Vytvořte si vlastní Google během minuty

Google Vlastní Vyhledávání nabízí možnost upravit si Google přesně podle svého gusta tak, aby hledal jen to, co opravdu chcete.

Pro všechny, kteří by chtěli na svých webových stránkách, blogu apod. efektivní vyhledávač a nevědí, jak tuto technologii zvládnout, máme tip. Vyzkoušejte Google Vlastní Vyhledávač, který je od ledna k dispozici také v češtině (dříve známý pod anglickým označením Custom Search). Vlastní Vyhledávač je technologie, která na vaše přání bude prohledávat celý internet, jen specifikované weby nebo obě možnosti zkombinuje. Záleží na vás.

Vlastní Vyhledávač však není určen jen pro ty, kteří mají webovou stránku a nechtějí se programovat nebo implementovat s alternativní vyhledávací technologií. Stejně dobře si můžete sestavit seznam oblíbených webových stránek, odkud chcete informace získávat. Vlastní Vyhledávač pak zobrazí výsledky např. jen z vašich oblíbených internetových obchodů, magazínů, zpravodajských portálů apod.

Tip: Pokud Google Vlastní Vyhledávání neznáte a netušíte, jak tato technologie funguje, vyzkoušejte vybrané příklady vlastních vyhledávačů zde.

Vlastní Google na pár kliknutí

Vytvoření vlastního vyhledávače je jednoduché. Začít musíte na domácí stránce služby. Zde kliknete na tlačítko Vytvořit vlastní vyhledávač, které vás zavede na úvodní formulář pro vytvoření. Vzhledem k tomu, že je formulář v češtině, není složitě se s ním poprat.

Nejdůležitější pasáží je specifikace míst, která se budou prohledávat – buď vyberete jen níže specifikované weby, nebo jednu z dalších kombinací spojených s internetem. Ve druhém případě ale vězte, že i při volbě Celý Internet, ale zdůraznit vybrané weby mohou vaše weby zapadnout v případě, kdy nebudou mít výsledky dostatečnou relevanci.

01.PNG 02.PNG 03.PNG 04.PNG
Vytvoření vlastního vyhledávače je otázkou několika málo minut

Možná se pozastavíte ještě nad volbou, zda Standardní nebo Business edici. Jaké jsou rozdíly?

  • Standard – v této edici můžete volně upravovat vzhled vlastního vyhledávacího políčka a integrovat jej do svých webových stránek. Vedle výsledků vyhledávání ale bude zobrazena reklama (výjimkou jsou neziskové organizace, univerzity nebo úřady státní správy, které reklamní blok mohou zdarma odstranit). Na této reklamě však můžete vydělávat vy sami, pokud se zapojíte do programu AdSense pro vyhledávání (můžete se také podívat nainstruktážní video v angličtině).
  • Business – za minimální poplatek 100 USD za rok budete moci odstranit reklamy, vybrat si, zda bude logo Google u vyhledávače zobrazeno nebo prostřednictvím XML rozhraní API mnohem lépe přizpůsobit zobrazování výsledků.

Po vyplnění formuláře si můžete vyhledávač vyzkoušet. O možnosti přizpůsobení se zatím nestarejte, ty se vám zobrazí až po uložení na stránce Mé vyhledávače pod odkazem Ovládací panel.

Pohrajte si s nastavením

Zatímco doteď bylo Google Vlastní Vyhledávání záležitostí pro každého, v ovládacím panelu už si přijdou na své také pokročilejší uživatelé, kteří si chtějí svůj vyhledávač trochu vylepšit. Můžete zde vlastní vyhledávání propojit se službou Nástroje pro webmastery, a zkvalitnit tak relevanci výsledků např. prostřednictvím souboru nejaktuálnějších a nejdůležitějších stránek Sitemap.

Vlastní vyhledávač můžete vylepšit také prostřednictvím štítků, které se zobrazí nad sezamem vyhledaných odkazů. Jejich prostřednictvím lze lépe konkretizovat, co vlastně na stránce vyhledáváte. K dispozici je také nastavení vzhledu výsledků i vyhledávače samotného. Výsledky vyhledávání se tak mohou zobrazovat buď v samostatném okně, nebo přímo ve vámi vybrané webové stránce (na výběr jako iframe a překryvný blok dat).

05.PNG 06.PNG 07.PNG 08.PNG
Nastavení většiny charakteristik vyhledávač zvládne i naprostý laik

Google Vlastní Vyhledávání není určeno jen pro umístění na osobních webových stránkách, ale také pro vytváření vyhledávačů specializovaných na určité oblasti (např. na studijní materiály týkající se počítačů). Na vytváření vlastního specializovaného vyhledávače můžete dokonce spolupracovat s dalšími až 100 uživateli. Společně si pak třeba vytvořit vyhledávač, který bude natolik kvalitní, aby pro vás mohl znamenat slušný přivýdělek.

Tip: Pro jednoduché přidávání relevantních webových stránek do vašich nebo sdílených vyhledávačů můžete použít nástroj Google Marker. Více podrobností najdete zde.

Ovládací panel nabízí uživateli spoustu možností. Abyste se v nastaveních neztratili, je u každé možnosti vysvětleno, k čemu je dobrá a co se na vašem vyhledávači při její aktivaci změní. Mnohdy je navíc k dispozici odkaz na podrobnější nápovědu, nemusíte se tak bát, že se v nastavení ztratíte.

A takto pak vypadá kód vlastního vyhledávače, který stačí vložit na stránku:

<form action="http://www.google.com/cse" id="cse-search-box">
  <div>
    <input type="hidden" name="cx" value="016142248809037013579:cy_djlyfmu4" />
    <input type="hidden" name="ie" value="UTF-8" />
    <input type="text" name="q" size="31" />
    <input type="submit" name="sa" value="Hledat" />
  </div>
</form>

<script type="text/javascript" src="http://www.google.com/coop/cse/brand?form=cse-search-box&lang=cs"></script>

Kromě vlastních vyhledávačů a výše zmíněných příkladů dalších uživatelů můžete pro vyhledávání ve specializovaných oblastech využít také nástroje vytvořené přímo Googlem. Některé z nich už jistě znáte – Google na ně totiž odkazuje ze své domovské stránky.

  • Zprávy – vyhledávání ve zpravodajství více než 400 neustále aktualizovaných zdrojů
  • Scholar – vyhledávání specializované na akademické práce
  • Obrázky – vyhledávání v obrázkových souborech
  • Knihy – vyhledávání v úplných textech knižních titulů
  • Kina – vyhledávání a souhrn aktuálních filmových představení v českých kinech
  • spoustu dalších, které Google nabízí.
Diskuze (15) Další článek: AMD si věří, uvede Phenom II X4 na frekvenci 3,2 GHz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,