vyhnete sa velkemu mnozstvu problemov.

Pripadne sa skuste mrknut sem: ;)

http://www.agem.cz/default.aspx?content=TVRDETAIL 6658

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 13:46

zive.cz odstrihlo vsetko za ampersandom, ta linka smerovala na nakup Vista Home Premium CZ

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 14:00

Dobry postup, hned jako druhy krok provest downgrade na Windows XP Home a jste za vodou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 14:05

Pri XP Home ani nie, to uz radsej XP Pro

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 14:07

Home na vetsinu veci staci. Pokud chces z Vist prejit na XP pro, musis mit aspon bussiness edici

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 14:27

Aha, no, na to som uplne zabudol Home som nikdy nemal, ale zatial som nepocul na tu ediciu nic dobre a Home ediciu tusim uz aj pochovali.

Mne sa vista celkom paci, ale rychlejsia ako XP je cca od 2GB RAM. A nemam problem hladat riesenia v linuxe, takze ak je nejaky vo viste, tak google

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 15:08

Jak rikam, s Vistama nemam skoro zadne zkusenosti. Dost me odradilo aero kdyz jsem ho videl :) Je to sice pekne, ale po chvili z toho boli oci. Navic neprinasi nic, co by jsem zatim potreboval. A asi nejvetsi kamen urazu byly problemy s visual studiem ktere meli zpocatku. Uz to snad vyresili, ale stejne si pockam na 1. service pack.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 15:30

Aero sa da vypnut a SP1 RTM sa da uz stiahnut, ale zatial len cez torrent. SP1 odporucam minimalne kvoli samotnej instalacii, to sa neda opisat, to treba vidiet Spustenie instalacie, had -> restart -> pokracovanie -> restart -> pokracovanie -> restart -> pokracovanie -> hotovo Na AMD 3200+, 2GB RAM a disk 160GB PATA to trvalo cca hodinu, urcite sa prilis nemylim. Vistu povazujem za dobry OS, ale toto sa im "vazne podarilo"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 16:27

Vim ze se da vypnout. Instalovat jsem nezkousel, ale podle toho co pisete se na to ani moc netesim :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 17:17

Ono to zas neni take strasne, ak nemate grub, ktory ma nastavene, ze bootuje do linuxu, tak to pustite, vypijete 2 kavy a mate SP1

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 13:53

[citat]

Jak mohu pouzit Open Office, kdyz neni schopen vyexportovat do editovatelneho formatu, ktery mohu poslat zakazniku? (majoritni podil mezi editory stale zabiraji MS Office). Plain text neni vhodny format pro reprezentaci.

[/citat]

>PDF

Ktery bezny editor dokaze editovat tabulky vytvorene v excelu (ci necem jinem) a nasledne byly prevedeny do PDF? rad se priucim

Kopete -> to jsem zkusil asi pred 3 lety -> zprehazelo mi lidi mezi skupinami (nelibilo se mu ze v jedne skupine jsem mel moc lidi) a od te doby mu nemuzu prijit na jmeno

HW - vybirat HW podle OS mi prijde ztrata casu. ja radeji kdyz to funguje na vsem :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 14:20

Ak potrebujete aj editovat, tak naozaj len excel, alebo si zakaznik nainstaluje OOo Ak by zakaznik nemusel editovat, tak staci PDF

Ja Kopete pouzivam len zopar mesiacov, ale som spokojny. 3 roky je na open-source dlha doba, ten bug je uz asi opraveny.

Ja mam dobre skusenosti s doskami ASUS (zatial neboli problemy) a grafikami nVidia. Pripadne este poziadavka na google "{oznaceie dosky} linux" alebo "{oznaceie dosky} linux problem", ak nenajde nic relevantne, tak doska presla Neplati pre prilis nove maticne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 14:35

Editace textu je pomerne potreba pri jakemkoli vyjednavani :). A tezko zakaznika presvedcovat, ze to co mu vsude funguje by mel rozsirovat jeste o OOo jen proto aby jsme si spolu mohli psat. menit SW vybaveni pocitacu neni levna sranda, nemluve o zaskoleni personalu. To si radeji najdou jiny dodavatele

Nvidie (vetsinou - problem dela 6600GT) funguje, ATI, je to horsi. Ja mam dobre zkusenosti s gigabyte. Ale kamen urazu jsou wifiny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 15:42

Preposielat si nejaky excelovy subor, do ktoreho sa budu vpisovat udaje sa mi zda kus pritiahnute za vlasy. Neviem o co presne ide, mozno sa to inak neda, ale nevyriesil by to nejaky groupware alebo cosi podobne?

A Excel je dobry, takze ak ho raz mate zakupeny je blbost pouzivat OOo, s toho pohladu to uplne chapem. OOo by Vam nic nepriniesol (okrem problemov s kompatibilitou )

nVidia 6600GT ma prekvapila, pouzivate ovladac 'nv' alebo 'nvidia'? ATI je problemova, ale lepsi sa to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 16:30

Excel posli kdykoliv chci zakaznikovy ukazat kolik co bude stat v zavisloste na kusu - sam si pak muze zapsat kolik chce kusu a hned vidi cenu. Moc prakticka vec :)

pouzivam primo ovladac nvidia z oficielnich stranek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 16:54

Webovy obchod ako vysity Tiez velmi prakticka vec, hlavne, ked si neviete najst cas na kupu topanok (www.bata.sk )

Ja mam ovladac s repository ubuntu a tam su 2 (legacy a new), Aka je to verzia? Mozno mate legacy. Pozeral som sa na nvidia.com a naslo mi verziu 169.09, legacy ma verzie 1.0.xxxx.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 18:36

Ja spis myslel nabidky typu sluzba, kde je kazda objednavka jina

Ja ubuntu nepouzivam, mam fedoru (ikdyz tu taky spis nepouzivam :) )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 18:49

Myslel som na to, ze existuju 2 alternativy ovladacov nvidia, nie ze mate ubuntu. My fedoru mame na serveri, ale nesedi mi. Zvykol som si na debian-odvodene distribucie, ked budete mat kusok casu, skuste Mint Daryna

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 15:57

HW - vybirat HW podle OS mi prijde ztrata casu. ja radeji kdyz to funguje na vsem :)

No, tak v tom si rozumíme.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
respect  |  11. 02. 2008 13:39

ad Office: presne tak ... zamek MS funguje perfektne a vytvari zacarovany kruh, ktery nuti uzivatele zustat u MS Office, i kdyz treba jen jedinou fci co potrebuje je otevrit dokument od zakaznika ... navic Office 2007 presel na OOXML, ktere OpenOffice nepodporuje vubec a tak zase do doby nez prijde OOo 3 bude zamek drzet pekelne pevne... a uz od mnoha lidi OOXML prichazi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PM  |  11. 02. 2008 14:30

To je opat problem proprietarneho softwaru. OOXML napriklad neotvorite v starsich Office. Preto ze sa MS rozhodol pre novy format tak ludia su donuteni kupit nove office. Ake skvele ze? (mnohym je to jedno lebo svoj software maju tak ci tak ukradnuty z nejakeho warez fora). Navyse myslim ze oxistuje plugin do OpenOffice ktory dokaze pracovat s OOXML (asi od Sun-u?), takze az taky problem v tom nevidim. Europska unia tlaci odf ako format pre vymenu dokumentov v uradoch takze je len otazka casu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 15:03

Ja pouzivam Office 2003 a s OOXML jsem nikdy problem nemel. resil to myslim Compatibility Pack ktery se stahl pri aktualizaci. Jak to je se starsima nevim, ale predpokladam ze menimalne po 2000 kompatibilita bude

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kowk  |  11. 02. 2008 18:12

Ja len k tomu open officu....open office dodrziava medzinarodne standardy, zatial co MS Office ich uspesne ignoruje a pretlaca si svoje vlastne, tak sa necuduj :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sancho  |  11. 02. 2008 11:44

Autorovi - klobuk dole, super popisane.

Skoda, ze sa neudialo viac problemov.

Osobne pouzivam uz cisto len Ubuntu, ale povedat, ze je bezproblemove, je mierne odveci.

Napriklad na Nforce 6150 chipsete sa mi proste PC nerestartuje (problem v kerneli).

Potom grafika neukazuje niektore rezimy, ktore urcite zvladne (ani s nVidia ovladacom).

Nastavit frekvenciu monitora bol dost problem.

Moja Canon tlaciaren (bola najlacnejsia) trvala tyzden do prvej tlace.

Takze ti, ktori tu placu, ze v buducom diely budu problemy - jasne - BUDU.

Pretoze realne su.

Ak by bol linux skutocne bezpracny, bolo by to mozno fajn, ale o tom ten system nie je.

Drzim palce vsetkym, ktori maju optimizmus, chut a odvahu to skusit. Stoji to za to.

Doporucujem hlavne fora, kto vie aspon trochu anglicky, tak ubuntuforums.com, kto nie, tak vyborne je aj ceske forum. Hlavne uz nedostanete odpoved stylom RTFM a pod.

Vela zdaru v dalsej praci, nenechajte sa odradit vykrikmi fanatikov.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kiklhorn  |  11. 02. 2008 22:58

Chybu bych hledal někde jinde než v jádře , ubuntu 7.10, kubuntu 8.04 aktuální na stejném chipsetu (asus a8n-vm csm) a s restarty problém nemá. Jestli grafika neukazuje nějaké režimy nevím, nenarazil jsem na to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 10:58

stejnak uuntu ma svoje kouzlo v jednoduchosti, ale prostredi KDE je lepci... chtelo by to spis recenzi na PC OS Linuc... at to je pekne od Cechu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek  |  11. 02. 2008 16:59

Pokud myslíš PCLinuxOS, tak to je distro z USA

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sx  |  11. 02. 2008 10:40

pred casem sem zkousel ubuntu, a ted' sem si stahl kubuntu 7.10 ale stale to neni na hlavni operacni system a uz urcite neni pro zacatecniky kteri ale i ve windowsu tezko neco nastavi

fandim proektu ReactOS ktery by mel uz mel byt kompatibilni s windows ale jeho vyvoj neni

az tak moc progresivni takze bude jenom pro nadsence neco vyzkouset ale ma perspektivu

toho ze muze spustit programy pro windows bez ext.programu jako je wine v linuxech

jinak clanek je velice pekny coz se tady na zive.cz posledni dobou rict neda

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  11. 02. 2008 11:02

Naucte se, prosim, pouzivat tyto pojmy:

"podle mě"

"z mého pohledu"

"pro mě"

Takze pak mozna vyplodite mimo jine nasledujici vetu:

"Stále to _pro_mě_ není na hlavní operační systém."

---

Reactos nevyuziva masivne nic jineho nez prave Wine. Reactos je zajimavou hrickou a jeho autori se pri jeho programovani jiste leccos noveho naucili a nauci. Ovsem nadeji na praktickou pouzitelnost to nema zadnou. Ve srovnani s nim je napriklad asociace v Konqueroru na priponu .EXE trivialni zalezitost (jednodussi W32 aplikace pobezi hned).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 11:06

Osobně odhaduji, že dříve se dočkáme 100% funkčního wine a ovladaačů všeho hardware pro Linux, než 100% funkčního ReactOS. Ale ten projekt nezatracuji, pokud vím, pomáhají vývoji wine (a obráceně).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 10:32

mne sa na ubuntu nepaci ta hneda. opensuse je lepsi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 11:01

Ano, i tohle jsou kritéria výberu distra (a proč ne, že )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 21:32

no... v skutocnosti prve kriterium bolo, ze suse ma SLED a je to supportovana platforma pre oracle opensuse je dosledok

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
meda huhlan  |  11. 02. 2008 13:10

tjn na hnedou nenarazis, ale repozitaru jak nas..no prase aby se v tom vyznalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kozec  |  11. 02. 2008 17:03

Mne sa zas na Suse nepacil ten plaz A Gnoma som si prefarbil :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 17:39

Tak to prr, geeko je dobrej

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 17:44

Ani mne sa nepaci

Ubuntu ma aj tak najlepsie logo http://www.google.sk/search?q=ubuntu+logo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 10:03

Ja sa len ako laik pýtam:

Minule som tu čítal o veľmi pekných desktopových efektoch na linuxoch - mne sa to páčilo, na domáci počítač je to efektné...

Je to možné aj v tomto Ubuntu?. Je to hneď po inštalácii? Alebo, dá sa to jednoducho doinštalovať?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 10:13

pokud máš grafickou kartu ATI nebo NVIDIA a není úplně stará, u GeForce 6 a výše, ATI 9200 a výše, tak hned po nainstalování driveru může 3D efekty zapnout.

jinak zde je celkem slušný návod:

http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=9881&Itemid=42

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  11. 02. 2008 10:30

doplňuju, že nové karty od Intelu jdou taky v pohodě, naopak ATI karty 3D efekty podporují, ale jelikož mají špatný ovládač, tak jsou s nimi při rozjetí 3D efektů problémy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 11:44

nejsem si jistý na 100%, ale myslím, že tenhle prblém byl už odstraněn.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Balage  |  11. 02. 2008 11:53

Ne nebyl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tom  |  11. 02. 2008 13:49

Jsem si 100% jistý - ATi Radeon HD2600XT - neodstraněno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kozec  |  11. 02. 2008 17:01

Pozor, prave 92xx ATI pred nedavnom (rok?) vyradilo z podpori a je s nimi celkom slusny problem. Funkcne su az pocnuct 95xx. A osobne bezim s efektami na NVidia GeForce 5200, takze aj 5-kove NVidie by mali fungovat.

Zapnutie efektov v Ubuntu je, ak ma clovek vhodnu grafiku otazka kliknutia, alebo 1000 a jednej prebdenej noci, ak clovek vhodnu kartu nema :p

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ble  |  11. 02. 2008 18:02

ATI Radeon 9000, 9200 a 9200 (chip R2xx) maji plnou podporu (jak 2D, tak 3D) v opensource ovladacich X.org, takze bezi out-of-the-box

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kozec  |  11. 02. 2008 18:15

Opensource ovladace ale nerozbehaju compiz a spol., teda aspon nerozbehali ked som to pred tym (zhruba) rokom skusal. Ale mohlo ist o chybu koncoveho zariadenia za klavesnicou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 10:16

ještě jsem zapoměl napsat, že pokud chceš jiný vzhled OS, tak hledej na

www.gnome-look.org

v levé části jsou:

GTX 2.X

Metacity

to jsou dva nejdůležitější, které využiješ pro změnu vzhledu.

můžeš zamozřejmě měnit ikony, tapetu, atd... ale to není nic neobvyklého

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
6205  |  11. 02. 2008 16:00

Silno tio odporucam pockat do konca Aprila na Ubuntu 8.04 ktore bude PODSTATNE lepsie ako sucasna verzia 7.10 ktora je plna ohromneho mnozstva malych chyb...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
abbe  |  12. 02. 2008 14:02

Chyby v Linuxu! A tolik! Hruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuza!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
filo  |  11. 02. 2008 09:55

Z mého pohledu velice čtivě napsaný článek, už se těším na pokračování a autorovi děkuji za dobře odvedenou práci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
venca  |  11. 02. 2008 09:36

Nejlepší sou widle!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tom  |  11. 02. 2008 09:38

Tak je popadni a běž kydat hnůj.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
meda huhlan  |  11. 02. 2008 13:07

rofl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 09:29

Wine nie je emulator (btw WINE je rekurzivna skratka "Wine Is Not Emulator"). Wine robi medzixicht medzi linuxom a programom pre windows. Programy pre windows nebezia v emulovanom rezime, bezia nativne, tym padom nie su spomalovane.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tom  |  11. 02. 2008 09:38

+1

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 09:39

Čekal jsem, kdy se objeví nějaký génius, který zase začne napadat že wine není emulátor. On to totiž je emulátor. Akorát ne takový, jak si někteří lidi představují. Neemuluje úplně všechno, díky tomu dosahuje dobrých výkonů. Ale něco jo, to nepopřete, tak přestaňte v diskuzích (myšleno obecně) machrovat, že wine není emulátor. Děkuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 09:59

Tento web sa zameriava prevazne na Windows. Takze, predpokoladam, ze nie je vela ludi, ktory vedia ako wine funguje. Vela ludi si moze mysliet, ze wine je malicky windows, ktory bezi vnutri linuxu a dokaze spustit Total Commander alebo Half-Life 2. Iba kvoli tomu som napisal, ze Wine robi len tlmocnika windows programom v linuxe. Podla mna ma wine blizsie k ovladacu ako k emulatoru. Nijakym sposobom som nenapadal clanok a prispevok som nazval "Upresnenie k Wine", urcite to nebolo myslene ako "machrovanie", bolo to myslene len ako upresnenie, nic viac, nic menej.

Dakujem za pochopenie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 10:12

Tak se velice omlouvám za vybouchnutí. Zkrátka mě to rozčiluje. Ale pravdou je že jste to vzal jako upřesnění, tudíž můj výbuch opravdu nebyl namístě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 10:18

Je to ok, ak je na Živě.cz članok o linuxe, tak sa zmeni na Žhavě.cz, takze niektore reakcie mozu byt prehnane, dolezite je, ze sa to vysvetlilo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 10:28

jj, je to tak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
respect  |  11. 02. 2008 10:07

no, ale on ma pravdu ... podle toho co vim, tak Wine je alternativni implementace WindowsAPI ... nic se neemuluje, kod bezi stejny, jen se vola jina implementace kompatibilniho rozhrani ... je to jako kdyz pouzijete jinou knihovnu majici stejne rozhrani (ktere je treba standardizovane)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 10:25

O tom by se dalo polemizovat. Ovšem to už e offtopic. Emulace je (dle mého), že předstíráme, že platforma je jiná (a z hlediska programu) správná, než ve skutečnosti je. Wine je vyjímečné v tom, že neprovádí plnou emulaci ale snaží co nejvíce věci dělat nativně. Ovšem k určitým emulacím a překládům přesto dochází. Viz emulace-simulace windowsího volání, DirectX -> OpenGL atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  11. 02. 2008 10:56

Priteli, udelejte si jasno v pojmech jako emulace, simulace, virtualizace, implementace a v dalsich...

