Prohlížeče | Edge | Aktualizace | Tipy

Vyzkoušejte novou funkci uspávání karet v prohlížeči Edge. Sníží využití procesoru a operační paměti

Tým vývojářů, stojící za webovým prohlížečem MS Edge, neustále pracuje na vylepšeních s cílem optimalizovat běh aplikace. Nová funkce uspávání karet má snížit využití hardwarových prostředků včetně procesoru a tím přispět ke snížení spotřeby elektrické energie.

Microsoft začal funkci testovat v září, kdy se poprvé objevila ve vývojářském sestavení Canary. V podstatě jde o to, že prohlížeč na kartách, které uživatel v daném okamžiku nepoužívá, pozastaví skripty, čímž dojde ke snížení jimi generované zátěže.

Edge s uspanými kartami

Nová funkce se v tuto chvíli dostává do testovací beta verze Edge s číslem 88. Vliv uspávání karet rozhodně není zanedbatelný – právě naopak! Dle Microsoftu „typicky snižuje využití operační paměti v průměru o 32 %. Prodlužuje také výdrž baterie, protože uspaná karta využívá procesor v průměru o 37 % méně než karta neuspaná.“

Vývojáři novinku vysvětlují takto: „Stejně jako vám dobrý noční spánek umožní zůstat soustředěný a produktivní další den, uspávání karet pomáhá optimalizovat výkon vašeho prohlížeče uvolněním zdrojů pro karty, které aktuálně používáte.“

Funkce má přinutit neaktivní karty na pozadí automaticky přejít do režimu spánku. Tím se po předem definované době (ve výchozím stavu jsou nastaveny dvě hodiny) uvolní systémové prostředky. Uspané karty jsou indikovány vyblednutím „oušek“ – k jejich „probuzení“ stačí na danou kartu přepnout nebo klepnout myší.

Zatím jen v betě

V beta verzi proti předchozímu sestavení přibyla možnost uvádět karty do režimu spánku už po 5 minutách nečinnosti. Administrátoři podnikových sítí pak možná ocení možnost aplikace zásad skupiny pro správu uspávání karet.

Tip: Microsoft Edge - dejte mu šanci

Nutno podotknout, že některé weby nemusí po uspání karty, v jejímž rámci jsou zobrazené, fungovat dle očekávání. Prohlížeč pro tyto účely používá heuristickou analýzu, která takové stránky detekuje a brání uspání jejich karet.

ArticleBox ORIGINÁL Zapomeňte na lištu otevřených záložek. Edge je zobrazuje ve speciálním panelu : 206707]

Cílem vývojářů je dle jejich slov „Vytvořit prohlížeč, který s vámi drží krok a nikdy vás nezpomalí. Poskytování špičkového výkonu pro nás znamená lepší rychlost a odezvu, to vše při menším využití systémových prostředků.“ Pokud chcete novinku vyzkoušet, můžete si stáhnout beta verzi MS Edge 88 z oficiálního webu.

Diskuze (15) Další článek: Asus uvedl Radeon RX 6900 XT s integrovaným vodním chlazením

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,