Google | AI ve vyhledávačích | Bard

Google Bard jde proti ChatGPT a Bingu Chatu. Jeho AI je rychlejší, ale neumí česky

  • Bard zatím neumí česky, tak jsme klábosili anglicky
  • Neumí složit básničku a je mizerný komik
  • Zato však ví, jak bude Babiš vyjednávat mír

Google tento týden spustil betaverzi Bardu. Zatím na pozvánky a jen pro Američany a Brity. Nepodporuje ani žádný jiný jazyk než angličtinu. Na jeden z našich testovacích účtů ale náhodou přišla řada a skrz VPN (stačí i to bezplatné v prohlížeči Opera) jsme mohli začít chatbot postavený na jazykovém modelu LaMDA začít používat.

První dojmy? Bard je hodně rychlý. Na přiloženém videu mu sice první reakce trvá, ale pak odpovídá svižně. Oproti konkurentům navíc vychrlí i dlouhou odpověď najednou, věty nenaskakují po slovech. Na rozdíl od Bing Chatu v odpovědích neodkazuje na zdroje, což zamrzí. Google to tak ale jistě už kvůli riziku postihů regulačních úřadů nenechá.

Ve srovnání se soupeřem má ale tři užitečné funkce. Jednak tlačítko, kterým se vygeneruje nová odpověď na stejnou otázku či zadání. Jednak pak u kreativních odpovědí zobrazí tři různé reakce najednou, stačí kliknout na odkaz View other drafts. A jednak umožňuje otázku upravit či upřesnit, k tomu slouží tlačítko s tužkou.

image.png(1) Takhle vypadá dotaz a reakce s rozbalenými návrhy dalších odpovědí. (2) Lišta s tlačítky, první lajkuje, druhým pošlete zpětnou vazbu, třetím generujete novou odpověď, čtvrtým pošlete dotaz klasickému vyhledávači. (3) V menu se schovává tlačítko pro zkopírování odpovědi.

Veškeré dotazy se standardně ukládají do historie, kterou lze kontrolovat či promazávat v nastavení googlovského účtu. Ukládání historie je možné také zrušit. Stejně to funguje i s klasickým vyhledáváním.

image.png

V tuto chvíli Bard nemá žádné zjevné limity na počet dotazů nebo délku kontextu. V nápovědě tyto informace nejsou, v praxi AI žádná omezení nepraktikuje. Avšak dotazy mohou mít maximálně 4000 znaků. Bing Chat jich ovšem přijme jen polovinu.

Google Bard používáme jen krátce a neověřili jsme všechny jeho možnosti. Žádné soudy tak zatím vynášet nebudeme. Na následujících listech ale najdete okomentované odpovědi na různá témata. Vždy šlo o první nabízenou odpověď bez jakékoliv manipulace typu „teď se chovej jako XYZ“. Dotazy budou podobného ražení jako ty pro Bing (první a druhý článek).

Kdo je Bard a co umí?

Diskuze (6) Další článek: V 91 letech zemřel Jacob Ziv. Autor kompresních algoritmů, na kterých stojí GIF nebo ZIP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,