Myslim, ze to pro vas bude uzitecne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 11:08

Děkuji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  11. 02. 2008 10:18

Wine neni zadny emulator. Wine je implementace zakladnich systemovych knihoven 32bitovych Windows (nejdulezitejsi je NTDLL). Typicka W32 aplikace totiz nepouziva primo systemova volani OS, ale vola knihovni funkce systemovych knihoven - prave proto to lze implementovat na jinem OS bez emulace (zjednodusene receno).

Ciste teoreticky by slo napr. napsat diky Wine W32 cerva ci vira, ktery by pouzival primo systemova volani Linuxu - tedy napadnout Linuxovy system touto cestou. Pochopitelne, ze by bezel pouze s pravy uzivatele, ktery pres wine ten kod spustil. Pokud vim, Wine to nijak osetrene nema. Doufejme, ze s podobnymi pitomostmi nezacne nekdo nekdy otravovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peter S.  |  11. 02. 2008 11:14

no wine má vlastný adresár kde simuluje filesystém windowsu a aplikácia bežiaca pod wine (a teda aj taký červ) vidí ten daný adresár ktorý je akože C: s patričnými podadresármi. To znamená ak aj nakazí nejaké súbory v /home/user/.wine/drive_c:/Program_files/, tak mne ako bežnému uživateľovi to môže byť úplne jedno...

Druhá vec je, že wine môže mat prístupný všetky disky, ktoré ma prístupné užívateľ a to ako napr. disk z:, pokiaľ viem je možné pripojiť to iba read-only (nastavenie vo wine) a teda keby ten červ akože chcel zmazať dáta vo všetkých diskoch tak by si so z: neporadil.

A keby aj z: nebol read only, tak stále sú tu uživateľské práva a vedel by meniť/mazať len to na čo má právo užívateľ pod ktorým beží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 11:29

Test virusov pre windows na wine

http://www.linux.com/articles/42031

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 11:43

Díky za dokaz, zajímavé počtení

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  11. 02. 2008 08:39

Pouzivam to sice v OpenSUSE, ale Totem plugin prehrava streamovane video (i WMV) naprosto bez problemu ihned po instalaci, kterou provadim klikanim.

Tipoval bych, ze pri testu nebyl nainstalovan balik, ktery se jmenuje nejak jako W32codec...Nevim, jak instalaci tohoto baliku resi prave Ubuntu. V OpenSUSE jej bez problemu nainstalujete on-line z repozitare Packman.

Jinak vzit nahodne nejaky notebook a pak nejake distribuci vycitat, ze na nem treba plne nepodporuje ACPI je ponekud nefer (jsem si jist, ze presne k tomu clanek miri ve 2. dile). Uvedomte si, ze pro plnou podporu ACPI by byla treba spoluprace vyrobce notebooku, ktera v tomto pripade urcite neni. Pokud chcete bezproblemove ACPI, je treba si holt vybrat podporovany hardware - napr. notebooky od Dellu jsou v tomto smeru pratelske a zrovna Umaxy jsou jednemi z nejhorsich.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 08:37

Dneska není moc rozdílu mezi Win a na začátečníky zaměřené distribuce Linuxu. Většina hardware je systémem rozpoznána nebo se snadno nainstaluje. Problém nastává v případě potřeby rozchodit něco speciálnějšího a to zase u obou systémů - začátečník nebo nezkušený uživatel si nenainstaluje ani např. kodeky pro DVD, protože ani neví, kde je hledat, ani jak se zeptat strejdy Googla (pokud ho vůbec zná). Naopak na obou systémech se při instalaci některého obskurního hw i sw vyskytnou problémy, které se musí řešit na, často i zahraničních, fórech.

Teď konkrétně k Ubuntu, používal jsem FF s podporou 2 monitorů, každý s jiným rozlišením. Po upgrade na GG ten zmetek rozlišení prohodil, takže na větším byl obraz zdeformovaný a na menším plocha přesahovala velikost monitoru . Nicméně ruční editací xorg.conf se to spravilo. Systém mi ale připadal mnohem pomalejší než předchozí verze. Tak jsem ho smázl a zkusil Mandrivu 2008. Ta mi pro změnu nenaběhla v grafickém režimu vůbec, na fóru jsem zjistil, že je to kartou, provedl požadované zásahy do xorg.conf, nainstaloval aktualizované ovladače a funguje to taky.

Jenom připomínka, to to hergot nemůže naběhnout aspoň ve VGA módu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
povinný údaj  |  11. 02. 2008 09:54

Mandriva ještě v sobě nemá nejnovější X verze myslím 7.3. Tato verze by měla automaticky nastavovat VGA pokud bude něco špatně. Pokud se mýlím, opravte mě :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  11. 02. 2008 08:33

Perfektní článek. Díky moc za příjemné počtení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  11. 02. 2008 08:32

Já nejsem tupým příznivcem ani jednoho systému. Pokud uživatel PC chce jen hrát hry a nemá zájem se zabývat zlepšováním a vylaďováním svého systému (viz. použitelnost inetu v Linux vs. Windows) doporučuji mu Windows. Pokud ho baví hrát si s prostředím v němž denně pracuje (a zároveň pokud není odborník a rád tráví spoustu času na fórech o Linuxu) tak doporučím Linux.

Každopádně poměr peníze vs. užitná hodnota vychází mnohem lépe pro Linux.

PS: jen mě zajímá, kolik pravověrných příznivců Windows ho koupili a ne zadara stáhli

PS2: a kolik pravověrných fandů Linuxu ho opravdu považuje za 100% náhradu k Windows

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tom  |  11. 02. 2008 09:41

Pokud chce uživatel hrát hry, tak ať si koupí k tomu určenou herní konzoli a ne počítač.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 09:57

Odpovím ve stejném duchu:

Nekoupím a nekoupím!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 10:00

a prečo? Tomuto názoru dosť dobre nerozumiem.

Je niečo zlé na tom, že sa hrám na počítači? Veď počítač ma stál cca 20k, tak prečo by som mal vyhadzovať ďalšie prachy za konzolu? A navyše podľa mňa sú hry na PC o dosť lepšie ako na konzolách...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cca1  |  11. 02. 2008 15:22

Pretoze kvalitna graficka karta na PC moze byt drahsia ako cela konzola? A citital som, ze trend je prave opacny, vyrobcovia hier preferuju konzoly...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 21:55

Pro mne je normalni koupit si pocitac, ktery se i s monitorem vejde do 7000, a k tomu za 12000 dokoupit PS3 (monitor mam ). Vyjde to levneji a hry mam v mnohem lepsi kvalite nez na levnem krapu za 20k, ktery budu muset do roka a do dne od zakladu upgradovat, aby se na nem rozbehaly ty nejnovejsi parby s nej grafikou. A na to PS3 pak muzu dat GNU/Linux taky .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 10:09

osobně používám linux už několik let a mám i PS2, na které hraju hry, ale nevidím důvod, proč by uživatelé nemohli hrát hry na počítači. Já si občas zahraji hru i na telefonu a taky jsem si kvůli tomu nekupoval Gameboy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rafter  |  11. 02. 2008 10:53

Faktem je, ze druhe PC s WIN (na prvnim mam Linux) jsem nezapnul jsem nezapnul od doby, co jsem domu koupil Wii

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Míra  |  11. 02. 2008 22:33

ad. PS: Koupeno Windows Vista ;)

Linux jsem sice taky používal, ale nebavilo mě všechno rozjíždět přes WINE (AutoCAD? TINA, ElectricalCAD a jiné). Bohužel, Widle jsou widle. Ale někdy, když se mi zasteskne, tak Linuxe nahodim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kiklhorn  |  11. 02. 2008 22:41

Používám na desktopech windows a pár měsíců i linux.

Windows jsem kdysi začal používat protože to bylo příjemné prostředí, byla spousta kvalitního freeware - různé utilitky na vše možné co člověk potřebuje tak jednou do roka. Dnes mám takový pocit že snad každá blbost je minimálně shareware, s vlastní licencí, otravnými okny a bez možnosti si cokoliv přizpůsobit. Mám pocit že lidi kteří si napsali nějakou utilitku pro vlastní použití a pak ji dali k dispozici ostatním se prostě přesunuli k linuxu (čest vyjímkám - team-mediaportal, některé projekty na sf.net). V každém případě je to těžko k dohledání mezi balastem.

U windows XP také zůstávám, jsou funkční a mám na nich spoustu nástrojů na které jsem zvyklý a umím je používat.

Linux - před pár lety jsem zkoušel nějakou distribuci, zjistil jsem že to není pro mne, to ale bylo před lety.

Dnes už je lunux i dospělý desktopový systém, téměř vše co jsem zatím potřeboval jsem rozchodil, vím že pokud dnes na něco nejsou ovladače tak brzy budou, software se hledá a instaluje velice snadno (většinou) a pokud chci něco ne běžného tak je pro mne důležité že existuje cesta (neřeším jak moc/málo snadná) pro to, aby to fungovalo i na mém počítači.

Jako fanda windows - ano mám je koupené, XP na desktopu a visty na tabletu (bohužel). Myslel jsem že visty jsou v čechách dražší protože jsme menší trh a byly náklady na lokalizaci. Jenže - nefunguje rozpoznávání hlasu, nefunguje rozpoznávání českého písma - a to je na tabletu dost podstatná chyba. Abych nebyl jednostranný - tak v linuxu mi zatím také nefunguje, za ten jsem ale nedal ani korunu.

Jako fanda linuxu - Takže ano, považuji linux za 100% náhradu windows, jen musím mít ochotu se něco nového učit (a že je toho dost) a musím mít na paměti že existuje i svět majoritního OS který je zaplaven nedokumentovanými proprietárními formáty (naštěstí se to v poslední době zlepšuje) a že na něco zatím nejsou ovladače (to se každým dnem zlepšuje i navzdory nepodpoře výrobců hardware) Ale určitě bych linux nedoporučil někomu kdo nemá internetové připojení, protože sousedů ochotných a schopných poradit s linuxem je prostě zatím málo, zato na forum.ubuntu.cz se najde spousta lidí kteří ochotní a schopní poradit jsou, jen je vhodné investovat i trochu vlastní snahy a něco si zkusit najít/přečíst sám. Mám i negativní zkušenost s jinou distribucí linuxu. Koupil jsem si krabicovou verzi, na příslušných stránkách jsem požádal o aktivaci přístupu, zadal číslo z krabice a po týdnu ani mail a ani přístup do sekce pro registrované nemám. No co, pár stovek ode mne dostali a holt se věnují jiným věcem než zákazníkům. Také zkušenost. Zkusím to koncem týdne ještě jednou a pak se už k modré tečce nevrátím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kiklhorn  |  13. 02. 2008 14:07

Ke konci příspěvku jsem se zmínil o špatné zkušenosti. Přístup jsem již dostal bez jakékoliv urgence. Holt v dnešní době automatického zpracování dat nejsem zvyklý že by nějaké ověřování mělo trvat tak dlouho. Takže i v tomto bodě nakonec spokojenost.

Někdo napsal že linux není o ceně ale o svobodě. S tím bych souhlasil jen částečně.

Pominu veškeré věci kolem licencování, zákazu či povolení rozebrat a podívat se jak je to složené, jak to funguje atd. Zůstanu jen u ceny.

Pokud za něco zaplatím požadovanou částku, tak očekávám, že dostanu slibovanou protihodnotu a chovám se jak zákazník a je naprosto jedno zda jde o zboží či službu.

Pokud něco dostanu zdarma a ono to funguje tak jsem naopak vděčný a snažím se dle svých možností/schopností čímkoliv přispět zpět komunitě která mi tento produkt/službu poskytla. Mám prostě rád vyrovnaný rozpočet a beru to asi tak že zdarma = "dobrovolné vstupné". A dobrovolné - to je už o svobodě. A jako vedlejší, velmi pozitivní efekt ještě získávám znalosti.

------------------------------------------------

S čím se také setkávám - Je spousta lidí nepolíbených počítači, rádi by vyzkoušeli co je to ten internet a někde dostanou starší počítač zdarma. Vista na tom nepojede, XP se dnes pomalu nedají oficiálně sehnat, starší windows lze jen někde ukrást. Jak to vyřešit? Vyhodit funkční počítač a kupovat nový? Ukrást starší windows? Nebo nainstalovat si/nechat si nainstalovat linux, zapamatovat si jednu adresu na internetu kde se schází lidi kteří mohou poradit (protože všichni sousedi mají windows a poradit nejsou schopni) a začít se učit ovládat tu myš a ten počítač? A je naprosto jedno o jaký operační systém půjde, hlavně když se v tom naučí udělat to co chtějí. A hádky o tom co je lepší stejně nikdy neskončí - byly tady už v dobách kdy jsme doma měli sinclairy, atari a comodory. Nic není dokonalé, plkáním se to nezlepší - nechávám to koňovi, ten má větší hlavu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 02. 2008 14:29

"Také zkušenost. Zkusím to koncem týdne ještě jednou a pak se už k modré tečce nevrátím."

Neviem, ci "modra bodka" bola indicia alebo nie, ale kazdopadne neviem o ktoru distribuciu ide, mozte dodat viac informacii? dakujem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
:-)  |  11. 02. 2008 08:28

Ať je FireFox na Linuxu nebo Windows, vždy do něj patří AdBlock! Na tom screenu je to krásně vidět, jak to vypadá hnusně, když není nainstalován...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  11. 02. 2008 08:21

Shodou okolností jsem si zrovna v sobotu nainstaloval Ubuntu 7.10 Gutsy. Při počátečních komplikacích a nejasnostech s rozdělením disku (mám na stávajícím disku již 3 oddíly, ale nakonec jsem přišel jak vytvořit ex3 + swap na jednom oddílu) se mi podařilo úspěsně Ubuntu nainstalovat. Mám notebook ThinkPad a bohužel v něm Linuxem ne moc oblíbenou grafickou kartu Ati. Ovladače jsem pomocí návodů za fórech nějakým způsobem nainstaloval. Poté jsem chtěl vyzkoušet hračičku Compiz Fusion, bohužel bez výsledku. Nainstaloval jsem tedy Compiz eye candy podle návodů. Ten taky nefungoval. Jediné co šlo, tak se mi spustil compiz manager. Dále jsem nemohl přinutit, aby se mi síťovka intel 3945 ABG připojila(ovladače jsem nainstaloval pomocí káblového netu). Tak jsem si tedy linux sběžně prošel a v neděli odpoledne jsem mu dal sbohem a šáteček.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 08:16

To je porpvé, co vás snad budu kritizovat za příliš pozitivní článek . A teď vážně. Jsem rád, že se objevil problém se streamovaným videem, protože jinak bych podezříval autora ze silné neobjektivity.

K tomu streamovanému videu jsem nakonec rezignoval (žádný plugin do FF se mi nechoval tak, jak bych si to představoval), že jsem nakonec nasadil plugin MediaPlayer Connectivity (tak nějak). Ve stránce se streamem se jen objeví tlačítko, na které když kliknu, video se začne přehráva v externím přehrávači. Původně jsem myslel, že je to ústupek, ale nakonec to vítám. Když si pouštím nějaké rozhovory a tak, tak se na to video ani nekoukám a pokračuji v serfování. Navíc mám možnosti co s pluginem nikdy ne (měnit umístění okna s videem, jeho velikost apod.).

A samozřejmě nakonec. Nelze nepoděkovat za výborný článek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  11. 02. 2008 08:02

A WMP najde a stáhne si kodeky a podporuje streamované video? O tom jsem nikdy neslyšel

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
martin b.  |  11. 02. 2008 07:59

Ubuntu je sice - po troše pohrávání si s efekty - pohledný systém, ale jeho funkčnost je zatím pořád problematická. Poslouchám na netu streamované rádio, které je většinou vysíláno ve WMA, což sice Ubuntu po stáhnutí potřebných balíčků umí, ale v dost nízké zvukové kvalitě, takže to nemá smysl používat. Rovněž rozchodit v Linuxu mou TV kartu Much TV plus se mi vším všudy pořád nepodařilo. Většina zarytých linuxáků napíše: proč se lidi nepřesvědčí předem, jestli je jejich hardware v Linuxu funkční? Jenže ono to je přece naopak, já mám nějaký hardware, který bez problémů používám ve Windows a uvažuju, že bych podpořil GNU alternativu - a to nebo ono bohužel nefunguje... Sice bych nemusel platit pár tisíc za nové Win, ale zaplatím pár tisíc za nový hardware, abych mohl používat bezplatnou alternativu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 08:40

Já měla stejný problém s Mandrivou a TV od Leadteku. Obraz mi naskočil, ale zvuk přes CD propojení ne. To samé bylo v openSUSE i Ukuntu i Kubuntu. Vysledek stejný. Další problém byl při instalování ovladačů pro NVidii a tiskárnu Xerox. Vždy se přepínat přes konzoli jako Root a něco zadávat v řádku je pro blonďatou linuxovou lamu jako jsem já problém. Chtěla jsem vyměnit Wokna za jiný OS, ale pokud nebudu moct nainstalovat ovladač tak, že na něj kliknu a on sám se i zanese do systému. Což podle mě odradí spoustu nerozhodných uživatelů. Je s podivem, že to uměl už i stařičký Workbench na Amize, ale linux poslouchá jen Roota a básta.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 09:02

..., ale linux poslouchá jen Roota a básta.

Vidíte, a tohle je pro mě zásadní vlastnost, kvůli které mám Linux rád

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
povinný údaj  |  11. 02. 2008 09:49

Tak zkus nějakou distribuci, která už obsahuje tyto ovladače (např. tu nVidii)

Právě (K)Ubuntu ani openSUSE to nejsou, protože chtějí obsahovat pouze svobodný software, ale třeba PCLinux OS, Mandriva nonfree edice, Linux Mint (myslim) to mají už v sobě.

