Testy | Wi-Fi | Router | Netgear

Vyzkoušeli jsme první zařízení s Wi-Fi 6. Nová verze Wi-Fi je rychlejší a spolehlivější

  • Wi-Fi 6 přinese větší spolehlivost a dosah sítě
  • Zkusili jsme Galaxy S10 připojit k routeru Netgear RAX80
  • Router s Wi-Fi 6 má pro někoho smysl už nyní

Přechod na nové Wi-Fi standardy je vždy pomalý. Zažili jsme to před pár lety s 802.11ac, které je teď už všudypřítomné, a nyní to zažíváme s Wi-Fi 6 dříve známým jako 802.11ax. První routery existují, jsou ale drahé a není je s čím používat. To se už ale naštěstí začíná lámat.

Na jaře představené mobilní telefony Samsung Galaxy S10+, S10 a S10e jako první telefony podporují standard Wi-Fi 6 a především nedávno představená devátá generace procesorů Core pro notebooky přidává vestavěnou podporu pro Wi-Fi 6. Každý notebook s novou generací procesoru tak bude schopen nabídnout novou rychlejší Wi-Fi.

Vyzkoušel jsem tedy Wi-Fi 6 router Netgear Nighthawk AX8 s telefonem Galaxy S10+, abych zjistil, co nový standard dokáže v reálných podmínkách.

Netgear Nighthawk AX8

802.11ax (AX6000), zpětně kompatibilní s 802.11ac/n/g/b ● 2,4GHz AX: 4x4 (Tx/Rx) 1024 QAM 40MHz, až 1,2 Gb/s ● 5GHz AX: 4x4 (Tx/Rx) 1024 QAM 160MHz, až 4,8 Gb/s ● 6× Gb LAN, 1× Gb WAN, agregace dvou portů ● 2× USB 3.0 ● rozměry 305 × 202 × 161 mm ● 1,28 kg ● max. spotřeba 60 W

Cena: 8 750 Kč
RAX80-100EUS

Co nového přinese Wi-Fi 6

Aktuálně tu máme standardy 802.11n (nově Wi-Fi 4) na frekvencích 2,4 a 5 GHz a 802.11ac (nově Wi-Fi 5) na frekvenci 5 GHz. Nový standard Wi-Fi 6 poběží na obou tradičních frekvencích 2,4 i 5 GHz a po stránce fyzického provedení, tedy například designu antén, se nic nemění. Wi-Fi 6 router je také zpětně kompatibilní se staršími zařízeními, takže starší notebook nebo telefon poběží stále stejně na dnešních standardech a teprve nová zařízení využijí plně schopnosti Wi-Fi 6.

  802.11n (Wi-Fi 4) 802.11ac Wave 2 (Wi-Fi 5) 802.11ax (Wi-Fi 6)
Vznik standardu 2009 2013 2019
Frekvence 2,4 GHz, 5 GHz 5 GHz 2,4 GHz, 5 GHz, v budoucnu víc
Šířka kanálu 20MHz, 40MHz (40MHz volitelně) 20MHz, 40MHz, 80MHz, 80+80MHz & 160MHz (40MHz povinně) 20MHz/40MHz na 2,4 GHz; 80MHz, 80+80MHz & 160MHz na 5 GHz
Rychlosti dat od 54Mb/s do 600Mb/s (max 4 streamy) od 433Mb/s (80MHz, 1 stream) do 6933Mb/s (160MHz, 8 streamů) od 600Mb/s (80MHz, 1 stream) do 9607,8Mb/s (160MHz, 8 streamů)
SU/MU-MIMO-OFDM/A SU-MIMO-OFDM SU-MIMO-OFDM Wave 1, MU-MIMO-OFDM Wave 2 MU-MIMO-OFDMA

Při připojení jednoho zařízení slibuje Wi-Fi 6 o 37 % rychlejší přenos (jeden kanál zrychlí z 433 Mb/s na 600 Mb/s). Dosahuje se toho mimo jiné větší šířkou pásma a většími pakety, ale vyšší rychlost osamoceného zařízení je ve skutečnosti ta nejméně zajímavá novinka.

