Vývoj GNU/Linuxu by stál 11 miliard dolarů

Seznam testuje Jabber, Drupal je opět nejlepší redakční systém. Ruské školství přechází na Linux, vývoj Fedory by stál miliardy dolarů. Přinášíme přehled novinek ze světa open source.

Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES, který vydává aktuální články ze světa Linuxu a svobodného softwaru. Snaží se ukázat, že linuxové operační systémy obsahují mnoho kvalitního softwaru pro zábavu i práci.


Když 28. července stanovoval Jeremy White, zakladatel a CTO společnosti Codeweavers, nabízející komerční produkty pro běh aplikací pro Windows, cílové hodnoty pro The Great American Lame Duck Challenge, netušil, jak si s ním osud pohraje. V rámci této iniciativy stanovil pět zdánlivě nesplnitelných úkolů pro dosluhujícího amerického prezidenta George Bushe (Lame Duck je trochu posměšný anglický výraz pro někoho, kdo se blíží konci ve své funkci a tudíž již nikoho nezajímá).

Úkoly zněly: snížení ceny benzínu, snížení ceny potravin (zastoupené mlékem), vytvoření více pracovních míst, zvýšení ceny bytů a předání Usamy Bin Ladina spravedlnosti. Za splnění alespoň jednoho z cílů slíbil software své společnosti Codeweavers po dobu jednoho dne zdarma. Cena benzínu ale v jeho městě opravdu poklesla pod stanovené 3 dolary za galon, takže mu nezbylo nic jiného než produkty CrossOver Linux, Games a Mac, které stojí až 70 dolarů, nabídnout zdarma ke stažení. Osudný den byl stanoven na náš státní svátek 28. října.

Servery Codeweavers dlouho nápor zájemců nevydržely a musela být nahozena provizorní stránka, která byla dodatečně doplněna o video, na němž se představitelé společnosti chystají s hasicím přístrojem hasit servery hořící pod náporem zájemců. Společnost později v tiskové zprávě prohlásila, že během 24 hodin dosáhla více než 750 tisíc stažení. Otázkou zůstává, jestli to nebyl jen originální marketingový tah jak podpořit své produkty. Můžeme vzpomenout třeba na Jona von Tetzchnera, který se vsadil, že, pokud stažení prohlížeče Opery dosáhne určitého počtu, přeplave oceán. A lidé stahovali jako diví.

GNU/Linux stojí 11 miliard dolarů

Organizace Linux Foundation se rozhodla ocenit linuxovou distribuci Fedora, tedy stanovit částku, která by musela být vynaložena, aby se komerční cestou vyprodukoval software, který je v této distribuci. Linux Foundation vycházela z odhadované produktivity vývojářů, průměrné výše jejich platu získané z amerického ministerstva práce a řádek kódu. Samotné jádro by stálo podle této studie 1,4 miliardy dolarů. Celá distribuce, která obsahuje 204 milionů řádek kódu v 5547 balíčcích, pak vyjde na 10,8 miliardy dolarů. Vývojářské úsilí, které stojí za naprogramováním celé distribuce je odhadováno na 60 tisíc člověkoroků. Výsledek této studie lze porovnat s výsledkem obdobné studie z roku 2002, která odhadovala cenu linuxové distribuce na 1,2 miliardy dolarů, takže to vypadá, že od té doby GNU/Linux (zastoupený konkrétně Fedorou) docela slušně nabyl na hodnotě.

Drupal opět nejlepším CMS

Redakční systém Drupal, kterému se věnuje seriál Vojtěcha Zeiska, obhájil loňské vítězství v soutěži o nejlepší volně stažitelný CMS vydavatelství Packt Publishing. Kromě prvenství v hlavní kategorii také získal první místo v kategorii Best Open Source PHP CMS. Soutěž se odehrávala ve dvou kolech, v prvním hlasovala veřejnost a ve druhém volila odborná porota tři nejlepší z pěti postupujících z prvního kola. Drupal je nesporně na vzestupu a od roku 2001, kdy započal jeho vývoj, ušel obrovský kus cesty. Za posledních 12 měsíců zaznamenal 1,5 milionu stažení. Pokud vás Drupal zajímá více, můžete si na LinuxEXPRESu přečíst zmiňovaný seriál, který se zabývá instalací, počeštěním, doplněním o moduly a vysvětlením terminologie.

Seznam testuje Jabber

Komunikační síť Jabber je u nás sice na vzestupu, ale stále se krčí ve stínu ICQ, které je u nás nebývale populární. Stačí porovnat čísla: největší český jabber server – Jabbim.cz – má přes 90 tisíc registrovaných uživatelů. Odhadovaný počet registrovaných uživatelů ICQ v ČR je přes 2 miliony. Jabber je vcelku populární mezi počítačově zaměřenými lidmi, ale nepronikl mezi běžné uživatele. To by se teď ale mohlo změnit. Kolos českého internetu – Seznam.cz - se totiž rozhodl začít testovat Jabber a vytvořit největší Jabber server v České republice. Každý, kdo má e-mailový účet u Seznamu, se s tímto účtem může přihlásit do Jabberu na serveru jabber.seznam.cz. E-mail u Seznamu u nás má velké množství lidí, takže potenciál tohoto projektu je veliký.

Otázkou zůstává, nakolik bude tento produkt Seznam prosazovat. Jak píše jeden ze zaměstnanců Seznamu na svém blogu, Jabber server Seznamu vznikl jako technologický projekt s tím, že se nějaké velké využití neplánuje. Nyní prý závisí na produktovém oddělení, jestli bude chtít tento projekt využít. Komu jinému by se mělo podařit protlačit Jabber do hlavního proudu, když ne Seznamu?

