Vyzkoušeli jsme nový MacBook a MacBook Pro

Diskuze čtenářů k článku

avatar
05. 11. 2008 17:11

Nezlobte se na mne pane Šimonoviči, ale píšete až moc zaujatě ze strany dlouholetého uživatele a hlavně příznivce MS Windows. Sám jsem na Windows doma a neplánuji přechod na OS X a ani Linux, s kterým si ve virtualizačních nástrojích pohrávám, ale přesto jsem cítil v článku přílišnou zaujatost vůči OS X a celkově Apple. Zkuste pracovat s oním systémem déle anebo udělejte dvojtou recenzi. Jednu z pohledu běžného uživatele OS X (nějaký kolega se najde, ne?) a jednu z té vaší Windows-like, případně prostě kapitolky :) Neberte to nějak zvlášť kriticky, ale zamyslete se, zda by to nebylo lepší, když s onou platformou nemáte zkušenosti. Dále bych se na vašem místě zdržel podobných komentářů jako jste uveřejnil pod tímto článkem. To je opravdu ostuda. I když někteří tady jsou nevybíraví a vulgární, přesto nesmíte psát podobné dětinské komentáře. Někteří měli i dobré argumenty a měli pravdu a neznělo mi to v jejich podání ani rozčileně, přesto jste se zachoval jako Radek Hulán. To je opravdu politováníhodné a smutné, že vy jako dospělá osoba a redaktor nedokážete vzdorovat smysluplnými argumenty a nad celou věc se postavit s noblesou a grácií, kterou je schopen vyloudit každý člověk, pokud se alespoň trochu snaží. Zkuste to napravit pane Šimonovič :)

Teď k ceně. Hodně lidí naříká, jak jsou Apple notebooky drahé, ale podle mě je to spíš výsada našeho trhu. Pokud se podíváme na domácím trhu v USA, zjistíme, že cena je podobná jako u podobných NB od Sony - Vaio, vyšší série Dell atd. A to že si koupíte výkonnější desktop je sice pravda, ale je to jiný segment a nelze srovnávat notebooky s desktopy. Pokud chcete výkonnější NB, jedině Acer a nějaké ty nižší série a tam je zase kvalita zpracování dost nízká. Pro mě je Vaio (vyšší modely - zajímavější kvůli grafické kartě) i Apple drahé záležitosti, tak jako jiné. Jsem student a nemohu si to dovolit. Přesto vím, že za tu cenu dostanu kvalitní výrobek. Můj bratr má starší generaci MacBooku a i když se mi nelíbí ta plastovost a některé "věci", je to dobrý NB a jelikož ho koupil z USA za 25 tisíc s clem a daněmi a má 3 roky mezinárodní záruky, je to dobrá koupě.

K OS X. Pracoval jsem na něm jen chvíli a jelikož mám hodně velké zlozvyky s Windows od dob 1.x (předtím MS-DOS, ale to nechci počítat), nepracovalo se mi nejlépe, ale po čase to šlo a naopak jsem cítil lehkou výpomoc od systému a zjednodušení postupů, které musím provádět ve Windows či Linuxu. Za to musím Apple pochválit a stejně tak i za dodávaný software. Stejně tak chválím distribuce Linuxu (Fedora, Ubuntu, ...) za dobrý výběr aplikací, až na některé, ale to je vždy. Cena systémů je irelevantní, pokud pro ně máte využití. Horší je to s Vista Ultimate. Ultimate Extras skoro neexistují a je Ultimate je drahá verze. Přesto bych se z Visty k XP nikdy v životě nevrátil, protože mi dělá lepší službu než XP.

Nuže, jsem unaven, půjdu se najíst. Doufám, že můj komentář nezadá k nějakému flamu, maximálně k trochu inteligentnější diskuzi.

Středula "Sattero" L.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 11. 2008 14:16

Ale kdy konecne dorazi MacBooky do CR? Uz se nemuzu dockat, hned jdu do toho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jozko  |  07. 11. 2008 17:02

Uz jsou tady. Dneska jsem si jeden s original ceskou klavesnici odnesl z Duhoveho servisu v Brne. Je to mazel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 11. 2008 17:16

Joo tak tos asi odnesl ten muj S pani z Duhoveho servisu jsem se dneska bavil a rekla mi ze bohuzel dorazili jenom 4 kusy (2.0GHz, CZ keyboard) a tak se dockam az pristi tyden... snad Uz se meeeega tesim...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 11. 2008 17:18

dorazily .. samozrejme :) To je tak kdyz si to po sobe clovek neprecte.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 23:44

Ve ct nam prisli 2 kousky novych MBP (konkretne verze s 2.8GHz) a oproti predchozim modelum (v nasem pripade MBP 2.4) lze sledovat vyrazne vyssi rychlost pri nacitani aplikaci i pri praci samotne.

Vybaleni novych macbooku pro sme dali na web a muzete to shlednout zde

http://www.jetcast.cz/2008/10/31/novy-macbook-pro-nazivo/

nebo pripadne stahnout zde

http://www.jetcast.cz/videos/JetCast_Special-01.mp4

Doporucujeme, jsou skvely

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 19:45

Doteraz som sa drzal zasadne pocitacov/laptopov ktore mali windows koli tomu ze Macbook-i su velmi drahe. No teraz ma nic neodradi kupit si tento Macbook alebo MacbookPro. Viem ze za tu cenu co za ten mac dam nebudu vyhodene peniaze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:21

Po uz ani sam nevim kolika letech s platformou Win, jsem timto OS jiz tak nejak unaven, ze se seriozne chystam na na prechod k MAC konkurenci. Jestli mne od prechodu na Macbook jeste pred nedavnem odrazovala integrovana intel grafika a par dalsich veci, s novym Macbookem uz opravdu nevim, proc neprejit? Zamerne pisu Macbook, protoze 13" je maximalni velokost, kterou u meho domaciho NB snesu.

Mnou pouzivane aplikace, jsou ve velke vetsine MAC kompatibilni a od mych "detskych" let s PC platformou jsem se uz ustalil na urcitem stupni SW vybaveni, ktere fakt nemam potrebu kazdy tyden vylepsovat a menit. Asi budu mit chvili problemy s orientaci v programech, marne budu hledat backspace nebo page-up/down klavesy, pripadne zkouset right-click ;) Ale podle toho co jsem videl, po urcite dobe to bude mit hlavne sama pozitiva a socialni jistoty.

A priznam se, historie Apple a vyvoj MAC OS je mi sympatictejsi nez WIN platformy. Jestli ma nekdo zajem, muzu vrele doporucit tohle cteni...

http://www.folklore.org/

Ne kazdeho to zaujme, dost veci je tam o programovani, ale celkove velmi zajimave a prekvapive zabavne cteni o historii Apple. Vetsinu z toho napsal clovek, ktery Macintoshe v jejich zacatcich programoval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:31

right click na Macu funguje, na jednotlacitkovych mysich take, jen se musi pridrzet klavesa Ctrl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:52

Dobre vedet. Dik za info! Ja spis myslel, ze mne to asi bude ze zacatku casto svadet udelat right click, na neexistujicim pravem tlacitku. Ale zvykl jsem si na jine veci, tohle mne nerozhodi. Urcite ne na dlouho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:00

je to jeste jednodussi, staci nastavit na dva prsty, stejne tak klavey page down / up nejsou potreba, to resi pohyb dvema prsty po trackpadu,