Pak pro instalaci nebudeš muset ani kliknout

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 09:58

Tak abysme byli spravedlivý, tak kritizované SUSE je jedinéí distro, pro který sama nVidia poskytuje repizitorář s ovladači, což mi přijde jako nejideálnější řešení

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 10:19

A nemusím nic přepisovat jako root v XORGu?

Už se mi podařilo nastavit se jako ROOT a dokonale si Mandrivu rozdrbat - pouhým zadáním, aby se při načítání nepoužíval právě již zmíněný xorg.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sancho  |  11. 02. 2008 11:29

Offtopic - aku verziu Ubuntu?

Posledna totiz priamo po nabootovani poskytne na 1 zasktrnutie spustenie ovladacov nVidia, ale napriklad aj Ati, Atheros a podobne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
povinný údaj  |  11. 02. 2008 10:54

Sorry, to jsem nevěděl. Mám holt Intel

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
povinný údaj  |  11. 02. 2008 09:50

No jo, Linux poslouchá jenom roota, ale Windows při instalaci taky poslouchají jenom Administratora. Akorát ve Win jsi pod adminem typicky přihlášená. Když se přihlásíš do Linuxu pod rootem tak taky nebudeš muset psát hesla akorát to silně nedoporučuju, protože pokud něco poděláš, tak máš celý OS v pytli

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sancho  |  11. 02. 2008 11:27

Pozitivne je, ze ste to skusili.

Dajte si 2-3 mesiace pauzu a spravte dalsi pokus.

Osobne som mal s novsim Ubuntu opacne skusenosti - driver pre nVidiu ponukol system po 1. nabootovani, TV karta (MSI TV @where), ktora ma vo Win tragixky zly program a je prakticky nepouzitelna, fungovala na prve zapojenie (zvuk ide DIGITALNE po PCI, nie po kabliku...).

Ale ked som skusal verziu 6.10, tak to dopadlo podobne, ako u Vas.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eser  |  11. 02. 2008 09:26

včera jsem na zkoušku nahodil Mandrivu s KDE a rádio tam zní minimálně o dvě třídy líp + celé je to mnohem svižnější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  11. 02. 2008 09:31

Tak třeba Amarok přehrává streamované WMA naprosto bez problémů (po nainstalování základních kodeků) a nižší kvalitu tedy rozhodně nepozoruji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sallmi  |  11. 02. 2008 09:59

Je to tak nebo se mi to jen zda...tenhle prispevek jsem uz jednou videl. Tak maximalne 14 dni zpet. Akorat si nemuzu vzpomenout kde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jan218  |  11. 02. 2008 12:08

Souhlasím s názorem, že Linux stále ještě nedorostl potřebám běžného uživatele. Zkoušel jsem na svém notebooku Mandrivu, Ubuntu i Kubuntu, ale nikde se mi nepodařilo zprovoznit mou TV kartu (Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick), ani bluetoothovou myšku (Logitech V470).

Také jsem si chtěl postavit doma malý server založený na Mandrivě (Samba) - ani na diskusních fórech mi nikdo nevysvětlil, proč nejde (nefunguje) SWAT, maximálně jsem se dočetl že jsou s ním halt jo problémy. Vím, že se dá Samba nastavit přes konzoli, ale proč se škrabat pravou rukou za levým uchem??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
povinný údaj  |  11. 02. 2008 12:52

SWAT:

Samba web administration tool

Součást balíčku se Sambou

/usr/sbin/swat

potřeba upravit před startem konfigurák: /etc/xinetd.d/swat -port 901, disable=no

/etc/init.d/xinetd restart

chkconfig swat on

Admin rozhraní na http://machine-ip-address:901 s loginem a heslem roota

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jan218  |  11. 02. 2008 14:25

Děkuji a kopíruji si poslední čtyři řádky, snad mi pomohou. Ale dnes to určitě nevyzkouším.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PM  |  11. 02. 2008 12:53

Definuj "potreby bezneho uzivatela". Urcite mas nejaky predstavu co potrebuje tak nam to prezrad.

Vsade citam ako linux nepodporuje ovladace ale nikdo nepise ze "nestandardny" kus hardwaru je casto problem rozchodit aj pod Windowsom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jan218  |  11. 02. 2008 14:39

Myslíš si, že nejsem běžný uživatel když mám při práci na pozadí puštěnou televizi? A kdo má s sebou pořád tahat v brašně myš s ocáskem (když mám navíc všechny USB porty nalevo - HP Compaq 6820s). Pod Windows jsem zatím každý, byť nestandardní hardware rozchodil - i když někdy to byl horor - viz. zmíněná Pinnacle PCTV Hybrid Pro - zkušenost pro jiné - pokud ji nainstalujete, když je spuštěné Aero, bude fungovat opět jen se spuštěným Aerem - pokud ho po instalaci vypnete, máte smůlu. Instalaci bez Aera jsem zatím nezkoušel.

Aby mi bylo rozuměno, nemám nic proti Linuxu, zajímá mě a občas si něco vyzkouším - na dceřině notebooku (Asus A4L) je nainstalované Kubuntu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
old_tux  |  12. 02. 2008 07:05

jan218 : zřejmě jsi nedorostl spiš ty než ten linux, ale k věci. Jak psali někteří v příspěvcích nad námi máš exotický hardware nebo jsi naprostá lin lamka (za to se nestyd ja pred 10lety taky byl). Samba server je na konfioguraci velmi stupidni i v konzoli, prostě když to znáš tak je to ping-pong. Když ne tak vyšlo hodně návodů jak to zprovoznit, po celem netu se toho válí kvanta, staci jen použít pana Googla. Swat si musiš nainstalovat vetšinou samostatně a funguje v defaultu na localhostu. Pokud to chces adminovat po siti tak si to musiš pustit. Je to jak vnímavější pochopili kvuli bezpečnosti. Jinak mužeš taky použít Webadmin v něm můžeš adminovat po siti snad cokoliv.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
michal6103  |  12. 02. 2008 08:23

linux nie je o cene, ale o slobode

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 02. 2008 21:49

Svobodne si vybrat ze seznamu podporovaneho hw

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
b022d  |  12. 02. 2008 23:27

Já jen že si běžně dávám windows do kartáčku na zuby. Jaktože kartáček není podporovaný? Taková chyba

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
leemet  |  11. 02. 2008 07:51

Výborný načasování s článkem. Zrovna tu má cd s Ubuntu, že ho konečně vyzkouším, abych věděla, o co přicházím ve srovnání s Vistama.

Zatím vidím největší problém u her

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Simi  |  11. 02. 2008 07:59

U her je sice problém, ale prez Wine, poprplacenou cedegu jsem rozjel vse co jsem zkousel ... Ale obcas je treba trochu hledat na forech jak nastavit pro tu ci onu hru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eser  |  11. 02. 2008 08:53

tak to prr, já sice mám jen jeden OS a to ubuntu. Ale přesto říkám, že na hry i s pomocí wine a cedegy linux není. Pokud chce kdokoliv hrát hry, ať volí mezi konzolí a Win.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
leemet  |  11. 02. 2008 08:57

Taky si myslím, jinak by moji kolegové programátoři neinstalovaly kvůli hrám wokna:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  11. 02. 2008 09:16

Mne hry, ktere mam na Linuxu k dispozici, docela staci. A to vpodstate vubec nepouzivam ty, ktere bez problemu funguji ve Wine - mam jen ty nativni.

Ale jinak bych volil konzoli. Takova PS3 neni vubec spatna hracka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eser  |  11. 02. 2008 09:24

už jednou jsem se ti to snažil vysvětlit. Prostě je velký rozdíl, pokud hraješ singl a vraždíš hloupé a pomalé počítačem řízené protivníky. Taky můžeš hrát MP, kde třeba paří 32 : 32, tedy celkem 64 hráčů a každý jednotlivec má přesně určené povinosti. Jelikož v linuxu je mnoho novějších her nehratelných, nezbývá nic jiného než jit do Win.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
povinný údaj  |  11. 02. 2008 09:46

Zase tak zlé to není, v Linuxu jede Call of duty4, Tiberium Wars, Stalker, CounterStrike, Quake Wars, .... to nejsou neznámá jména.

http://appdb.winehq.org/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 09:57

A Quake Wars nativně, stejně tak jako Quake4, Doom3, zkrátka vše od ID Software.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eser  |  11. 02. 2008 10:12

Q3,4 opět minulost. Prostě Omrkni výčet her na Clane Base a pak mi písní kolik z nich se dá hrát pod linuxem. A co například ATC - program pro plánování taktiky, už běhá v linuxu? Bez něj jsi ztracený, protože ve hře nebudeš vědět co dělat. Ber, že když jsme hráli CW v BF2 tak nad každou mapou jsme těch cca 15 - 20 minut strávili, vynásob 4x a jsi ztracen v nevědomosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  11. 02. 2008 11:10

Proboha, to nechapete, ze spouste lidi je uplne volne, jake hry jsou zrovna v mode ? Hraji pro odreagovani a je jim uplne sumafuk, ze treba Q4 uz zrovna u gambleru v mode neni.

Obcas si zahraju treba Urban Terror a docela byste se divil, kolik lidi je na hernich serverech prihlaseno v kteroukoliv denni ci nocni dobu. Je jim uplne jedno, ze Pepa z kvinty zrovna zase nekde votocil nejakou novou extra supermegahyperauplněnejlepčí hru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
leemet  |  11. 02. 2008 11:26

Hoši, nehádejte se S hrama v Linuxu je potíž, to mi zatím potvrdil každej linuxák. Nejde tady o to, že když chci hrát hry, tak si pořídím konzoli. Ale o to, že má člověk nějakej komp a chce si zahrát pro relax nějakou hru. A pro win je těch her spousta. Každej není prgač, aby se pošťoural v nějakým kodu bo co a po hodině hru na Linuxu rozjel:).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 13:41

No já sice hry nehraji, takže nevím co letí, ale před Vánoci jsem si nainstaloval PC BSD a jen tak prozajímavost jsem se podíval, jaké jsou k dispozici hry a napočítal jsem jich 60 od všech žánrů a úrovní. Předpokládám, že pod Linuxem jich bude ještě víc. Takže pokud člověk není vysloveně herní fanatik, tak pro ukrácení dlouhé chvíle vždycky něco najde. Jinak jediná hra, kterou hraji je mariáš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eser  |  11. 02. 2008 12:17

podívej soudruhu, já ti nenadávám, tedy si toho gamblera nech od cesty. Já reaguji na nepřesné tvrzení, že se dají hrát na linuxu hry. Ano dají, ale prostě ne všechny co se jedou pod win. Proto mě vždy nadzvednou tvrzení, že wine a cedega to umožňují, ale vždy se taktně pomlčí, že nevzládnou všechny dostupné hry.A to je co linuxu škodí, lidi jako ty, když nevíš kudy kam, tak začneš nadávat. Dále polopravdy o tom, že vše šlape tak jak má.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  11. 02. 2008 13:17

Ja vam nadavam ?

Ja nekde tvrdim, ze behaji vsechny hry ?

Nikoliv. Pouze tvrdim, ze spouste lidi to vubec nevadi, protoze se nepidi za kazdou hrou, ktera je zrovna v mode.

Mne jsou vase hry uplne ukradene, jen tvrdim, ze pokud si obcas zahraju pro odreagovani, mam moznosti celou radu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
afk_cz  |  11. 02. 2008 11:14

co UT3? musim ho hrat v herni konzoli (win XP) a nechce se mi kvuli tomu porad prebootovavat. stare unreal tournamenty nebyly problem... porad slibovali, ze linux port pro UT3 bude brzy, ale pak ze musi preprogramovat cast hry kvuli licenci a ted ticho po pesine :(((

ad wine: spousta her co mam pod nim bezi, problem je u multiplayeru, tam nektere hry proste selhavaji... skoda

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eser  |  11. 02. 2008 09:59

CS je pro mnoho lidí minulost a v době uvedení CS a CS:S sis si na linuxu s ním ani neškrtl, ET Quake Wars je portován na linux, což je super. S CoD4 a zbytkem nemám tušení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
leemet  |  11. 02. 2008 10:05

A co třeba Zaklínač, klasický adventury nebo NFS? Jak je to s nimi?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kozec  |  11. 02. 2008 16:37

NFS slape, adventury zvacsa tiez, ale povedzme ze ako ktora. Zaklinaca nepoznam. Inak odporucam http://appdb.winehq.org/ , je to rychlejsie nez pytat sa v diskusiach :p

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kmotr  |  11. 02. 2008 19:07

ad "Klasické adventury"

zatím jsem osobně zkusil:

"Sam a Max - episode 4" - funguje krásně

"Cesta do středu země" - funguje taktéž

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja a mych sest  |  11. 02. 2008 10:37

Hrani na PC bude brzy minulosti, na hrani je konzole! Trh na PC platforme s hrami uz stagnuje pekne dlouho. Kdyz vyjde nova hra, musis se modli,t aby si ji rozjel , protoze ty prasata co to programuji neznaji slovo optimalizace.

Kdyz si koupim konzoli, dam za ni cca 12kkc plus nejaky televizor/monitor cca 15-20kkc a mamv tom online hry, nemusim se 5 let starat o to jestli mi muj pulroku "stary" PC rozbeha tu super druper gamesu v XGA rozliseni. Dale v tom budu mit domaci kino s BR prehravacem a kancelarsky PC (po drobne investici).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 11:04

Souhlasím. Naopak mám výhrady k PC jako herní konzole. Žere totiž neuveřitelně proudu a na takovém stroji je už skoro jedno, jestli hrajete Crysis nebo děláte v Officech (není, ale moc rozdíl v tom není). Spíš jse mpřiznivec malých, lehkopřenosných a nízkospotřebových počítačů a herních konzolí, které se zapnou, jen když se jde hrát.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eser  |  11. 02. 2008 13:33

Souhlas, ale ona i taková PS3 není zrovna moc úsporná

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 15:48

Ale neběží dny v kuse, jako PC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
VfB  |  11. 02. 2008 07:46

ten obrázek té plochy vedle startovací obrazovky Debianu je vybrán tak odporný proto aby odardil uživatele od instalace Linuxu nebo se Vám něco takového opravdu líbí?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Václav Seidl  |  11. 02. 2008 07:50

Pokud uživatel soudí pouze podle vzhledu, tak ať Linux ani neinstaluje a jde si prohlížet Visty s MS Office 2007 kde se vše leskne a blýská

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sancho  |  11. 02. 2008 11:22

LOL, za toto mate +1

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lama  |  11. 02. 2008 04:30

Jak spustím v ubuntu live gnome partition editor? a nebo neni soucasti a musi se musi stahnout z inetu? Jde to naklikat?

Existuje alternativa ke gnome partition edotoru i pro KDE?

A nevite proc po pouziti gpeditu z nejakeho jineho live CD mi to totalne fragmentovalo disk (FAT32 a NTFS) pri kopii disku 1:1 (musel sem teda rucne presunotu zvlast kazdou partition a jeste nastavit nejaky ty parametry "LBA" a bootbale... ale je fakt ze stejne ten disk na kterej sem to presouval byl vetsi tak jsem stim soucane zmenil velikosti partisen ) nasledna defragmentace 500 GB dala docela zabrat (desne to trvaaaa :c)

A taky ak je to v novme ubuntu se zapisem na NTFS? co komrpimovane slozky a sifrovani? (sifrovani je stejnak k prdu, ale zeptat se muzu ne..) umi rovnou nebo se musi neco doinstalovat?

a gnome ma opravdu zaostalej vzhled a graficke "klikaci" moznosti, a nerikejte ze to de nastavit :) (to si ve windows taky muzu udelat stranku v html dat na plochu a ikony do haje...- ale kdo na to ma cas, zvlast kdyz ty desitky ikon pri instalaci programu pribudou sami ale odkaz do stranky clovek musi delat ruco ze. :c )

Proc nepouzivam linux?

Pouzivam vetisnu aplikaci ktera v linuxu nefunguje a alternativi nejsou na vse a nebo nejsou dostatecne kvalitni, v winu pouzivam nektere apliakce (openoffice, avidemux) ale neni to pro jejich kvalitu, ale jen pro jejich nulovou cenu.. :)

A hraju hry po netu (Quake3 engine ale to ze se pry musi konfigurovat wine me odradilo..)

Proste window smi vyhovuje (ne ve vsem) a linux mi toho mnoho navic nenabidne a i to co delam na winu by stalo na linuxu vic usili a ja sme desne linej :D Tak snad az budu potrebovat vic jak 2GB a budu na ne mit penize budu moct prejit narozsirenej a snadno pouzitelnej OS s dobrou podporou aplikaci, kterje nebude sam o sobe narocnej na HW a bude brat sam co nejmin ram (pac pameti je vzdycky malo.. a co sem to jeste chtel? :D )

Ale uprimne pochybuji a stejne si nakoenec ako jedne z poslednich zvyknu na ty visty bo co bude po nich.. :)

PS: proc posledni ubuntu (ofiko final..) jede ve winu ve virtualboxu tak desne slow? :)) (mozna ze sem mu ale dal k dispozici malo ram :P)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 04:37

http://ubuntuforums.org/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 16:00

Špatný druh odpovědi. Tohle přesně odrazuje začínající uživatele Linuxu. Oni potřebují odpověď co mají dělat a ne kde to hledat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 02. 2008 00:39

+1

jeste bych dodal, ze hodne lidi neumi anglicky. Takze i kdyby hledat chteli, ne tam:)

Ano, lidi okolo IT obvykle ano, ale nemluvime o nich ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jirka121  |  11. 02. 2008 09:13

A) Pro úpravu disků gparted (GNOME) nebo qparted (KDE) - lze snadno doinstalovat z repozitářů pomocí synapticu

B) Komprimované složky a šifrování (to windowsácké) - myslím že ani jedno nefunguje, pro šifrování používám truecrypt - výborný nástroj :), je pro linux i windows

C)NTFS - zápis bez problémů

D) Quake 3 - není třeba wine, funguje nativně pod linuxem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lama  |  11. 02. 2008 10:31

A) synaptic je "grafické klikáto" pro instalaci a vyhledávání v repozitářích?