To nejdůležitější se mění pro komunikaci u mnoha připojených zařízení současně. V případě Wi-Fi 6 tedy nejde o rychlejší, ale především o lepší Wi-Fi síť.

Aktuální standard 802.11ac Gen 2 podporuje MU-MIMO, tedy spojování více kanálů pro rychlejší komunikaci pro více zařízení. Nyní je maximem 4×4, tedy čtyři streamy až do čtyř zařízení. Wi-Fi 6 to navyšuje na 8×8, byť levnější Wi-Fi 6 routery umí jen současné 4×4 streamy. Především ale v případě staršího standardu může zařízení využít toto spojování kanálů jen při stahování dat, nikoli při odesílání. Tam je to jediný stream. U Wi-Fi 6 ale platí konfigurace až 8×8 pro oba směry.

mumimo.png
MU-MIMO - více aut jedním směrem - tu už máme dnes, Wi-Fi 6 k tomu přidá OFDMA, tedy sdílení prostoru v jednom nákladním autu převážejícím data

Pro odesílání dat tak umí Wi-Fi 6 nabídnout až osminásobek současné kapacity Wi-Fi sítě. Tady se ale hodí připomenout, že většina dnešních koncových zařízení, jako jsou telefony nebo notebooky, používá dvě antény, výjimečně tři. A počet antén odpovídá počtu kanálů. Pro odesílání tedy obvykle získáte dvojnásobek dnešní kapacity.

Další zásadní inovací Wi-Fi 6 pro mnoho připojených zařízení je OFDMA. Za touto nevyslovitelnou zkratkou se ukrývá princip komunikace na dnešních mobilních LTE sítích, které jak víme, si dokáží mnohem lépe poradit s větším počtem připojených zařízení.

OFDMA spolehlivě obslouží i dav

Zatímco se dnes dvě souběžně komunikující zařízení vzájemně mohou rušit, v rámci OFDMA se logický komunikační blok rozdělí až na několik desítek menších částí, které se dynamicky přidělí jednotlivým zařízením. Při větším počtu zařízení se tak může sdílet volné místo a nedochází k zácpám v komunikaci.

e5ae1dd8-53c9-47e0-ab43-b6cce44c3c51
Na koncertech nebo konferencích Wi-Fi 6 zásadně uvolní prostor pro spolehlivý přenos dat

Největší efekt Wi-Fi 6 tak pocítíme na velkých akcích, kde se na malém prostoru sejde několik tisíc mobilních telefonů a notebooků. My novináři moc dobře víme, jak nespolehlivá je Wi-Fi na konferencích a veletrzích a jak pomalé odesílání fotek a videí dokáže být. Proto stále jezdím s LAN adaptérem a raději se připojuji kabelem. Na evropských akcích pak často ignoruji zasekanou Wi-Fi a využívám LTE síť mobilního operátora. Wi-Fi 6 toto změní a například odesílání videa z hudebního koncertu do vašeho Instagramu nebo ze stadionu na Facebook by mělo proběhnout rychle a především spolehlivě.

V domácích podmínkách se výhody Wi-Fi 6 projeví pomaleji. Zlepší se stabilita připojení, hraní přes Wi-Fi by se tedy mělo obejít bez občasných lagů. Podobně by mělo být spolehlivější odesílání herního streamu na Twitch nebo YouTube, kde více kanálů pro odchozí provoz zlepší použitelnost Wi-Fi. Wi-Fi 6 také zlepší spotřebu energie možností uspat komunikaci koncového zařízení.

Co se ale zásadně nezmění, bude propustnost signálu. Fyzikální zákony tedy stále platí a 5GHz pásmo snadno utlumíte. Výhodou tu bude hlavně dostupnost všech pokročilých komunikačních úprav i na nižším 2,4GHz pásmu. Tam samozřejmě klesne maximální rychlost přenosu, ale o to spolehlivější budou rychlosti i na větší vzdálenost.

Netgear Nighthawk AX8 – kanón na dnešní vrabce

Tím se dostáváme k v úvodu zmiňovanému routeru od Netgearu. Z pohledu standardu Wi-Fi 6 jde kvůli konfiguraci 4×4 o základní router. Specifikace sice uvádějí osm, ale to je vypočítáno jako 4 pro 2,4 a 4 pro 5 GHz.

