Vyvíjej!

Chcete se pustit do vývoje aplikací a hledáte ideální nástroje pro své zaměření? Nechte si poradit a jděte na věc. Ať už se třeba jedná o mobilní aplikaci či ovládání robota.

Vývoj aplikace se v dnešní době již neomezuje jen na osobní počítače. Stačí se jen podívat, jaká zařízení používáme v běžném životě a jaké typy aplikací jsou k dispozici. První, co nejspíš ráno zapnete, je váš chytrý telefon. Pro běžnou práci pak jistě používáte notebook nebo stolní počítač a je dost možné, že na čtení elektronického obsahu, zejména z internetu, používáte tablet. Pokud k tomu přidáme zdroj elektronického obsahu, tak jsme hned u vývoje webových aplikací a u Cloudu. A to nemluvím třeba o jednočipových počítačích, které se používají v robotice nebo spotřební elektronice.

img01.jpg

Problém může být, na jaký typ aplikací se zaměřit, protože se každá může programovat jinak. Pokud se budete držet platformy společnosti Microsoft, tak zjistíte, že vše se programuje v podstatě stejně, pomocí .NET Framework. Stačí se naučit jeden programovací jazyk, nejčastěji C#, základní knihovny .NET Framework a můžete začít vytvářet aplikace pro jakékoliv zařízení od jednočipových počítačů po aplikace běžící v Cloudu. Začněme tím nejmenším.

Jednočipové počítače

Na některých jednočipových počítačích s procesorem ARM najdete jako „operační systém“ .NET Micro Framework. Základní sada knihoven je stejná, jako na velkých počítačích a navíc obsahuje specifické knihovny, např. pro ovládání digitálních vstupů. Můžete si tak naprogramovat svého robota nebo vytvořit ovládání celé domácnosti.

Mobilní telefony

Telefony s operačním systémem Windows Phone se opět programují pomocí .NET Framework. Tentokrát zde najdete podmnožinu, která se jmenuje Silverlight. Základ je zase stejný, jako u běžných počítačů, ale navíc můžete přistupovat k funkcím telefonu a některým jeho hardwarovým komponentám, jako je například akcelerometr nebo GPS.

Tablety, notebooky a stolní počítače

Tady máte k dispozici plnou verzi .NET Frameworku. Pokud chcete, můžete použít jen tzv. Client Profile, abyste zmenšili velikost instalace. Ten totiž obsahuje jen komponenty pro vytváření běžných aplikací a neobsahuje části, které potřebujete pro vytváření serverových aplikací, například webových stránek. Navíc se můžete rozhodnout mezi různými způsoby, jak vytvářet uživatelské rozhraní. Máte na výběr Windows Presentation Foundation (to je i na mobilních telefonech a jednočipových počítačích s připojeným displejem), WinForms nebo HTML5.

Webové aplikace

Pokud chcete vytvářet webové aplikace, tak využijete část .NET Framework, která se jmenuje ASP.NET. Základ je, jak jinak, opět stejný, ale budete využívat jiné části .NET Framework než v předchozích případech. Opět si budete moct vybrat z různých možností, jak aplikace pro web vytvářet. Ne každému vyhovují ASP.NET WebForms a dá raději přednost ASP.NET MVC.

Cloud

Potřebujete, aby vaše aplikace snesla enormní zátěž, nebo potřebujete aplikaci spouštět jen někdy a nechcete v době nečinnosti platit za HW a SW? Pak je tu pro vás Windows Azure. Asi vás nepřekvapí, že i pro Windows Azure můžete vytvářet aplikace pomocí .NET Framework.

Nevíte, o čem jsem psal?

Nevadí, každý někdy začínal a musel se učit nové věci. Abychom vám pomohli, připravili jsme nový rozcestník Vyvíjej!, na kterém jsme přehledně rozdělili zdroje informací pro vývojáře do skupin, podle toho, čemu se chcete věnovat.

Autor: Štěpán Bechynský

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Diskuze (4) Další článek: Google+ má stránky. Podobné jako na Facebooku

Témata článku: , , , , , , , ,