D) Quake3 engine ne Quake samotny.. - konkretne hraju Soldier of fortune 2 MP demo test .) a Call of duty united offensive

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
povinný údaj  |  11. 02. 2008 10:53

Q3A jede taky nativně pod Linuxem. Stačí stáhnout linuxový instalaátor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
povinný údaj  |  11. 02. 2008 10:53

Q3A jede taky nativně pod Linuxem. Stačí stáhnout linuxový instalaátor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
filo  |  11. 02. 2008 11:01

Cože ? S.O.F. jede pod linuxem ? Joj, to je při pondělku dobrá zpráva

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 21:43

A) Jo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 02:50

Vím, že existují i alternativy k MS Exchahge. Ponechme stranou, že možná nebudou dosahovat kvalit produktu ze stáje MS. Máte někdo konkrétní dobré zkušenosti s možnou alternativou, která bude umět přijímat poštu z externího mailového serveru a dále ho distribuovat dalším počítačům v síti a která bude mít i možnost společného adresáře a event. i možnost zadávání úkolů?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 03:46

Ano, existuje: Open-Xchange. Server je momentalne vo verzii 5, ale koncom tohto roku sa ocakava vydanie sestky - a podla dostupnych informacii bude skutocne na velmi dobrej urovni. Americania prekopavaju kernel, aby bol v sulade s OSGi. To umozni vkladat vlastne moduly do kernelu a integrovat ich s directory servers. Na toto sa nechyta ani MS Exchange. Momentalna podpora: WebDAV (komercna s plnou podporou XML), LDAP, iCal, HTTP, HTTPS, SMTP, IMAP, POP3, SyncML a Java API. Interface je zalozeny na AJAX s plnou podporou drag-and-drop. Existuje aj dobra podpora pre MS Outlook cez Outlook OXtender plugin.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Brno  |  11. 02. 2008 08:07

My používáme www.egroupware.org. Přemýšleli jsme nad Open Xchange, ale egroupware se nám zdál lepší a hlavně podstatně rychlejší. Používáme to více než 1,5 roku v plném provozu a maximální spokojenost.Ale je to asi otázka konkrétnich potřeb. Co se týče UBUNTU můžu taky doporučit. Sice na většině PC máme openSUSE, ale mám i s UBUNTU nějakou zkušenost a ta je dobrá ! Když srovnám Windows Vista s UBUNTU co se týče rychlosti tak UBUNTU brutálně vítězí !!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 09:14

Céče používej jiný nick prosímtě. zrovna jsem málem omdlel, když jsem četl co Radek napsal. Pak jsem si naštěstí nick důkladně přečetl znova a omyl byl vysvětlen

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jkcinik  |  11. 02. 2008 13:50

Kerio Mail Server - dlouhodobe zkusenosti, vice nez jen dobre. Nasazeno do velkych siti jako nahrada za exchange.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 02. 2008 00:29

Výhodou eGroupwaru je to, že to je řešení, které je dokonce bezplatné, což se pro maličkou firmu více než hodí....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ji  |  11. 02. 2008 00:56

jak jste docílili těch průhledných okýnek (http://www.zive.cz/GetThumbNail.aspx?id_file=698832584&width=266&height=200&q=100) ? jde to v opensuse ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 11. 02. 2008 01:13

Co se týče průhlednosti, velmi snadno si s ní poradí desktop KDE, u Gnome si nejsem jistý, ale jistě Vám zde někdo poradí. Úprava uživatelského rozhraní bude každopádně součástí dalšího dílu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 07:44

Zdá se, že na screenshotu jsou jen desklety, ty mají průhlednost ve sném nastavení a okno terminálu, jehož průhledné pozadí lze také nastavit, takže si myslím, že zde aani Compiz nebyl použit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
povinný údaj  |  11. 02. 2008 09:40

Půjde to i v openSUSE. Pokud máš KDE, nainstaluje si Superkaramba, pokud Gnome, nainstaluj si gDesklets.

Pak si ty widgety můžeš přidávat na plochu. KDE Konsole může být průhledný, máš to někde v nastavení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek  |  11. 02. 2008 16:52

Na tom obrázku jsou jen gdesklets (widgety). Pokud by šlo o celá okna, tak pod Gnomem to bude brzy možné, hned s novou verzí Murrine enginu:

http://www.cimitan.com/blog/2007/12/12/gtk-rgba-transparent-widgets-with-the-murrine-engine/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
fa  |  11. 02. 2008 00:50

ma fakt dostali :))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 01:07

Ano, design Gnome je kapitola sama pro sebe, vypadá to jako z roku 1995. Hlavně to totálně znesnadňuje práci..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cannibal  |  11. 02. 2008 01:25

Hulan nezklamal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Václav Seidl  |  11. 02. 2008 07:54

Naštěstí se vzhled a celkové chování dá lehce změnit, takže bych v tom neviděl až takový problém, Radku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
afk_cz  |  11. 02. 2008 11:07

pustte nautilus, v nastaveni si dejte zobrazit pri napr 85% a najednou je to cele mensi. nebo prave tlacitko na ikonu, vybrat 'roztahnout ikonu' a muzete ji mit velkou, jak chcete. umi toto windows ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mikro  |  11. 02. 2008 21:24

mam takový pocit ze na viste na ploše stačá podržet alt a rolovat kolečkem...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PF_  |  11. 02. 2008 01:27

Hmm, vsadím se, že jsou nastavitelné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  11. 02. 2008 01:39

No, třeba moji rodiče je ocenili, prý jsou ty ikony konečně pořádně vidět. Já si je pro sebe zmenším. Kde je problém?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 01:45

většina ikon je v SVG, takže je můžete mít na ploše libovolně veliké, a stále vypadají skvěle. můžete nastavit i každou libovolně, nemusí být všechny stejně velké.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 10:03

Vista je taky nemá zrovna malé

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  11. 02. 2008 00:35

A nešlo by to takto i nadále? Článek o Linuxu, které obsahuje jen fakta, žádná předpojatost, sympatie a antipatie autora. Opravdu se povedl. Našel jsem tam jen pár drobností. Např. u jednoho obrázku je popisek o Synapticu a přitom na obrázku je nástroj Přidat/Odebrat aplikace, který nevyhledává ve všech balíčcích a není to Synaptic.

Co se týče dalšího dílu, tak těžko odhadovat. Záleží stroj od stroje. Je nutné vzít v úvahu fakt, že notebooky, na které se Linux instaluje, byly vytvořeny pro Windows. Pokud si koupíte notebook s Linuxem např. o Dellu (jeden takový jsem v USA kupoval), tak podpora hardwaru je 100% a všechno funguje.

Realita je taková, že u nás se žádné notebooky pro Linux neprodávají (neberu ty šmejdy od Aceru, na kterých Linux sice je, ale nepodporují ho), takže uživatel bude Linux instalovat pravděpodobně na mašinu pro Windows. Případné problémy však nemůže přisuzovat nekvalitě Linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 00:46

Tento článek je právě předpojatý až až... Je hezké připojit Pixma 4300 tiskárnu, ale co třeba nějakou multifukční (třeba dnes testované http://www.zive.sk/Spravy/Test-trojice-multifunkcnych-tlaciarni-Canon-Epson-HP/sc-30-a-275830/default.aspx ) a chtít tam tisknout i scanovat a používat veškeré funkce. Ani náhodou. Nebo "připojit telefon". Jaký telefon? Co třeba Windows Mobile (třeba Kaiser) a udělat sync kontaktů, kalendáře a úkolů na Evolution.

Šlo by samozřejmě pokračovat, ale tento článek je tak dětsky naivní, až to bolí ;)

Většina uživatelů Linuxu veselá plácá ručičkama z toho, že se něco rozběhne. Na jiných OS to je samozřejmost. Musím říci, že to je chvíli zábavné, ale pokud člověk není zrovna student s hromadou času nemusící plnit žádné termíny. Prostě si jen tak "zkoumá a kutí". Na práci to ale samozřejmě není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xapoh  |  11. 02. 2008 00:55

No skenovanie myslim bez problemov pokial su ovladace a tych je tam pozehnane,...aj ked je pravda ze najnovsie modely asi podporovane enbudu..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 11. 02. 2008 00:55

Celou problematiku Linuxu nelze vtěsnat do 20k textu. Objeví si tu další pokračovaní a Ubuntu projde samozřejmě mnohem těžšími zkouškami. Toto byl pouze začátek, zahřívací kolo. A že jste to Vy, vyzkouším i toho Císaře.

Co se týče předpojatosti, Ubuntu jsem instaloval poprvé v životě, zkušenosti mám pouze s distribucemi Gentoo a RH/Fedora. Zároveň jsem nikdy nepoužíval Linux na testovaném notebooku a v Gnome jsem naposledy pracoval před 4 lety.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
6205  |  11. 02. 2008 16:03

Paci sa mi sposob akym ste pojal tento clanok, dufam ze druha cast bude rovnako obsiahla a napisana pokial mozno co najferovejsie s roznymi tipmi a spomenutymi alternativami a nezabudnite ze obrovske mnozstvo software pre Ubuntu je na specialnom portali www.getdeb.net ktory je na nezaplatenie...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  11. 02. 2008 01:00

Ano, každý běžný Franta má doma multifunkční tiskárnu a mobil s Windows Mobile. Realita je taková, že jich není ani 10%.

Vybrat jako generalizující příklad multifunkční tiskárny Canon je taky značně "objektivní", protože to je vypíchnutí bodu, kde je Linux nejhorší. I článek ukazuje, že i přes nulovou podporu Linuxu od společnosti Canon dokáže s většinou jeho tiskáren pracovat. Proč se nezmíníte třeba o tiskárnách HP nebo Xerox, kde je podpora Linuxu prakticky 100%?

Vím, že existuje jiné OS, kde to je samozřejmost. Např. MacOS X

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 01:02

Multifunkce se dnes prodávají více než běžné tiskárny, protože to zabere méně prostoru než tiskárna+scanner+kopírka, kvalita tisku (i fotografií) je stejná jako u samostatných tiskáren, a i cena klesla velice nízko.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
G_  |  11. 02. 2008 04:55

S tim souhlasim.

Ale win mobile nejsou zas tak obvykle (mysleno u BFU).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 07:41

Milé IQ 150. Multifunkční tiskárny pod Linuxem samozřejmě také fungují. Akorát je třeba si zjistit, které to jsou (třeba všechny HP), ale chápu, že s vaší vytížeností jen sprintem probíháte Tescem, náhodně šáhnete do regálu a pak se doma divíte. Nejen tomu, že to nejde rozchodit, ale i tomu, že to není tiskárna .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  11. 02. 2008 07:43

Ulhana ignoruj, je to sasek a lhar.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  11. 02. 2008 08:50

Vzdy kdyz ctu slova techto "znalcu", rikam si, co delam sakra blbe, kdyz takove hvezdy tvrdi, jak se na tom neda pracovat, zatimco ja o tom nevim a uplne klidne s tim pracuju. Asi bych se nad sebou mel zamyslet

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  11. 02. 2008 15:10

Je práce a je "práce". To už si sám musíte srovnat jestli opravdu na PC pracujete a nebo jestli práci jenom předstíráte.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  11. 02. 2008 15:45

Ubozaku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  27. 02. 2008 17:47

Naprostý souhlas. Kdo pracuje na Linuxu, práci ve skutečnosti jen předstírá. Například naše firma pět let práci pouze předstírá a já předstírám, že jsem z ní živ

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jenda  |  11. 02. 2008 14:41

jenze frajere, normalni clovek si kupuje zarizeni hlavne podle ceny, pak podle toho co to umi a malokerej lojza se zabejva tim jestli to vubec bude na jeho teplym linuxu fungovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 16:09

Pak se ale nemůžeš divit, že tam nefunguje že. Nebo když je v akci benzín, tak si ho taky kupuješ i když máš nafťáka?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
v3n3c  |  11. 02. 2008 16:11

No jo koupi si treba levnejsi, ale nerikej ze HP nedelá levný tiskárny, no tak!! A bud uz sticha, jelikoz vůbec nic o Linuxovych OS nevis a kdyz uz chces kupovat Canon tak si ho kup. Ja mam Linux tak si koupim neco co mi na nem pujde. Jo a to neni problem Linuxu ze na nem nefunguje tiskárna Canon nebo zvukovka X-Fi to je chyba firem, ktery to vyrabej.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jenda  |  11. 02. 2008 17:41

Ja si zadnej Canon kupovat nechci, ten si muzes i s Linuxem narvat do pr**le nastorc

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 17:47

Táhni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jenda  |  11. 02. 2008 17:50

navic frajere bych ti mohl argumentovat stejne hloupe jako ty me. kdyz je benzin zadarmo(linux) tak si ho nebudu tankovat do myho naftaka. trubko

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 17:59

No a ved o to ide, ked viem, ze je benzin zadarmo, tak si kupim benzinak. A ked si kupim naftak, tak sa nedivim, ze nejde s benzinom

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jenda  |  11. 02. 2008 18:08

Janiku, ale ja uz naftak mam, a jiste az mi doslouzi tak si kvuli benzinu co je zadarmo benzinak koupim, ale ted na novej benzinak nemam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 18:15

Ved dobre Ale pred kupov benzinaku odporucam pouvazovat nad niecom, co jazdi na jablkovicu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jenda  |  11. 02. 2008 18:26

souhlas, uz sem v klidu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 18:00

Tak teďs mi to natřel . jdu se stydět do kouta

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomfi  |  13. 02. 2008 12:20

Ano, clovek by si mel vybirat zarizeni takove ABY MU FUNGOVALO s tim co ma doma... proto se vlastnici OSx koukaji jeslti tiskarna podporuje jejich OS, proto se vy kouknete jeslti tiskarna podporuje vase staricke windows 95 s LPT portem, proto i u koupe her se kouknete jeslti na vasem PC s WXP ji rozchodite... ano ne vsichni jsou takovi ignoranti aby investovali tisice korun do neceho o cem ani vlastne nevi jestli bude fungovat.

Tot k nastvanemu postoji ve vasem prispevku.

Ted se muzeme bavit o tom jestli je dobre ze na tiskarnach malokdy najdete mezi podporovanymi OS linux. To je pravda a s tim musi delat neco vyrobci.... ale vyrobci si toho zacnou vsimat az to zacne byt zajimava cast trhu. A k tomu aby to byla zajimava cast trhu neni treba moc... napriklad OSx ma neco kolem 5% trhu a uz se tiskarny prodavaji s podporou OSx... takze az linux bude trochu vice pouzivany nebojte se ze si toho vyrobci nevsimou na pro vas BFU zacnou podporovat oficialne i linux.

Takze abych to shrnul... pokud nadavate na to ze pro linux je mala podpora vyrobcu,pak nadavate na pricinu a s tou neni mozne pohnout... nadavejte na to ze je jeste malo uzivatelu linuxu... tim se dostaneme k pricine ne dusledku a s tim je mozne uz neco delat ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomfi  |  13. 02. 2008 12:23

Omlouvam s. Posledni odstavec ma logickou chybu vzniklou editaci pred odeslanim, spravne ma znit takto:

Takze abych to shrnul... pokud nadavate na to ze pro linux je mala podpora vyrobcu,pak nadavate na dusledek a s tim neni mozne pohnout... nadavejte na to ze je jeste malo uzivatelu linuxu... tim se dostaneme k pricine ne dusledku a s tim je mozne uz neco delat ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marek  |  11. 02. 2008 08:40

to je pravda - proto jsem koupil HP 5610 officejet a pod linuxem šlape jak hodinky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 14:00

Za posledni mesic jsem resil problemy s tiskem u nekolika BFU, vsichni meli WinXPpro a nejakou hodne novou multifunkci od HP (laser i inkoust). Kvuli vylouceni chyby HW jsem vsechny testnul ze sveho NTB s (K)Ubuntu 7.10 a svete div se, kazda tiskla a skenovala okamzite!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
asator  |  11. 02. 2008 21:26

nazdar radecku, iq 150 byli docela na chybove pocitace, nevim proc se tim tak chlubis

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
michal  |  12. 02. 2008 15:02

nekolika lidem sem delal pocitac s ubuntu a hp f380 scanovani kopirovani i tisk bez jedineho problemu bez jedine instalace a okamzite takova je realita

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 02. 2008 10:45

Pokud jde o místo, tak ano, ale kvalita děs. Mám možnost pracovního Xeroxu Phaser 6180 MFP a to co z toho leze za "kvalita" je hrůza (barvy jak omalovánky). Zlatá stará HP Color LaserJet 2550. To nepočítám, že tonery 2x dražší než u HP. Multifunkce je sice trend, ale pořád kvalitní samostatný přístroj je lepší. Když vezmu analogii, tak to samé platí v hi-fi. Nejrůznější all-in systémy vždy stojí za prd proti poctivě dělaným děleným komponentům.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BFU  |  01. 04. 2008 23:56

HULANE SI K*O*K*O*T, DOKAZUJEŠ TO VŠUDE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kozec  |  02. 04. 2008 00:09

Ale si mu dal, teraz urcite tri dni nezaspi :

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  11. 02. 2008 15:08

Však je linuxáků necelé 1%. To jest sotva čtvrtina odhadovaného počtu homosexuálů v populaci. Ani 15 let nestačilo k tomu aby lidé na linux přecházeli a podobných blbců se zbírkou plyšáků Tuxů asi taky moc není Takže proč by mělo mít víc než těch odhadnutých 10% lidí mobily s Windows Mobile že. Zato je ale spousta majitelů různých Nokií a ani pro ně do dneška není právě snadné mobila spojit s počítačem do kterého si majitel nacpal imitaci operačního systému.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  11. 02. 2008 15:46

Ubozaku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BigMuff  |  11. 02. 2008 17:41

Ty chytraku, starej se o svoji sbirku kondomu a nenavazej se do me sbirky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr III.  |  11. 02. 2008 22:42

Nemá cenu reagovat na jednotlivý bludy ve tvým slintu. Jen si tak říkám, do jaký společenský menšiny asi patříš ty...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  11. 02. 2008 19:19

Mám novou multifunkční tiskárnu Canon a v SUSE pracuje skvěle. Stejné tomu je u multifunkčního zařízení od HP, které jsem kupoval a instaloval kamarádovi do jeho Ubuntu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hadik  |  12. 02. 2008 15:04

ja mam canon mf5750 a ovladace na linux nemozem nikde najst. vies poradit?

dik

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
filo  |  12. 02. 2008 15:37

Hmm, nedělal bych si velké naděje vzhledem k tomu, že 5700 i 5770 má na openprinting.org hlášku

"Does not work with Linux. Canon has no plans to provide Linux support for this printer."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
razor  |  11. 02. 2008 01:02

blablabla a jeste jedno bla .... je mi na bliti z Vaseho prispevku pane Hulan. Ale nebudu tu zbytecne vyvolavat flame (i kdyz jsem to s Vasi pomoci asi udelal ), jen reknu, ze kazdy OS ma sve klady a zapory. Pokud se Vam nelibi, ze nejaky kapesni "pocitac" s Windows Mobile Vam pod Linuxem nefunguje, zkuste se zamyslet, proc nefunguje ... Jestli Vam nefunguje multifunkcni tiskarna?? Zkuste se zeptat vyrobce, pro vam tam nefunguje.