Na dnešním trhu jej při ceně mírně pod deset tisíc korun nemůžeme zařadit mezi základní domácí routery. Naštěstí ale vyšší cenu zúročíte i při použití se současnými zařízeními. V mém bytě dokážu na pár metrech zdí a překážek spolehlivě utlumit každý router.

Na 5 GHz Nighthawk AX8 nedokázal překonat fyzikální zákony, ale u 2,4 GHz pásma na větší vzdálenost mne příjemně překvapila spolehlivost a dostupnost signálu i v místech, kde jsem se dříve vzdal nějaké naděje na použitelný internet. Stále ale platí, že pro rovnoměrné pokrytí spíš doporučím distribuované mesh Wi-Fi řešení než jeden silný Wi-Fi router.

IMG_0212.JPGIMG_0213.JPGIMG_0215.JPG
Router svým designem křičí do světa, jak je výkonný. Časem se určitě dočkáme i střízlivějších provedení

Dva z pěti gigabitových portů můžete spojit pro rychlejší komunikaci v rámci lokální sítě, případně jeden připojit k WAN portu pro rychlejší připojení k internetu. Jinak samozřejmě nechybí podpora VPN, směrování portů, DHCP a další tradiční routerová bižuterie. Je tu časové blokování zařízení, protokolů nebo stránek, ale chybí ucelenější pravidla pro rodičovský přístup, například spojování více zařízení pod jeden profil nebo možnost nastavení délky povoleného rozsahu bez pevně daného začátku. Aplikace pro telefon poskytne základní informace, ale pro podrobné nastavení bude vždy muset zamířit do webové konfigurace.

Ukázka  administrace routeru:

Že nejde o obyčejný router se ale projevuje i na provedení. Uvnitř je totiž i ventilátor, které se po zapnutí hlučně roztočí, naštěstí po dokončení startu ztichne a je tam jen jako pojistka, kdybyste opravdu řádně zatížili všechny porty a kanály, které router nabízí. Nebezpečně působí také udávaná spotřeba 60 W, naštěstí je to opět jen mezní hranice a při běžném domácím provozu se pohybujete hluboko pod touto maximální úrovní.

S Galaxy S10 se WiFi 6 připojovala nejvýš na rychlosti 1200 Mb/s, což odpovídá 2×2 konfiguraci uvnitř telefonu, v případě 2,4GHz sítě jsem se dostal jen k 229 Mb/s v těsné blízkosti routeru, na druhou stranu ale tato rychlost výrazně neklesala s rostoucí vzdáleností.

Ukázka měření rychlosti v praxi:

Je už čas na Wi-Fi 6?

Protože ale nemám zrovna po ruce desítky telefonů Galaxy S10, nemohl jsem dostatečně prověřit rozšířené možnosti Wi-Fi 6, a tak budu muset věřit papírovým specifikacím. I bez plného využití Wi-Fi 6 jsem ale tady pocítil vyšší stabilitu a spolehlivost i na dnešním nudném standardu Wi-Fi 5.

Přesto bych zatím domácí Wi-Fi 6 router doporučil jen těm, kteří chtějí mít to nejlepší bez ohledu na cenu. Jak se na trhu objeví více koncových zařízení, letos zejména díky novým procesorům Intel a další rok díky novým telefonům, zareagují i výrobci routerů, kteří kromě aktuálních prémiových modelů nabídnou i něco dostupnějšího.

Pro domácí nasazení, kde počty zařízení budou v nižších desítkách, je myslím zbytečné vyžadovat 8×8 MU-MIMO na straně routeru a i s levnější konfigurací 4×4 zlepšení pocítíte. Pro instalace v konferenčních sálech a na stadionech je ale přechod na 8×8 nezbytný.

Pro spolehlivé domácí připojení bych stále raději než jeden silný router volil síť spolupracujících Mesh routerů. A pro Wi-Fi 6 už také výrobci ohlásili Mesh Wi-Fi řešení. Nabídkou produktů tedy rozhodně trpět nebudeme.

Diskuze (51) Další článek: Děsí vás, co si Google všechno pamatuje? Nově můžete nastavit, aby záznamy z map po čase zapomínal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,