Canonical nevydělává, ale blýská se na lepší časy

Zatímco společnosti Red Hat, Novell a Mandriva jsou veřejně obchodovatelné a jejich hospodářské výsledky jsou pod drobnohledem, Canonical, společnost vyvíjející Ubuntu, veřejně obchodovatelnou společností není a tudíž nezveřejňuje ani své hospodářské výsledky. Ty jsou proto předmětem neustálých dohadů. Nyní do nich vnesl trochu světla samotný majitel Mark Shuttleworth. Ten se nechal slyšet, že Canonical se stále nachází v červených číslech. Kdyby se prý společnost více zaměřila na serverová řešení, mohl být v zisku již nyní, ale Shuttleworth je s nynějším vývojem spokojený a podle jeho slov mu nedělá problém vývoj Ubuntu dotovat dalších tři až pět let.

ubuntu81.png
Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex

Dnes je Ubuntu nejpopulárnější distribucí s odhadovanými osmi miliony uživatelů. Z drtivé většiny z nich však nemá Canonical ani korunu. Naopak třeba takový Red Hat má dva a půl milionu předplatitelských licencí. Podle Chrise Keyona, ředitele pro byznys vývoj, má však hospodaření Canonicalu prudce rostoucí tendenci. Příjmy nyní jsou prý mnohem vyšší než příjmy před rokem. To také dovoluje Canonicalu najímat více lidí. Nyní na samotné distribuci Ubuntu pracuje přes 400 vývojářů, přičemž 120 z nich jsou zaměstnanci Canonicalu.

Ruské školství na Linuxu

V posledních měsících Rusko ukazuje, že to s Linuxem ve školství myslí opravdu vážně. Startovacím impulsem přechodu ruského školství na Linux byly případy, kdy byl učitel stíhán za to, že z důvodu nedostatku peněz používal nelegální Windows. Vše začalo pilotními projekty, které se osvědčily, a nyní se bude Linux a další svobodný software nasazovat celoplošně. Přitom nejde o zanedbatelný počet stanic. Odhaduje se, že počet počítačů v ruském školství dosáhne jeden milion v roce 2010. Rusko nesáhlo po žádné zvučné zahraniční distribuci, ale dalo přednost domácímu Alt Linuxu. Nyní ministerstvo stanovilo i podmínky pro školy, které budou chtít používat komerční software. Ten si budou muset nyní hradit ze svého.

HP bude mít vlastní linuxovou distribuci

Tak už i společnost HP vyskočila na vlnu netbooků a připravuje nyní nový netbook HP Mini 1000. Nejzajímavějším faktem na tom je, že na něj bude instalovat vlastní distribuci. To si ještě žádný jiný výrobce nedovolil. Asustek úzce spolupracuje s Xandrosem, systém pro MSI dodává Novell a DELL sází na spolupráci s Canonicalem. Distribuce je údajně založená na Ubuntu a její jméno zní MIE (Mobile Internet Experience). Největší inovací je uživatelské prostředí, které vypadá velmi atraktivně a trochu připomíná mediální centra. Více se můžete o přístroji a distribuci dozvědět v recenzi na Linuxdevices.com nebo v blogu na LaptopMag.

Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex

30. října se na mirrorech objevila podzimní verze Ubuntu. Pravděpodobně nejdiskutovanější novinkou měl být nový vzhled. Z toho ve finále nebylo nic. Tmavý vzhled, který se pro nové Ubuntu připravoval, byl uživateli odmítnut a tak se vzhledově Intrepid Ibex prakticky neliší od svého předchůdce Hardy Herona.

ubuntunew.png
Nový vzhled uživatelé odmítli ještě před vydáním

Seznam novinek není tentokrát zas až tak dlouhý. V instalátoru dostal nový kabátek náhled rozdělení disku. Změny prostředí až na výjimky pochází z GNOME 2.24, o kterém jsme již psali. Za zmínku stojí nástroj pro konfiguraci rozlišení monitoru, nyní podporuje XrandR 1.2 a podporuje více monitorů. Dílčí zlepšení naleznete také v Synapticu a nástroji pro instalaci nesvobodných ovládačů. Novinkou je také applet pro rychlé přepínání uživatelů, který obsahuje volbu Sezení pro hosta, což je omezený účet pro dočasné použití.

nastaveni_monitoru.png  deleni_disku.png
Ubuntu: Nástroj pro konfiguraci rozlišení a dělení disků

V distribuci je také obsažen Network Manager 0.7, který má výrazně přepravované dialogy připojení a výrazně zlepšenou podporu mobilního připojení. Intrepid Ibex také konečně řeší údajné nadměrné opotřebovávání pevných disků. V neposlední řadě má Ubuntu díky novému jádru výrazně zlepšenou podporu hardwaru, velkého posunu bylo dosaženo především v oblasti webkamer. Více informací o novém vydání naleznete v naší recenzi na LinuxEXPRESu.

nautilus.png
Ubuntu: Nautilus a práce s více panely

S Ubuntu vyšly také sesterské distribuce Edubuntu, Xubuntu a Kubuntu, které se dočkalo výrazné změny díky přechodu na KDE4. Seznam zrcadel naleznete na stránkách distribuce. Můžete také jednoduše upgradovat z předchozí verze – Ubuntu 8.04. V případě, že chcete upgradovat ze starší verze, musíte přejít nejdříve na 8.04.

Diskuze (70) Další článek: Apple opouští tvůrce iPodů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,