Osobne vlastnim digitalni fotoaparat od Kodaku a reknu vam, ze po pripojeni pres USB jej Ubuntu ihned naslo a mohl jsem si z nej ihned stahnout fotky. To same jsem udelal pod WXP, ty jen neco zamumlaly a konec, fotky jsem z nej pod WXP nedostal do te doby, nez jsem naistaloval cca 100MB aplikaci od dane firmy!!!

Ale co, rikejte si co chcete, ale ja jsem se svym OS spokojeny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 01:06

Já jsem se svými OS také spokojený, je to Vista Ultimate x64 + SUSE + Ubuntu + Solaris ;)

Viz tento obrázek: http://moje-ego.cz/img/vmware6/vmware-5-os.jpg

Nesnažím se vyvolávat flame, jen trošku narušit onu pohádku o "zapojím, funguje, zapojím, funguje". Tak to není. A seriózní článek by měl i tuto problematiku projít, protože to tvoří základ použitelnost.

Když už se zmíní Adobe Reader mělo by se poznamenat jaká verze a cu (ne)umí oproti Windowsácké verzi 8. Budu si s ním třeba umět vyplnit víza do USA, anebo ne?

https://evisaforms.state.gov/default.asp?postcode=PRG&appcode=3

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
razor  |  11. 02. 2008 01:15

Kdyz uz jste zminil Visty, mohl bych tez rozvirit vodu. Znamy se rozhodl prejit na Visty, jenze ouvej, polovina veci mu nefungovala. Vcetne tak banalni veci jako byla zvukovka 7+1. Hmm, taky by mohl rict, ze vseci jen rikaji, ze ve Vistach "zapojim, funguje, zapojim, funguje"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 01:22

Asi je hloupý a neumí se podívat na krabici výrobce, toto jméno zadat na web s koncovkou ".com" či ".com.tw", a ovladače si stáhnout. Zabere to cca 5 minut. POdstatné není to, že ovladače nemusí být v základní instalaci (pokud je výrobce nedodal k RTM verzi Vista, tak nebudou, SP1 jich přináší hromadu dalších), ale to, že jsou snadno dostupné. Na Linuxu není řada ovladačů dostupná vůbec. Prostě mám smůlu a mohu rozmlátit či prodat HW.

Schválně, zkuste se někdo na **64bitové verzi Linuxu** připojit a odeslat formulář na víza pro US ambasádu. Naprosto normální užívání PC. V

případě Windows Vista Ultimate x64 je to věc 100% funkční, stejně jako cokoliv jiného. V případě Linuxu? Boj...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PPK  |  11. 02. 2008 02:45

On neni hloupy, hloupy je tu jisty hulan. Ten co upozornuje ze na linux neni rada ovladacu dostupna vubec a nevsim si ze stejne tak halda ovladacu neni ani pro 32 bit visty a pro 64 bit visty je ta podpora primo katastroficka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
abbe  |  11. 02. 2008 07:25

Hulan mluvi naprosto konkretne. Obecne zvanis pouze ty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rastos  |  11. 02. 2008 09:59

> Schválně, zkuste se někdo na **64bitové verzi Linuxu** připojit a odeslat formulář na víza pro US ambasádu. Naprosto normální užívání PC.

> případě Windows Vista Ultimate x64 je to věc 100% funkční,

Naprosto normální užívání PC ... Windows Vista Ultimate x64 ...

Vy v tom Česku ste nejak pokročili ;-D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
afk_cz  |  11. 02. 2008 10:57

to je smutne, ze to maji na tom webu tak zprasene a windows only nu coz, jelikoz nechci davat amikum otisky, stolici a buhvi co jeste, tak mne to netrapi ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
krakonoš  |  11. 02. 2008 11:10

Takže Visťák bude hledat, stahovat, zkoušet, znovu hledat, stahovat, zkoušet až se nakonec nakrkne a udělá downgrade na XP. Já jsem připojil OKI C 5800, která, podle výrobce, podporu Linuxu nemá. Ubuntu ji identifikovalo, stáhlo si ovládače z CD pro WIN XP(!) a několik balíčků a tiskárna jede!Počítám, že velmi brzy bude Linux uživatelsky přívětivější, než Windows, už jen proto, že neobsahuje debility typu ,,Ochrana prémiového obsahu" a backdoory a spyware, které na uživatele widlí žalují, že dělají něco, co je v USA zakázané (u nás sice ne, ale koho to v USA zajímá?!?) a že používají ,,pirátskou" (OEM) kopii. Děkuji, už jsem zvracel!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 14:04

mám notebook HP tx1420 a zvuková karta má špatný driver, takže zvuk pod Win Vista funguje špatně, když něco přehrávám, je přerušovaný. Driver mám poslední, přímo ze stránek výrobce.

špatná podpora HW není jen doménou alternativních OS nemluvě o tom, jak jsem psal níže, problém s Canon 350D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
razor  |  11. 02. 2008 21:46

Ale no tak, Vy si fakt myslite, ze je clovek natolik blby, aby se nepodival na stranky vyrobce hw a ty nove ovladace si nestahnul???? Ovladace proste jeste neexistovaly!!!!!!!!!!

A proc neni na Linuxu rada ovladacu dostupna???? Protoze na to vyrobci kaslou (nebudu tu vulgarni). A vubec se tomu nedivim, kdyz nekteri vyrobci meli problem i s dodanim ovladacu pro Visty!!!!!!!!!!!

Ja si to urcite nezkusim, pac vyplnovani formularu na viza pro me neni normalni uzivani PC!!!!!!!!!

A kdyz se na to tak podivam, tak opet je tu problem na strane te ambasady, ne linuxu. Pokud tvori neco, co ma slouzit na tak "dulezitou" vec, mela by vytvorit funkcni prostredi pro siroke spektrum PC uzivatelu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 02. 2008 00:28

aha, takze kdyz nejsou ovladace dostupne pro Visty, je to chyba MS.

kdyz nejsou dostupne pro linux, tak je to chyba vyrobcu HW? :) Ale no taaaak.

Uprimne.. Kolik bezne dostupneho kupovaneho HW nema ovladace ve Vista a kolik pro Linux? Myslim, ze MS je na tom v tomto smeru lip. A ano, hodne lidi kupuje "tu prvni tiskarnu v Tescu". Je to smutne, ale je to tak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
filo  |  12. 02. 2008 08:55

>>>aha, takze kdyz nejsou ovladace dostupne pro Visty, je to chyba MS.

kdyz nejsou dostupne pro linux, tak je to chyba vyrobcu HW? :) Ale no taaaak.<<<

Buď mám vlčí mlhu nebo píšeš z cesty. Můžeš mi prosím tě ukázat, KDE se tohle v původní příspěvku tvrdí ? Já tam totiž nic o tom, že by nedostupnost ovladačů ve Vistě byla chybou MS, nevidím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  11. 02. 2008 15:17

Lžete. Vista si běžně najde a stáhne ovladače od hw sama z webu, pokud nemáte CD s ovladači dodávané k tomu hw výrobcem. V nejhorším se spokojí s ovladačem pro WinXP. Moje zvukovka tak po instalaci fungovala úplně v pohodě do doby než si Vista sama našla nové ovladače psané už pro Vistu a stáhla si je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
6205  |  11. 02. 2008 15:45

Slovenska Visa ovladace nevyhladava a nestiahne, videl som to iba na anglickej.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 16:17

mám anglickou Vista Home Premium a nic takového jsem na ní neviděl, ale už jsem na ní viděl dvakrát BSOD, taky se občas po nabootování restartuje a po opětovném nabootování hlásí, že aplikace Windows Defender spadla. Taky na ní celkem běžně vídám okno, které se mě dotazuje, zda-li chci skutečně spustit program, na který jsem předtím dvakrát kliknul, aby se spustil. Když se mi ale z ničeho nic otevřelo dvacet oken IE7 s nějakou reklamou, tak se Vista na nic neptala a to IE vůbec nepoužívám.

*trhá se zvuk

*mám automaticky vytvořenou složku Documents>Documents>Dokumenty

*při přehrávání videa ve WM11 je zvuk a obraz posunutý, pokud to spustím ve VLC, tak je vše v pořádku

*četl jsem, že Vista má v sobě kodeky, takže umí přehrávat divx, atd... Nic takového, vše jsem musel doinstalovat

*Prý rychle bootoje - ano, ale pouze k naběhnutí přihlašovací obrazovky, po přihlášení dobrých 30 sec nabíhá jenom SideBar, pak dalších 5 sec trvá, než se mi na ploše ukáží ikony. Suma sumárum, bootuje déle než linux

vše na HW s předinstalovanýma Vista Home Premium

jde o HP tx1420, 3GB RAM, 250GB HDD, Turion X2

3GB RAM a Vista je celkem líná, měli byste vidět, jak na tom běhají XP nebo Ubuntu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Míra  |  11. 02. 2008 22:57

A nemáte v PC nějakej bordel? Protože ty vaše "příznaky" mi připadají buď: 1) něco nekompaktibilního, ale to by zase neblbnul ten Defender

2) viry

3) nemáte spuštěnou náhradu za defender? nebo 2 antiviry?

--

U mě teda BSOD jenom jednou a to bylo kvůli tomu, že jsem ze systémem blbnul a omylem přidal dva drivery ke grafice, takže se hezky hádali a následovalo BSOD, naštěstí, jsem to zvládl opravit ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
b022d  |  12. 02. 2008 22:45

Prosím vás, přestaňte používat tu hrůzu "nekompaktibilní" - jakápak kompaktnost, ale kompatibilita! Mimoto i tak je to použité naprosto špatně.

Jo, a já si také něco přihodím na vroubek Visty. Snažil jsem se konfigurovat síť, adresa, maska podsítě, znají skoro všichni... Nabídlo mi to automatiku - nic, špatně. Dvě hodiny mi trvalo, než jsem našel onu nabídku, kde se to mělo nastavit ručně, proklikal se stovkami průvodců...

Nebo takové jednoduché nastavení práv pro sdílený adresář. Který hotentot překládal názvy, resp. co to ta Vista zavádí - člověk chce provést jednoduchou akci a hned na něj vyběhne jakýsi mód "čtenář", co to je?

Holt to je ta jednoduchost a intuitivnost...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
razor  |  11. 02. 2008 21:52

Aha, dekuji, ze jste mi to vysvetlil. Ale vysvetlete mi jeste toto: jak si ma udajne ta Vista najit ovladace, ktere neexistuji?????

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Míra  |  11. 02. 2008 22:42

Souhlasím, u mé nové myšky pro připojení mi to našlo jaké to je a hned mi otevřela prohlížeč s linkem ke stažení.

Nejvíc lidí tu řve, že jim něco nejde, kteří mají ve vlastnosti počítače logo "Dell" (nic proti, co maj pc od Dellu s legalnima) .... takovéto lidi bych namístě zavíral do basy, jak by oni řvali, kdyby se jejich program kradl, takhle ve velkým.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 02:24

Ehm, taky jsem shodou okolností zrovna žádal... DS-156 je webový formulář a DS-157 je PDF bez aktivních objektů. Ani jeden neumí vyplnit ani poslední Adobe Reader na Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 08:33

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 08:41

Tak to bude problém mezi klávesnicí a židlí ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan  |  11. 02. 2008 08:51

Pane Waic, překvapujete mne s touto odpovedí, nebyl jste v minulosti napadán za zaujatost proti lin???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Václav Seidl  |  11. 02. 2008 08:54

Nevidím, že by se někde zastal Linuxu ;) Ohromný fanatik (naštěstí se jich tu na Živě pohybuje jen pár) je to pořád - spolu s Astorem, Hulánem, DanHenem a PetremII

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
martin  |  14. 02. 2008 21:27

hm - bez problemu, jinak bych tu asi nebyl S https://evisaforms.state.gov/ds156.asp acroread snad neni ani potreba, ale pokud ano, funguje pres nspluginwrapper.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
nax  |  11. 02. 2008 10:31

daleko horsi je treba situace Canon. Mamka si koupila nejaky "obyc" fotak od Canonu a svete div se, aplikace ke stahnuti fotek nebyla v cestine, ale jen v anglictine, spanelstine, francouzstine.. (mamka jako 80% jejich vrstevniku umi sotva rusky :)).

Nakonec zvitezil linux, kde obsluzny sw byl plne legalizovany a ihned po spusteni fungoval s fotakem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PF_  |  11. 02. 2008 01:24

"Většina uživatelů Linuxu veselá plácá ručičkama z toho, že se něco rozběhne. Na jiných OS to je samozřejmost."

Ano, třeba na FreeBSD nebo Solarisu se Epson Stylus Photo RX585 a Kaiser rozeběhnou plně funkční okamžitě po připojení... Ooops, že ne? No já nevím, mně přišlo, že ty "jiné OS" jsou vlastně jediný systém, a to Windows (což je od pohřbení Windows 98/ME jen jedna platforma, prosím nešermovat verzemi), a že za to můžou dodavatelé HW. Ne, že bych je nechápal. Nu ano, tak Linux nemá tak dobrou podporu levného hardwaru, jakou mají Windows, ale zase ji nemá ani tak špatnou. Na druhou stranu, Linux podporuje spoustu HW, na který si vůbec netroufají zase Windows.

Pravda, nutno přiznat, že většinu uživatelů moc nezajímá, že Linux člověk rozběhne ve WiFi routeru (přestože ho tam spousta z nich používá, aniž by o tom tušila ), ale přihlédneme-li k tomu, že autorů příslušného SW a tvůrců distribucí je oproti fulltimovým zaměstnancům Microsoftu pořád ještě dost málo, myslím, že té odvedené práce na použitelnosti je poměrně dost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pevná guma  |  11. 02. 2008 06:52

utor napísal článok z pohľadu úplného začiatočníka!!! Tak nemachruj, čo všetko Ty dokážeš...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  11. 02. 2008 07:15

Ulhane, to ze to tobe nefunguje, neznamena, ze to je problem Liunxu. Protoze nejsi schopny rozchodit bezny kus hardware, tak je Linux spatny? Mam HP Officejet Pro L7580, bez problemu pod Ubuntu funguji vsechny funkce. Ad Kaiser - synchronizace kontaktu, ukolu i kalendare funguje.

V ubuntu jsem zatim na problem s ovladaci nenarazil, zato u Visty to byl boj. Proto sla z disku po dvou mesicich trapeni a jako alternativu k Linuxu pouzivam zase XP Pro. Jiz spominany problem s fotakem Canon Eos - pod Ubuntu pripojim, a hned stahuju fotky, pod Win (XP i Vista) nutna instalace baliku software od Canonu, jinak bez sance.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cca1  |  11. 02. 2008 09:13

Ono je to z hardverom pre Ubuntu dost jednoduche: staci pozriet na krabicu kupovaneho hardvare a ak sa na nom nachadza logo "runs with Ubuntu" :) tak kupit, inak nie. To je tak trocha dan za tu slobodu - neexistencia dostatocnej podpory zo strany vyrobcov hardveru. Vyrobcovia hardveru totiz nie su slobodny. Maju ruky "zviazane" peniazmi a snahou zarobit nejake bubaky (kto by nechcel) a to sa da jednine na MS a Apple vyrobkoch...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 12:02

dá se to i na linuxu, někteří výrobci HW májí na krabici logo linuxu. Ale je pravda, že pokud chce někdo tu nejlevnější věc, tak musí čekat, že výrobce asi neinvestoval peníze do vývoje ovladače pro linux a často ani OSX. Krásným příkladem toho je Canon, který pro většinu výrobků podporuje jenom Win.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
YaDo  |  11. 02. 2008 12:29

Tak urobte nieco, aby bolo mozne pouzit ten ovladac pre windows pod linuxom

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 12:56

Jedině když budou dodržovány standardy. Když ano, pak to lze (viz ndiswrapper).

PS.: Ovladače jsou moduly jádra. Pokoušet se lepit win moduly na lin jádro.... nelze (ani kdyby lze, tak v žádném případě, jinak bude stabilita v ...). Výhoda Linuxu je, že málo ovladačů je zavřených, takže lze v nich opravovat chyby. Ale bastl támhle od japonce...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 13:38

Takové pokusy taky jsou, ale asi je lepší použít nějaký open ovladač, pokud existuje. Když HW teprve jdete kupovat, tak si zjistíte předem, zda-li funguje pod linuxem. Když už ale je koupený a nefunguje, je to problém. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že Canon iSensys LBP2900 pod linuxem nic moc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
povinný údaj  |  11. 02. 2008 09:33

Já mám multifunkční HP a skenuje, kopíruje, tiskne výborně bez nastavování v Ubuntu i Mandrivě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
povinný údaj  |  11. 02. 2008 09:39

Ovladače jsou tady: http://fr.software.canon-europe.com/software/0028477.asp ale nevím co všechno umí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 09:59

"Na jiných OS to je samozřejmost"

není a není a tisíckrát není. Na Vistě jsem se celkem popral s rozběhnutím Canon 350D. On sice driver jde nainstalovat, ale to je asi tak všechno. Fotky stejně nestáhnu.