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:59

Right-click je na MacBooku stisk trackpadu dvema prsty, coz je pro me absolutne OK. Muzete samozrejme pouzit ibovolnou mys s libovolnym poctem tlacitek, i kdyz ja se priznam, ze trackpad je natolik dobry, ze mys nepouzivam ani kdyz mam MacBook jen na stole. Neni to proste jen nouzovka, ale Apple ho udelal tak, ze je opravdu vyborne pouzitelny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:00

Dik za doplneni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:25

Jinak ten obrovsky trackpad u Macbooku je jeden z duvodu, proc bude muj dalsi laptop MAC. Sice jen maly duvod ale preci jen duvod ;) U NB mys taktez pouzivam sporadicky a vetsinou jen kdyz ho mam na stole. S mulitouch trackpadem si dovedu zive predstavit, ze mys uz nepouziju. No uvidime.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:29

Myslim, ze po chvilce pouzivan budete mit uz duvodu celou radu :) Alespon je to moje zkusenost se switchem pred cca 1/2 rokem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 12:12

Uvidime!;) Byl prechod an MAC narocny, respektive zvyknuti si? Nejake postrehy z prechodu, ceho se vyvarovat a proc ho napriklad nedelat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 12:21

Tak pro mě byl přechod celkem jednoduchý, až na několik zlozvyků z Windows, které mi chvíli trvaly odstranit: vždycky jsem měl všechno organizováno přehledně v různých složkách, od hudby, přes fotky a podobně, chvíli mi trvalo, než jsem si na Macu zvykl, že tam to není potřeba, že tam se o to třídění perfektně, automaticky a intuitivně stará software (iTunes, iPhoto) a že nemusím soubory hledat všudemožně po disku, ale že rovnou z těch programů jde kamkoliv drag and drop Pak taky skutečnost, že programy se fakticky nemusejí vypínat, resp. na to si nemůžu ani po roce zvyknout, že programy, které běží na pozadí, téměř nezatěžují systém a není potřeba je natvrdo vypnout. Pak taky na to, že většina hodně použitelného softu je už přibalená a není potřeba shánět ani třeba blbé kodeky na přehrání DVD, ale prostě může člověk pracovat out-of-the-box, aniž by musel ztrácet čas hledáním vhodných programů.

Zkrátka je potřeba se od nějakých win zlozvyků oprostit, protože na Macu budou práci ztěžovat (například právě ta zmiňovaná práce na úrovni souborů, která je na Win víceméně nezbytností, ale na Macu byste si s ní zbytečně práci ztěžoval).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 12:35

jj s temi soubory je to fakt :) ... uz si to ani neuvedomuju jako vyhodu a beru jako samozrejmost

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 12:34

1) zjistete si jestli vse co pouzivate je dostupne i na Mac OS X, osobne jsem se nemusel uchylit k instalaci Windows do BootCampu ... ale pokud by vas tohle cekalo, tak si myslim, ze by to dost snizilo pohodli

2) nepocitejte s tim, ze si na Mac OS X neco zahrajete - par her tam je, ale krome Diablo 3 a StarCraft 2 tam nebude zadna high-end hra

3) narocnost prechodu - pocital jsem s tim, ze budu mit MBP jako doplnek ke stolnim Windows, po prvnim dnu jsem si rikal, ze udelam prechodnou dobu tak jeden mesic, kdy budu mit desktop s Windows na delani veci, ktere na Mac OS X nepujdou ... treti den byl desktop zabaleny v krabicich a pripraven na odeslani rodinne na hrani ... ale myslim, ze tohle je hodne individualni a zalezi predevsim na bodu 1)

4) otazka zvyknuti je asi individualni, ale u me bylo zvykani velmi rychle, predevsim se nebojte experimentovat a nebojte se zahodit stereotypy z windows ... me zarazilo, jak malo ovladacich prvku vsude mate ... ale to za chvili preslo a je to dano asi tim, ze uzivatelske rozhrani je fakt nastavene dobre a automatika zvlada dobre hromadu veci

5) z toho co doporucuju nastavit - Hot Corners (najdete v Preferences, kdyz to napisete do hledani), kdy po najeti mysi do rohu muzete zobrazit dashboard, expose, uspad display apod., dale mozna bude dobre zapnout FileVault (open pres hledani v preferences) na sifrovani domovske slozky (ALE pozor pak, vam v domovske slozce nebude fungovat TimeMachine jako v reklame a budete muset zalohy prochazet rucne ve Finderu)

6) urcite si nainstalujte Perian (kodeky do QuickTime), pokud delate prezentace, tak urcite zkuste iWork Keynote

7) vyzkousejte vestavene Mail, Address Book a iCal - jdou syncovat napriklad s Google a jsou velmi dobre integrovany do systemu

... neprechazejte, pokud nesplnujete bod 1), jinak doporucuju ... ja sam prechazel s tim, ze pri nejhorsim tam hodim Windows a budu mit jen drahy NB s Windows ... na coz nastesti nedoslo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 13:03

Hele, jak to tak ctu, nechces si zalozit blog pro Switchery? teda pokud uz jej nemas, jsi nadsenec, ale to co jsi napsal jsi napsal objektivne narozdil od toho radobyprofesionala Simonovice

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 13:18

nemam a neplanuju :)

jinak doporucuju lidem co uvazuji o Macu, aby se mrkli na tutorialy na http://www.apple.com/findouthow/mac/ ... myslim, ze docela nastinuji zpusob pouzivani Mac OS X a vestavenych aplikaci ... pokud si nemuzete MacBook pujcit, nebo nechcete riskovat penize koupi, pokud si nejste jisti, tak vam to muze pomoct

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 13:04

@ 2) Nemate pravdu. Vyber je proti PC resp hernim konzolim skromnejsi, ale rada vybornych i novejsich hernich titulu je i ve verzi pro OS X (CoD 4, Sims 2, WoW, HoMM V, Myst, C&C 3, Gears of War, PoP atd atd atd )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2008 13:10

Trosku bych pribrzdil: mnoho her sice je, casto vsak nejsou ale nativní pro Mac OS X, ale bezi pres Wine (a trosku to pozira vykon). Poprve to byl trochu sok, ted uz jsem si zvykl - posledni wine-based vec, co jsem instaloval, bylo Spore...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 13:11

Tak jasne ze tech her je daleko vic, ale pravda je, ze Mac ma urcite omezeni co se tyce her, to je ale tim, ze ne kazda hra je programovana i pro Maca. No, pan Simonovic by tohle urcite dal za vinu Appleu. Ja mam v oblibe hlavne Quake3D Arenu, sic starsi hra, ale deathmatch me bavi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 13:25

Ne kazda hra je na PC, ne kazda na herni konzoli blah blah blah... Jinak tim napadanim Dusana S. jen davate zapravdu lidem, kteri povazuji 'macare' za nekriticke az fanaticke sektare.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 13:36

Ja jej nenapadam, pouze argumentuji, to ze on platformu Apple zna NEDOSTATECNE, nechapu proc ji recenzuje, jak jsem napsal ja v jednom prispevku, ja bych Windows nerecenzoval, ponevadz jsem zvykly na jiny zpusob prace, to znamena, ze bych v recenzi Windows sepsul jako tu nejhorsi sra*ku. Ale z me strany by to nebylo objektivni. A podobne veci dela pan Simonovic v mnoha svych clancich, navic bez schopnosti radnych argumentu, ktere nejsou irelevantni. To je to, proc se do takovych clanku a pisalku opre skoro kazdy Apple User, je to kvuli tomu, ze jako kazdy jiny clovek, i uzivatel Apple nema rad neobjektivni pristup. A kdyz se takovy clovek snazi sebeslusneji reagovat, je z nej raz dva fanatik. Takze cest

