AMD | Grafické karty | Superpočítače

Výpočetní karta AMD Instinct MI300 nabídne až 8 jader a superrychlé paměti HBM3

Pro datacentra, superpočítače nebo velmi výkonné servery AMD tento rok nabídne novou výpočetní grafickou kartu Instinct MI300, která by dle dřívějších prezentací AMD měla přinést značný mezigenerační skok ve výkonu. Youtube kanál Moore‘s Law is Dead zveřejnil několik nových informací a renderů, které odhalují, jaká asi bude konstrukce a použité technologie.

Dle těchto informací bude karta dostupná v několika variantách a AMD použije čipletový design, podobně jako to známe u procesorů, avšak s vrstvením pamětí (3D konstrukce). Na fotce jsou vidět tři konfigurace, které mají 2, 4 nebo 8 jader v rámci 1, 2 a 4 čipletů na jednom pouzdře.

S tím souvisí i škálování rychlé vrstvené paměti HBM3, která bude dle verze rovněž s 2, 4 nebo 8 moduly. Jednotlivá jádra sice budou vyráběná pomocí 5nm technologie, pod každým ale bude i 6nm řadič propojený právě do pamětí HBM3. Jádra by měla mít mezi sebou kolem 20 tisíc propojení a vzhledem k tomu, že má mít jedno jádro velikost 110 mm², největší varianta s osmi jádry může zabrat plochu až 2750 mm².

Jednotlivé varianty se pochopitelně budou lišit spotřebou, která bude vycházet z počtu množství jader. Nejnižší verze má mít TDP kolem 150 W, nejvyšší osmijádrová varianta pak přes 600 W.

Uvidíme, jak si tyto karty povedou proti chystané nové generace výpočetních grafických karet od Nvidie s architekturou Hopper a také nové konkurenci v podobě Ponte Vecchio od Intelu. Nvidia už novou generaci kompletně představila, na trhu bude rovněž během letošního roku i ve speciálních modulech kombinující větší počet karet pro snadnější škálování.

Váš názor Další článek: Správce úloh je teď barevný. Windows 11 Insider Preview i znovu zapíná TKIP a WEP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,