Jiné OS? Třeba OSX? Tam si taky pěkně zapláčete, když zjistíte, že zrovna ta vaše webkamera, tiskárna, scanner nejsou podporovány.

Všechno je to o driverech, ano, je jich více pro Win, ale nedával bych vinu linuxu za to, že nejede nějaký HW, protože právě linuxová komunita se snaží napravit to, na co výrobci kašlou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cca1  |  11. 02. 2008 10:13

Ja nevidim zmysel v tom aby bol podporovany uplne kazdy srot, ktory hocikto vyrobi... Nech je jasne definovane co je podporovane a co nie. Ak niekto chce linux, musi si logicky kupit podporovany hardware. Znizi sa tym sice dost rapidne vyber, ale to je ta druha strana slobody.

Este raz:

Ak mam Linux alebo OSX a idem si kupit novy hardware. tak si samozrejme kupim podporovany. Tu nie je ziadny problem. Ak mam PC z Windows a chcem prejst na Linux alebo Mac, tak si spravim prehlad toho co mi na novom systeme pojde a co nie, zvazim vsetky klady a zapory prechodu a podla toho sa rozhodnem. Ake jednoduche...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 11:49

já reagoval na to, že psal, že na jiných OS je to samozřejmostí, což samozřejmě není pravda a není to samozřejmostí ani pro Win.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  11. 02. 2008 15:31

Pozor - no flame !!!

Na linux stačí používat tak dva roky starý hw a ten už by snad měl fungovat. S novějším hw by asi byly problémy. Mám doma jednu poskládanou mašinku složenou z toho co mi zbylo po různých upgrade mých PC a na té linux běhá dobře. Na těch novějších PC je věčně něco nefunkčního protože nejsou ovladače. WinXP a Vista nemá problém se žádným mým PC, dokonce ani s tím staříkem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 15:59

no flame!

a jak ta Vista na tom staříku běží?

Mám notebook HP tx1420, 3GB RAM, 250GB disk, AMD Turion X2 2.6GHz, Vista na něm moc svižně neběhá a navíc mám problém s integrovanou zvukovou kartou Realtek HD, nejspíš špatný ovladač, při přehrávání je zvuk přerušovaný. Dále pak nemůžu stáhnout fotky z foťáku Canon 350D, driver nainstalován mám, ale Vista zahlásí, že HW nerozpozná.

Naproti tomu Ubuntu funguje dobře, foťák pozná a nabídne stažení fotografií, zvuk netrhá.

Provozuji linux na novém desktopovém počítači a také v práci na velmi výkonné pracovní stanici, obojí má poměrně nový HW.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 16:27

No flame:

Kupoval jsem nový počítač, plánoval jsem Linux. Tak jsem vzal motherboard (Gigabyte?) s integrovanou nvidií grafárnou (opengl, compiz, lehké hry). Zvukovku už tradičně neřeším (díky ALSE fungují všechny, skoro). Multifunkční zařízení, koukl jsem, viděl jsem, vzal jsem HP Deskjet F2180, funguje komplet na výbornou. Zapomněl jsem na něco (čtečka karet, AMD Athlon64 x2 3800 ...)? Asi ne. Všechno nový hardware.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
peto  |  11. 02. 2008 10:32

scaner chodi kazy bezne cez (k)sane

tlaciarne vacsinou staci build in drivere alebo turobprint na talciarne bez Linux podpory

http://www.turboprint.de/english.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 13:08

... a potom su tlaciarne ako OKI C3200n

Jediny sposob ako sa da na ne tlacit, je tento http://www.stat.tamu.edu/~henrik/GSPSprinter/GSPSprinter.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
peto  |  11. 02. 2008 14:46

tlacovy system v Linux je standardny CUPS

http://www.cups.org/index.php

a na jej rozchodenie pod Linuxom tak potrebujes

len PPD subor k danej talciarni, tead jednoduhsie ako pod Windows

http://www.cups.org/articles.php?L188+TFAQ+P1+QPostScript

OKI C3200n funguje pod Linuxom perfektne, teda lepsie ako pod Windows...

http://openprinting.org/printer_list.cgi?make=Okidata

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 15:22

Nemozem tvrdit, ze perfekne, ale uz je aspon podporovana (necele 2 tyzdne)

2008-01-30 Rick Richardson

* Add: foo2hiperc et al. Another set of printers added:

Oki C3200n/C3300n/C3400n/C5100n/C5500n

Note: alpha quality, no color correction at all!!!

Vdaka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
krakonoš  |  11. 02. 2008 11:02

A nejhorší ze všeho je, že se na linuxu nenapakuješ, že? Já jsem ubuntu nainstaloval a jsem spokojen. Pokud pustím něco, na co nejsou ovladače, systém si je automaticky najde a stáhne z patřičného repozitáře (což widle neumějí), běhá to rychleji a všechny tři tiskárny (každý pes jiná ves) co mám perfektně fungují. Pod Vistou ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tommy  |  11. 02. 2008 11:10

naprosto souhlasím s panem Hulanem.Přesně formuluje dané problémy.Ne každému je dané uznat holou pravdu o Linuxu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  11. 02. 2008 11:16

Ten byl dobry.

Jeste nejaky dalsi, prosim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 11:20

A je to tak. Hulán je prostě ten nejgeniálnější z nejgeniálnějších.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr III.  |  11. 02. 2008 22:46

Ty jsi taky veselá kopa...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  11. 02. 2008 12:59

Vystihol si to uplne presne.

Ubuntu nebol schopny pouzivat ani beznu laserovu tlaciaren Canon - na webe som k tomu nasiel 3 x format A4 sialenych prikazov typu "sudo -gX 54 -bEkSDDF3F + e$kdddS *rkkSSDf"

Linuxakom sa to zda normalne, pripadne vidia problem vsade inde, len nie u nich.

Testovat v linuxe pripojenie k PDA, ci mobilu cez BT, alebo nebodaj GPS pre manipulaciu s datami v GPS..... to su zjavne veci, ktore mozeme v linuxe ocakavat tak za patnact let.

Nic proti tomu, len tie macherske reklamne reci o velkej kvalite linuxu cloveka vzdy nas......

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 13:14

Jak se tu všichni drží Canonu , protože jinak by se jejich argumenty rozplynuly

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  11. 02. 2008 13:56

No jo. Canon je zlej.

V skutocnosti odhadujem, ze linux ma problemy tak s 80% zariadeniami.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 14:43

"V skutocnosti odhadujem, ze linux ma problemy tak s 80% zariadeniami."

No a co? Co Vas to trapi, ked pouzivate Windows Tolko empatie nemala ani Matka Tereza

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  11. 02. 2008 14:51

Nuz - trapi ma to preto, lebo tie linuxacke chvaly su lzi.

A na zaklade standardnych linuxackych lzi som napr. zbytocne premrhal par hodin na testovani linuxu - aby som nakoneic prisiel na to, ze ma zakladne problemy

Jednoducho ide o to, aby ste vy linuxaci tak sprosto neklamali. Nevyplati sa to ani z hladiska rozsirovania linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Václav Seidl  |  11. 02. 2008 14:54

Jistě. Kolegové 'Linuxáci', pojďmě řvát do ulic, jak je Linux na ho*no a rázem bude mít 50% podíl a každý ho vyzkouší

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  11. 02. 2008 15:01

Ani tadial cesta nevedie.

Je smutne, ze v tabore linuxu zatial poznaju len cestu klamstiev. Je to bohuzial ten najhorsi sposob, ako rozsirit linux.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
filo  |  11. 02. 2008 15:26

Bláhově jsem si myslel, že jsi v jedné nedávné diskusi jen "ujel", ale vidím, že je to setrvalý stav

PS: Škoda, že na tomto serveru chybí ve fórech možnost blokovat uživatele, jak rád bych ji občas využil ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  11. 02. 2008 15:40

Dyť já vím. Do vasho sveta patri aj cenzura - ak vas niekto vyzve, aby ste svoju modlu neidealizovali sposobom, ktory najviac pripomina loz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
filo  |  11. 02. 2008 15:51

Pokud to měla být reakce na můj příspěvek výše (nezobrazuje se mi jako reakce), tak tě můžu uklidnit, že blokování uživatelů jinými uživateli není cenzura. Je to velice užitečná fičůra, která mi jako uživateli dovolí zablokovat/nezobrazovat příspěvky od lidí, které si určím. Pro inspiraci mrkni třeba na ABCLinuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  11. 02. 2008 16:07

Mas pravdu, blokovanie nie je cenzura.

Ja by som takisto bol rad, keby sa mi tie hluposti o linuxe neplietli pod oci aspon na hlavnej stranke - ale co uz - deti sa hraju - taky je zivot. ;)

Aj tu hned vedla vidim titulok - "Linux umí 3D efekty, které může Vista závidět".

To je tak primitivne. Nevedia rozbehat zakladne veci, ale tie vulgarne pseudoefekty im vraj moze Vista zavidiet.

Ja by som si nastavil blokovanie temy "Linux" a bol by pokoj. ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
filo  |  11. 02. 2008 16:09

No vidíš, aspoň na něčem se shodnem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Václav Seidl  |  11. 02. 2008 16:10

Ano, to by byl...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mark  |  11. 02. 2008 21:45

"Ja by som si nastavil blokovanie temy "Linux" a bol by pokoj."

No to ti tak verím.

Ty by si obracania kacírov na pravú vieru nevydržal ani týždeň.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  12. 02. 2008 16:18

Amadesus, to trpíte nějakým mindrákem nebo co ? Když se vám Linux nelíbí, ignorujte jej a nesmrďte v každé diskusi o něm. Jsou tady lidé, kteří si chtějí normálně vyměňovat zkušennosti a ne číst vaše ustrašené výkřiky. Oni za to nemohou, že nic jiného než programování ve Visual Basicu nezvládáte.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  12. 02. 2008 16:28

Franto, musis si zvyknut, ze akonahle vyjdete do sveta s hlasnou trubou - ako vsetko v linuxe funguje - dostanete obrazne po hubě - protoze to nie je pravda. To nie je ako vo vasich kruzkoch, kde sa vsetci hladkate po bruskach.

Chapem, ze by ste mali svet namalovany na "linuxovo" ale tak to proste nefunguje.

A o programovani v linuxe radsej nic nehovor. Ze tam mate par jazykov, ze to mozete dakovat len tomu, ze boli portovane do linuxu z inych OS.

Prakticky vsetky aspon trochu dolezite programovacie jazyky su starsie nez linux.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
b022d  |  12. 02. 2008 23:07

2Amadeus2:

A než windows. Vy jste prostě člověk zaujatý.

Třeba to vaše mávání procenty nepodporovaných zařízení. Pěkné, ale žádná fakta, jen dohady. ukažte mi, kde najdete těch vašich 80%. Na Linuxu najdete prodporovaného HW víc než dost, výběr je opravdu velký, i když v oblasti některých zařízení menší než u Windows. Windows na oplátku úplně kašlou na podporu staršího hardwaru a ovladačů k zařízením je dokonce na linuxu více (když už jsme u toho absurdního srovnávání nesrovnatelného), co na tom, že běžný uživatel využívá jen zlomek.

Já měl tu zkušenost, že co jsem doma měl, to šlo jak na winXP pro, tak i na ubuntu GNU/Linuxu, s tím rozdílem, že v druhém případě bez obíhání stránek výrobců - ne každý je v mé situaci, ne pro každého je linux vhodný. Mně stačí pro moji potřebu dokonale, nechci molocha ani kanón na vrabce: Nepotřebuji kupříkladu celý MS Office 2007, když využívám sotva 10% vlastností Abiwordu k běžnému psaní dokumentů, Nepotřebuji Photoshop, když mě grafika neživí a potenciál bych nevyužil - vy třeba ano, no prosím, nikdo vám linux nenutí. Tak to už konečně pochopte.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  13. 02. 2008 10:54

Ono tieto diskusie nejako takto koncivaju, ze "nikto vam to nenuti".

Este aby nutil.

Ako som sa uz vyjadril inde - problem je v lzivom informovani o linuxe v porovnani s windowsom.

Linuxak - chtiac dobre navyprava bludov ako je linux omnoho lepsi nez win. Idem to vyskusat, a instalacia linuxu sa zasekne uz pri bootovani - co sa mi pri win za mnoho rokov nikdy nestalo.

A v tom je problem.

Informujte objektivne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 02. 2008 12:45

Boze, ta zaslepenost by si zasluzila miesto v muzeu.

Staci si precitat tuto diskusiu, skus napisat aspon jeden prispevok, kde by bolo napisane, ze linux je super, bomba, spica, cool operacny system. Stavil by som sa, ze kazdy kto toto cita a pouziva linux by nemal problem napisat aspon 5 problemov, s ktorymi sa v linuxe stretol. Dokonca su tu prispevky ako Ilfirin:"To je porpvé, co vás snad budu kritizovat za příliš pozitivní článek" alebo Sancho: "Osobne pouzivam uz cisto len Ubuntu, ale povedat, ze je bezproblemove, je mierne odveci." a je ich viac. Kde vidis neobjektivitu? Linux si si zaskatulkovat ako zly system a linuxakov ako klamarov a nezmenis to. Ok, mas na to pravo, ale napriek tomu nevidim dovod na kazdom kroku hlasat ze "instalacia linuxu sa zasekne uz pri bootovani - co sa mi pri win za mnoho rokov nikdy nestalo", uz to naozaj nikoho nezaujima a naozaj plati, ze linux ti nikto nevnucuje, pouzivaj OS, ktory ti vyhovuje.

Mimochodom, na informovanie su clanky, nie diskusia

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 16:15

Ano a tábor Windows je čistočistá pravda

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 15:08

V kuchyni mam draka, v obyvacke komp, na ktorom funguje Ubuntu 7.10 a v skrini 50 kilo koksu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  11. 02. 2008 15:21

A, tak to je potom jasne.

Ste poriadne naspeedovani, tak sa vam aj smejd zda byt perfektny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vodbornak  |  18. 02. 2008 10:33

Re: super

Amadeus2 [213.215.98.xxx] | 11. 02. 2008 14:51

Vieš ONO JE TO AJ TÝM ŽE OD NEPLATENEJ VERZIE NEMOŽNO ČAKAŤ to čo od platenej.

Xandros, Linspire etc...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Newkiller  |  11. 02. 2008 15:52

LoL

Zjistěte si fakta namísto slepého odhadování...

Já zase odhaduji,že v GNU/Linuxu funguje bez problémů 80% zařízení... Někdy i _lépe_ ,než ve Win...

Na všech mých strojích fungoval GNU/Linux vždy bez problémů,někdy dokonce líp,než Win...

Tak fakt nevím,_CO_ kecáte o problémech... Problémy máte maximálně vy z vaší neinformovaností a vašimi "anti-linux" komplexy...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  11. 02. 2008 16:11

Ja si myslim, ze ludia ako si ty jednoducho sproste klamu o tom, ako vsetko ide tip-top.

To, ze si stiahnem a napalim ubuntu live aj nelive distribuciu (nejake verzia pred tou terajsou), a instalacia sa zasekne uz pri bootovani nie je v nijakom pripade mojou chybou.

Z casu sa tu ukaze medzi linuxakmi niekto s mozgom v hlave a skonstatuje - ano, linux ma problem s ovladacmi - a to je proste fakt.

Uvedom si, ze sproste lzi o tom, ako v linuxe vsetko perfektne fici - hoci je to donebavolajuca hovadina, lebo mnoho vyrobcov hw linux proste nepodporuje - linuxu nijako nepomoze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 21:38

Ja mam ctyri pocitace a Windows XP se da nainstalovat jenom na jeden. Jeden nema CD-ROM, dalsi je moc slaby a u tretiho se instalace ani nezapne, skonci u vypisu z BIOSu ze CD bootuje. Disk se chvili toci a pak uz vubec nic. Linux bezproblemu fici na vsech. Mozna jsem ale jenom zdrogovany idiot, pedofil, homosexual a jeste k tomu Linuxovy fanatik.

Krom toho Windows ani zadnou Live ficuru nemaji, coz mne osobne dost vadi, a nedaji se nainstalovat pres sit.

Mnoho vyrobcu HW Linux nepodporuje, ale jini ano. Dikybohu jsou to zrovna ti lepsi - zadny Acer se nekona.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 02. 2008 09:43

"a nedaji se nainstalovat pres sit."

Musim nesuhlasit, daju Mne to pripada ako celkom slusny akrobaticky kusok, ale daju

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  12. 02. 2008 10:26

Iste, kazdy smejd, kde sa najde nejaky nadsenec ktory pre linux napise ovladac je pre vas "ten lepsi".

A tie 4 pocitace - bezi ti tam "Linux umí 3D efekty, které může Vista závidět"

To si len z teba robim krutu svandu, je mi jasne, ze hovoris o nejakom 20 rokov stary hardveri.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 02. 2008 21:40

20? To je mozna Vam clovece.