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 13:39

Bohuzel pro ty inteligentni Win uzivatele, vetsina Win uzivatelu se na forech chova jako povyseni nackove. Co neni Win neni dobre, co je trochu jine, neni dobre, co jen zavani UNIXem, neni dobre.. Takove jednani mi neco pripomina ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2008 13:52

Znám Dušana už dlouhá leta a neřekl bych, že zná platformu Apple nedostatečně :)

Ale hlavně: proč ji recenzuje? Protože jako jeden z několika novinářů v EMEA a snad jako novinář jediný z ČR měl možnost oba stroje vidět, vyfotit, vyzkoušet i používat. Nebýt jeho článku, čekali bychom na zkušenosti z oficiálních českých zdrojů ještě aspoň měsíc...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 13:56

Z jeho mnohych clanku to tak ovsem nelze usoudit. Kritika je kritika, ale zaujatost je vec druha, v jeho pripade velmi casta

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 14:02

Napriklad na slovensku jsou dva weby, ktere pojednavaji o Macich, jsou specializovane a presto jsou objektivni. Kdyz chci neco recenzovat, tak tomu mam rozumet nebo to alespon znat. Na zive.cz jsem takovy objektivni clanek na tema Apple snad ani nezaznamenal. Ac na prvni pohled ycerpavajici clanek, je bohuzel psany dost povrchne. Vemte si priklad u nasich vychodnich sousedu na slovensku. Ty dva weby nebudu zminovat, ale lide znali Apple vedi ktere myslim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Je to odhalene, som dokonala kamuflovany Radek Hulan! Tato identita sa znici za 5 s . . . . . bum.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 14:09

Halo...halo......halo.........

me ryze fanaticke srdce se nebude mit do koho navazet.....

.........Dusane, to mi nedelejte, zacinam mit tik v oku, pocit prazdnoty, nebudu mit koho fanaticky obvinovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 14:14

Zkuste zalozit, prosim, novy thread a zminte pasaze, ktere Vam trhaji srdce. To moje, ktere mimochodem k Macum pricichlo drive nez k PC, totiz po precteni Dusanova 'preview' zustalo v klidu. Treba se dobereme k nejakemu kloudnemu zaveru...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 14:36

Me ani tak nevadi to co napsal do clanku, v jednom prispevku mu dokonce davam za pravdu, me vadi pristup jaky pouziva v teto diskusi a resit uz to nehodlam porad dokola, vzdyt uz je 14:30 odpoledne, proboha. Ne, me proste nadzdvihava postoj D. Simonovice. napr. u problemu Flash. Nema to cenu rozebirat znova, sve uz jsem rekl vyse

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 11. 2008 11:11

No tak nevim ... tohle je blbost .... Novy macbooky v cechach videlo uz relativne dost lidi a spouste lidi uz lezi na stole jako pracovni nastroj. A jakou zkusenost s notebookem muze mit clovek, ktery ho ma na chvili pujceny?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 11. 2008 12:16

Po logicke uvaze a po zvazeni nevelkych zkusenosti s platformou Apple v pripade pana Simonovice bych rekl, ze nevalnou. Na obhajobu pana Dusana Simonovice musim napsat, ze nepise nijak hanlive, snazi se byt objektivni (v pripade clanku), ale i presto se mu nekdy stane, ze porovnava veci, ktere se objektivne srovnavat nedaji (cimz nepravem a mozna i nechtene poskozuje renome Apple u neznalych ctenaru). Timto mu preji, aby napsal mnoho dalsich clanku na tema Apple a zaroven se vyvaroval nekterych srovnani, ktera tam nemaji co delat, pokud maji byt clanky objektivni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 11. 2008 12:18

Ne, neni. Pisi, ze novinaru, kteri jej v cechach videli, je malo az zadni. Ad pracovni nastroj: sede dovozy mimo oficialni kanal jsou sice pekne, ale pro nas irelevantni. A oficialni zasilka do CR ma dorazit cca za 14 dnu a pro novinare testovaci kousky budou k dipsozici nejdrive pocatkem prosince...

A clovek, ktery recenzuje notebooky jiz nekolik let dokaze i za chvili poznat vic, nez bezny uzivatel za mnohonasobne desli dobu. Vi zkratka, nac se zamerit, kde jsou bezne problemy a pod. A nemyslete si, vsechny recenze jsou pouze zkusenosti s vecmi, ktere mame jen na chvili pujcene. Veci se totiz pro recenzi vraci (a navic byva jediny stroj dostupny pro vsechny redakce), nenechavame si je...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 11. 2008 14:19

Pokud jsem to pochopil spravne, tak testovany notebook pochazi z nemecka, kde se jiz nakou dobu bezne prodava v obchodech a muze si ho koupit kdokoliv, cili i ne-novinar. Psal jste, ze:

jako jeden z několika novinářů v EMEA a snad jako novinář jediný z ČR měl možnost oba stroje vidět, vyfotit, vyzkoušet i používat.

Tak na to jsem zareagoval tak, ze neni jediny ani jeden z mala ... v EMEA i v CR na techto strojich uz spousta lidi dela.

Tu poznamku o sedem dovozu, oficialnich kanalech a irelevantnosti jsem nejak nepochopil. Jsou ty notebooky jiny nebo horsi, je to nelegalni koupit si notebook v Nemecku, vami testovany stroj byl uz urceny pro CR?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 14:22

Diky za obsahly komentar! Bod 1 mam myslim vyresen, tak jako tak na nem budu mit vmware s winxp, nebo jiny emulator. Obcas se win platforme asi nevyhnu. Ale bude to jen zaloha pro stav nouze. Hry mne uz netrapi, nemam cas na jine veci a ne tak jeste hrat hry ;) Navic ja jsem s hrama zamrznul u starych dobrych textovych a posleze point )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 15:18

jinak doporucuju lidem co uvazuji o Macu, aby se mrkli na tutorialy na http://www.apple.com/findouthow/mac/ ... myslim, ze docela nastinuji zpusob pouzivani Mac OS X a vestavenych aplikaci ... pokud si nemuzete MacBook pujcit, nebo nechcete riskovat penize koupi, pokud si nejste jisti, tak vam to muze pomoct

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 16:00

Slusne ceske clanky se daji najit i na mujmac.cz...

www.mujmac.cz/art/tt/deset-nejdulezitejsich-ktere-potrebujete-vedet-pok.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kenika  |  03. 11. 2008 09:45

Včera jsem jel z Liberce do Mladé Boleslavi v autě a pracoval jsem jen s textem (PDF preview a Evernote), v Mladé Bolce mi výdrž stále po 40 minutách ukazovala 6 hodin. A mám postřeh z konference, na které jsem s MacBookem byl v Itálii, na baterii mi vydržel celý den (cca 7 - 8 hodin) při snížení intenzity osvětlení, vypínání displeje v momentě, kdy se nepíše a při otevřeném Evernote na psaní.....

