Vylepšené online nákupy: peníze zpět nebo později

Co takhle dostat část utracených peněz z nákupů na internetu zpět nebo platit až po vyzkoušení zboží? Online nákupy lze takto vylepšit.

Nákupy nabírají na předvánoční intenzitě a týká se to i těch internetových. Pokud na internetu nakupujete pravidelně, máme pro vás pár tipů, jak si je zpříjemnit. Existují totiž služby, které vám za nakupování vrátí část peněz, nebo takové, které vám umožní využít 14denní lhůtu na vyzkoušení produktu bez jeho zaplacení. 

Cashback neboli za nákupy peníze zpět

Internetoví prodejci běžně využívají tzv. affiliate marketing, který spočívá v tom, že když jejich e-shopu přivedete zákazníka, dostanete z toho provizi. Je to služba vhodná především pro provozovatele webů, kteří e-shopu mohou přivést více zákazníků a ve finále pak může být affiliate odměna zajímavá. Existují ale služby, které k affiliate přistupují úplně jinak a umožňují jedntlivcům získat odměnu za jejich nákupy. Takovým službám se říká cashback. 

Cashback služby jsou například PlnáPeněženka.cz nebo Lyoness. Stačí se zde zaregistrovat a kliknout odtud na odkaz směřující do vámi vybraného e-shopu. Ten zaznamená, odkud přicházíte, a z provedeného nákupu vyplatí provozovateli služby provizi. Ten ji připíše na váš uživatelský účet a jakmile nastřádáte požadovanou minimální výši, odešle vám peníze na běžný bankovní účet. Tradá, sleva je zpět. 

86034260 
Nečekejte zázraky, zpět dostanete pár jednotek procent, u elektroniky dokonce jen desetiny procenta. U módy už jsou ale zpětné provize docela zajímavé. 

Povozovatel služby si pochopitelně může vzít nějakou „provizi z provize“, aby měl z čeho krýt svůj provoz, ale to vás nemusí trápit. Sami na sebe byste affiliate provozovat nemohli a ani by to nedávalo smysl. Jednotící služba vám navíc umožňuje střádat zpětné slevy průběžně a z různých e-shopů. Ono to moc není, zpravidla 1 až 4%, ale postupně se to nastřádá a jednou za čas dostanete jen tak pár stovek zpět, což potěší. 

Pár procent, ale když se to nasčítá...

PlnáPeněženka je službou jednoduchou a přehlednou. Jasně uvádí, jakou část nákupu získáte zpět. Kromě českých e-shopů, z těch velkých například Mall.cz nebo Kasa.cz, spolupracuje také s asijskými DealExtreme a AliExpress. K tomu také můžete získat další odměny za registraci vašich přátel ve službě. Výplata na váš bankovní účet probíhá od nastřádaných 100 Kč, přičemž 50 Kč teď získáte jako vstupní bonus.

Mezi obchody bohužel nenajdete Alzu, Alfu, Bohemku nebo CZC, na nákup počítačů, hardwaru a elektroniky to zkrátka bohužel moc není. Ačkoli tu pár prodejců eletroniky najdeme (Mall, Kasa, eProton, Smarty...), odměny bývají jen v řádech desetin procent. Jsou za tím velmi nízké marže v tomto odvětví, které prodejcům nedávají prostor ke zpětným odměnám. Nejvíc lze získat na módě, necelá čtyři procenta slibuje i Damejidlo.cz a paradoxně zde zpětné slevy nabízí i slevové servery...

122573911 444575974 
Větší e-shopy mají rozepsaná procenta pro dílčí sortiment • služba informuje, že zaznamenala váš odchod do e-shopu

Pokud provedete nákup, odměna se vám cca do dvou dnů zaregistruje. Ovšem aby nedocházelo k podvodům s vracením zboží do 14 dnů atp., musíte ještě pár týdnů počkat, než bude odměna potvrzená. Pak už si můžete zažádat o její vyplacení, pokud tedy překročí 100 Kč. 

Lyoness je o něco složitější. Také zde sbíráte jednotky procent z nákupů zpět a ještě navíc i tzv. Shopping Points, které v budoucnu můžete využít na dodatečnou slevu u vybraných akcí. Výplata výdělku probíhá na váš bankovní účet až od 320 Kč. Oproti PlnéPeněžence má zastoupení ve více zemích, proto spolupracuje s více než 40 tisíci obchody. Princip je ale stejný, služba je v češtině a nechybí ani české e-shopy, byť je nabídka o něco chudší. Výhodou pro někoho může být provázání s kamennými obchody, s cashback kartou můžete střádat slevy i tam. 

430727733 
Když si založíte účet na Lyoness...

Nejdřív vyzkoušet, potom zaplatit

Vedle cashback služeb si můžete nakupování na internetu vylepšit ještě jinak – opožděnou platbou, při které si můžete zboží vyzkoušet v zákonné 14denní lhůtě a zaplatit ho až v případě, že se vám zalíbí a necháte si ho. Když se vám nezalíbí, vrátíte ho e-shopu a nemusíte přitom čekat na vrácení peněz. K tomu zas slouží jiné služby, u nás se teď v tomto směru nejvíce rozjíždí Twisto, případně Kupnajisto.

730580008 
Když se vám nechce dávat své peníze předem za něco, o čem si nejste jistí, že si necháte... 

Twisto umožní odložit platbu právě o 14 dnů. Na webu prodejce provedete objednávku běžným způsobem (prodejce musí Twisto podporovat), služba za vás provede úhradu, zboží vám je doručeno a vy poté máte 14 dnů na jeho vrácení nebo zaplacení.

Neplatíte pak už e-shopu, ale přímo Twistu. Pokud se místo platby rozhodnete zboží vrátit, žádná manipulace s financemi vás nečeká, zboží prostě vrátíte a obchodník se s Twistem vyrovná bez vaší pomoci. 

platba.jpg
Platbu pomocí služby Twisto musí prodejce podporovat

Twisto tak v principu funguje jako krátká bezúročná půjčka, poplatek za využití služby je 39 Kč, obchodník odvádí službě procenta z provedené transakce. Za dalších 39 korun (a 100 Kč z ceny zboží) si navíc můžete posunout splatnost o dalších 30 dnů. Jako u každé půjčky jsou pochopitelně i zde sankce, pokud nezaplatíte včas a 14denní lhůtu je dobré hlídat. Začíná to pokutou 150 Kč, když nezaplatíte do 4 dnů a pak se načítá 200 Kč za každé tři další zmeškané dny. 

Twistem lze hradit částky do 5 000 Kč, přičemž první nákup má limit nižší, v případě vaší spolehlivosti se navýší. Služba cenou i funkcí jasně cílí na zákazníky, kteří neradi platí za zboží dopředu a raději využívají dobírku. 

Podobně funguje i konkurenční Kupnajisto. Výhodou je o dva dny delší lhůta pro zaplacení, tedy 16 dnů, a limit 5 000 Kč už na první nákup. Jedná se ale o menší službu, která zatím nepodporuje tolik e-shopů. 

Diskuze (13) Další článek: Fedora 21 je hotová. V brněnském Red Hatu organizují oslavu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,