Software | LibreOffice

Vyšlo LibreOffice 7.3. Opět zlepšuje kompatibilitu s dokumenty MS Office

Tak jako každý rok v tomto období vychází další řada tradičního kancelářského balíku. Evergreenem se stala interoperabilita, zejména pak s formáty od Microsoftu. Oficiálně je to dokonce hlavní motiv sedmé řady. Komunitní edice LibreOffice 7.3 tedy nepředstavuje výjimku.

Interoperabilitu zlepšuje mj. kvalitnější sledování úprav v tabulkách a přesouvání textu. Dále se zrychlilo načítání velkých souborů typu DOCX, RTL, XLSX a XLSM, rychlejší je i vykreslování komplexních dokumentů. Vykreslování by mělo být svižnější obecně, a to díky technologii Skia představené v LibreOffice 7.1. Ta je teď používána i v macOS.

libreoffice 7-3 (1).png

Kvalitnější je podle výrobce importování a exportování souborů ve formátech DOC a DOCX. Poznáte to zejména na importu dokumentů se seznamech položek. Navíc se importují i exportují hypertextové odkazy přiřazené k objektům.

V případě tabulek se zejména při každém uložení nezvětšuje odsazení buněk, specificky v souborech XLSX byla snížena výška řádku a zlepšena podpora grafů. U prezentací z PowerPointu se zachová průsvitnost stínů, fungovat budou hypertextové odkazy u objektů nebo nedojde ke ztrátě zápatí.

Svižnější chod, přínosnější nápověda

V oblasti výkonu bylo dosaženo několika dalších optimalizací. Úpravy kódu by měly vést ke svižnějšímu chodu obecně. Vývojový tým vyřešil postupné zpomalování vykreslování znaků asijských jazyků. Oficiální binární balíčky jsou teď kompilovány technikou Link‑Time Optimization, což by se mělo opět pozitivně odrazit ve výkonu.

The Document Foundation si dále chválí zkvalitnění nápovědy, která místo Fuzzysortu k vyhledávání používá FlexSearch. Výsledky vyhledávání se týkají primárně modulu, v němž se nacházíte. Nápověda k funkcím Calcu byla zrevidována a odkazuje se na wiki s detailnějšími informacemi. Více informací nabídne i nápověda ke skriptovací knihovně ScriptForge.

libreoffice 7-3 (5).png

Jak bylo předesláno, LibreOffice nově zkontroluje pravopis dokumentů v klingonštině či mezislovanštině. LibreOffice kromě kód QR generuje rovněž jednorozměrné čárové kódy. Rozšíření se dočkal ScriptForge, zejména podporuje práci s grafy.

LibreOffice 7.3 si můžete bezplatně stáhnout z www.libreoffice.org/download. Komunitní edice bude podporována do konce listopadu. Na firmy cílí placená edice Enterprise, jejíž adopce je podle výrobce důležitá z hlediska udržitelnosti projektu. Jako vždycky platí, že v prostředí, kde je kladen důraz na stabilitu, je zatím dobré používat předchozí řadu, která již prošla několika koly vychytávání chyb.

Zdroje: The Document Foundation Blog | tiskové materiály

Diskuze (3) Další článek: Teenager šmíruje Muskův soukromý tryskáč. Elon se chtěl vyplatit, ale částka měla špatný počet nul

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,