Google | Evropská unie | Vyhledávače | WordPress

Vývojáři reagují na změny Googlu. Wordpress plugin Yoast SEO sám povolí úryvky ve vyhledávání

Minulý týden Google zareagoval na Francii, která jako první zavedla do své legislativy evropskou Směrnici o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Kvůli tomu se nebudou ukazovat ve výsledcích vyhledávání detaily webů, které s tím nedají výslovný souhlas. Na to už odpovídají první vývojáři doplňků pro Wordpress – vše svým uživatelům automaticky povolí.

Pokud máte vlastní web, možná jste sami zaregistrovali e-mail od Googlu, který informuje, že vás identifikoval jako médium působící v rámci Evropské unie. S ohledem na tuto skutečnost následně nebude přebírat žádné úryvky z vašeho webu, pokud mu k tomu nedáte výslovný souhlas. Ten se provádí speciálními tagy, které robotovi Googlu řeknou, jaká data smí a nesmí přebrat.

Na to již reagují první vývojáři a přidávají podporu do svých pluginů. Jedním z takových je například populární plugin Yoast SEO pro optimalizaci webových stránek pro vyhledávače. Ti v rámci doplňku a robots meta značek povolí Googlu, aby přebíral vše jako doposud v nezměněné podobě. Tato změna se dotkne všech uživatelů a nebude možné ji vypnout – tvůrci argumentují, že pokud využíváte doplněk pro optimalizaci vašeho webu ve vyhledávačích, chcete, aby tato data mohl zpracovávat.

Souhlas se provede všem uživatelům

Jestliže tedy nemáte web nastavený, aby nebyl zaindexovaný ve vyhledávačích (ps parametry noindex či nosnippet), bude na každou stranu přidány značky max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1 zaručující, že se vše bude zobrazovat i nadále stejně. V případě, že chcete parametry změnit, budete muset změnit kód pluginu.

V případě tedy, že s tímto krokem nesouhlasíte, můžete zůstat na aktuální verzi – nová s pořadovým číslem 12.2 vychází 1. října. Tvůrci zároveň vyzývají komunitu, aby jim dala vědět, zda chtějí nad nastavením větší kontrolu a možnost měnit jednotlivé nastavení – v takovém případě se mají vyjádřit v komentářích.

Do budoucna lze očekávat, že podobným směrem se vydá více tvůrců doplňků pro Wordpress a další platformy, kteří buď umožní volbu, nebo podobné nastavení aktivují všem svým uživatelům.

Jak se bránit sledování od Googlu? Poradíme:

Zdroj: Search Engine Land

Diskuze (8) Další článek: Intel a Toshiba nabídnou SSD s technologii PLC. Budou větší a levnější, ale také pomalejší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,