Výroba a prodej padělaných čipů? Nebezpečný miliardový byznys

Na falešné kopie jsme zvyklí nejen u oblečení, ale i celých zařízení a prodejen. Hlavními padělateli jsou především menší výrobci v Číně. Jak ale ukázaly nové informace, velký byznys se točí i v rámci integrovaných obvodů.

Podle analytiků IHS není možné zcela přesně odhadnout, jak velkou měrou se v různých zařízeních objevují padělané čipy, nicméně se vzhledem k jeho velikosti jedná o trh, kde se točí minimálně miliardy dolarů. Mezi nejvíce padělané integrované obvody patří analogové, následují nejrůznější jednodušší procesory, paměti, programovatelné logické obvody a tranzistory.

ihs_counterfeit_table_1.png 
Jaké polovodiče se v roce 2011 padělaly nejvíce?

Podle IHS se navíc množství padělaných čipů zvyšuje, dle nalezených padělků trojnásobně za poslední dva roky. Jak je vidět z tabulky, takřka jedna čtvrtina analogových obvodů je padělaná, což může mít i nebezpečné následky.

Nejrůznější obvody se totiž osazují do automobilů, lékařských přístrojů a další kritické elektroniky, na které mohou záviset lidské životy. Je totiž jasné, že padělky nedosahují takové kvality a specifikací, jako u originálu, takže to může vést k častějším chybám a nefunkčnosti celého zařízení.

ihs_counterfeit_table_2.png 
Zastoupení padělaných čipů v různých segmentech trhu

Až se vám tedy v budoucnu rozbije nějaké elektronické zařízení, možná je na vině nějaká padělaná součástka pochybné kvality.

Diskuze (32) Další článek: Nové iMacy od Applu s čipy Ivy Bridge se představí v červnu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,