Vite co je to DVACET let stary hw? Myslite, ze to jede na Slusovickych TNS ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rootless.rooter  |  21. 02. 2008 12:50

looool, ty si este stale nevymeil ten svoj srot za normalny hardware?

kedykolvek na teba narazim v diskusii o linuxe, vzdy [ a ze je to uz nejaky ten patek] sa opakuje

stale to iste lamentovanie -" instalacia sa zasekne"

odhliadnuc od faktu, ze co sledujem tvoje prispevky po diskusiach [z cisteho rozmaru, clovek sa musi nejak rozptylit] tak asi nie je distro, ktore by si s velkym neuspechom neotestoval - vzdy sa to zasekne :]]]] vravim ti, priatelu, vyhod to, comu vravis pocitac a investuj do noveho zeleza. [a radsej nech ti to zlosi niekto, kto tomu rozumie - pre zaciatok staci zazvonit u suseda, jeho syn to urcite zmakne]

k tvojmu sposobu 'argumentacie' len tolko - vyborne by si sa uzivil ako podomovy predavac vysavacov alebo kuchynskeho riadu. tam sa totiz ceni schopnost vydavat svoje domnienky za overene fakty :]

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 13:51

Co multifunkcni, ta fungovat bude ale vezmi si vetsi sousto DesignJet 5000, kterou jen pripojis a ona JEDE

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  11. 02. 2008 14:02

A potom si sa prebudil..... ale bolo uz neskoro.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 14:18

Musi te to hodne srat, to chapu, ale ovladace dodava primo HP a jsou primo v DISTRIBUCI .

Holt Amadeus2 se nezapre, aneb idiot zustane idiotem naveky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  11. 02. 2008 14:38

Nebolo by trapné, keby pod linuxom nefungovalo vobec nic?

To ja ani netvrdim - par zariadeni pod linuxom funguje, a o tych linuxaci vypravaju, hoci je ich zuvalo malo.

Je zrejme, ze nejakych 5-6% zariadenia sa ako tak daju pod linuxom rozbehnut aj bez problemov.

Suhlas - ja sa nezapriem, a ty ostanes idiotom naveky. ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Václav Seidl  |  11. 02. 2008 14:53

Kde berete ta čísla?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  11. 02. 2008 15:03

Je to moj odhad. Ide skor o jeho radovu presnost, a ucelom je ukazat pripadnym zaujemcom, aby cakali pri linuxe problem "na kazdom kroku".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Václav Seidl  |  11. 02. 2008 15:07

"a ucelom je ukazat pripadnym zaujemcom, aby cakali pri linuxe problem "na kazdom kroku"."

Ale, ale, takový záškodník Co kdyby přistupovali k Linuxu nezaujatě a udělali si svůj úsudek na základě vlastní zkušeností namísto z Vašich vymyšlených čísel?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  11. 02. 2008 15:24

Praveze robim usudky na zaklade vlastnych skusenosti.

Plus - neviem ci si o tom nieco pocul - aplikujem tiez statistiku a teoriu pravdepodobnosti.

Ako tak s vami diskutujem.... je neuveritelne, kolko zakladnych znalosti vam chyba.

Ono je to v tom linuxe dost vidiet. ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 02. 2008 14:23

Vubec si toho nevsimejte, je to dalsi windows-only "programator" ktery nedokaze pochopit jiny trzni model a ma panickou hruzu z linuxu ktery se vytvari "zadarmo". Nedokaze pochopit ze na jeho chleba nikdo nesaha, resp. nikdo mu nebere jeho moznosti. Linux chape jako primou hrozbu, ktera kdyz se uchyti tak on zustane na ulici, nedostane zaplaceno za svuj windows-only SW a jiny psat NEUMI!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  12. 02. 2008 15:20

Vobec nie. Skusam linux, lebo hladam alternativu windows.

Zatial ma zial linux od alternativy pre windows velmi daleko.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 02. 2008 15:33

Jablka obsahuju vela vitaminov, niektore odrody, hlavne tie novsie su pekne a chutne a ako som uz pisal, aj vyzivne. Ja nevidim dovod preco otvarat okna, robit prievan a pripadne z toho nachladnut, ked sa to da vyriesit jablkami.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  12. 02. 2008 15:37

To ano, ale jablka byvaju aj cervave, pripadne otrovene. A nezabudaj, co napachala Eva s jablkom v raji.

Jablko nie je cesta. Iba ak do pekla. ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 02. 2008 15:50

Niekomu chuti jablko a niekomu banan, kolko ludi tolko chuti

No, ale potom ti to dost komplikuje situaciu, jablka ti nechutia a tucniakov nemas rad. Uz ti ostava len exotika (certi, zirafy a tak), ale linux je oproti tomu mainstream:

www.freebsd.org

www.pcbsd.org

www.opensolaris.org

www.nexenta.org + graficka nejaka graficka nadstavba (asi az neskor)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 15:12

Svajciarsko neexistuje, pretoze som tam nebol, videl som len obrazky, ktore urcite boli sfalsovane, takze same lzi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  11. 02. 2008 15:27

Dnes je lzivost linuxackych reci tak rozsirena, ze prevazuju ludia, ktori si par distribucii vyskusali.

Mozete tiez dakovat Microsoftu, ze ludia si daju tu pracu a odskusaju si nieco take ako linux.

A vy nie a nie pochopit. Stale mate pocit, ze linux mozete k uzivatelom "preklamat" (prolhat).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 15:56

Nobelovu cenu marketingovemu oddleniu Microsoftu. Keby som nevidel neuverim Keby predavali aj monitory, tak Stevie Wonder by mal aspon 4

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  11. 02. 2008 16:13

Suhlasim. A tu blbu nobelovku vam linuxakom. Dal by som to linuxakom za "lhaní až sa z kečky parí".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 16:22

Tak jo chlapi. Dostal nás. Mažeme repozitáře, zkartováváma CDčka, zastavujeme vývoj, Amadeus2 nás prokoukl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Václav Seidl  |  11. 02. 2008 16:24

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 16:29

A screenshoty z linuxu je len obycajna reklama na photoshop

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 16:39

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 02. 2008 14:33

OK, takze funguji vsechny grafiky (rekneme ze tretina bez 3D akcelerace), vice nez polovina tiskaren, rekl bych ze 80% (vyrobci dodavaji vlastni drivery, napr. hpijs), network tiskarny funguji vsechny, serverove zelezo snad bez par vyjimek, sitovky vsechny (vyjma par shitu), flashky a ostatni masstorage bez vyjimky, fotaky bez problemu, kamerky bez problemu (HW z Lidlu snad nelze povazovat za HW) a Amadeus2 ma pocit ze tohle je 5%? Nefunguje ti snad monitor, mys, vypalovacka, klavesnice, nebo USB vyhrivany hrnicek?

Ehm, evidentne mas problem s pochopenim delsi vety .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  12. 02. 2008 15:18

Realita je taka, ze ked si stiahnete a napalite distribuciu ubuntu, tak sa zasekne uz pri bootovani na hardveri, na ktorom sa XP nikdy nezaseklo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 02. 2008 20:18

Jo a Karkulka byla GAY . Nic lepsi nemas?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 02. 2008 20:35

Nebola, spavala so Snehulienkou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  13. 02. 2008 10:58

Pekna samo-charakteristika kvality obsahu pamate linux obsessed chalaniskov. ;)

Tu sa lahko stane, ze nejaky linuxacky tĺk mi bude popierat realne skusenosti, hoci nebol pritomny.

Ano - aj toto tvori "kvalitu" linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 02. 2008 11:59

A samo-charakteristiku windowsackeho paka mame tady doslova obratem.

Pry "chalaniskov" lol, malej zmetek Amadeus2 (musis se hodne stydet za skutecnou identitu) ma informatiku a otvira si hubu na vsechny strany .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  13. 02. 2008 14:09

Chlapce, "zmetek" nazyvaj seba. Nechovaj sa ako blbec.

Pises veci hodne kretena a potom sa divis.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peter  |  13. 02. 2008 12:45

Tyu pocuvaj a nevypaloval si si to CDcko pod windowsom ... to by to vysvetlovalo . Skus to restarnutnut a vypalit znova.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  13. 02. 2008 14:13

To su ale hovadiny.

V kazdom pripade som kontroloval hash stiahnuteho image a vypaloval som to s verifikaciou.

A to iste mi urobila live aj nelive verzia tej ubunut distribcie.

Chyba bola jednoznacne v danej distribucii linuxu - lebo linux proste z principu ma problemy "na kazdom kroku".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  13. 02. 2008 14:21

Čéče, jsem rád že ti to nešlo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  13. 02. 2008 14:36

Bohuzial, nejake dalsie distribucie sa aspon nainstalovali.

Ale tie aplikacie, ta slaba stabilita, ten vyzor aplikacii......bieda

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 02. 2008 15:00

Linux uz nejaku dobu poznam, aplikacie urcite nie su nestabilne, aspon tie, ktore sa dodavaju s distribuciami. Mne to pripada, ze naozaj mas nejaky problem s HW. Urob si aspon test RAMky. Ostatne komponenty sa testuju tazsie, aspon ja nepoznam jednoduchy sposob. Ak mas vistu, tak test je na instalacke a aj v boot menu a ak nie, mozes pouzit memtest ( http://www.memtest.org/#downiso )

Ber to, prosim, ako radu, pre mna, za mna, si nadavaj na linux dalej, ale urob si aspon ten test, naozaj odporucam

Peace

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  13. 02. 2008 15:34

Pouzivaj trosku rozum.

Vzdy pri popise problemu uvadzam, ze sa jedna o hw, na ktorom NIKDY neboli ziadne problemy s win.

Opakujem. Pouzivaj rozum, a nebudes musiet davat hlupe a zbytocne rady.

Je mi naozaj trapné, ako hladate chyby vsade inde, len nie tam, kde ocividne su: tym je nadsenecky OS linux.

Aj toto devalvuje linux samotny - uroven komunity, ktora sa o linuxe vyjadruje.

Mimochodom, oná distribucia sa zasekla pri identifikovani bezneho a funkcneho SATA disku.

Plati totiz, ze linux moze mat problemy s beznym hardverom, s ktorym win problemy nikdy nemal.

Nie, nie. Ten disk je v poriadku. V poriadku nebola ta slavna distribucia linuxu.

No a ked sme pri tych odporucaniach.

Uvedom si, ze ak sa na fore bavis s linuxakom tak statistiky to bude decko a amater.

Ak sa bavis s niekym inym, amaterske decko ty byt nemusi. A potom sa stava, ze ked si tu precitame tvoju velkolepu radu s linkom na kontrolu pamate, tak sa tu vsetci na tebe chechceme.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 02. 2008 15:47

Neprajem ti to, ale aby si si raz nedoloval svoje data z adresarov FOUND.xxx Tu vobec neslo o linux, ale o stipku zdraveho rozumu, chcel som pomoct, ale ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  13. 02. 2008 16:03

Skus vysvetlit, ako rozumies vete: "Jedna o hw, na ktorom NIKDY neboli ziadne problemy s win".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 02. 2008 16:32

Nie som fyzik, takze neviem, ci vesmir je alebo nie je nekonecny, Einstein si myslel, ze mozno nie je, ale to druhe je, dokazatelne, urcite nekonecne ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  13. 02. 2008 16:45

No vidis to, a mame vysvetlenie - nerozumies beznym otazkam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 02. 2008 17:22

Ach jaj, clovece ... a skoda reci.

Len dufam, ze aj tu sa coskoro bude dat cenzurovat alebo hodnotit diskusia. Ak by zive.cz o tom uvazovalo, tak ja jednoznacne hlasujem za.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  13. 02. 2008 17:31

Iste, aj to je sposob, ako sa vyhnut neprijemnym otazkam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  13. 02. 2008 17:47

Dobrý yanick. Ještě chvíli ho tu zdrž, aby neobjevil ten druhý článek a nezachránil čtenáře živě pravdou, že jsme všichni lháři a celý GNU/Linux je podvod

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 02. 2008 18:01

A nemal si tu spominat ten clanok

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  13. 02. 2008 18:16

Nicoho sa nebojte chlapčiská, mne je jasne, ze vasu modlu a posadnutost linuxom vam nikto nevezme.

Linux je pre vas ako nabozenstvo - a tam o argumenty nejde. Len o fanaticku vieru.

Ale ten druhy clanok vyzera fajne.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  13. 02. 2008 19:25

To jsi hodný, že nás nezničíš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  13. 02. 2008 19:55

Prilisna milosrdnosť je jedna z mojich negativnych vlastnosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 02. 2008 17:57

Neviem o lepsom. Na pochopenie, ze veta "Jedna o hw, na ktorom NIKDY neboli ziadne problemy s win" zahrna len minulost a nie pritmonost a buducnost a uvedomenie si moznych nasledkov netreba genia, staci hlava na krku a len kusok inteligencie. Tvoj prispevok:

[Skus vysvetlit, ako rozumies vete: "Jedna o hw, na ktorom NIKDY neboli ziadne problemy s win". ]

bol tym padom uplne zbytocny a na taky som naozaj nemal potrebu reagovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  13. 02. 2008 18:11

Pokusim sa ti to vysvetlit, pokial mozno holymi vetami.

Tvoja rada, aby som si skontroloval RAM lebo ubuntu nevie rozpoznat SATA disk je nezmyselna, lebo ak by bol problem s pamatou, bol by zrejmy aj vo Win.

Na tuto dedukciu netreba zvlastne IQ, ty ho ale pravdepodobne nemas.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 02. 2008 18:31

"bol by zrejmy aj vo Win"

Viem o com pisem, ver mi Bol vadny jeden 1GB modul a v XP sa to neprajavilo. XP tu cast pamate pravdepodobne bezne nevyuzivalo, linuxu odisiel filesystem. Netes sa, Vista by skoncila rovnako, tam sa pamat vyuziva podobnym sposobom

"Na tuto dedukciu netreba zvlastne IQ, ty ho ale pravdepodobne nemas. "

Nepouzivaj cudzie slova a skratky, ked nevies co znamenaju

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  13. 02. 2008 18:51

A v dalsej verzii ubuntu (v ktorej uz opravili ten problem) ktora sa uz nainstalovala sa ta vadna pamat zazracne opravila, jasnovidče?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 02. 2008 19:10

Tvrdil si, ze aplikacie boli nestabilne. V Ubuntu aplikacie nie su nestabilne, niekomu nemusia sadnut, ale nepadaju. Neradil by som ti, aby si si otestoval hardware, keby mne alebo niekoho koho poznam padali aplikacie v ubuntu a cital si clanok, netvrdili, ze je to nestabilne, toto je zive.cz, ak by to aspon raz padlo, bol by o tom aspon 1 odstavec. Moze byt problem v ovladaci a moze byt problem v hw, uz som zazil nielko hw chyb, ktore sa prejavovali len obcas (ano, v XP)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  13. 02. 2008 19:54

Aplikacie nestabilne byvaju - ak su chybne napisane - to je proste realita softveru.

A obzvlast toho neprofesionalneho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Qwerty  |  13. 02. 2008 23:46

Chyba hardwaru. Nuda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  14. 02. 2008 09:12

Naozaj by si sa nemal vyjadrovat k veciam, ktorym vobec nerozumies.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kozec  |  14. 02. 2008 15:11

Povedal chlap, co nezvladol naistalovat ubuntu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  14. 02. 2008 15:35

Nekvalitny softver je vo vseobecnosti problem instalovat a pracovat s nim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kozec  |  14. 02. 2008 15:57

Nebojte sa, oni to nakoniec spravia tak, aby to bolo absolutne blbuvzdorne, potom sa to mozno podari aj Vam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  14. 02. 2008 16:06

To sotva, amatersky softver konci pri zakladnych problemoch, ktore ma sam so sebou.

A vy amateri tieto problemy riesite len tak, ze si zistite, aky hw si musite zohnat, aby vam ten sialeny OS na tom ako tak bezal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kozec  |  14. 02. 2008 16:29

Nuz, ja som nemal na vyber, na mojom HW totiz windows proste nebezi... Vraj nieco s ovladacom na grafiku, ale ATI ju prestalo podporovat a problem ostal nevyrieseny (radeon 9200) Tak som skoncil u Ubuntu, povodne som mal mensi problem pri instalacii, ale v google to bolo na prvy odkaz. To viete, amatersky pristup

A pokial naozaj pochybujete, skuste sa pozriet ako vyzeral Windows po 10-tich rokoch existencie (vyvoj zacal v.r. 1982), pripadne si na ten SATA disk skuste naistalovat Windows XP (bez servicepacku.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 02. 2008 12:24

Jééééééééé to te mindrák jak sviňa . A koukam porad se stydis za svoji identitu, ale s prihlednutim k tvym kydum se tomu vubec nedivim .

Linuxari jsou nehorazne dobre placeni profici ktere plati komercni firmy, to jen ty a par dalsich co studujete z dani linuxaru, mate porad nejaky problem s amaterismem.

Tak a ted nam rekni jak se dela PROFESIONALNI OS? To delaji lide jako opici muz Ballmer, nebo byvaly kriminalnik a vytrznik Gates, nebo jak ty vole?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  15. 02. 2008 16:57

Kecale.

Trh IT jobs - konkretne vyvojarov - sledujem. O linuxarov nema nikto zaujem.

A na tych par linuxov na udrzbu niekoho sice treba a moze byt dobre zaplateny - naucit sa nieco tak sialene a nelogicke - do toho sa pusta len skutocny podivin.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Salieri  |  15. 02. 2008 17:07

No iste, chrobák Truhlík. Napríklad taký Apache beží určite len na Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Qwerty  |  15. 02. 2008 20:43

A ty tomu rozmíš, Amadee? Asi ne, jinak by sis nevybral distribuci, která vychází z Debianu Testing, ale použiješ třeba Debian stable, když ti je Ubuntu (které nepadá) málo stabilní. Závody formule 1 jezdíš v nákladním autě?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Qwerty  |  15. 02. 2008 20:48

Opravdu někdo takový nepozná chybu hardwaru, když ji má přes nosem?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  16. 02. 2008 19:11

Chlapce, uvedom si, ze sa nebavis s linuxackym amaterom.

Vy zatial nedokazete rozpoznat ani to, ze vychvalujete nekvalitny amatersky OS.

A kedze viem, ako zle chapete, chlapci amaterski, znova opakujem, ze instalacia linuxu skrachovala na identifikacii SATA disku. A instaliacia velice inteligente zareagovala zaseknutim. Ako kazdy chybne naprogramovany softver.

Dalsia distribucia - mandriva si s tym istym uz poradila, rovnako ako nasledovna verzia ubuntu.

Z toho by si mal pochopit, ze problem bol v ubuntu.

