Apple | iPhone

Výroba iPhonu X stojí 8 tisíc korun. Marže je nejvyšší ze všech telefonů Applu

Před uvedením iPhonu X hovořily spekulace i o tom, že Apple bude muset slevit ze své vysoké marže, která u telefonů výrazně překonává hranici padesáti procent. Jenže jak nyní odhalila rozborka analytiků z IHS Markit, je tomu přesně naopak. Na iPhonu X má Apple hrubou marži ve výši 64 procent, tedy nejvíc ze všech svých telefonů v nabídce.

Vyrobit iPhone, který lze v základní konfiguraci pořídit za 999 dolarů, stojí Apple 370,25 dolarů. Nejdražší součástkou je samozřejmě displej, který je vůbec poprvé u Applu typu OLED. Návrh pochází primárně od vývojářů Applu, nicméně o samotnou výrobu se stará Samsung. Za jeden kus si účtuje 110 dolarů, tedy asi 2 400 korun.

Mnohem levnější je například čipset Apple A11 Bionic, který si Apple vyrábí sám s náklady ve výši 27,50 dolarů. Za fotoaparáty by potom mělo stát pravděpodobně Sony a cena obou modulů je 35 dolarů.

Další výraznější položkou je interní paměť, kdy modul se základní kapacitou vyjde Apple na 33,45 dolarů. Dodává jej Toshiba a SK Hynix se stará o operační paměť. Další desítky dolarů potom Apple platí za čipy bezdrátové komunikace či řízení napájení Broadcommu a Skyworks.

Přední senzor TrueDepth, jenž má na starosti FaceID nebo Animoji, potom vyjde na 16,70 dolarů. Dodavatel infračerveného snímače, ani projektoru infrateček není známý. Do nákladů je rovněž započítáno příslušenství za 12 dolarů – nabíječka, sluchátka, adaptér pro sluchátka s 3,5mm konektorem a Lightning kabel.

Apple iPhone X - představení:

Diskuze (70) Další článek: Mozek mouchy pomůže k vylepšení efektivity vyhledávacích systémů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,