Vymodelujte si vlastního ptáka přímo v prohlížeči

Tinkercad je webový modelářský nástroj především pro tvorbu předloh pro 3D tiskárny. Zároveň je to zdařilá ukázka toho, že rozdíly mezi desktopem a webem se už smazávají.

Autodesk už dávno nevyvíjí pouze software pro profesionály v čele s programem AutoCAD, ale snaží se hledat nové zákazníky i mezi běžnými smrtelníky a kreativními grafiky, kteří nemají v plánu kreslit precizně zpracované schéma šroubu. Přesně na ně cílí řada programů pro web, desktop a tablet 123D a také nový Tinkercad.

Tinkercad.png
Webový 3D modelář Tinkercad

Běží v Chromu a Firefoxu díky WebGL

Tinkercad je jednoduchý návrhář 3D modelů, který se oproti své konkurenci liší hlavně v tom, že celý běží ve webovém prohlížeči. V tomto směru by se nejednalo o úplnou novinku, poněvadž to umí už existující 123D Design, ten ale k životu potřebuje instalaci speciálního doplňku. Tinkercad je napsaný v HTML5 s využitím WebGL.

Tinkercad.png Tinkercad.png
Prostředí čistě webového Tinkercadu nabízí kupodivu poměrně komfortní ovládání desktopové aplikace. Vše je přitom rychlé i na průměrném počítači.

Díky tomu nabízí prostředí, které si v podstatě nezadá s desktopovou aplikací. Na stranu druhou ale Tinkercad ze stejného důvodu momentálně spustíte pouze v Chromu a Firefoxu.

Sdílejte své modely s ostatními

Jelikož se jedná o webový editor, na internet se ukládají i vaše projekty, které můžete publikovat i veřejně. V tom případě se dostanou do společné knihovny a každý je může použít, vylepšit a třeba i vytisknout na 3D tiskárně, služba totiž spolupracuje s několika weby, které se zabývají zakázkovým tiskem. Pro českého uživatele ale bude mnohem zajímavější možnost exportu hotového díla do formátů STL, OBJ, X3D, VRML a SVG. Nechybí ani import objektů přímo do Tinkercadu a to ve formátech STL a SVG.

Osobní knihovna.png Veřejné modely.png Cizí model.png
Osobní knihovna, veřejná knihovna a převzatý cizí veřejný model, který mohu dále zpracovat. Kdybych měl přístup k 3D tiskárně, mohl bych si postavičku rovnou vyrobit.

Asi nebudu daleko od pravdy, pokud si neodpustím soud, že jsou u nás 3D tiskárny stále až příliš exotickým zbožím. Tinkercad je nicméně zajímavý i bez 3D tisku. Ukazuje, co dnes dokáže prostý HTML5 kód ve spojení s Javascriptem a že rozdíly mezi webovou a desktopovou aplikací už jsou principiálně opravdu malé.

Základní 3D modelařina

Samotná podpora 3D modelování je sice relativně omezená, základní objekty ale můžete přesouvat, měnit jejich náklon a velikost, čili si bez problému vystačíte s kostkou, koulí a kuželem. Pro náročnější nabízí Tinkercad ještě vytvoření libovolného objektu pomocí integrovaného editoru, ve kterém takový objekt vytvoříte přímo v Javascriptu. Bez dokumentace se neobejdete.

Pravítko.png Otáčení.png Velikost.png Barva.png
Tinkercad má k dispozici pravítko pro přesné měření, přehledný úhloměr pro natáčení, kóty se zobrazí i při změně velikosti a nechybí ani úprava barvy. Vlastní texturu ale Tinkercad nastavit neumí.
Výřez.png Výřez.png Výřez.png Výřez.png
Základní objekty můžete vedle změny velikosti deformovat ještě pomocí výřezů, v nabídce jsou totiž speciální neviditelné objekty, které při seskupení s jiným objektem fungují jako nůž.

Tinkercadu chybí k dokonalosti vedle pokročilejší modelářské práce snad jen jediné – renderer, který by model vykreslil v realistických barvách, s vlastní texturou a hezky vyhlazený.

Pokud vám Tinkercad stačit nebude, nabízí se vedle klasických desktopových modelovacích nástrojů jeho pokročilejší předchůdce 123D Design, který je k dispozici pro iPad, jako klasická desktopová aplikace pro PC a Mac a opět jako webový program, který ale už k životu potřebuje speciální doplněk, což jej bude diskvalifikovat na nepodporovaných platformách.

Pták v Blenderu.png 123D Design.png
Pokud vám Tinkercad nebude stačit, nabízí se pokročilejší webový 123D Design nebo třeba bezplatný desktopový (ale už také mnohem pokročilejší) Blender
Diskuze (28) Další článek: Čínský výrobce kopírující Apple přetáhl viceprezidenta z Googlu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,