Takže ono těch 5 hodin je při surfování na netu přes wifi, atd...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Presne to je v clanku napisane :) - aktivnejsia praca s Wi-Fi. Pri vypinani displeja, velmi uspornom nastaveni a necinnosti je 20-30% navrch celkom normalne u dobre optimalizovaneho HW/SW.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 09:58

Nedávno jsem četl, že Apple začal uvádět výdrž baterie na střední zatížení NB, aby se vyhnul případným žalobám a myslím, že tohle by se mělo stát standardem u všech výrobců hlavně těch super levných strojů s pohádkovou výdrží..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2008 08:25

To jsou takoví krasavci, musím ho začátkem roku mít. Už to bez něj nevydržím!!! Jsem Applovská(Jobsova) ovce a vůbec mi to nevadí. Takže hurá do MacBooků!!! Všichni zarytí windowsáci běžte si půjčit od jedné brněnské firmy na týden MacBook Air na týden zadarmo a uvidíte, že změníte názor na MacOS X a na Apple!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Len si na nom radsej nepustajte nic komplikovanejsie vo flashi, to by vas aj mohlo nasrat ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2008 08:33

Ale Mac Flashe umí!!! Mám iMac i starý MacBook a nemám s Flashy žádný problém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Viac vykricnikov!!!!!!!! Este viac !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ked nemate tusenie, o com je rec, tak nekomentujte - problem je 4-5× vyssi zatazenie CPU pri narocnom flash obsahu oproti Windows a zrejme aj Linuxu. Fakt nepekna vlastnost pri sucasnej podobe internetu :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 09:21

Dnes mam fakt zlu naladu, lebo sa nejak angazujem. Zaujimave ak sa napise zla aplikacia pre Windows je to chyba toho kto ju napisal, ked sa napise zle aplikacia pre Linux alebo Apple (v tom pripade Flash) tak je to chyba platformy (Linux) alebo firmy (Apple) zaujimave. Kto chce psa bit palicu si najde....

P.S.Kurnik dost nie som flameista musim sa ukludnit....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

A ja som snad niekde napisal, ze to je chyba Apple? Jednoducho a proste som konstatoval fakt. Nehladam vynnika, konstatujem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vláďa Janeček  |  03. 11. 2008 09:53

Dušan má pravdu, optimalizace Flashe v Masoxu je fakt mizerná, až bych řekl žádná. Nadějně zatím vypadá betaverze Flashplayeru 10, které je výrazně méně nářočná - snad to vydrží až do finálky...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:26

No Flash10 player pre Linux je uz uplne o niecom inom, viem o tom lebo dost pisem v AS dost yloyitu aplikaciu, ktora sa musi dost optimalizovat. Tak si myslim ze aj pre Maca to bude to iste... a uz som sa ukludnil. Cafte a nehnevajte sa ze som bol dnes trochu flameovy :)

A btw FP10 je uz full takze aj pre LInux (ide aj pre Operu netreba NPSwrappera) .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:59

A jakto ze nemam s Flashem proble, ani ma Intel macu ani na PowerPC macu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2008 11:08

Pořád to nechápeš správně - nejde o to, že bys měl mít problém, ale o to, že stejná věci ve stejné verzi Flashe pro Windows a Mac OS X na stejných mašinách jsou jinak náročné na CPU: verze pro Mac je fakt až 3x náročnější, než výrazně lépe optimalizovaný Win plugin. Adobe však slibuje změnu ve verzi 10...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:14

Ale ja to chapu, akorat jde porad dokola videt pristup pana Simonovice, ktery prvni prezentuje tuhle vec jako chybu Apple, pak prizna, ze je teda jako pravda, ze za to muze Adobe a ze sjednava jakoby napravu, ale tohle vsechno je zavadejici, protoze kdyz napise, ze uzivatel Apple bude nasraty z pomalosti, tak to neni pravda, protoze ja teda nasraty nejsem, a ani me zadne potize nepotkaly, z cehoz vyplyva, ze takova informace ac zni hrozne dulezite, tak je nepodstatna pro normalniho uzivatele, ktery to nepostrehne. Co na tom, ze ma vetsi vytizeni CPU, kdyz to v reale nespomaluje moji praci. Chapete?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Hm, asi to nema cenu ale posledny krat -

- nikde som neriesil, koho to je chyba, iba som poukazal na problem (existujuci problem, realny problem)

- napisal som aj kde som ten problem pozoroval a co ma na nom obtazovalo -> vacsia zataz = kratsia vydrz = vacsie zahrievanie = vacsia hlucnost

- kde som napisal, ze bude niekto nasraty z pomalosti? -> Nieco vam zamlzuje zrak, zlost? Paranoia?

- je vyhradne na citatelovi/prijemcovi tejto informacie, aby si z toho urobil zaver

- naviac cele len ako poznamku v diskusii a vy to riesite, ako keby som tomu venoval cely clanok.

Skutocne uboha argumentacia, extremne vztahovacny pristup a nemiestne obvinenia aj reakcie. Viktor cistic bojujuci za osvetu a udrzanie dobreho mena vsetkych produktov Apple, to by ste mohli mat v podpise.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:25

Zminujete problem Adobe v recenzi na Apple. Co je to za blbost? Co takhle zminit radu problemu win ntb, ktere nejsou zpusobeny MS ale vyrobci SW? To prece nedelate. Tak proc v recenzi na Apple ano?

Jen a jen pro Vas

Viktor Čistič

Sauber Machen

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

ROFL!

V celom clanku nie je ani jeden krat pouzite slovo Adobe ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 12:00

ze nepisete slovo Adobe neznamena, ze problem vezi u Adobe, opet demagogie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Hm, ako to napisat nejak jednoduchsie ....

V clanku nie je pouzite slovo flash.

Uz to chapete? Ak stale nie, tak ma to hrozne mrzi, nakreslit to do diskusie nejde!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 12:55

To slovo je pouzito tady v diskusi, psal jste to vy, a tak to pokladam jako obhajovani vasi recenze, tedy clanku, vas beru jako pisatele kritiky, to ze Vas jediny argument mily Duso je pouha demagogie, to uz je pouze Vas problem. Tak jak v jednom z prispevku napsal Maag, nektere vase pripomonky jsou irelevantni, protoze nevite zbla o zpusobu prace na macu, tudiz v podstate papouskujete velkonazor vetsiny uzivatelu MS. Tj. co neni dobry pro MS SW neni dobry vubec. Osobne nainstalovani Win na Maca vnimam jako ztratu rozumu, protoze mac neni Win masina, proto je to mac. Neco jineho je virtualizace, ktera je dost svizna na to, aby se uzivatel nemusel starat o instalaci Win jako takovou. Pouzivejte Mac aspon rok v kuse a pak teprve pochopite, proc vase aktualni (ne vsechny) kritiky zavani neznalosti a amaterismem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2008 11:23

Řekl bych, že tam hledáte něco, co tam opravdu není - Dušan nepíše, že je to chyba Apple, jen konstatuje, že je to vlastnost, že se to tam dějě a uživatel se s tím potká.

A navíc: nejde o to, že by byl někdo "nasraty" z pomalosti, ale z toho, že to víc vytěžuje procesor. Vidíte ten rozdíl? Ano, je tam - sice vás to nezpomalí, ale na noteboocích (a markantní je tu Airu, který má pomalejší CPU a aku) vám to sebere zcela zbytečně citelně výdrže, protože procesor se nemůže uspávat a snižovat frekvenci tak často, jak by mohl. O tom to je, o žádném zpomalení...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:28

Ale to je chyba Adobe, udelejte recenzi na Adobe Flash a tam zminte, ze tento sw zpusobuje to a to tam a tam. Tam to patri

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2008 11:35

Jeden malý rozdíl: Adobe Flash player JE součástí Mac OS X, Apple nabízí systém s již instalovanou podporou. Na WIN není součástí a uživatel se může rozhodnout, zde jej chce či potřebuje a sám si jej doinstalovat.

Až jej Apple přestane přibalovat k systému, může nám to být ukradené - je to ale součást systému stejně jako Spotlight, Automator či MP3 podpora v iTunes :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:56

To je sice hezke, nicmene ted si tu hrajete na demagoga. Aplikace je sice soucasti systemu, nicmene aplikaci vyrabi Adobe, tudiz je to problem Adobe. Do Windows bude Flash jedna z prvnich aplikaci, ktere si uzivatel nainstaluje. Jediny rozdil je v tom, ze u Apple uz nemusi, bo tam je. Neprekrucujte

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2008 12:04

Ale musí :) Například krabicovka Leoparda má betu devítky, která nepřehraje polovinu HD videoobsahu na webu, takže uživatel musí nainstalovat aktuální verzi nebo update. Pro mě je to stejné, obojí mi bere stejně času - a u konkurence jsem tím přinusen mít alespoň ihned po instalaci aktuální verzi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2008 10:54

Ok ok já myslela PŘI NORMÁLNÍM POUŽITÍ v prohlížeči a nemám tam napsáno jak dobře nebo jak špatně ho umí. Jen jsem napsala že ho umí. S Flashem nijak moc nepracuji jen v internetovém prohlížeči a tam mi jede bez problémů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 09:25

Co to tu placate za nesmysly, mac ma problemy s Flash? A ze jsem to nejak nezaznamenal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 09:30

pan Simonovic je myslim docela inteligentni clovek, ale to co tu predvadi nekterymi vyroky mi silne pripomina jisteho RH, ktereho bavi rzdelavat flame. Pri soucasne podobe internetu jsem jaksi nestihl zaznamenat ani na jednom ze svych Macu jakekoli potize s Flash. Porovnavat cenu za OEM Windows z cenou za tzv. OEM MacOSX je irelevantni. Porovnejte funkcnost obou OS a zjistite, ze Apple OS je VZDY Ultimate, narozdil od nekoho. Proc se porad nekdo tak nesmyslne a okate navazi do Apple? No jo, vlastne vsichni jsme Apple ovce, a co jsou potom uzivatele MS platformy? Taky ovce?

To Duch:

aspon nekdo dokaze napsat objektivni odpoved na ty zvasty tady

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Flash ma napadol presne kvoli MBA - ked som ho mal, tak som bol prekvapeny, ako sa zahrieval pri beznych cinnostiach. Potom som to trochu skumal a zistil som, ze ma vyrazne vyssie zatazenie procesoru na strankach s flash obsahom (z tych kam chodim, je to kazda ...). Mne by to vadilo, myslim ze nie som sam - preto som to spomenul. Ako si vsak mozete vsimnut, v diskusii - nie v clanku. Nemeral som to exaktne, ale nieco som vygoogloval - http://arstechnica.com/news.ars/post/20081017-benchmarking-flash-player-10.html (to len aby ste my zase nehovorilo, ze su to zvasty).

Systemy som neporovnaval ani v clanku, ani v diskusii - len som pripomenul rozdielny sposob licencovania. O nikom som nenapisal ze je ovca, do nicoho sa bezdovodne nenavazam - to len niektory tu vidia cerveno, vzblknu len pri pohlade na iskricku z dvoch kilometrov.

Rozmyslite si nabuduce, co oznacujete za zvasty - hlavne ak su to hole fakty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 09:53

tesim se, az pan Simonovic bude pri recenzi napr. Windows, nebo notebooku s Windows porovnavat jeho funkcnost s funkcnosti napr. MacBooku nebo MacBook Pro. Myslim, ze toho se nedockame coz je jeden z duvodu, proc jeho clanky nepovazuji za objektivni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vláďa Janeček  |  03. 11. 2008 09:55

Musím se Dušana zastat, takových porovnání už pár napsal - stačí prohledat například archivy Computeru....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 09:56

A kdyz uz by se prece jen postestilo, ze by to udelal, neocekavam od nej ze by cokoli na MacOSX vychvalil, ponevadz jej ani nezna, natoz aby v nem umel pracovat. To se potom pise kritika, kdyz ten produkt poradne neznate.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Diky! Konecne ste ukazali pravu tvar.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Tento clanok je preview/hands-on/recenzia HW, nie software. Vy sa tu opakovane a tupo opierat do faktickej pripomienky z diskusie a z toho vyvodzujete, ze su moje clanky neobjektivne. Velmi zaujimavy pristup!

Rad by som aj vedel, ako v recenzii/clanku o notebooku (HW) mam zohladnovat/hodnotit/porovnvat OS? Idealne asi tak, aby to vasu oblubenu platformu glorifikovalo, vsak? Do toho sa nehodlam zapliest v clanku o HW - o rozdieloch a vlastnostiach jednotlivych OS ci software sa mozete docitat v inych clankoch.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:08

Tak chápu, že porovnávat dvě v podstatě rozdílné platformy je docela záhul. Na druhou stranu ale byste je měl porovnávat tak, jak jsou. To znamená nikoliv že Macbook není optimalizován pro Win atd. (to je asi jako byste vzal telefon s Win Mobile, hodil tam v emulaci Android a pak ho porovnával s T-mobile G1), ale prostě porovnat ty notebooky jako celek. Vydží notebook s Mac OS 5 hodin ? Proč to shazovat tím, že pod Win vydrží méně ? Proč neříct, že srovnatelný notebook s Win je tenhle a tenhle, to je objektivní. Už vidím, jak při hodnocení nějakého Dellu napíšete, že pod Mac OS nebo pod Linuxem mu nefunguje třeba čtečka karet

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Viz nizsie - zmienka o vlastnostiach pri pouziti s Windows suvisi s obecenstvom. Hladat priameho konkurenta je tazke (hlavne ak ten notas nie je dostupny v CR) a porovnanie komplikovane - mozem to vsetko ohodnotit v nejakej tabulke a potom aj tak pridu ludia, co napisu nieco ako "aj tak je ten wintel notas smejd lebo nema masox a je skaredy, ha ha ha" - dobre ohodnotenie pracneho porovnania, ze? :P

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:26

proc by mel byt nutne Win laptop smejd? napr, rada Vaio od Sony je slusny kousek HW

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:32

Tak ale pokud se budou Apple produkty hodnotit v závislosti na jejich výkonu ve Windows, které nejsou součástí řešení, ale je to vedlejší efekt použití Intel (resp. nVidia) platformy, pro které logicky nejsou optimalizované (to by šel Apple sám proti sobě, to by rovnou mohl být jen další z řady výrobců Win notebooků), tak se zase budou opakovat názory, že to je předražený šmejd Podle mne je prostě vhodnější k tomu přistupovat jako k odlišným platformám, paralela je opět ve světe mobilních telefonů, těžko lze přímo srovnat telefony s Win Mo / Androidem / Symbianem (tzn. tak, že by se na každý pro testy nainstaloval třeba WinMobile), ale berou se jako ucelené řešení, je logické, že každý telefon je de facto optimalizován pro ten svůj systém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:11

proc tedy motate Windows coz je nepochybne OS do clanku o HW. jste opravdu firestarter, twisted flamestarter. Nemusite Mac glorifikovat, ale jak jsem videl v nekolika Vasich clancich, do objektivity mate docela daleko. Ja vim asi o dvou vecech, ktere jsou dle meho podstatne a ktere mi na MacBooku vadi. Je to nepritomnost FW a leskly display, stejne jako lesk na MacBooku Pro. Hlinik se opravdu snadno poskrabe, na druhou stranu podivejte se na notebooky z plastu, ktere vypadaji ze se rozsypou jen kdyz je vezmete do ruky. To ze si nekdo polije klavesnici je jeho blbost, ne vyrobce, nakonec existuji spec. folie, kterymi se da klavesnice chranit. Z cehoz vyplyva, ze Apple se jen brani neopravnenym reklamacim ze strany zakazniku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:14

A kdyz jsme u tech karet. To jako nedostatek nevnimam, kazdy dig. fotak ma USB kabel, neni tak problem jej pripojit. Pocet portu je dle meho dostacujici (az na to FW, ktere me se*e).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Aha, takze zmienit nedostatky, ktorymi trpi dany HW s OS pouzivany majoritou citatelov tohoto clanku je zle? Ono to je snad nejake zdoraznene, alebo nebodaj oznacene ako "deal breaker"?

Ad plast - plast je len karoseria (u solidnych ntb) a este ste asi nevideli kvalitny plast.

Ad poliatie - velke mnozstvo modelov na trhu vydrzi preliatie kvapalinou. Zo statistik o poskodeni je to velmi casta nehoda postihujuca notasy ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:27

Je to nelogické a celkem nefér vzhledem k produktu, který se prodává jako ucelené řešení, pro které je naprosto logicky optimalizován. To, že tam výrobce umožňuje běh Win je celkem vedlejší. Když to přeženu a použiju oblíbené srovnání aut, tak je to jako kdybyste psal preview na třeba Audi TT, s tím, že není optimalizovaná pro rozvoz nákladu a je tedy nedostatek, že v ní odvezete méně písku než třeba v Octavii Kombi, a že to porovnáváte, protože Octavia Kombi je podstatně používanější a rozšířenější

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:36

Timhle jste presne popsal styl pana Simonovice. To snad pochopi i on. Oni vubec nekteri MS uzivatele (bohuzel je jich vetsina) porovnavaji vse podle kvantity, ne podle kvality. Takze kdyz se nejvic prodava Eva a Vasek tak to musi byt samozrejme kvalitni. jenze tak to chvalapanubohu nefunguje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:28

Hele, kdyz si chci polivat notas tekutinou tak jo, no nejak se mi to jeste za tech asi 15 let nestalo. kazdopadne nemuzu davat za vinu vyrobci ze neudela nepromokavou klavesnici, nechybi tam treba jeste vodotrysk?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Nie, ten nepotrebujem, ale vode odolna klavesnica je velmi casta, preto by som ju ocakaval aj tu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:39

uz uz hledam clanek, ve kterem budete tohle vytykat jinemu laptopu ktery neni Apple. nebyt vseobecne zname uverejnene poznamky o cidlech

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:15

Pohoda plati do chce psa bit palicu si najde....

trochu offtopic

Pozeral som vcera vecer reklamy applu vs PC a potom reklamy MS na Vistu. Kurnik na tych apple reklamach som normalne zasmial boli take smiesne, vesele s kritckym nadhladom najlepsia je s kolacikom http://www.apple.com/getamac/ads/ ... Potom som si pozrel MS reklamy s Gatesom + celebrity.

Precital som pana prstenov, Hobitta, Silmarion, celeho H.Pottera, Heinleina, Burlive Vysiny , a furu inych vaznych v anglictine takze mozem povedat ze trochu viem po anglicky ale z tych reklam mi na prvy sup vobec nebolo jasne preco je Vista taka super. Vsetko je to v inotajoch... Co tym chcem povedat, ze ked sa na to pozriem ako typicky konzument reklamy applu ma navnadia a reklamy MS odradia, a tak to je aj v zivote. Apple ide v USa hore preco je otazka? apple je urceny pre uplne inu skupinu ludi, v poslednej dobe ma Apple problem pretoze jeho konzumne produkty, ktore popdla mna nie su uplne urcene pre Enterprise riesenia sa tam zacinaju nasadzovat, preco asi? Firmy kupuju drahsie stoje, preco o tom vobec rozmyslaju? Firmy ktore boli doteraz verne MS. Preco? Vista nie je zly OS po vsetkych SP, updatoch je svizna dobra stabilna, ale co s firmou ktora pochoval svoj vlastny produkt... Suhlasime s tym ze mame rozdielne nazory.

Padla tu tema ceny a OEM, neporovnavjte OEM MS s cenou OSX. Pretoze ked mate problem s oem verziou Windowsu tak Vam MS povie to je chyba dodavatela (vyrobcu ntb) a tam Vam povedia kontaktujte MS alebo preinstalujte Windows.. Sam som to nespocetne velakrat zazil....

Pristup applu k svojim zakaznikom je urcite obcas drsny a nespravodlivy ale ked mate pravdu tak sa dopracujete v vysledku co sa velakrat o MS neda povedat...

Pch polievanie klavesnice, preboha kto si kupuje NTB aby si ho polial vodou, ked potrebujem taky ntb tak si kupim foliu alebo ntb po ktorom moze prejst aj Hummer.

Dost bolo tot moj nazor... Nesuhlaste ale po viac ako 15rokov s PC+Windows+problemy mam urcity rozhlad o tom co je Windows, ako riesit problemy pretoze ste na tom poli sam ako ten Vojak, keby neexistival googlu tak jedina rada od MS hotline je reinstalujte. Dakujem... Dovi....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:03

Nový Flash 10 tu zátěž podstatně snižuje. Mimochodem je to chyba Adobe a nikoliv Apple.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 09:31

Ja tedy Jobsova ovce nejsem ale stejne nad nim jako nad svym novym notasem silne premyslim . To ze neumi Visty je mi jedno- at bych si koupil jakykoliv notas stejne bych tam narval XP- a ty v Parallelu jdou tak co . Jen by mne zajimalo kdy budou v CR oficialne dostupne a za kolik- minuly tyden jsem se po tom pidil a nedostal jsem upokojivou odpoved

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 09:39

Akorat nechapu proc si nekdo bude kupovat HW od Apple a rvat na to Visty. Za prve to budou vyhozene penize a za druhe to je jako kdybych si koupil napr. Ferrari a nacpal na ne misto normalnich gum gumy z traktoru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 09:45

Zkuste www.duhovyservis.cz, tam to vypada, ze uz nove MacBooky maji k dispozici. Nebo minimalne znaji cenu, za kterou je budou mit.

Co se tyce Win na Macu, tak nedoporucuji Paralels, ale radeji VMWare Fusion.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vláďa Janeček  |  03. 11. 2008 09:56

Fyzicky jej nemají, jako ještě nikdo. První zásilka do ČR se očekává tak za čtrnáct dnů...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:11

Uvidim vyzkousim a pak se rozhodnu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 12:38

Celkem by mě zajímalo, která firma v Brně tohle nabízí - přemýšlím o koupi macbooku jako druhého počítače, ale rád bych před tím vyzkoušel právě MAC OS. Předem díky za odpověď.

(Ač jsem googlil, jak se dalo, nic jsem nenašel)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 15:35

Podle mne iStyle na Svobodaku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 11. 2008 09:03

Neumíte googlit. :) www.duhovyservis.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 11. 2008 10:09

I to je možné. Asi jsem si vybral špatná keywords. Děkuji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 12:38

Mozem sa spytat, preco ho musis mat? Kvoli comu? Terajsi Mac (predpokladam, ze pises z Macu) ti nestaci? (Ber ma ako nestranneho pozorovatela, niesom za MS ani za Apple ani za nikoho, len ma sproste zaujima, co ta nuti kupovat novy NB a kvoli comu ti nestaci ten, co mas)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 08:20

Takze vzdy sa mi pacilo ako vsade a vsetci mavaju s tym ako su macbooky drahsie. Su a ja som si to tvrdil, tak som zobral papier a ceruzku (virtualne) a napisal som si vsetko co je v rovnakej konfiguracii Wintel a Mac ha mozno su tie ntb lacnejsie, ale co dostanete s Win NTB Vistu/XP a furu nastrojov od vyrobcu ntb ktoru su katastrofalne (poznam od acer, Asus, HP, Toshiby) v mac dostanete okrem OS aj nastroje na vsetko a plnohodnotne nastroje, mozete upravovat fotky, videa (v movie makeri som chcel upravit 2min video mojho dietata ta aplikacia 10x spadla nakoniec som to spravil v avidemuxe na prvy sup), posielat postu malovat, a tonu inych veci, vo Viste su ale ich pouzitelnost je druha otazka, Skusali ste upravovat fotky v Painte alebo vo Foto Galery, skusal som no preco mam Picasu hm?.. Do Windowsu si musite nahrat tonu aplikaci, musite ich vyskusat, ked mate niekoho kto ich uz vyskusal pred Vami je to super....

Potom pri kazdej aplikaci sa musite naucit ich ovladanie, pretoze kazda je ina... a tak mozem pokracovat. ano windows ntb su lacnejsie ale co musite s nimi porobit aby to islo ako chcete. Kupil som Acera (draha trieda ) so vsetkym muswel som tam kupit vlastny OS pretoze ten sajrat od Aceru co tam bol bol hroza... nabeh XP po instalaci bol 3minuty, kym sa nahral ten ich empowering people shunt, ked som to vypol XP ani nenabehli.. Po instalaci XP OEM+ovladace nabeh 1 minuta mozno aj menej

Viem ze z toho bude flame ale podla mna maju GTK alebo QT aplikacie maju uniformovanejsie prostredie ako je windows....

Nemam apple ale dalsi ntb bude apple, radsej si priplatim ale dostanem konzumny nastroj, komercneho charakteru na ktorom budem robit... Vo windowse som od Windows 3.0, programujem v nom, robim v nom grafiku, vsetko amatersky samoska, mozno neviem ohodnit Wndows ale treba zmenu po 15 rokoch mam na nu chut ako svina... tak a teraz ma roztrhajte... tesim sa

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Do debat o hodnote software sa zapajat moc nechcem, ale jednu poznamku prihodim >

Microsoft nemoze integrovat ziadne vyrazne kvalitnejsie nastroje, pretoze by bol okamzite sudeny za monopolne postavenie a ine blbosti od vyrobcov konkurencneho software pre dane nastroje :(.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 08:55

O ano , inak PsyStar t.c. zazaloval Apple prave k voli viazanosti hardwaru/softwaru a zatial to tak vyzera ze Sud to pusti a bude sudny proces ohladom monopolu applu :) Uvidime ako to dopadne....

lenze MS si za to moze sam svojou politikou, za minule roky.... Btw dobre co stoji macosx 129 dolacov a ma sebe vsetko a co stoji krabica Vista Ultimate 399 ci 499 dolacov, v ktorom by mali byt Ultimate Extras a este stale poriadne niesu... Preco niekto nezazuleje Apple za to ze dava soft... o ano ma len 7% trhu ale aj to je dost...

Apple diktuje ako svina co mozete mat a co nemozete mat ala iPhone, ale t.c. sa nebavime o sudnych sporoch/monopoloch teraz sa bavime o pristupe Vasich recenzii ku konkurencii, celkovo ho hodnotite dobre recenzia je super len obcas padnete do subjektivizmu a to je to com by do oficilnej casti nepatrilo, pod rencenziu treba strcit Vas subjektivny nazor a tam povedat co si myslite je to lepsie. Ked robim rencenziu na NTB s Windows tak porovnovam ho s rovnocenym parttnerom ale porovnavat Apple a PC je nieco uplne ine su to dva samostatne trhy s inou cielovou supinou.. Lenze Flame je tiez dobry... na druhej strane. Mozeme sa tu hadat a dohodneme sa ze nemam rovnaky nazor, len to som chcel cela recenzia je super precital som ju az na tie subjektivne narazky ktore ked zacnete davat do samostat ramceka pod recenziu to bude dokonale, mozno bude este vacsi flame :)

A ak som to dobre pochopil cena OSX je len za OS a to vsetko ostatne je pridana hodnota... Mozno sa mylim. Apple je konzum, konzervativizmus, aj ja uz zacinam byt.. pre mna sa revolucia skoncila....a tu Apple vedie na celej ciare.... A este nieco sudit Maca ako nom bezi Vista hm to je ako povedat no to Ferrari je nanic lebo nejak mu to nejde s tou naftou (ripnem si... :), a samozrejme zase sem strkam tie auta).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Recenzia vzdy obsahuje subjektivne hodnotenie vychadzajuce z porovnania ci skusenosti a nazoru autora :).

Ad cena - vzhladom na to, ze Mac OS X ide len na Apple pocitace, tak ho platite aj v cene hardware a prirovnal by som to k OEM licencii u Windows. V tej podobe stoji aj Vista okolo 100$.

Ad flame - bohuzial sa tu vyskytuje hodne diskutujucich, ktory vzblknu aj bez toho, aby ich niekto vyslovene zapalil :) ale ked ich to bavi, nech si to uziju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 09:22

Uz sa hasim len este jeden plamienok niszie, uz je lepsie......

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 11. 2008 11:37

Mac OS X dostavas jako krabicovou verzi..nemuzes porovnavat s OEM! Ten system si koupis s jednou licenci kterou muzes pouzit na jakemkoli jinem macu. (Mac OS X sice jde jen na Apple pocitace...ale Windows zase prece jde jen na ne-Apple pocitace..melo by se tedy platit za licenci mene)?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

A on sa da kupit Apple pocitac bez operacneho systemu? Ta "krabicova" verzia Masoxu je v principe vzdy len upgrade na system, co uz na danom pocitaci je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2008 07:15

že jste označování jako utajená pobočka marketingového oddělení Microsoftu, když v rezenci na notebook Apple napíšete toto:

Nepřítomnost jakékoliv optimalizace pro Windows Vista opět způsobila zkrácení výdrže na 3,5 hodiny. Spotřeba 9 až 10 W není nic neobvyklého pro dobře optimalizované notebooky.

Lepší stránky nového trackpadu si bohužel neužijete pod Windows – zatím neexistují ovladače.

je zajímavé, že u wintel notebooků, nijak neřešíte, že nejsou optimalizované pro OsX, že by na tom tvrzení, že živě je bašta Waffen MS bylo něco pravdy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Preco by bola nemiestna zmienka o vlastnostiach daneho notebooku pri pouziti s Windows, ktore umoznuje vyrobca? U Wintel notebooku sa na optimalizaciu pre Masox nemozem stazovat, pretoze ju neumoznuje Apple :)

Inak slusna paranoia, necakal som, ze z tohoto bude zrovna tento zaver :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2008 12:45

a zkoumáte u notebooků s widlemi, zda jsou optimalizovány pro linux, solaris a zda v solarisu funguje touchpad a tipnu si, že mezi majiteli Apple HW bude uživatelů s legálním systémem Vista určitě ještě menší procento než uživatelů masoxe mezi uživateli obecně

v recenzi na Vistu také nijak nezmiňujete, že tam nefunguje KDE ani Gnome

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 08:30

Ta věta mě také uhodila do očí. Trošku to nechápu. Jak by měl být ten notebook optimalizován pro Win Vista? Přizpůsobuje se technologie operačnímu systému nebo systém novým technologiím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Bezne sa optimalizuje (ladi, vylepsuje) oboje - technologicka cast tj. BIOS atp. + ovladace a managment pod OS. U MB a MBP nie je zrejme ani jedno :).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 10:20

Tak to se tedy musím podívat, jak jsou současné Windows notebooky optimalizované pro Linux, oh wait, oni většinou nejsou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Preco by niekto optimalizoval pre OS, ktory pouziva necele 2% uzivatelov?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:02

A proč by někdo optimalizoval pro OS, který není součástí produktu a ani produktového image (nikde nevidím, že by Apple dělal Win notebooky Musím se podívat, jestli servery SUN jsou optimalizované pro běh Windows Server, které přece používá taky většina uživatelů

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:27

A proč by to měl Apple optimalizovat pro system, který používá jen obrovské stádo hloupích ovcí??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:30

Ha ha ha ha habééééééééééééééééééééééé béééééééééééééééééééééé

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:34

Pozor at Vas za tohle rceni nenabere na rohy nejaky splaseny a otupely beran jmenem Simon.ovic nebo Simon.ovce?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Nie, mne je to ukradnute.

Z opacnej strany - pisem nieco o Apple a vzdy sa tesim na slaboduchych diskuterov (tym nemyslim vsetkych v diskusii) co ma "naberu na rohy" napriklad za:

- malo chvalim

- nasiel som chybu

- pouzivam Windows

- nemam skusenosti

- neviem ocenit krasny design

....

a kopa inych ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:45

"nemam zkusenosti" je podle me dost podstany nedostatek ... jinak mi prijde clanek docela OK, i kdyz bych povazoval za slusnost se se systemem seznamit alespon do te miry, ze budu znat jmena aplikaci ... i kdyz si prectete recenze na "pro-Apple" webech, tak tam mate vyjmenovanu radu chyb, ale rozdil je v tom, ze jsou relevantni

ty ostatni body jsou uz vas problem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Jasne, mam zle nazov jedneho softu a uz nemam skusenosti - to je prave ta kratkozrakost. Vsetci si myslia, ze kazdy kto pouzival Masox ho musi milovat, co vobec nie je pravda. Takze predpokladaju, ze vzhladom na to, ze ho nemilujem, tak nemam skusenosti - taka simple logika pre simple ludi.

Zaujimave, ze na vymenovanie irelevantnych, nezmyslenych ci neexistujucich chyb autora niekto ma potrebu reagovat a este aj to brat vazne ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 12:03

A jak dlouho jste ho tedy na denní bázi pro běžné použití používal ? Nepočítám jedno zapnutí iWorku, nainstalování BootCampu a podobně Myslím prostě zkušenosti z běžného používání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 12:09

ja jsem psal o tom, ze vsichni, co ho zkusi ho musi milovat? nevkladate mi do ust neco, co jsem nerekl? jak jsem rikal, clanek mi prijde docela OK a to z jendoho duvodu - je to pohled non-mac uzivatele, takze vidi dulezite veci jinde nez uzivatel macu

jenze veci co se zdaji dulezite nekomu kdo videl mac jen z rychliku, jsou pro vetsinu lidi, kteri si koupi mac, po mesici pouzivani absolutne irelevantni ... proto mi prijdou lepsi recenze na "pro-Apple" webech, kde tech problemu v recenzi najdete pocetne klidne daleko vice nez ve vasi, ale jsou _relevantni_

myslite si, ze nekoho po mesici na macu, bude zajimat vydrz baterie ve Windows Vista? (ktera ma mimochodem i na beznych notasek kratsi vydrz nez XP) ... to si clovek spusti tak mozna na hrani her a to se na baterie opravdu delat neda

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 12:51

Zatím proti Vám nic nemám, ale když už se tady teda obhajujete tímto způsobem, tak řekněte popravdě, máte zkušenosti s Mac OS X, myslíte si, že máte tolik zkušeností z touto platformou, aby jste si troufl jí recenzovat, popřípadě porovnávat s jinou? Jinak, podle Vašich příspěvků v této diskusi mi připadá, že si celkem často protiřečíte, což znamá, že velmi často měníte názory, nebo o tom prostě víte prd...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 11. 2008 11:25

Dyt si sam napsal v jedne z odrazek "-nemam skusenosti"

Btw. mozna by bylo od veci zminit se o tom ze v cene macbooku je i hodne zdarili balicek iLife 08'

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Situacia je zla, uz ani vtip tu nechapu ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:53

- malo chvalim

-chvalite tak akorat, rekl bych

- nasiel som chybu

-co nema chybu ze? otazka je ze pripisujete chybu jineho vyrobce tomu recenzovanemu, coz neni fer

- pouzivam Windows

-to Vas jasne diskvalifikuje, protoze hodnotite neco, co neznate, jelikoz nepouzivam Windows, tak bych si na jeho recenzi netroufnul, protoze bych byl neobjektivni, jsem totiz zdeformovany uzivanim MacOSX, a to je uplne jiny pristup, tudiz nejste v tomto smeru objektivni, taky muzu rict, ze Ferrari je na ho*no, protoze nema vzadu kouli, bude to pravda, ale bude to objektivni? Zcela jiste ne

- nemam skusenosti

-s MacOSX jiste ne

- neviem ocenit krasny design

-to je vec subjektivni, me se muze libit gotika, Vam baroko, a oba slohy maji sve prednosti (i kdyz baroko je fakt humus

....

a kopa inych ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Ako verklik, uz pre dnesok stacilo pisania zbytocnych reakcii na nasilne prirovnania ci osobne utoky. Dovidienia pri dalsom clanku, kde bude spomenute slovo Apple a vas to mozno opat prepne rezimu agresivneho evangelistu bez argumentov

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 12:02

Evangelista, Fuj! Argumenty mam, jde o to, zda jste pristupny nazoru users jine platformy, tesim se na pristi diskusi, buh s tebou bratre

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 12:08

Argumenty byly, že jste na ně nereagoval, to už je vaše, ehm, zaslepenost (jak nás rádi označujete)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 11. 2008 11:24

Pokud recenzujes neco s linuxem nemuzes nam prece rict ze hlavni nevyhoda linuxu je ze neobsahuje Outlook Express nebo Windows Media Player.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 11:41

Uprimne nechapu proc optimalizovat MB pro Windows Vista. Windows je vhodne tak na spusteni legacy aplikaci, ktere jeste nejsou kompatibilni s OS X. V podstate je BootCamp/Parallels/VMWare + Windows jen emulator a proc optimalizovat MB na neco, co ma mit jen prechodny a nouzovy charakter. Windows tezko nekdo bude pouzivat, kvuli Windows samotnym, kdyz ma daleko lepsi OS X. Windows bude pouzivat proto, aby mohl spustit jen nejaky nekompatibilni SW.

Musim rict, ze jsem si pred switchem myslel, ze si taky hodim Fusion+Windows, ale zjistil jsem, ze vlastne vsechno co potrebuju je i pro OS X, tak proc si zabirat misto na disku a ztracet pohodli skvele integrace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2008 18:07

proč by měl někdo optimalizovat HW pro OS, který používá mizivé promile vlastníků tohoto HW? výrobci automobilů toyota také neoptimalizují svoje automobily pro pár bláznů, kteří si do toyoty namontují motor z žigulika

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2008 02:04

MacBook je super update po vsech strankach a na customer katogerii. Ale muzim rict, ze jsem pomerne rad, ze mam puvodni MacBook Pro. Predevsim leskly display a vetsi sirka a hloubka se mi nelibi. U MBP jsem mel 3 prani - vetsi trackpad, mensi tloustka, nemechanicke zavirani krytu. Vidim, ze vlastne vsechno Apple vyslysel, ale pridal nejake neprijemne "bonusy".

Doufam, ze jim novy proces umozni delat casteji designove updaty a tak do 1-2 let se dockame nejakeho zmensovaciho faceliftu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
? Mr. Cidermaster  |  03. 11. 2008 01:49
? David Popelka (Popi)  |  03. 11. 2008 01:44
03. 11. 2008 00:29

ještě zkousnout tu cenu a není co řešit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor