Google | Programování | Raspberry Pi | Google Home

Vyzkoušeli jsme Google Voice Kit, umělou inteligenci v lepenkové krabičce [video]

  • Voice Kit je lepenková krabička s Raspberry Pi 3
  • A s rozšiřující deskou Voice Hat
  • Po připojení k internetu se promění v jednoduchý Google Home

Google před pár týdny představil vývojářské nástroje pro svého hlasového asistenta a na nedávné konferenci I/O se pochlubil hromadou výrobců, kteří asistenční službu představí ve svých vlastních produktech.

V rámci SDK balíčku Google připravil i návod, jak hlasového asistenta rozjet na minipočítači Raspberry Pi 3. Stačí k němu připojit běžný USB mikrofon, reproduktor a stáhnout pár balíčku pro linuxovou distribuci Raspbian.

Jenže Google o pár dnů později překvapil a představil ještě jednu hračku pro bastlíře. Papírovou krabičku Voice Kit, která svou koncepcí připomíná třeba lepenkový Cardboard. Do Voice Kitu nicméně nevložíte svůj telefon, ale právě Raspberry Pi 3. Součástí balíčku je zároveň stereomikrofon, světelné aktivační tlačítko a také rozšiřující deska Voice HAT, která to vše propojí s Raspberry Pi skrze jeho konektory. Sama zároveň nabízí několik rozšiřujících rozhraní, takže vývojář může na asistenční službu napojit skrze Voice HAT další elektroniku.

Exotický Google Voice Kit nás v redakci už na první pohled zaujal

Zajímavou hračku pro programující geeky Google distribuoval jako přílohu zahraničního časopisu MagPi, který byl brzy rozebraný, jedná se tedy o exkluzivní podpultovou záležitost. Podobných lepenkových A.I. asistentek tedy bude v Česku jako šafránu. Jedna nicméně přesto dorazila i do Brna a půjčil nám ji vývojář Roman Hošek z brněnské společnosti Mautilus.

Jednoduchý Voice Kit nemá sofistikovaný hardware, který neustále poslouchá, kdy se ozve aktivační „Ok, Google,“ nicméně zareaguje na ránu. Stačí tedy třeba tlesknout a Voice Kit začne poslouchat. Jedná se o primitivní techniku, protože mikropočítač aktivuje poslech kdykoliv, kdy se v signálu z mikrofonu objeví výrazný elektrický impulz, čili krabička občas začne blikat a poslouchat i tehdy, když to vůbec nechcete.

Proto je ve výchozím stavu aktivní pouze aktivace velkým tlačítkem. Díky druhé možnosti ale může vývojář naprogramovat a sestavit i jiné řešení. Třeba aktivací po mávnutí rukou, pokud by k Voice Kitu připojil třeba jednoduchý modul detektoru gest rukou APDS-9960, který bastlíři seženou na eBayi a jemu podobných zhruba za stokorunu. Vyzkoušel jsem si ho ve videu na mém YouTube a postavil si pomoci něj bezdotykové ovládání PC.

Hlasový asistent Googlu na Raspberry Pi 3

Google Voice Kit je opravdu vývojářský kit v pravém slova smyslu. Opravdu to není alternativa Google Home. Má sloužit jako levná pomůcka pro ty, kteří si chtějí naprogramovat vlastní asistentku postavenou nad technologiemi Googlu, nicméně pokud chcete používat asistentku se vším všudy a hned po rozbalení, pořiďte si plnotučný Google Home, který už některé české e-shopy nabízejí i na našem trhu. Třeba CZC (4 990 Kč), v předprodeji Alza (4 999 Kč) a další.

Diskuze (6) Další článek: Microsoft koupil za 100 milionů dolarů startup Hexadite, který se zaměřuje na kyberbezpečnost

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,