Prave pre teba plati - nerozpoznas vadny softver, aj ked na to staci IQ 30.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  16. 02. 2008 19:04

Praveze ja tomu rozumiem - a marne vam vysvelujem, ze linux je amatersky softver so vsetkymi dosledkami.

Samozreje, nesledujem, z ktorej vetvy sa vyvinul prave ubuntu - to si radsej precitam nieco od Sejkspira, ako (preboha!) skumat, z akeho hovna vyslo ubuntu.

V kazdom pripade, vybral som si ubuntu preto, lebo ho vychvalova clanok, ako je tento.

A ubunutu - samozrejme - sklamalo.

Nie je mojim prolemom, ze si tu vy chlapci amatérskí - vycvalujete nejaku sracku vychadzajucu z nejakej testovacej verzie nejakeho ineho amaterskeho linuxu.

Podstata je, ze sa predpoklada, ze ste svojpravni, a ak vychcalujete ubuntu, robit tak sami so znalostou toho, co robite.

Ale ak tu vychvalujete ubuntu vychadzajuci z testovacej verzie nejakeho debianu - ste skutocne svojpravni?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kozec  |  16. 02. 2008 19:30

A Vy sa citite svojpravny, ked pobehujete po forach a pracu inych ludi oznacujete za hovna (v roznych jazykoch) ? Bo mne cim dalej, tym viac pripadate ako idiot v tazkom obdoby puberty... a to som s Vami spociatku celkom suhlasil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  16. 02. 2008 23:18

Chlapce, to ti mam vysvetlovat vyznam slovenskych slov a viet?

Mne je jedno s cim si suhlasil, aj ako ma hodnoti nejaky amater ako si ty.

Popracuj na zakladnom vzdelani, a elementarnej logike. Prospejes linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kozec  |  16. 02. 2008 23:30

A co, ty pokladas "amater" za urazku, malicky? Uznavam, sranda musi byt, ale toto prestalo byt vtipne niekedy predvcerom, takze diky za pobavenie a ozvy sa az z toho vyrasties :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amadeus2  |  16. 02. 2008 23:43

Znova si nepochopil prispevok, hoci ho zamerne vzdy pre vas pisem velmi jednoducho.

Je faktom, ze medzi vami je vysoke percento ludi neschopnych pochopit holu vetu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zfplbmptv  |  12. 02. 2008 02:59

Jednoduchá otázka: Je pro tu slavnou multifunkci k dispozici příslušný kernelový modul, nejlépe s podporou a dokumentací přímo od výrobce? Pokud ne, tak o čem je potom řeč? Může snad za to operační systém? To asi ne, že... Nebo chcete opakovat ten stokrát vyvrácený nesmysl, že špatná podpora ze strany dodavatele hardware je chybou operačního systému?

Toto je zase takové ubohé tlachání typu "podívejte se, nejlepší je tady tenhle monopol, sice se chová jako prase a vědomě podporuje viry a spyware, aby mohli jeho partneři vydělávat na antivirech a antispyware, ale je nejrozšířenější, tak na tom hlavně nic neměňme a jen ať nás klidně odrbává dál".

Nebo ještě lépe: "Jděte pryč s tím Ferrari, mně je jedno, že je zadarmo! Já prostě chci mít dvoudobý motor, který Ferrari nepodporuje! Takže si radši zaplatím nehoráznou sumu za Wartburg." Tohle je přesně stejná zvrácená logika, pořád dokola a dokola. Už je to ohraná písnička.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PF_  |  12. 02. 2008 11:16

Asi tak, akorát s tím, že pokud je to zařízení připojené přes USB, je kernelový modul zbytečný a nežádoucí současně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zfplbmptv  |  12. 02. 2008 16:15

Já znám velkou spoustu zařízení, které se připojují přes USB a potřebují kernelový modul. Nelze je totiž vtěsnat do žádné obecné škatulky jako HID, video, mass storage a podobně.

Nebo to myslíte tak, že drivery patří do userspace a Minix ruzlezzz?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SharpiQ  |  13. 02. 2008 08:53

Jo, na zachovanie objektivity cakam rovnaky test voci Windows Vista - pripojim tlaciaren - musi fungovat bez zasahu, spustim DivX video - musi samo stiahnut kodeky, otvorim stranku s flashom - musi ponuknut flash plugin atd. atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  27. 02. 2008 19:36

Na práci to ale samozřejmě není. >

Tady někdo zaspal deset let

Samozřejmě Linux na práci je, používám jej denně (a nejen já) a nejméně se stejnými pracovními výsledky, jako s Windows. Jsme výrobní a obchodní firma, žádní hračičkové.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
charlie2806  |  28. 03. 2008 13:11

me teda vsechno chodi i ten telefon, kamera a Windows nesnasim jako ty Linux

Hold vec nazoru

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 00:35

A co se týče ACPI - není to laptop, takže by mohl dopadnout docela dobře. Akcelerace grafické karty bude bez problémů (restricted manager to zařídí), na vypalování CD/DVD si stáhněte K3b pro KDE, integrovaný Gnome Baker - no dá se použít, ale ... :)

U webkamery záleží na tom, co to bude za model, ale měla by fungovat správně.

No já ale musím ty Gnomisty štvát, ale fakt, aplikace v KDE jsou lepší.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 02. 2008 08:37

Me nestves, me taky v Gnome chybi treba Kaffeine. Ale ja Gnome pouzivam spis kvuli omu ze lip vypada (to je samozrejme subjekivni) a vic prosazuje standarty freedesktop.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 00:30

Na celém Ubuntu mne mrzí, že podpora jde pro Gnome, které má dle mého názoru aplikace o třídu níže, než KDE. Pro Gnome není pořádný Total Commander like souborový manažer (přece nebudu emulovat TC z win), v KDE je Krusader. Přehrávač hudby? Rhythmbox na Amarok rozhodně nemá.

Takhle bych mohl pokračovat ještě dlouho. Kubuntu, které používám, pociťuje to, že to je narozdíl od Ubuntu komunitní distribuce a tedy user-friendly novinky z Ubuntu jsou poněkud pomaleji implementovány, pokud vůbec jsou.

Se streamovaným videm ČT24 je trochu problém, dá se však docela snadno vyřešit, ovšem nevyřeší ho počítačový analfabet, co neumí najít forum.ubuntu.cz.

Na druhou stranu, spoustu věcí, které Ubuntu řeší samo (kupu ovladačů, kodeků ...) musí uživatel na Windows XP řešit manuálně a někdy dost složitě (pousmál jsem se vyprávění o tom, jak kamarád omylem nainstaloval na notebook ovladače (kupu ovladačů) ve špatném pořadí a musel reinstalovat systém).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  11. 02. 2008 00:42

Myslím, že není problém používat KDE aplikace i pod Gnome. Já to tak dělám. Mám Gnome ale používám Amarok, Krusader a K3B a nemám problém. Když si člověk trochu vyladí nastavení vzhledu KDE, tak to vypadá i konzistentně. Jinak si myslím, že pro běžného uživatele stačí i Gnome alternativy, to znamená Rhythmbox, GnomeCommander a Brasero (to bych běžnému uživateli doporučil dokonce víc než K3B, protože umí vše co potřebuje a ovládání je jednoduché a velmi intuitivní).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pevná guma  |  11. 02. 2008 06:51

Autor napísal článok z pohľadu úplného začiatočníka!!! Tak nemachruj, čo Ty dokážeš...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
christof  |  11. 02. 2008 07:57

tak když chce začátečník KDE, stáhne si kubuntu ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  11. 02. 2008 09:21

Prosím vás vzpamatujte se, nainstalovat a používat KDE aplikace v Gnome je stejně jednoduché jako používat Gnome aplikace. Nevím, proč bych měl machrovat. Spíš mám takový neodbytný pocit, že vy víte o problematice houbelec a za každou cenu tu musíte někoho poučovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pták ocelák  |  11. 02. 2008 14:15

no ty jsi fakt guma a hodně pevná.

On přeci nemachroval a pro mnoho BFU je naopak diskuze pod takovýmito články přínosná právě proto, že se dozví něco navíc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cca1  |  11. 02. 2008 10:25

Tak v tomto ide Linux za ruku s Windows. Tak ako je vo Windows napisana kazda aplikacia pouzitim ineho frameworku alebo kniznic, tak aj v Linuxe je pouzity raz QT druhy raz GTK alebo FLTK atd. Cize spustat aplikacie nie je problem ale je dolezite z uzivatelskeho hladiska ako sa aplikacia sprava a ako vyzera. Napr spominany Total Commander pouziva delphi, MS Office nativne Win kniznice, taky Lotus Notes ma vsetko po svojom, do toho pride WinAmp so svojim ultra Windows vzhľadom a to nepočítam tie shity co clovek dostane s kazdym hardverom ako bonus...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
b022d  |  12. 02. 2008 22:20

Nu, pravdu máte tak poloviční. Na Linuxu si zvolím, chci-li jenom gtk nebo qt aplikace - je jich dost na to, abych si vystačil jen s jedním. Sám si netahám ani do Gnome Qt programy, ani když jsem v KDE gtk programy, protože vždy hned vím, instaluji-li v grafice, v čem je který program napsán, ale samozřejmě nikdo nikoho k takovému kroku nenutí a jeho výhody jsou sporné.

Tohle je spíš horší pro vývojáře, kteří se chtějí zavděčit všem...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kluk  |  11. 02. 2008 07:33

Tak to byl asi pěkné pako ....... !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan  |  11. 02. 2008 08:38

Tak to pozor, na Rhythmbox mi nesahej, mě vyhovuje víc, než-li Amarok. Co se týče "Total Commander like souborový manažer", co třeba Midnight Commander v konzoli, Gnome Commander, a nebo, když tak vehementně propaguješ KDE, tak buď používat KDE aplikace v Gnome, a nebo rovnou používej Kubuntu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 12:33

No tak pokud sis přečetl celý můj příspěvek, tak bys věděl, že Kubuntu používám.

Gnome Commander se na Krusader nechytá a vzhledově připomíná 10 let staré programy. Midnight Commander v konzoli jsem nezkoušel, ale už jen to, že to je konzolový program ... uživatel není geek.

A používat KDE aplikace v GNOME je poměrně nešikovné, protože se zbytečně zatěžuje systém. Přehrávač hudby - každému se líbí něco jiného, ale nelze popřít, že Amarok má mnohem větší popularitu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  11. 02. 2008 12:50

Jako by v dobach Norton Commandera/M602 blahe pameti byl geek kazdy, a kupodivu, slo to, i sekretarka to dokazala vytukat a spustit...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2008 16:30

Ukaž člověku zvyklý na Windows XP s Total Commendrem příkazový řádek a řekneš "napiš mc a spravuj soubory z toho", tak se ti vysměje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 08. 2008 01:08

proc by se smal? pokud ti dela problem v shellu napsat mc tak si klidne udelej zastupce co ti mc zavola... nechapu co vidis na totalcommanderovi tak zazracneho... respektive co umi navic od mc

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 08. 2008 11:21

> respektive co umi navic od mc

Ikony

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 08. 2008 13:12

Pravda, musím se přidat, že Total Commander považuji z jeden z nejpředraženějších software.

Je dobrý, to rozhodně, ale tak dobrý, abych za něj dal 900 Kč.. furt je to jen souborový manažer.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Aljosha  |  11. 02. 2008 22:35

Co třeba TuxCommander?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JohnyN  |  22. 03. 2008 15:45

Suhlasim.. na strankach TuxCommanderu su aj deb baliky.. odporucam

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 08. 2008 01:05

chlapecku, mc je spicka ve svem oboru jeste z dob kdy ty jsi se jeste tloukl v pytliku, nechapu co mas proti consolovym programum, v pripade spravy souboru je console vubec nejlepsi vec, mas mnohem flexibilnejsi moznosti. Je hold videt ze znas jen windows a je to skoda, hodne te to poznamenalo, klickanim nelze vyresit vse... budes se divit..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2008 12:39

já bych ještě doporučil místo TC projekt Worker (předělávka DirectoryOpus4)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
a-punk.cz  |  11. 02. 2008 15:28

doporučuju přehrávač Exaile - je to takový Amarok pro Gnome (i když není problém používat v Gnome Amarok)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
daiblik  |  11. 02. 2008 00:25

Pekny clanok,

Inak jedna rada odo mna. Miesto totemu pouzite radsej vlc plaxer. jrho zasuvne moduly su velmi dobre riesene (nechcem vyvolat flame iba jedno riesenie z mnohych) a nepouzivajte adobe reader. on je vo vseobecnosti doost pomaly a velky moloch. na tuxe su mraky kvalitnych pdf readerov. staci pozriet "pridat/odstranit rogramy"

a moj nazor na ACPI je ten ze to nezvladne, minimalne bude haprovat suspend to disk. aspon ja osobne som mal s tym doost velke provlemy na NB (na stolnom PC to nikdy nevyuzivam)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
razor  |  11. 02. 2008 00:52

Mi kupodivu v Ubuntu "suspend to ram" a "hibernate" na mem NB funguje bezproblemu a bez jakehokoliv nastavovani

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Linux user  |  11. 02. 2008 08:05

Tohle zavisi na kvalite hw. ACPI je standard a hw ktery tento standard dodrzuje, nema na linuxu problem. Bohuzel spousta hardware tento standard podporuje spatne a pak je potreba specialni podpora/ovladace, ktera je spis vyjimecna, nez ze by byla pravidlem. Muj notebook ibm t43 rovnez nema problem se suspend to ram nebo disk a nic jsem pro to nemusel delat. Skoda ze se vyrobci k standardu ACPI nepostavili stejne jako treba k standardu usb sorage mass, ktery vsichni dodrzuji a nikde s nim nejsou problemy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 09:03

Krásně jste to vystihl. Ale tohle, bohužel, většina lidí nikdy nepochopí a budou to svádět na OS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kuchi  |  11. 02. 2008 09:06

muj notebook Dell Inspiron 6400 taky nema problem s uspanim na disk. Bohuzel nasledujici start Ubuntu trva asi 3minuty, coz je 3krat tolik co bezny start. Jedinou vyhodou uspani tedy je, ze neztratim rozdelanou praci (vyjimkou je Eclipse ktery uspani nevydrzi a je nutne znovu vytvaret workspace).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
afk_cz  |  11. 02. 2008 10:47

presne receno. ... laptop HP 530 take umi vsechna uspavani bez nutnosti sahnout do nastaveni, vyzkouseno na ubuntu 7.04 a 7.10. problem s uspavanim a ovladanim jasu je u lenovo T61. musi se dat novy bios a beta ovladace od nvidie, pak vsechno jede jak ma.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jj, mam  |  11. 02. 2008 10:03

I mne sa celkom ten clanok paci. Viem ako dopadne dalsia "recenzia" A suhlasim s daiblik ze na streem videlo jednoznacne najlepsi vlc a zasuvne moduly.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 10:19

Já nesouhlasím.

VLC plugin neumí (neuměl, když jsem jej testoval) navazovat videa. Třeba na primě si zaškrtáte jaké reportáže nebo kusy z pořadu chcete vidět, přehraje se první a konec. To je zásadní chyba. Ale pokud je stream jen z jednoho kusu, funguje na výbornou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dusi  |  11. 02. 2008 11:40

a aky prehravac to pod Linuxom dokaze?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 12:25

mplayer plug-in to snad uměl. Jinak používám mplayerconectivity a tudíž "dospělý přehrávač". Takže Totem i Kaffeine toto umějí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
6205  |  11. 02. 2008 15:39

Momentalne je pre Ubuntu 7.10 na streamovane videa ovela lepsi Xine-plugin do firefoxu ako mplayer-plugin. Mam to otestovane a prehral mi vsetko to co mplayer-plugin nezvladol.

Celkovo je tak najuniverzalnejsim riesenim pre 7.10 Totem Xine prehravac + Xine plugin do Firefoxu.

Totem Gstreamer plugin, VLC alebo Mplayer su dobre, ale "len" dobre - aspon co sa tyka mojich osobnych skusenosti a intenzivneho testovania v Ubuntu 7.10

Naopak neodporucam kupovat legalne Fluendo kodeky ktore niesu zatial prilis dobre...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RD  |  11. 02. 2008 11:54

existuje nějaký plug-in pro VLC, pomocí kterého bych mohl VLC ovládat dálkovým ovladačem? Mám notebook HP tx1420 a je k němu dálkové ovládání, jenže funguje pouze pro Media Player nebo Media Center. Media player je ale tak neoptimalizovaný, že se mi při přehrávání videa trhá obraz (po připojení na externí monitor), zatímco u VLC je to pěkně svižné. Rád bych ale využíval dálkový ovladač - stačí když bude fungovat pause/play.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin  |  11. 02. 2008 12:24

http://www.lirc.org/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
b022d  |  11. 02. 2008 00:22

Snad bych jenom doplnil, že firefox se při prvním navštívení stránky s flashem dotáže, jestli nechce uživatel flash doinstalovat pomocí oznamovací lišty, o což se stará doplněk ubufox, který je přímo součástí distribuce.

Každopádně pěkný článek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Flash  |  22. 02. 2008 17:29

To se sice ptá, ale nakonec vyhodí nějaký error, takže se stejně skončí u ruční instalace. Ubuntu je s kodekama atd. dost pozadu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ttt  |  24. 02. 2008 10:40

nemel jsem s tou automatickou instalaci zadne problemy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Čovek  |  24. 03. 2008 10:23

S kodekama vůbec není pozadu. Klik Aplikace -- klik Přidat odstanit -- zaškrtnout u{K}ubutu-restricted-extras a potvrdit. Máte veškeré kodeky na filmy {akorát na wmv a real audo-video jsou extra balíčky} + Flash + Java do prohlížeče, archivátory rar, 7zip, arj,... a nevím co všechno se vám automaticky nainstaluje. Se streamovým videem taky není problém s přidáním výše zmiňovaného u{K}ubutu-restricted-extras. Na jakém jiném OS to jde na tři kliknutí?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor